Polski

AMD vs Nvidia

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Którą firmę wolicie? Ja osobiście wolę NVIDIĘ, ponieważ:
+ posiada CUDA, które przyspieszają kodowanie filmów
+ posiadają PhysX

Z tego powodu wg mnie AMD leży i kwiczy.
Page 1 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/amd-vs-nvidia-t2958.html
2013-09-30T16:45:40+01:00
Którą firmę wolicie? Ja osobiście wolę NVIDIĘ, ponieważ:
+ posiada CUDA, które przyspieszają kodowanie filmów
+ posiadają PhysX

Z tego powodu wg mnie AMD leży i kwiczy.

2013-09-30T16:45:58+01:00

Re: AMD vs Nvidia

+ posiadają PhysX

:lol2: argument przedszkolaka :lol2:

2013-09-30T16:48:19+01:00

scorpeus wrote: :lol2: argument przedszkolaka :lol2:

Odrzekł AMD'owiec.

2013-09-30T17:08:01+01:00

JA wolę AMD :P
na mojego Radka złego słowa nie powiem, najlepsza karta jaką miałem :-)
nie to co te badziewne GeForce, które sypały się po roku :-E :lol2: ;)

2013-09-30T17:18:35+01:00

tauri5 wrote:na mojego Radka złego słowa nie powiem, najlepsza karta jaką miałem :-)

Przypomnij mi, aby, jak będę rekrutował kogoś na moderatorach w podaniu podał jaką kartę graficzną posiada, bo lobby AMD'owców mi się tutaj tworzy w staffie.

2013-09-30T18:15:47+01:00

hehe ok :)
gorzej jak się okaże że tylko Ty nVide lubisz :D :haha:

a tak na serio - jedyna karta z rodziny GeForce jaka mi służyła długo i bez awarii to GeForce 6800GS, niestety wszystkie inne, a zwłaszcza GeForce 4200 Titanium sypały się strasznie, nawet 2 razy do roku :( więc pewnie stąd moja mała nie chęć do tej firmy :tak:

2013-09-30T19:16:04+01:00

To ja się wypowiem jako posiadacz zarówno grafiki AMD, jak i grafiki nVidii. Otóż: jedno i drugie jest do dupy. Sikam na PhysX, na które 95% kart jest za słabe, a te 5% które je dźwignie, to mnie nie stać. Sterowniki bardziej do dupy też ma nVidia (ilość opcji), ale z drugiej strony, najnowsze od AMD spowodowały u mnie ponad 4-krotny spadek FPS, albo to celowe, albo brak kompatybilności wstecznej, tak czy siak, też im się należą baty. Istnieje jednak spore prawdopodobieństwo, że dla kart AMD nadchodzą bardzo dobre czasy, ze względu na AMD w konsolach, a także ze względu na Mantle- zaczyna wyglądać na to, że być może w pecetowych grach pojawi się coś, czego od wielu lat już nie uświadczyliśmy - OPTYMALIZACJA!

Mantle: http://pclab.pl/art55017.html

Ale żeby nie było: mam jeszcze grafikę Intela, zintegrowaną z i7. I to jest dopiero do dupy. Nie mówię o wydajności, bo nie tego się oczekuje po takiej karcie, ale ilość opcji jest tak okrutnie skrojona do minimum, że chyba trzeba się cieszyć, że Intel pomyślał w ogóle o zmianie rozdzielczości.

BTW. Odnośnie filmów, to AMD też ma kupę różnych pierdół swojej produkcji, ale ja się tym nie zajmuję, więc nie mogę się wypowiedzieć, jak to wypada na tle nVidii.

Aha, jeszcze odnośnie strat życiowych w kartach graficznych: w komputerze spalił mi się GF 8600GT (źle zaprojektowana cała seria kart 8xxx, podłączanie czegokolwiek do wyjścia TV było pożegnaniem z kartą, przynajmniej w większości okołoreferencyjnych PCB), od wyjmowania i wkładania z powrotem i dotykania PCB ręką rozsypał się GF 8800 GT, a także GTX 260, a także Radeon X800. Do tego serwisowałem sporo laptopów i upalony chip graficzny nVidii to chyba najczęściej spotykana usterka komputerowa między 2006 a 2009 rokiem (wszystkie te serie zostały źle zaprojektowane pod względem odprowadzania ciepła z chipu).

