Polski

Amiga vs PC

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Amiga vs PC

Amiga rulez!
15
71%
Hał macz iz dy fisz...
3
14%
Kopytko.
2
10%
PC sux!
1
5%

Total votes: 21

Shoonay Od tamtego czasu levelapowałem, ale troche w jRPGi mi poszło, więc zostałem Spoony Bard'em Amigi. Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/amiga-t735.html
2010-12-01T18:20:00+01:00

Re: Amiga vs PC

Od tamtego czasu levelapowałem, ale troche w jRPGi mi poszło, więc zostałem Spoony Bard'em Amigi.

2010-12-05T02:05:27+01:00

Spoony kim? :)

Żeby nie robić offtopu, to może by porównać jakiś stuffik amigowski i pc? lat 90-93 np?

2011-01-17T16:28:33+01:00

Obejrzalem oba filmiki i w kazdej z zaprezentowanych gier Amiga bije na glowe PC. Jedynie mozna polemizowac z tytulem Rick Dangerous. Dlaczego? Otoz na Ami moze i dzwiek jest spoko itd ale grafika bardziej kolorowa jest w wersji PC. Jakby polaczyc obie te wersje w jedna byloby super. Anthrox wspomnial ze ciezko wyczuc klimat PC no coz moim zdaniem zaczyna sie on wtedy gdy wyszedl Wolfenstein 3D a na dobre zaczyna sie rozkrecac jak pod Norton Commanderem odpalalo sie Dooma a potem Dooma 2 ktory byl w stanie zawiesic DX486 :) przynajmniej mi sie ta sztuka udala ;] Co do wersji snesowych to moze niektore byly ok na pewno Golden Axe byl fajniejszy niz wersja na Ami jednak konsolka nie byla popularna w PL jak to juz Shoonay stwierdzil. Shaq Fu snesowy jest moim zdaniem sporo gorszy od Amigowego takze klon Chaos Engine amisiowej wersji sie nie rowna (Soldiers of Fortune sie zwal). Co do MK i arcade to automatowa wersja kladzie na łopatki wszystkie inne. Po prostu MK zostal stworzony dla automatow i basta. Rowniez autmatowa wersja Final Fighta byla niebo lepsza od Amigowskiej jak rowniez Sango Fighter na arcade bil na glowe wersje PC. Wiecej tytulow nie pamietam ale pod wzgledem gier dosowych to Amiga przez wiele lat miazdzyla PC szkoda ze nie robi tego dzis chociaz Amigowe porty Quake'a czy Dooma lub innych gier wygladaja ladniej od ich oryginalnych wersji na PC wiec chociaz tym sie mozna cieszyc ;]

2011-01-17T16:37:05+01:00

bebokus wrote:Spoony kim? :)
Spoony Bard... taki mem internetowy naśmiewający się z żałosnego tłumaczenia przekleństwa w pewnej grze ;)
Image

Apropos Amisiowej wersji MK2, z pamiętnika developera można wyczytać bardzo pikantne szczególy na temat jej powstawania w bólach:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=46466

2011-01-17T21:04:37+01:00

A Syndicate w wersji amigowej i pc? Ta pc jest lepsza moim zdaniem, ale to już rok 94 bodajże.

2011-01-22T14:27:41+01:00

Znalazłem wczoraj przeglądając archiwalny Top Secret :

" Amigo co się smucisz, ze wsi jesteś
na wieś wrócisz!
Amigowcu, nie rżnij głupa
Doom nie chodzi no i dupa"

Przed oczami mam ustawki gości z koszulkami amigi i pc, po czym wchodzą na takiej kur... że to liczy się 1-wsze pierd... lnięcie :lol2:

2011-01-22T14:47:46+01:00

bebokus wrote:A Syndicate w wersji amigowej i pc? Ta pc jest lepsza moim zdaniem, ale to już rok 94 bodajże.
Ja tam tylko wyższą rozdziałkę widzim ;)

bebokus wrote:Przed oczami mam ustawki gości z koszulkami amigi i pc, po czym wchodzą na takiej kur... że to liczy się 1-wsze pierd... lnięcie :lol2:
I dlatego dzisiaj jednakowo używamy PC i Amigi, tamci debile się sami powybijali. :mrgreen:

2011-01-25T23:22:52+01:00

Dźwięk też jest lepszy, więcej postaci na ekranie itp Berety w kolorze jaki sobie wybraliśmy :)

2011-02-13T20:00:38+01:00

Piece zawsze będą do dupy z tym swoim bilem gejem na czele, amiga zawsze była, jest i będzie lepsza i nie podlega to dalszym dyskusjom :amen: Po co PC skoro jest Power PC!!!

