Polski

Psx kuhwa

husar O, akurat temat dla mnie na czasie bo ostatnio "odkopałem" swojego PSX'a :) Skubany bardzo dobrze się trzyma, nie jest ani uderzony ani porysowany czy w inny sposób zniszczony na obudowie. Technicznie chyba też mu nic nie dolega, bo jak odpaliłem na pół godziny żeby sprawdzić, to trzy godziny później nie mogłem jeszcze pójść spać :D Page 2 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/playstation/psx-kuhwa-t1366.html
2011-08-24T17:03:00+01:00

Re: Psx kuhwa

O, akurat temat dla mnie na czasie bo ostatnio "odkopałem" swojego PSX'a :) Skubany bardzo dobrze się trzyma, nie jest ani uderzony ani porysowany czy w inny sposób zniszczony na obudowie. Technicznie chyba też mu nic nie dolega, bo jak odpaliłem na pół godziny żeby sprawdzić, to trzy godziny później nie mogłem jeszcze pójść spać :D

2011-08-24T21:38:36+01:00

Oj sprzedaj mi.

2011-08-24T22:24:36+01:00

a to tak trudno PSX wyhaczyć? :-)

2011-08-24T22:31:06+01:00

Gdzie na allegro? Używane to i nie wiadomo jak laser daje radę ,poza tym zależy mi na przerobionej w dobrym stanie bo nietykanej nie opłaca się dziś kupować. A przeróbki też są różnej jakości.

2011-08-24T22:33:10+01:00

A nawet na allegro mozesz trafić na perełkę ;)

2011-08-24T22:36:45+01:00

Sam mam z Allegro i działała DŁUUUUGO na oryginalnym laserze, a po czasie sobie wymieniłem na nowy bo kumplowi padł to wziąłem na zapas.
Upewnij się po prostu że kupujesz średnio-stary model, SCPH-5552 np.
Te pierwsze padają jak muchy a te ostatnie nie mają wyjść na cinch.

2011-08-24T22:47:47+01:00

Tu się właśnie muszę poradzić kogoś w temacie, bo dobrą alternatywą byłoby dla mnie zdobycie przerobionego ps2. Oryginałów z ps2 mam dość a i niezbyt oryginalnych (PPA czuwa?) z PSX też od groma, więc fajnie by było odpalić wszystko na jednej konsoli.

2011-08-24T23:20:12+01:00

Ksiądz Dziubałtowski z radością udzieli Ci ostatniego namaszczenia :prawytroll:

2011-08-25T02:28:46+01:00

Odradzam Swap Magic, od razu atakuj PS2 z modchipem, PPA sucks !

2011-08-25T09:08:30+01:00

Rekkimaru wrote:Oj sprzedaj mi.

Zapomnij :P Gdzie ja później znajdę w takim dobrym stanie wizualnym i technicznym konsolę :roll:

Jeśli chodzi o modele, to najlepiej szukać 7502, ewentualnie 9002 - najbardziej dopracowane i chyba najmniej awaryjne modele. Wcześniejsze wersje albo się nadmiernie grzały, albo miały problemy z laserami. Poniżej wersji 5502 w ogóle nie opłaca się kupować. Problem jest z BIOSem - im starszy tym gorzej sobie radzi z co niektórymi grami, a zakładam że będziesz chciał na konsoli pograć też w coś ze standardu NTSC ;)

2011-08-25T09:52:27+01:00

Nie warto brać nic z pierwszej serii SCPH-1xxx (najbardziej awaryjna) ani ostatniej SCPH-9xxx (wykastrowane porty), a najlepiej SCPH-5xxx lub SCPH-7xxx. Zresztą ta cała "awaryjność" jakiegokolwiek modelu to ZAWSZE problem z laserem, który można przecież wymienić.

Nie ma żadnego problemu z BIOSem. Nigdy nie było. JAKIKOLWIEK masz wszystkie gry działają. Tę bujdę na resorach zdaje się Norbi w PSX Extreme rozsiewał bo go podrajcowały inne kolorki w menu... :hee:
Tak właściwie to twórca emulatora ePSXe radzi używać JAK NAJNIŻSZEJ wersji BIOSU, ale ani na emu ani prawdziwej konsoli nigdy nie miałem z tym problemów, a sprawdzałem setki gierek od koreańskich dziwactw przez japońskie popierdółki do amerykańskich i europejskich "normalnych" wydań.
Zresztą, znasz kogokolwiek kto by miał kiedykolwiek problemy z jakąś grą z powodu BIOSu albo sam miałeś? ;)

Gry NTSC także nie mają nic do BIOSa, to dwie różne sprawy, po prostu musisz mieć przerobioną konsolę żeby odpalać NTSC gry na PALowej konsoli (i na odwrót) i odpowiedni kabelek żeby wyświetlać kolory.

