Polski

Amiga vs PC

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Amiga vs PC

Amiga rulez!
15
71%
Hał macz iz dy fisz...
3
14%
Kopytko.
2
10%
PC sux!
1
5%

Total votes: 21

Shoonay
bebokus wrote:No i?
To że nikt nie miał dwóch komputerów więc durnym jest stwierdzenie jak chciał robić odpalał pc a jak grać - Amigę?
To że na Amidze mógł popracować dokładnie tak samo jak na PC?

bebokus wrote:Miałeś dysk twardy do Amigi?
Nie był mi do niczego potrzebny, coś mi mówiło że lepiej poczekać niż kupować 20MB potwora za 3-krotność ceny Amigi. Miałem za to dwie dodatkowe stację dysków (3,5" i 5,25"), rozszerzenie pamięci, monitor i sampler stereo. :mrgreen:

bebokus wrote:Bo ja nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje :hee:
Tego nie musiałeś dodawać, to jest logiczne jak to że potrafisz tylko narzekać. :haha:
Trza było czytać MA.

Hardy wrote:Racja że niektóre gierki w konwersjach C64 wygrywają
Nie wygrywają. To są dwie różne gry. Trzeba się nauczyć rozróżniać takie różnice w sprzęcie, bo porównywanie nie ma sensu.
Te gry co wymieniłem mają lepszą grafikę w wersji Amigowej i gorszą muzykę. Na C64 odwrotnie. Jedno jest 8-bitowe a drugie 16-bitowe.

Hardy wrote:ale po co na C64 produkowali takie tytuły jak Final Fight czy Street Fighter 2?
Magia tytułu, bo można, bo się i tak sprzeda, bo chciali zobaczyć jak będzie wyglądać.
Z tego samego powodu powstały np Lemmingi na C64.

Anthrox wrote:Tak samo mogli mówić posiadacze mocniejszych platform o Amidze
Jakich mocniejszych platform i które gry mogli by mieć na myśli? ;>

Anthrox wrote:po prostu byli użytkownicy danego sprzętu = był i podaż/popyt - tak działa rynek :hee:
Tak, szczególnie że w tych czasach to co wychodziło dyktował rynek. Dlatego wszyscy ograniczali się do produkcji najpopularniejszych gatunków i tylko produkowali FPSy i RTSy jak teraz, co nie? :-E
Nie było czegoś takiego jak podyktowania rynku w tamtych czasach, a to zwykli użytkownicy Amigi produkowali ogromny procent gier, nie korporacje.
Page 3 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/amiga-t735.html
2011-09-24T07:57:40+01:00

Re: Amiga vs PC

bebokus wrote:No i?
To że nikt nie miał dwóch komputerów więc durnym jest stwierdzenie jak chciał robić odpalał pc a jak grać - Amigę?
To że na Amidze mógł popracować dokładnie tak samo jak na PC?

bebokus wrote:Miałeś dysk twardy do Amigi?
Nie był mi do niczego potrzebny, coś mi mówiło że lepiej poczekać niż kupować 20MB potwora za 3-krotność ceny Amigi. Miałem za to dwie dodatkowe stację dysków (3,5" i 5,25"), rozszerzenie pamięci, monitor i sampler stereo. :mrgreen:

bebokus wrote:Bo ja nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje :hee:
Tego nie musiałeś dodawać, to jest logiczne jak to że potrafisz tylko narzekać. :haha:
Trza było czytać MA.

Hardy wrote:Racja że niektóre gierki w konwersjach C64 wygrywają
Nie wygrywają. To są dwie różne gry. Trzeba się nauczyć rozróżniać takie różnice w sprzęcie, bo porównywanie nie ma sensu.
Te gry co wymieniłem mają lepszą grafikę w wersji Amigowej i gorszą muzykę. Na C64 odwrotnie. Jedno jest 8-bitowe a drugie 16-bitowe.

Hardy wrote:ale po co na C64 produkowali takie tytuły jak Final Fight czy Street Fighter 2?
Magia tytułu, bo można, bo się i tak sprzeda, bo chciali zobaczyć jak będzie wyglądać.
Z tego samego powodu powstały np Lemmingi na C64.

