Polski

[ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Atalante Dzisiaj dostałem ciekawego maila z Playa:

Szanowny Użytkowniku,

piszemy w ważnej sprawie związanej z bezpieczeństwem Twoich danych udostępnionych na Forum Play.

7 września 2020 r. dostaliśmy informację o możliwości wystąpienia nieuprawnionego przetwarzania danych użytkowników Forum Play. Od razu zaczęliśmy wyjaśniać tę sprawę.

Z przeprowadzonej analizy wynika, że nieznany sprawca pozyskał Twoje dane: adres e-mail, hash (skrót) hasła, adres IP, zadeklarowana na forum data urodzenia.

O zdarzeniu zawiadomiliśmy Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, CERT Polska, CSIRT GOV i złożyliśmy zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do Prokuratury Rejonowej Warszawa-Mokotów w Warszawie.

Przygotowaliśmy informacje o możliwych konsekwencjach pozyskania danych i praktyczne wskazówki dotyczące postępowania w tej sytuacji. Przedstawiamy je poniżej.

Co to znaczy dla użytkownika forum

Następstwem pozyskania danych może być:
a. próba dostępu (logowania się) do kont w serwisach internetowych, w których loginem był adres e-mail podany na forum, a hasło było takie samo jak do konta na forum;
b. przetwarzanie danych w celach marketingowych bez uprzednio wyrażonej zgody (np. spam);
c. próba wykorzystania danych do uwierzytelnienia/weryfikacji tożsamości lub skorzystania z przysługujących praw (np. w firmach, instytucjach, organach administracji, portalach społecznościowych, sklepach internetowych).

Co możesz zrobić

Żeby zminimalizować ewentualne negatywne skutki zdarzenia zalecamy:
a. zmień hasła do kont w serwisach internetowych, w których loginem był adres e-mail podany na forum, a hasło było takie samo jak do konta na forum;
b. jeśli na adres e-mail podany na forum dostaniesz korespondencję od nieznanych nadawców – w szczególności wykorzystującą logo Play lub zawierającą załączniki i linki – nie klikaj w nie;
c. zachowaj ostrożność przy podawaniu swoich danych innym osobom lub podmiotom, zwłaszcza za pośrednictwem internetu.

Kontakt

Obsługa Klienta:
° 790 500 500
° e-mail: [email protected]

Inspektor Ochrony Danych - Jarosław Majczyk:
° adres pocztowy: ul. Taśmowa 7, 02-677 Warszawa, z dopiskiem „Dane osobowe".

Z poważaniem
Zespół Play

Wchodzę na stronę: https://forumplay.pl/ i..... Sami zobaczcie.....

Nie wiem jak Wy ale we mnie się zagotowało. Wiedzieli o całej sytuacji od miesiąca i zamiatali sprawę pod dywan. Nie raczyli nawet poinformować użytkowników, którzy nawet nie wiedzieli kto i w jaki sposób wykorzystał ich dane...
Nikomu nie dano szansy nawet na zmianę haseł w innych portalach gdzie użytkownik stosował te same dane...
To już nie jest nawet poniżej poziomu krytyki, nawet nie wiem jak to określić......
Moim zdaniem powinien się tym zająć jakiś urząd i wlepić gigantyczną karę....
A każdy, który w wyniku zaniedbania sieci poniósł jakąkolwiek stratę powinien iść do sądu....
Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/abonament-kogo-warto-przeniesc-numer-komorkowy-t5840.html
2020-10-07T18:11:17+01:00

Re: [ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy?

Dzisiaj dostałem ciekawego maila z Playa:

Szanowny Użytkowniku,

piszemy w ważnej sprawie związanej z bezpieczeństwem Twoich danych udostępnionych na Forum Play.

7 września 2020 r. dostaliśmy informację o możliwości wystąpienia nieuprawnionego przetwarzania danych użytkowników Forum Play. Od razu zaczęliśmy wyjaśniać tę sprawę.

