Polski

AMD vs Nvidia

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox
husar wrote:Widać że nie wiecie do czego może służyć ta technologia i jak potężną mocą obliczeniową dysponuje. A ja nie mam zamiaru Wam nic mówić

+ Przyspieszenie szyfrowania i kompresji oraz konwersji wideo do różnych formatów
+ Symulacje fizyczne (np. w dynamice płynów) i obliczenia inżynierskie
+ Obrazowanie wirtualnej rzeczywistości na podstawie tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego
+ Efekty specjalne w grafice komputerowej, np. symulacje falujących powierzchni ubrań[4]
+ Sztuczna inteligencja

Objaw nam prawdę, Panie :gatorlove:
Page 2 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/amd-vs-nvidia-t2958.html
2013-10-02T13:29:09+01:00

Re: AMD vs Nvidia

husar wrote:Widać że nie wiecie do czego może służyć ta technologia i jak potężną mocą obliczeniową dysponuje. A ja nie mam zamiaru Wam nic mówić

+ Przyspieszenie szyfrowania i kompresji oraz konwersji wideo do różnych formatów
+ Symulacje fizyczne (np. w dynamice płynów) i obliczenia inżynierskie
+ Obrazowanie wirtualnej rzeczywistości na podstawie tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego
+ Efekty specjalne w grafice komputerowej, np. symulacje falujących powierzchni ubrań[4]
+ Sztuczna inteligencja

Objaw nam prawdę, Panie :gatorlove:

2013-10-02T16:07:31+01:00

Zauważ, że większość gier sygnuje Nvida. Zastanów się.

Pandziu tylko że te logo nvidiowskie już od ponad 13 lat się pojawia w grach a najśmieszniejsze jest to że w wielu tytułach gdzie widnieje karty ATI są wydajniejsze :)
Teraz już wiem czemu roki jest modem ;> Da nvidia boys ;>

2013-10-02T17:54:59+01:00

scorpeus wrote:Teraz już wiem czemu roki jest modem ;> Da nvidia boys ;>

:rotfl2:

Znowu pudło. Gdzie ja tu w tym temacie coś napisałem o Nvidii ? :-E

2013-10-02T17:56:10+01:00

Punkt za Intel'a, a nie AMD :ok1:

2013-10-02T21:59:47+01:00

Kurde ale wtopa pomyliłem cię z husarem :/ po prostu jego avatar jest mało widoczny i nie rzuca się w oczy :P

2013-10-03T01:18:53+01:00

scorpeus wrote: Na samym początku w kompie miałem GF2MX400

W pierwszym kompie też miałem GeForca 440 MX, ta karta chyba kosztowała mnie wtedy150 złotych, ale pozwala na zagranie mi w wysokich detalach w rozdziałce 1024x768 w tym czasie w najnowsze Medal of Honor: Allied Assault oraz Unreal II. Teraz płynnie granie w jakiegoś wysoko-budrzetowego FPS'a w wysokich detalach na karcie za 150 złotych jest nierealne.

Tak naprawdę to nie ma znaczenia czy Nvidia czy AMD jest lepsze bo i tak wszystko jest wytwarzane i składane W Chinach. I wszystko zależy od szczęścia czy nam się szybko rozleci karta graficzna czy będzie długo służyła. Chociaż mamy na to wpływ. Jednym ze sposobów jest nie podkręcanie karty graficznej. Miałem przez pięc lat podkręconego GeForce 7600 GT i zaczął po tym czasie sypać artefaktami w grach i poważnymi błędami w teksturach oraz powodował bluescreenownie komputera, gdyż był bardzo mocno podkręcony przez ten czas a ukończyłem na nim ponad 80 FPSów. Teraz spoczywa gdzieś na wysypisku śmieci.