2011-08-25T10:11:58+01:00

husar wrote:Zapomnij :P Gdzie ja później znajdę w takim dobrym stanie wizualnym i technicznym konsolę :roll:

I właśnie o to mi chodzi. Pozostaje mi szukać.
Shoonay wrote:Gry NTSC także nie mają nic do BIOSa, po prostu musisz mieć przerobioną konsolę żeby odpalać NTSC gry na PALowej konsoli (i na odwrót) i odpowiedni kabelek żeby wyświetlać kolory.

Połowa moich gier jest w NTSC, ale co do kabelka to zawsze wystarczył mi normalny chinch. Tutaj to już zależało od moich telewizorów wtedy,czy wyświetlą kolory czy nie. Póki miałem starego TV ,zdobyłem płytkę do psx która tymczasowo odpalała grę z NTSC w systemie PAL. Minus był taki,że obraz był nieco spłaszczony jak i sama gra dziwnie wolniejsza.

2011-08-25T10:13:20+01:00

No właśnie nie, dlatego że wyświetlałeś obraz przez cinch nie miałeś koloru w grach NTSC. Wiadomo że na TV w których nie ma złącza Euro inaczej nie można, ale winny jest cinch, bo jak podłączysz do telewizora zgodnego zarówno z NTSC jak i posiadającego złącze Euro konsolę przez cinch to też nie bedzie koloru. ;)

2011-08-25T10:22:38+01:00

Bardzo ciekawe to co piszesz, ale kiedyś miałem pożyczoną PSone, i podłączałem pod tv właśnie przez chinch, bo nie miałem przejściówki pod euro i kolory na grach ntsc miałem ;) Ale tv obsługiwał bodajże dwa tryby ntsc.

2011-08-25T10:26:06+01:00

Shoonay wrote: ale winny jest cinch, bo jak podłączysz do telewizora zgodnego zarówno z NTSC jak i posiadającego złącze Euro konsolę przez cinch to też nie bedzie koloru.

W sytuacjach gdy posiadałem telewizor z eurozłączem ,używałem specjalnej przejściówki chinch-euro i nigdy nie miałem kłopotów z kolorem.
Co innego jak ów TV się wykaszanił i podłączyłem konsolę do monitora od amigi. Tam to wszystko czarno-białe.

2011-08-25T10:31:19+01:00

Moje modele PSX tak działają jak piszę, w grach NTSC nie ma koloru jeśli podłączę przez cinch. Nie wiem co wy tam mieszacie że raz macie raz nie, nie wiem jakie macie przeróbki, nie wiem z jakimi grami sprawdzaliście ani jakie macie TV... :-E

2011-08-25T10:44:01+01:00

Czytaj uważnie qzwa gościu bo patrze że nic nie wiesz :prawytroll:
Nigdzie nie napisałem, że raz miałem raz nie. Wszystko zależne było od telewizorów do jakich podłączałem konsolę.

Rekkimaru wrote:W sytuacjach gdy posiadałem telewizor z eurozłączem ,używałem specjalnej przejściówki chinch-euro i nigdy nie miałem kłopotów z kolorem.

Co innego z monitorem od Ami o którym już wspominałem. Tam były tylko gniazda chinch i na nim koloru nie miałem. Ale czy czasem nie powinien taki monitor radzić sobie z sygnałem NTSC?

2011-08-25T10:47:26+01:00

Shoonay wrote:Moje modele PSX tak działają jak piszę, w grach NTSC nie ma koloru jeśli podłączę przez cinch. Nie wiem co wy tam mieszacie że raz macie raz nie, nie wiem jakie macie przeróbki, nie wiem z jakimi grami sprawdzaliście ani jakie macie TV... :-E

Chyba TV masz do wymiany .... :D
Ja też nie pisałem że miałem problem z kolorami... :-E

2011-08-25T10:48:03+01:00

@Rekki: Oczywiście że monitor sobie radzi, wiele razy odpalałem na nim gry z Ami w trybie NTSC i te pokazują się normalnie, z tym że oczywiście mam ją połączoną przez złącze video.
Tak samo zachowuje się mój Commodore 1084S, jak i stary TV LEXUS oraz TV SAMSUNG jeśli podłączę coś przez cinch i odpalam w trybie NTSC - brak koloru.

@roki: po co? przecież przez Euro wyświetla kolory nie tylko ostrzej ale i poprawnie.

Coś mi się wydaje że wy nie zdajecie sobie sprawy z tego że te gry odpalacie w PAL, dlatego wam działają... :hee:

2011-08-25T10:54:57+01:00

Bardzo ciekawe, bo standardowe kabelki i przejściówki os Sony to zwykły kompozyt, nic więcej ;)

Zapytam się tak: masz możliwość przełączania się między kanałami AV ?
Powiedzmy AV1 to euro, AV2 to chinch ?
Czy też nie masz takiej możliwości ?

Return to Playstation