Z przeprowadzonej analizy wynika, że nieznany sprawca pozyskał Twoje dane: adres e-mail, hash (skrót) hasła, adres IP, zadeklarowana na forum data urodzenia.

O zdarzeniu zawiadomiliśmy Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, CERT Polska, CSIRT GOV i złożyliśmy zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do Prokuratury Rejonowej Warszawa-Mokotów w Warszawie.

Przygotowaliśmy informacje o możliwych konsekwencjach pozyskania danych i praktyczne wskazówki dotyczące postępowania w tej sytuacji. Przedstawiamy je poniżej.

Co to znaczy dla użytkownika forum

Następstwem pozyskania danych może być:
a. próba dostępu (logowania się) do kont w serwisach internetowych, w których loginem był adres e-mail podany na forum, a hasło było takie samo jak do konta na forum;
b. przetwarzanie danych w celach marketingowych bez uprzednio wyrażonej zgody (np. spam);
c. próba wykorzystania danych do uwierzytelnienia/weryfikacji tożsamości lub skorzystania z przysługujących praw (np. w firmach, instytucjach, organach administracji, portalach społecznościowych, sklepach internetowych).

Co możesz zrobić

Żeby zminimalizować ewentualne negatywne skutki zdarzenia zalecamy:
a. zmień hasła do kont w serwisach internetowych, w których loginem był adres e-mail podany na forum, a hasło było takie samo jak do konta na forum;
b. jeśli na adres e-mail podany na forum dostaniesz korespondencję od nieznanych nadawców – w szczególności wykorzystującą logo Play lub zawierającą załączniki i linki – nie klikaj w nie;
c. zachowaj ostrożność przy podawaniu swoich danych innym osobom lub podmiotom, zwłaszcza za pośrednictwem internetu.

Kontakt

Obsługa Klienta:
° 790 500 500

Inspektor Ochrony Danych - Jarosław Majczyk:
° adres pocztowy: ul. Taśmowa 7, 02-677 Warszawa, z dopiskiem „Dane osobowe".

Z poważaniem
Zespół Play

Wchodzę na stronę: https://forumplay.pl/ i..... Sami zobaczcie.....

Nie wiem jak Wy ale we mnie się zagotowało. Wiedzieli o całej sytuacji od miesiąca i zamiatali sprawę pod dywan. Nie raczyli nawet poinformować użytkowników, którzy nawet nie wiedzieli kto i w jaki sposób wykorzystał ich dane...
Nikomu nie dano szansy nawet na zmianę haseł w innych portalach gdzie użytkownik stosował te same dane...
To już nie jest nawet poniżej poziomu krytyki, nawet nie wiem jak to określić......
Moim zdaniem powinien się tym zająć jakiś urząd i wlepić gigantyczną karę....
A każdy, który w wyniku zaniedbania sieci poniósł jakąkolwiek stratę powinien iść do sądu....

2020-10-08T07:31:23+01:00

Serwisy o security rozpisywały się o tym włamaniu już miesiąc temu. Play już wtedy wyłączył forum i wydał jakieś oświadczenie.
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/wy ... umplay-pl/

2020-10-08T07:47:51+01:00

No proszę. Szkoda tylko, że nie raczyli poinformować bezpośrednio od razu....
O żadnym oświadczeniu Playa we wrześniu nie słyszałem.

Ta sieć zeszła na psy....

2020-10-10T21:32:35+01:00

Również jestem zniesmaczony -- też otrzymałem tę wiadomość -- spodobało mi się, że mnie wyprzedziłeś :mrgreen:
Dodatkowo lipa, że nie można się zalogować na konto i sprawdzić jakie dokładnie dane się podało - ciekawiło mnie jakie hasło ustawiłem, na szczęście mogłem to sprawdzić w swoim menedżerze haseł i było losowe.
Niestety nie dali mi możliwości sprawdzenia, czy podałem swoją datę urodzenia.