2013-10-03T09:38:29+01:00

W pierwszym kompie też miałem GeForca 440 MX,
Ale GF440MX a GF2MX400 to dwie zupełnie różne karty ;> GF2 był pierwszy :P i miał 32mb sdram lub w wypasionych wersjach 64mb ^^
W pierwszym kompie też miałem GeForca 440 MX, ta karta chyba kosztowała mnie wtedy150 złotych, ale pozwala na zagranie mi w wysokich detalach w rozdziałce 1024x768 w tym czasie w najnowsze Medal of Honor: Allied Assault oraz Unreal II. Teraz płynnie granie w jakiegoś wysoko-budrzetowego FPS'a w wysokich detalach na karcie za 150 złotych jest nierealne.

W czasach gdy wyszedł twój GF czwartej już generacji wymienione przez ciebie tytuły nie były już nowościami :) Dlatego grafa twoja kosztowała 150zł i ciągnęła je na wysokiej rozdzielczości :P Tak czy inaczej teraz nie wiem ile trzeba będzie czekać żeby grafy ciągnące Crysis 3 na maxa kosztowały 150zł :P Technologia po prostu poszła do przodu bardzo mocno a na dodatek światowy crysis gospodarczy wpłynął na to że ceny nie spadają tak szybko i wszystko jest drogie :/

Tak naprawdę to nie ma znaczenia czy Nvidia czy AMD jest lepsze bo i tak wszystko jest wytwarzane i składane W Chinach.

Skoro nie ma to znaczenia to dlaczego Borderlands 2 i inne gry po włączeniu PhysX na Radeonach są niegrywalne? Dlaczego Dirt Showdown lepiej działa na Radeonach niż na Nvidii? Optymalizacja pod sprzęt jest tutaj kluczem! Co z tego że wszystko robione jest przez małych żółtych ludzików? To nie oni piszą soft i nie oni zajmują się optymalizacją sprzętową tylko amerykańskie firmy.

2013-10-03T11:23:39+01:00

nie wolę amd radeon jest lepszy niż nividia Geforce

2013-10-03T11:29:22+01:00

scorpeus wrote:Skoro nie ma to znaczenia to dlaczego Borderlands 2 i inne gry po włączeniu PhysX na Radeonach są niegrywalne? Dlaczego Dirt Showdown lepiej działa na Radeonach niż na Nvidii? Optymalizacja pod sprzęt jest tutaj kluczem! Co z tego że wszystko robione jest przez małych żółtych ludzików? To nie oni piszą soft i nie oni zajmują się optymalizacją sprzętową tylko amerykańskie firmy.

U mnie Borderlands 2 po włączeniu PhysX jest tez niegrywalne na GeForsie :-P Ale tak, optymalizacja pod sprzęt by się przydała, a tu mamy pełno kompromisów. Dlatego jeśli coś może przynieść zmiany, to wyżej wymienione Mantle i fakt AMD w konsolach, a to że nVidia się reklamuje na ekranach startowych gier generalnie nie przynosi specjalnych rezultatów. Są przecież i gry, które sygnowane są przez zielonych, a karta o podobnej wydajności, z tego samego segmentu od AMD potrafi mieć w nich wyższą wydajność.

Co do cudów robionych przez CUDA - większość z nich nie jest w żaden sposób przydatna dla graczy, a odnośnie obliczeń inżynierskich - to może w dużych firmach z niesamowitymi projektami, 99% programów z tego nie skorzysta. Itd.

Ale tu się już wątek fanboj robi, więc mi się nie chce uzewnętrzniać - jakby ktoś dał i taniej i wydajniej, to wybór byłby prosty, a tak czy owak mamy kompromisy zależne od zasobności portfela.

2013-10-03T12:10:43+01:00

Sorrki Anthrox, nie trafiłeś w ani jednym punkcie :P Albo inaczej - to co napisałeś to się zgadza, ale nie to miałem na myśli.