2013-09-30T20:03:00+01:00

Anthrox wrote:+ posiada CUDA, które przyspieszają kodowanie filmów

AMD też posiada możliwość szybkiego kompresowania filmów.
Po kompresji w tym cuda obraz jest raczej kiepskiej jakości. Dlatego, że jest to bardzo szybka i mało dokładna kompresja. Jest pikseloza i kwadraty latają w tle przy szybkich scenach. Kiedyś posiadałem mocnego Radeona 9700 i byłem z niego zadowolony. Tylko strasznie mocno się grzał laminat.

2013-09-30T20:06:48+01:00

@ihtius - to nie wina CUDA, a złego wybrania sposobu kodowania.
Gdyby tak było - nie zachwalałbym ich.
Do kodowania często używam: Xilisoft Video Converter Ultimate i wszystko śmiga :-)

2013-09-30T21:57:56+01:00

Anthrox wrote:@ihtius - to nie wina CUDA, a złego wybrania sposobu kodowania.

Mój kolega, który nagminnie kompresuje mówi, że to wina cuda bo robił testy porównawcze. Bo cuda mało dokładnie to robi. Ta technologia nie jest jeszcze dobrze dopracowana.

2013-09-30T22:07:19+01:00

tylko Nvidia. Żadne Radeony czy inne pierdoły.

2013-09-30T22:32:44+01:00

Jakby mi ktoś sprezentował bardzo wydajnego Radeona to z chęcią bym się przesiadł. :-) Bo Gefroce sa bardzo drogie i po za tym nvidia ciągle kaszani sterowniki. Rok temu wtedy na najnowszym sterowniku nie mogłem uruchomić gier korzystających z physys i to tych nowych i wymagający jak na przykład Metro 2033. Okazało się, ze nvidia zreflektował się i naprawiła to po kliku miesiącach wydajać poprawiony sterownik, co za łaska z ich strony zaraz padnę na kolana z tego powodu. Teraz nie mogę uruchomić Kronik Riddicka tej gry z 2004 roku i musiałem korzystać z dwuletniego sterownika. Po prostu Masakra. Boje się instalacji ich najnowszych sterowników.

-- 30 Wrz 2013, 23:32 --

Po za tym Radeony w segmencie low-end i medium są tańsze oraz wydajniejsze od Geforców.
Ze sterownikami od Radeonów tez nie jest zbyt dobrze. Kiedyś sam się o tym boleśnie przekonałem kiedy system po zainstalowaniu najnowszego sterownika podczas uruchamiani resetował mi się kilka razy.

2013-10-01T16:59:19+01:00

Hahahahahahhaha ale total porażka :D Antek założył wątek żeby wyśmiać AMD i między innymi albo i głównie mnie bo broniłem Radeonów a tutaj patrzę większość zdroworozsądkowych ludzi na tym forum :) Anyway, mam jeszcze w swoim drugim kompie GeForce 6800XT, którego sobie chwalę za dobrą wydajność, ale nie ukrywam Radeony rządzą. Na samym początku w kompie miałem GF2MX400 który do czasów Maxa Payne'a był spoko grafą, potem przesiadłem się na GF3Ti500 który się jednak zjarał, jak się później okazało miałem komp wstawiony w taką biurkową półeczkę na kompa co powodowało piekarnik, którego owy GF3 nie wytrzymał :P
Zmieniłem badziewiaka na FX5600 Ultra II i to były najgorzej wydane pieniądze w życiu! Odpalam Far Cry tnie, odpalam POP Warrior Within tnie. Parę dni później pobiegłem po Radzia 9600 Pro i od razu ulga :) Płynność w grach i miodzik, brak jednak był odbić w lustrze w Max Payne 2 (za niska wersja shaderów) ale to jakoś przebolałem :) Następnie był kolejny super zakup Radeona x1950 PRO, którego żałuję że sprzedałem o jakieś 50zł za mało :( Karta świetna, trzymała się dobrze przez wiele lat i dzielnie ogarniała większość tytułów na high detalach. Następny w kolejce był Radzio 4850@4870 od Palita wersja Sonic Edition. Dawała komfort w grach, jednak szybko nadarzyła się okazja zdobycia za niewielką dopłatą 4890 i tutaj był pełen luksus. Od niedawna mam Radzia 7850@7870 od Vertex 3D, z którym niestety mam trochę przebojów. O ile z wydajności jestem zadowolony to jednak pierwsza gwarancja poleciała przez to że wywalał bluescreeny przy oglądaniu YT, teraz poleciał na gwarancji bo uszkodzony został wiatrak i jego mocowanie (długa historia jak ktoś chce usłyszeć to na priv) no i tak sobie czekam aktualnie aż przyślą nówkę, rozglądając się jednak za jakimś GTX760, gdyż Vertex 3D zrobił strasznie kiczowate chłodzenie pod tego Radzia a szkoda bo karta ma potencjał. Może jeszcze poczekam do premiery nowych R9 bo zapowiadają się cudnie no i wspomiany wyżej przez ketyowa Matle daje sporą nadzieję na normalny gaming :P

