Kilka dni temu komputer zrobił mi update Adobe flash player i właśnie od tego momentu zacząłem mies problemy z płynnością odtwarzania filmików przez przeglądarki na pełnym ekranie. Problem nie występuję tylko na youtubie. Na wszelkich innych stronach gdzie są filmiki we fleshu to klatkuje na pełnym ekranie tak niemiłosiernie, że aż myszką nie da się za bardzo ruszać. I wogóle wtedy wzrasta strasznie użycie procesora. W okienku ten problem występuję sporadycznie. Na rożnych stronach gdzie jest podjęta tematyka tego problemu piszą, ze winą jest słaby komputer. Lecz na przykład filmiki odpalane prz uzyciu windows media playera na stronach chodzą idealnie i dodatkowo jest małe zużycie procesora. Także filmik innych firm niż adobe chodzą bez problemu. Problem jest tylko w filmikach we fleshu. Dodatkowo zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej. Próbowałem także odinstalować flesha i zainstalować poprzednie wersje, ale to spowodowało jeszcze większy zamęt w systemie bo nawet filmiki na youtubie zaczęły się ciąć więc powróciłem do najnowszej wersji. Nieważne czy jest to rozdzielczość 240p czy 1080 p i tak samo jest "zarżnięty" procesor podczas odtwarzania aż wiatraki przyspieszają swoją pracę. W XP nie instalowałem innych poprawek niż service pack 3 bo brakuje mi miejsca, może w tym leży problem ? Może to wina słabo napisanych sterowników do płyty głównej. Bo mam płytę główną na chipsecie via, a najnowsze sterowniki są sprzed roku. Dodatkowo bardzo długo jadę na xp i nic dawno nie przeinstalowałem, ale często robię zaufanymi programami czyszczenie i naprawianie rejestru. Mam tez drugiego XP na dysku i po zainstalowaniu ostatniego flesha ten problem też występuję. Ponoć takich problemów nie ma 7. Ktoś wie co jest prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy ? Na przeglądarce google chrome 10 ten problem nie występował dopóki nie zainstalowałem wersji ostatniej. Ktoś ma link do wersji 10 ? Na operze też klatkuje i wogóle ta przeglądarka strasznie mi wolno pracuje bo zacinają się strony itd.
Pozdrawiam i życzę wesołych świat.
-- 09 Kwi 2012, 19:14 --