Anthrox wrote:Objaw nam prawdę, Panie :gatorlove:

Nie, tak jest zabawniej :D

2013-10-08T22:29:10+01:00

mnie interesuje :)
akurat przymierzam się do zmiany grafy :) o tej już czytałem, ale raczej nie wydam 1200 zł na nową grafikę, szukam bardziej czegoś do 600-700 zł. no chyba że Antek tak nienawidzi AMD że chętnie mnie wspomoże by taki "shit" trafił do mnie :lol2: :lol2: :-E

2013-10-09T00:40:00+01:00

tauri5 wrote:mnie interesuje :)
akurat przymierzam się do zmiany grafy :) o tej już czytałem, ale raczej nie wydam 1200 zł na nową grafikę, szukam bardziej czegoś do 600-700 zł. no chyba że Antek tak nienawidzi AMD że chętnie mnie wspomoże by taki "shit" trafił do mnie :lol2: :lol2: :-E

Mam coś dla ciebie. :-)
http://www.frazpc.pl/artykuly/924886-1, ... pinia.html

2013-10-09T04:34:33+01:00

tauri5 wrote:no chyba że Antek tak nienawidzi AMD że chętnie mnie wspomoże by taki "shit" trafił do mnie :lol2: :lol2: :-E

Prędzej jedyną słuszną kartę zafundowałbym Ci.

2013-10-09T08:41:11+01:00

tauris tak się składa że sprzedaję swego 7850@7870 zainteresowany może jesteś? Fabrycznie podkręcony na zegary 7870 z 2GB na pokładzie :P model od Vertex3D konkretnie to 7850 X-Edition V2.

Tutaj masz test tego modelu, może nie jakiś zachwycający ale jakiś miernik tobie da:

http://www.komputerswiat.pl/testy/sprze ... -test.aspx

2013-10-09T18:15:21+01:00

ihtius wrote:
tauri5 wrote:mnie interesuje :)

Mam coś dla ciebie. :-)
http://www.frazpc.pl/artykuly/924886-1, ... pinia.html

dzięki zaraz poczytam :)

scorpeus wrote:tauris tak się składa że sprzedaję swego 7850@7870 zainteresowany może jesteś? Fabrycznie podkręcony na zegary 7870 z 2GB na pokładzie :P model od Vertex3D konkretnie to 7850 X-Edition V2.

Tutaj masz test tego modelu, może nie jakiś zachwycający ale jakiś miernik tobie da:

http://www.komputerswiat.pl/testy/sprze ... -test.aspx

Skorpuś dziękuje za info, ale jak masz kupca to sprzedawaj, ja jestem na etapie gromadzenie funduszy dopiero :)

@Antuś :gatorlove: i co ja z taka jedyną słuszną nVidi'ą zrobie ?? Toż to jedynie nadaje się na grzejnik :D -- ale w sumie zima idzie :D
a tak serio - w tej chwili jedyna DziFors jaką bym kupił to GTX650Ti Boost

2013-10-10T04:13:41+01:00

Najładniej stworzona symulacja wody w grze jaką widziałem jest w gta5. Do tej pory na pcecie takiej nie zaobserwowałem.

2013-10-10T06:16:32+01:00

Póki co nie mam kupca bo wystawiłem bodajże wczoraj dopiero :P A ile przewidujesz czasu na zebranie funduszy? ;>

Najładniej stworzona symulacja wody w grze jaką widziałem jest w gta5. Do tej pory na pcecie takiej nie zaobserwowałem.

Poczekaj aż GTA 5 na pc wyjdzie co powinno nastąpić szybciej niż przy GTA 4 to zobaczysz i na pc :P

2013-10-11T10:55:07+01:00

xittam wrote:Najładniej stworzona symulacja wody w grze jaką widziałem jest w gta5. Do tej pory na pcecie takiej nie zaobserwowałem.

Pograj w Hydrophobię na PC - tam silnik gry kręci się głównie wokół wody i efektów z nią związanych. Autorzy bardzo go dopracowali i widać, że włożyli w ten aspekt masę pracy. Wbija w fotel i wykręca suty - tylko mocna karta jest potrzebna z PhysiX oczywiście żeby efekt był :)

2013-10-11T11:47:05+01:00

scorpeus wrote:Póki co nie mam kupca bo wystawiłem bodajże wczoraj dopiero :P A ile przewidujesz czasu na zebranie funduszy? ;>

jakieś 2 miechy, w tym miesiącu muszę zakupić prezenty urodzinowe dla mam i siostry, więc uderzy mnie to po kieszeni ;)

Return to Pogaduszki wszelakie