Rewelacyjna oferta Play - rok ważności konta za 100 zł.
Dotychczas: rok ważności konta w cenie doładowania byle czym i zadzwoniło do kogoś:
Screenshot_20201010-132219_Play24.jpg

Bonus:
https://spidersweb.pl/bizblog/play-prepaid-zwrot/

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/pl ... rodki.html

To właśnie ten operator otrzymał od UOKiK nakaz zmiany powyższych praktyk. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ już wcześniej ta sama instytucja zabrała się za T-Mobile (wydając identyczną decyzję) oraz Plusa, na którego nałożyła karę w wysokości ponad 20 mln zł. Tomasz Chróstny, prezes UOKiK-u podkreśla, iż zwalczane praktyki utrudniają zmianę operatora, co jest działaniem niedozwolonym.

Kolejna decyzja dotyczy sieci Play, która nie oddawała swoim klientom mającym telefony na kartę niewykorzystanych pieniędzy. Działamy konsekwentnie i porządkujemy rynek nakazując operatorom uczciwie rozliczać się z konsumentami przy zmianie dostawcy usług. Klienci nie mogą tracić niewykorzystanych środków zgromadzonych na koncie pre-paid z powodu braku kolejnego doładowania. To utrudnianie zmiany operatora, co jest zakazane przez Prawo Telekomunikacyjne oraz Europejski Kodeks Łączności Elektronicznej.

Rzecznik Play wrote:Jako Play wprowadzamy korzystne dla klientów oferty i rozwiązania. Cieszymy się, że kwestia zwrotu pozostałych środków z doładowań została uregulowana oraz że mamy czas niezbędny na wdrożenie takiego mechanizmu. Klienci ofert na kartę i MIX będą mogli skorzystać z tego procesu pod koniec listopada

Cieszą się? Przecież ich ch*j strzelił, że zostali zmuszeni przez UOKiK do oddawania pieniędzy :mrgreen:

2020-10-11T09:33:40+01:00

No te 100zł za przedłużenie ważności konta... :D Promocja jak nic :D

2020-10-11T11:27:22+01:00

Dalej leżącego nie będę kopał.
Ktoś coś na temat Virgin Mobile?
https://virginmobile.pl/oferty/abonament/indywidualny

2020-10-11T11:52:13+01:00

To chyba o czyms swiadczy...

2020-10-12T12:52:43+01:00

Anthrox wrote:Ktoś coś na temat Virgin Mobile?

Ja też nie polecam, 14zł za abonament i potem każdy 1GB za 1zł, czyli 29zł, wychodzi drożej niż u konkurencji. Do tego zasięg zdecydowanie za słaby, w mieście mi się gubił, a jak wyjechałem w dłuższą drogę czy nie daj boże na wieś to już kaplica straszna. Zmienianie z LTE na 3G też niewiele pomagało. Jakość połączeń jak u starego Orange w piwnicy. Przenosiny standardowo problem i wysyłanie miliona ofert, ale obsługa online nawet spoko, tylko nie o wszystkim potrafili powiedzieć jak zwykle..

2020-10-12T15:53:01+01:00

Wszystko zależy co kto potrzebuje.
Akurat 1zl za 1GB to akurat dobra oferta w połączeniu z Mini3 (na kartę)
Internet można dawkować i nie trzeba płacić od razu za całość.

Polecam wybierać ofertę na kartę.
Nie ma przywiązania do sieci.
30min. 30sms i 300mb za 3zl (co miesiąc) od Virgin na jednej karcie SIM, a na drugiej np
100GB za 5zl od playa na 3 miesiące.(do końca roku)

2020-11-07T16:30:34+01:00

Również chcę się przenieść z Play.
Wstępnie wybieram Nju.

W Play mam trochę pieniędzy na mojej karcie prepaid - więc ucieszyły mnie informacje:
https://gsmonline.pl/artykuly/zwrot-pie ... -to-zrobic

Napisałem do Play i gdyby kogoś interesowało - po 24.11, czyli najlepiej 25.11 napisać z pytaniem jak wygląda poprawnie złożony wniosek o zwrot środków, bo jeszcze nie zwracają - czekają ile się da.

