Polski

Psx kuhwa

Shoonay
roki76 wrote:Bardzo ciekawe, bo standardowe kabelki i przejściówki os Sony to zwykły kompozyt, nic więcej ;)
Dokładnie. Przeznaczone do NIE PRZEROBIONEJ oryginalnej konsolki PAL dostępnej w Europie która wyświetla obraz PAL idealnie. Po co mieli by więc dodawać Euro jeśli mogą na nim dodatkowo zarobić? ;)

Mam tylko jedno złącze AV.
I nie ma czegoś takiego jak AV2 to cinch, z reguły w tańszych TV są to wykastrowane łącza Euro. Cinch to osobne łącze.
Page 3 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/playstation/psx-kuhwa-t1366.html
2011-08-25T10:57:03+01:00

Re: Psx kuhwa

roki76 wrote:Bardzo ciekawe, bo standardowe kabelki i przejściówki os Sony to zwykły kompozyt, nic więcej ;)
Dokładnie. Przeznaczone do NIE PRZEROBIONEJ oryginalnej konsolki PAL dostępnej w Europie która wyświetla obraz PAL idealnie. Po co mieli by więc dodawać Euro jeśli mogą na nim dodatkowo zarobić? ;)

Mam tylko jedno złącze AV.
I nie ma czegoś takiego jak AV2 to cinch, z reguły w tańszych TV są to wykastrowane łącza Euro. Cinch to osobne łącze.

2011-08-25T11:07:50+01:00

To znaczy że masz wyjścia chinch i euro pod jeden AV ?, co oznacza że mając podłączony chinch i euro jednocześnie będą sobie nawzajem przeszkadzały, stąd możesz mieć problem z uzyskaniem koloru, i drugie urządzenie nie musi być włączone, testowałem to na TV Samsunga crt u szwagra.
Na moim starym CRT Daewoo mam możliwość przełączania sie między kanałami AV w kolejności:
AV1>Euro 1 (RGB), AV2>Euro2,AV3>chinch i żadnych kłopotów z uzyskaniem kolorów ani na PSX ani na PS2 nie miałem. :)

A do samej PS2 dostalem przejściówkę pod euro w zestawie, ale to jest mocno wykastrowana wersja euro, jak piszesz.

2011-08-25T11:16:26+01:00

OMG, my się chyba nie rozumiemy... :-E

Nie mam problemu z uzyskaniem koloru.
Podłączam konsolę przez złącze AV wychodzące z konsoli, kablem Euro do złącza Euro w TV = jest super wyraźny kolor.

Czarno-biały i rozmazany obraz pojawia się TYLKO I WYŁACZNIE W GRACH NTSC jeśli podłączę kabel Cinch do złącza Cinch w konsoli do OSOBNEGO złącza Cinch w TV albo przez przejściówkę Cinch_na_Euro do złącza Euro w TV.

EDIT: To samo z kablem podłączonym do złącza AV w konsoli do złącza cinch w TV = brak koloru.

2011-08-25T11:17:15+01:00

Shoonay wrote:@Rekki: Oczywiście że monitor sobie radzi, wiele razy odpalałem na nim gry z Ami w trybie NTSC i te pokazują się normalnie, z tym że oczywiście mam ją połączoną przez złącze video.

O to mi chodzi. Też na nim odpalałem amigowe gry w trybie NTSC i było ok. Oczywiście podłączony był przez amigowe video. Z kolei gry w NTSC z PSX wyświetlał czarno-białe, podczas gdy na euro w TV były w kolorze więc może faktycznie twoja teoria chinchowa się tu zgadza.

2011-08-25T11:27:35+01:00

Shoonay wrote: do OSOBNEGO złącza Cinch w TV

Ktore to NIE jest rozdzielone na osobne kanały AV, zrób prosty test na obydwu złączach włącz jednocześnie np plejaka i dvd, jeśli sygnały będą się zakłócać to TV traktuje to jako JEDNO łącze AV a nie osobne złącza ;)
Nie powinno mieć znaczenia którym wejściem podłączasz ;)

2011-08-25T11:28:44+01:00

A skąd mam wziąć DVD? LOL :-E
Zresztą, to nie ma nic do rzeczy jak TV to traktuje, koloru przez cinch w grach NTSC brak.
roki76 wrote:Nie powinno mieć znaczenia którym wejściem podłączasz ;)
Dokładnie to napisałem 5 postów wstecz. :-E

2011-08-25T11:32:48+01:00

Hihi, To TV do wymiany :-E
Jak chcesz odstąpię Ci swojego crt-ka :-E

2011-08-25T11:34:30+01:00

LOL. Czy ja wspominałem już że podłączając przez EURO kolory wyświetlają się u mnie dobrze?

2011-08-25T11:44:23+01:00

Owszem wspomniałeś, a ja wyjechałem z oferta, to co, reflektujesz ? :haha:
Bo i tak mi teraz się będzie kurzył.
BTW, przydałby mi się kabelek component do plejaka....

2011-08-25T11:45:19+01:00

Jasne, wyślij mi w kopercie priorytetem.