AMIGA TO NIE TYLKO KOMPUTER, TO SPOSÓB NA ŻYCIE

2011-02-13T22:13:31+01:00

Agent wrote:Po co PC skoro jest Power PC!!!
:lol2:

2011-02-14T00:08:02+01:00

Agent nie przesadasz zdeczka? :) Bill Gates wie jak biznes robić, a amigowe chłopki tego nie umiały, niestety.

Sposób na życie? :tuptup1:

2011-02-14T12:44:01+01:00

bebokus wrote:a amigowe chłopki tego nie umiały
A jesteś świadom tego że do bankructwa Commodore doprowadził pewien pecetowy chłopek co się zwał Mehdi Ali będąc krótko na stanowisku doradcy w firmie?

2011-09-23T10:39:16+01:00

Kolejny powód upadku Amigi, bardzo drogi sprzęt reklamowany dla zwykłych śmiertelników umożliwiający bajery które były potrzebne w (pół)profesjonalnych studiach filmowych a nie w domu:

Wyprzedzili swój czas, rozwiązanie sprzętowe na karcie która "robiła wszystko" było niesamowite wtedy, ale którego śmiertelnika było na to stać, i kto by kupował taką zabawkę żeby se raz na 2 lata filmik z komunii oglądnąć.
Rozwiązania programowe, czyli zwykła karta przechwytująca a resztę odwala procesor + program wygrały. Chociaż pewne rzeczy zostały hardware, jak np. (de)kompresja MPEG i historia zatacza koło... ale teraz mamy youtube.

2011-09-23T13:24:57+01:00

Niektóre wersje PC wyglądają jak byłyby przerabiane z NESa :-E w tym zestawieniu zdecydowanie wygrywa Amiga, wiadomo jak się niestety skończyło ale Amiga ma jedną przewagę do dziś, gdybyśmy zestawili dzisiejsze gry na PC z Amigowymi to w tych z PC nadal nie uświadczylibyśmy takiego klimatu i grywalności. :-)

PS: http://youtube.com/watch?v=i0YVz9Ma ... re=related Zestawialiście kiedyś gry z C64 z Amigowymi? :-E

2011-09-23T14:00:04+01:00

Hardy wrote:Zestawialiście kiedyś gry z C64 z Amigowymi? :-E
Jasne, oczywistym jest że graficznie wygra Amiga, ale... muzycznie w niektórych przypadkach wygrywa C64. Patrz gry takie jak: Army Moves, Navy Moves, Commando, Flimo's Quest, Super Huey...
Nie chodzi o technikalia, bo oczywiście że sample i 4 kanały wygrywają z piszczącym SIDem i 3 kanałami, ale epicką melodię. Muzyk bardziej się postarał.

Są też porównywalnie świetne jak na dany sprzet, np.: Bubble Bobble, Supremacy, R-Type, Turricany.

2011-09-23T14:31:02+01:00

"Kolejny powód upadku Amigi, bardzo drogi sprzęt reklamowany dla zwykłych śmiertelników umożliwiający bajery które były potrzebne w (pół)profesjonalnych studiach filmowych a nie w domu"

Oh no...Oh no! :hee:

Przeca PC nie był jako maszyna do gier, wtedy nazywano ten sprzęt amigą, chciałeś coś robić włączałeś PC, chciałeś pograć odpalałeś Amigę :)

Ten cały upadek amigi to niemal jak upadek III Rzeszy :tuptup1:

2011-09-23T14:37:20+01:00

Wiesz, niektórzy potrafili trochę więcej niż tylko odpalić gierke...

2011-09-23T21:08:38+01:00

No i? Miałeś dysk twardy do Amigi? Bo ja nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje :hee:

2011-09-23T21:50:25+01:00

Racja że niektóre gierki w konwersjach C64 wygrywają, ale po co na C64 produkowali takie tytuły jak Final Fight czy Street Fighter 2? C64 już było starym złomem przy Amigach czy PC, już podróbki Mortal Kombat i SF na Pegasusa lepiej wychodziły niż oryginały na C64. :-E

2011-09-23T22:19:28+01:00

Tak samo mogli mówić posiadacze mocniejszych platform o Amidze - po prostu byli użytkownicy danego sprzętu = był i podaż/popyt - tak działa rynek :hee:

Return to Pogaduszki wszelakie