Niestety UOKiK dał im furtkę do pobierania opłaty manipulacyjnej - i nadpłatę zwrócą, ale 20 PLN sobie potrącą.
W moim przypadku zostało 60 PLN więc nadal mi się opłaca złożyć wniosek o zwrot środków.

2020-11-07T22:24:20+01:00

Anthrox wrote:Również chcę się przenieść z Play.
Wstępnie wybieram Nju.

Zobacz jeszcze to: https://komorkomat.pl/

2020-11-19T15:12:05+01:00

Wszyscy, którzą są w Play, a mają jeszcze cyrograf mogą się zainteresować tą wiadomością pozwalającą zerwać umowę bez kar (?).

Dzień dobry

piszemy do Ciebie w sprawie związanej z naszą umową. Niedługo zmieniają się przepisy Prawa telekomunikacyjnego – żeby się do niego dostosować, zmieniamy niektóre postanowienia Umowy o świadczenie Usług Telekomunikacyjnych ("Umowa") zawartej między nami (Tobą a Play) oraz obowiązującego Cię Regulaminu świadczenia Usług Telekomunikacyjnych.

Na czym polegają zmiany w umowie?

1. Dodajemy kolejne, wygodniejsze sposoby kontaktu z nami w sytuacji, kiedy chcesz wypowiedzieć umowę.

Od 21 grudnia 2020 r. możesz złożyć wypowiedzenie również:
telefonicznie w Obsłudze Klienta,
innym kanałem komunikacji z Obsługą Klienta, w którym możemy potwierdzić Twoją tożsamość – aktualna lista dostępna jest na http://www.play.pl/pomoc/kontakt.html.
Dotychczasowe sposoby składania wypowiedzenia pozostają bez zmian.

2. Zmieniamy sposób liczenia długości okresu wypowiedzenia umowy na czas nieokreślony, którą nam wypowiesz. Ta zmiana dotyczy wyłącznie sytuacji, w której skończył się okres promocyjny (wtedy Twoja Umowa przekształci się w umowę na czas nieokreślony).

Od 21 grudnia 2020 r. okres wypowiedzenia takiej umowy to miesiąc i będziemy go liczyć od dnia, w którym wypowiedzenie trafi do nas.

Dodatkowe informacje

Jeśli nie akceptujesz tych zmian, masz prawo wypowiedzieć Umowę. Możesz to zrobić do czasu wejścia w życie zmian tj. do 21 grudnia 2020 r. Wypowiedzenie powinno być złożone na obecnych zasadach czyli pisemnie, listem lub e-mailem.

Proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa. Dlatego jeśli wypowiesz Umowę przed upływem czasu określonego na jaki została zawarta, możemy dochodzić od Ciebie zapłaty opłaty specjalnej/kary umownej.
Ta opłata specjalna/kara umowna będzie stanowiła część ulgi, której udzieliliśmy Ci przy zawieraniu Umowy, w wysokości proporcjonalnej do pozostałego czasu określonego Umowy.

Zmiana adresu Play

15 listopada 2020 roku zmieni się nasz adres. Nowe dane adresowe Play to:
P4 z o.o. ul. Wynalazek 1, 02-677 Warszawa.

Zmiana adresu nie jest zmianą warunków umowy.

Pozdrawiamy,
Zespół Play

Właśnie do nich złożyłem zapytanie, czy jakieś dodatkowe opłaty za zerwanie mi naliczą, skoro się nie zgadzam na nowe warunki.
Zwróćcie uwagę na psychologiczne pułapki i sformułowania mające wprowadzić w błąd.