2013-10-01T18:09:03+01:00

Ja w przyszłym roku pewnie w końcu zmienię grafę w stacjonarce i raczej będzie to Radeon. Ani jedni, ani drudzy nie wyskoczą z nadzwyczajną wydajnością raczej, ani nie oferują nic specjalnego, co by przeważało szalę na ich stronę, ale jednak obecnie to Radeon będzie bardziej przyszłościowy, bo jest szansa, że coś się w niedalekiej przyszłości zmieni w świetle w/w przeze mnie rzeczy i może się okazać, że Radeony wyciągną dodatkowe skrzydła. A jak nie, to nic nie tracę, bo przecież i tak kupuję to, na co mnie stać, a w podobnych półkach cenowych i tu i tu jest podobna wydajność.

Nvidia musi u mnie odpracować póki co zaufanie, co do żywotności swoich kart, bo ostatnimi latami spierdzielili strasznie dużo spraw. Mam teraz w laptopie GTX 660, jak za pięć lat nadal będzie chodził, to będę mógł myśleć o zakupach zielonych. Mam też laptopa czteroletniego z Radeonem na pokładzie i to był wtedy wyśmienity wybór, bo GF pewnie by już dziesięć razy wymagał piekarnika.

2013-10-01T20:09:03+01:00

ketyow wrote:bo jest szansa

Zauważ, że większość gier sygnuje Nvida. Zastanów się.

2013-10-01T21:19:49+01:00

Elmek13 wrote:

Bo to tylko taki chwyt marketingowy. Na kartach ATI też sobie zagrasz. I wcale to nie musi oznaczać, że gra będzie słabo działała, bo na to ma wpływ wiele czynników.

2013-10-01T21:43:26+01:00

Elmek13 wrote:

ihtius wrote:
Elmek13 wrote:

Bo to tylko taki chwyt marketingowy. Na kartach ATI też sobie zagrasz. I wcale to nie musi oznaczać, że gra będzie słabo działała, bo na to ma wpływ wiele czynników.

coś w tym jest, ja na swoim prawie 4 letnim radku gram w Far Cry 3 w rozdziałce 1920x1200 na medium detal i żadnych problemów czy chociażby zacięć :D

2013-10-02T08:17:27+01:00

I tak wolę Nvidia. :haha: :haha: :haha:

2013-10-02T11:53:45+01:00

tauri5 wrote:a tak na serio - jedyna karta z rodziny GeForce jaka mi służyła długo i bez awarii to GeForce 6800GS, niestety wszystkie inne, a zwłaszcza GeForce 4200 Titanium sypały się strasznie, nawet 2 razy do roku :( więc pewnie stąd moja mała nie chęć do tej firmy :tak:

A widzisz - u mnie rzecz ma się z goła odwrotnie. Obie karty od AMD jakie miałem poszły na elektroniczny złom. Dałem sobie spokój z ich produktami, natomiast żadna karta nVIDIA mnie do dzisiaj nie zawiodła.

Ogólnie z tego co tu czytam to większość z Was to gracze, patrzący z tej perspektywy na karty graficzne. Nie ma w tym nic złego, ale ja osobiście wolę jednak produkty nVIDIA od AMD ze względu na wymienianą tu wcześniej kilka razy CUDA'ę. Widać że nie wiecie do czego może służyć ta technologia i jak potężną mocą obliczeniową dysponuje. A ja nie mam zamiaru Wam nic mówić :P Macie internet ? Macie wyszukiwarki ? To sobie sami odkopcie.
Karty AMD najlepiej sprawdzają się przy "kopaniu" BitCoinów. Ze względu na architekturę itp. itd. Karty nVIDIA z CUDA'ą służą do trochę innych celów i nie jest to dekodowanie filmów ani granie w gry :P Chociaż też mogą pomóc przy takich rzeczach ;)

2013-10-02T13:02:13+01:00

Ja tam wolę grafy Intela. Do przeglądania www, grania w exeki i do filmów HD styknie. :haha:

Return to Pogaduszki wszelakie