2011-08-25T11:49:33+01:00

Łokej, rozbiera go na tajle, wciepna do koperty wroz ze instrukcjóm jak złożyć z niego dwa, reszta wyciepujónc na hasiok :niepowiem:

2011-08-25T12:08:04+01:00

Poczytałem i już wiem dlaczemu tak jest, wszystko zależy od rodzaju przeróbki jaką masz.
W skrócie: te "pierwsze" nie modyfikowały sygnału RGB dla trybów NTSC i zawsze miałeś czarno-biały obraz przez cinch, te "lepsze/nowsze" robiły to i miałeś kolor. Które są które to już mi się nie chce szukać, w każdym razie to kwestia tego, nie kabelka ani rodzaju łącza w TV.

2011-08-26T12:53:45+01:00

Shoonay wrote:Nie warto brać nic z pierwszej serii SCPH-1xxx (najbardziej awaryjna) ani ostatniej SCPH-9xxx

:huh: a SCPH1001 to PSOne zdaje się, które ukazało się na rynku po 9002, jeśli się nie mylę to był 2000 rok więc "coś tu jest nie tak" :P

Shoonay wrote:Zresztą, znasz kogokolwiek kto by miał kiedykolwiek problemy z jakąś grą z powodu BIOSu albo sam miałeś? ;)

Tak, 3 gry najbardziej pamiętnym jednak problemem było FF9 vs 5002 - gra jakoś dziwnie długo się doczytywała, problemu tego na 7502 nie było. Konsola była (zarówno jedna jak i druga) w tym samym, dobrym stanie. Był też problem z Valkyri'ą z tego co pamiętam, więc jak dla mnie "coś w tym jest". Za najbardziej uniwersalny model uznaję 7502 i raczej się ze mną tutaj zgodzisz ;)

Rekkimaru wrote:
husar wrote:Zapomnij :P Gdzie ja później znajdę w takim dobrym stanie wizualnym i technicznym konsolę :roll:

I właśnie o to mi chodzi. Pozostaje mi szukać.

No niestety, lajf is brutal, w każdym razie życzę powodzenia :)

2011-08-26T13:00:13+01:00

husar wrote: :huh: a SCPH1001 to PSOne zdaje się, które ukazało się na rynku po 9002, jeśli się nie mylę to był 2000 rok więc "coś tu jest nie tak" :P
Źle się zdaje, PSOne to były SCPH-10x. Pierwsze modele klasycznego PlayStation to były SCPH-100x. i wszystkie kolejne miały 4 cyfry aż do 9xxx.

Nie wiem, co do BIOSu to ani nie potwierdzam ani nie zaprzeczam. Ja nigdy z tym problemów nie miałem, a w razie takowych ZAWSZE pomagało ściągnięcie sprawnej wersji gry z pewnego źródła. Lub zakup oryginału, hihi.

2011-08-26T13:19:02+01:00

A kurde racja, PSOne miało jedno zero mniej w numerku - oj tam, dawno to było można się pomylić :P

2011-09-05T11:46:58+01:00

Ja kupiłem psx za 5 papierosów :) Co do Dreamcasta to zawsze podobał mi się bardziej od psx-a i ta grafa też jakoś bardziej mnie przekonywała, chociaż czytałem że wyszedł nawet emulator Dreamcasta na psx:) Jak by nie patrzeć jednak największy zachwyt przy konsoli miałem z nintendo 64, to jest maszynka

2011-09-05T11:53:19+01:00

Na odwrót, emulator PSX na Dreamcasta.

A tak generalnie próbowałeś może w coś, nie wiem, zagrać? ;)
Czy tylko dyskutowałeś z grafiką z Dreamcasta i dałeś się się przekonać że ona jest lepsza, i zachwycałeś bebechami N64? :haha:

2011-09-05T12:24:29+01:00

PSX miałem długo więc nagrałem się w gierki, na Dreamcascie giercowałem w kafejce internetowej i bardziej mi się te gierki podobały a dodatkowym plusem są 4 porty na joypady. Co do nintendo 64 to 4 pady i prędkość wczytywania gier z cardrigy w porównaniu z konsolami na płyty jest błyskawiczna, grafika przyjemna, kolorowa (chyba każdy zna mario 3d z n64), tej konsoli nigdy nie miałem ale godzinami u kolegi nawalaliśmy w ciekawą samolotówkę na 2 pady (nie pamiętam nazwy) ale grafika mnie wtedy rozbiła na łopatki

2011-09-05T12:35:00+01:00

Może jestem jakiś dziwny, ale jak dla mnie 2 gry na N64 z dziecinną graficzką w niskiej rozdziałce i i rozmazaną jakbym ekranu TV nie mył od stuleci, ani ilość portów na pady których i tak nigdy nie wykorzystam (ile miałeś standardowo padów z konsolą? gdzie je szło dokupić? ilu znajomych na raz wpadało żeby zagrać? ile gier to wykorzystywało?) dobrej konsoli nie czynią.
Fajny bajer bo gry były zdecydowanie inne, ale mówilismy tutaj o tym co chciałbyś mieć w tamtych czasach a nie pograć raz od święta i zostawić bo albo gry były 500% droższe albo... nie było żadnych.

Plejak też ma coś takiego jak multitap gdzie można 5 padów na raz podłączyć (4 na multi w porcie 1 i dodatkowy do portu 2), chociaż korzysta z tego chyba tylko Bomberman, ale już zdecydowanie więcej gier na 4 graczy jest.

2011-09-05T12:50:58+01:00

Więc krótko i na temat wybrał bym nintendo 64, jak pisałem wyżej ja tej konsoli nigdy nie miałem, kumpel miał zapełnione wszystkie porty na pady. A mi jakoś z tych 3 które wymieniłem najbardziej pasuje

Return to Playstation