Tak zostało ułożone, żeby niektórzy pomyśleli, że mają czas na zerwanie umowy OD 21 grudnia, a dalej już prawidłowo: DO 21 grudnia, a tak w ogóle oni tylko dostosowują się do przepisów i kary jakieś mogą naliczyć - ciekawa sytuacja - czy rzeczywiście mogą.

Dla zainteresowanych:
Planuje przejść z rodzinką na Nju dla par ;)

2020-11-19T22:13:16+01:00

Anthrox wrote:Właśnie do nich złożyłem zapytanie, czy jakieś dodatkowe opłaty za zerwanie mi naliczą, skoro się nie zgadzam na nowe warunki.

Prawo stanowi, że jeżeli zmiana "wychodzi" od nich to możesz się nie zgodzić. Wtedy nie ponosisz kar umownych. (kwestia kar jest wtedy gdy umowa jest na czas określony)

Ja właśnie dzisiaj rozpocząłem ucieczkę z Play, zarówno abonament na dwa telefony jak i internet. Net przenoszę do Inea. Mam światłowód pod domem - gość umówiony na piątek 27. Wybrałem opcję najtańszą, mianowicie 75zł za 300 Mb/s. Cena powinna być 60zł ale jest to dom jednorodzinny i życzą sobie 15zł za utrzymanie łącza. SIC
Telefony a raczej numery przeniosłem do Lajt na czas nieokreślony, plus dobrałem jeden dla córki. Miesięcznie 18zł za numer główny plus po 15 zł za pozostałe numery. Minuty na komórkowe i stacjonarne, SMS oraz MMS bez limitu. 4 GB na każdą kartę SIM - nie współdzielone.

2020-11-19T22:46:49+01:00

Ja już zmigrowałem z Playa do Nju i polecam każdemu. U mnie Play od jakiegoś czasu chodzi dramatycznie. Transfery na poziomie 3Mb/s to była codzienność. Radzę sprawdzić zapisy umowy przed migracją, bo stosują zagrywki które są hmmmm. Poniżej pasa. Miałem taryfę rodzinną. Każdemu z podobną umową wciskali kartę do internetu jako tzw. "spinającą". Jak nie używasz - leży i nic nie kosztuje. W końcu o niej zapominasz. I oni zapewne na to liczą. Ja zacząłem jej w końcu po dwóch latach używać i było to 10zł do abonamentu. Migrując byłem pewny, że przenosząc numery umowa na tą kartę z automatu wygaśnie, tym bardziej że główny numer był jednym z przenoszonych. Nic bardziej mylnego :mrgreen: Umowa na tą kartę nie tylko nie wygasa, ale jak przeniesiesz inne numery abonament na tą kartę wzrasta z 10zł do 90zł :mrgreen: To już jest po prostu sk.....syństwo i to takie fest. Radzę sprawdzić, bo jest to ujęte w umowie z operatorem. Ja się naciąłem. Oczywiście karta już od jakiegoś czasu leży nie używana, ale wypowiedzenie będzie skuteczne dopiero z końcem okresu rozliczeniowego. Więc wystawią mi jeszcze dwa rachunki po 90zł.
Ja już im podziękuję i do nich nie wrócę po czymś takim. Nawet nie ma jak im się wyżalić bo forum leży od września :mrgreen: Tak jak kiedyś byłem zadowolony z ich usług to do roku jest dramat. Moim zdaniem sieć mocno zeszła na psy.

2020-11-26T16:36:07+01:00

Atalante wrote:Ja już im podziękuję i do nich nie wrócę po czymś takim. Nawet nie ma jak im się wyżalić bo forum leży od września

Play wyciekła baza danych forum z danymi ludzi przypomnijmy i wszystko siadło.

Co do Nju dobra nowina dla tych, którzy by chcieli mieć 3 numery na jednej umowie.
trzeci numer kosztuje 19 zł i jest określany jako internet dodatkowy, ale cała reszta jest współdzielona :-)

[DODANO 2021-02-10]
UWAGA!!!
Dopiero teraz się zorientowałem, że jest kruczek - trzeci numer tj. "internet dodatkowy" nie ma nielimitowanych rozmów / SMS... brzydko!

Więc w Nju wyglądałoby to tak teraz:
29zł nr główny + 9 zł dodatkowy numer + 19 zł trzeci numer = 57 zł za no limit + sporo limitu internetu. W zależności od stażu od 30GB na start do 90 GB po 2 latach.

Aż szkoda, że nie można na dzień dzisiejszy dołożyć nr stacjonarnego. Nju to Orange, więc mają możliwość ogarnąć temat.

Atalante wrote:Migrując byłem pewny, że przenosząc numery umowa na tą kartę z automatu wygaśnie, tym bardziej że główny numer był jednym z przenoszonych. Nic bardziej mylnego Umowa na tą kartę nie tylko nie wygasa, ale jak przeniesiesz inne numery abonament na tą kartę wzrasta z 10zł do 90zł To już jest po prostu sk.....syństwo i to takie fest.

Bolesne doświadczenie, ale cenna wiedza na przyszłość, dzięki za cynk.
Inni operatorzy też mogą taką zagrywkę zastosować. :gatormad:

Nju mnie niemiło zaskoczył.
Ich WiFi Calling nie wspiera mojego S7 Edge.
Zgłoszenie poszło. Play był jaki był, ale Wi-Fi Calling działało.

[EDIT]
Po reklamacji i odpisaniu i ponownym włożeniu karty już jest ok.

2020-11-26T22:02:49+01:00

Przetestowałem dwie karty z Nju i Tmobile w domu i w pracy. Zacząłem narzekać na Plusha mego, a okazało się następująco:
Nju: w domu gites szybko się wszystko ładuje, ale czasem lubi się zamulić na dłuższą chwilę, zapewne z braku masztu w pobliżu. W pracy w jednym miejscu jest ok, a w trzech kiepsko albo nie ma wcale, bo pracuję w budynku gdzie jest kilkaset maszyn i do tego pełno złomu nad głową.
Tmobile: w domu tragedia, w pracy czasem odpala na pełnej, ale ogólnie wynik średni..
Wychodzi na to, że jednak mój Plus[h] nie jest taki zły, więc póki co zostanę przy obecnej sieci.
Przejrzałem też sporo map z zasięgami sieci i na niektórych widzę, że powinno być świetnie dla Tmobile, ale jednak pod blachą się to nie sprawdza, a zwłaszcza w domu, w Nju było lepiej zdecydowanie. Tyle, że Plus może i działa wolniej, ale jest bardziej uniwersalny.

2020-12-12T23:55:18+01:00

Wujek złożył wypowiedzenie umowy Play.
Dzwoni dział utrzymania klienta.

Play: Dzień dobry. Jaka oferta abonamentu by sprawiła, aby Pan dalej kontynuuował umowę.
Wuja: hmmm, 40 zł za 4 numery
Play: Proponujemy atrakcyjną ofertę: 35 zł za jeden numer
Wuja: do widzenia

2020-12-13T00:27:28+01:00

Powracam z tematem. W międzyczasie miałem okazję skorzystać z Tmobile i Nju. Żaden w tych operatorów nie udostępnił mi internetu na tyle szybkiego by odejść z Plusha. Co prawda nie łapie wszędzie, ale jednak jest najlepszym rozwiązaniem dla mnie na tą chwilę. Play nie spróbowałem, ale też chyba nie chcę.

2020-12-13T21:50:03+01:00

Jeśli komuś brakuje internetu to Virgin Mobile na kartę na 5zl daje 100 GB do końca marca, 10Gb za zarejestrowanie nowego numeru i 5 zł na koncie na miesiąc.
Właczajac Mini3 dostajemy ważność konta na rok i zostaje jeszcze 2 zł. Za to można dokupić 2GB.

2020-12-14T20:18:13+01:00

A kto daje najwięcej internetu w roamingu UE za najmniej?

Return to Pogaduszki wszelakie