Anthrox wrote:Tak samo mogli mówić posiadacze mocniejszych platform o Amidze
Jakich mocniejszych platform i które gry mogli by mieć na myśli? ;>

Anthrox wrote:po prostu byli użytkownicy danego sprzętu = był i podaż/popyt - tak działa rynek :hee:
Tak, szczególnie że w tych czasach to co wychodziło dyktował rynek. Dlatego wszyscy ograniczali się do produkcji najpopularniejszych gatunków i tylko produkowali FPSy i RTSy jak teraz, co nie? :-E
Nie było czegoś takiego jak podyktowania rynku w tamtych czasach, a to zwykli użytkownicy Amigi produkowali ogromny procent gier, nie korporacje.

2011-09-24T17:42:57+01:00

Stary jesteś omnibusem jakimś czy jak, wiesz wysztko najlepiej i inni nie mają mieć prawa innych racji? Wyobrażasz sobie teraz komputery bez dysku twardego? Były chyba tak samo ważne wtedy jak i teraz.

Skąd miałem wiedzieć o dysku twardym jak miałem 10 lat? I grałem w gry tylko :)

2011-09-24T18:23:14+01:00

Image
bebokus wrote:Stary jesteś omnibusem jakimś czy jak, wiesz wysztko najlepiej
Brawo, odkryłeś tajemnicę mojego istnienia na forach amigowych, wygrałeś cukierka! :haha:
Na tym własnie polega Twój pech, na Amidze trochę się znam i nie grałem tylko w gierki.
Więc jeśli pozwolisz każdą głupotę którą będziesz na jej temat wygadywał postaram się skonfrontować, OK? :mrgreen:
bebokus wrote:inni nie mają mieć prawa innych racji?
Jakoś "inni" nie potrzebują ciągłego poprawiania, chociaż mieliśmy już tutaj takiego który uwielbiał wszystko wiedzieć lepiej mimo że też się ciągle mylił. ]:->
Ależ proszę Cię bardzo, miej sobie jakie zdanie chcesz, ale nie oczekuj że na forum publicznym nikt Ci nie zwróci uwagi jeśli ewidentnie wygadujesz głupoty na jakiś temat. Witamy w Internecie! :-D
bebokus wrote:Wyobrażasz sobie teraz komputery bez dysku twardego?
Tak. Przecież takowy używałem przez 10 lat. Nazywa się Amiga. :-E
Ale czekaj, czy Ty nie wiesz że Amigi też były sprzedawane z HD? Bo chyba wszystkie "większe" (2k, 3k, 4k) a później specjalne modele A600 i A1200 miały HD.
Jak Ci już odpowiedziałem ja jako zwykły prywatny użytkownik do niczego go wtedy nie potrzebowałem, ale liczne stacje telewizyjne, producenci filmowi, NASA czy inne firmy używały Amig z HD.

Czy Ty na serio uważasz, że skoro Ty o nim nie wiedziałeś/go nie miałeś to HD w Amigach nie istniał? Ciekawe, ciekawe. :roll:

bebokus wrote:Były chyba tak samo ważne wtedy jak i teraz.
Wiesz jaka jest główna różnica między "teraz" a "wtedy"? Wielkość plików.
bebokus wrote:Skąd miałem wiedzieć o dysku twardym jak miałem 10 lat?
Z czasopism. Od znajomych. Z giełdy/sklepu. Całe dzieciństwo spędziłeś w pokoju bez okien i drzwi?
bebokus wrote:I grałem w gry tylko :)
Twoja strata. Jeśli zatem pozwolisz osoby które się na tym znają będą dyskutować na ten temat, a Ty pozostań przy grach, OK? :hee:

2011-09-24T20:23:13+01:00

Nie twierdzę, że wszystko wiem gdzie to napisałem? Nie wiedziałem, że sprzedawali Amigi z HD, ja miałem bez w każdym razie i nie wiedziałem o jego istnieniu.

Amiga była do gier, to wyczytałem z wywiadu z kolem od MK, jasne że powstały jakieś mega kosmiczne dema o jakichś PC-towcy mogli pomarzyć, ale do czasu gdy Amiga zniknęla z rynku i tyle o niej słyszano hehe.

Sorki, za mój brak wiedzy o bebechy Amigi, ale mam inne bardziej przyziemne zainteresowania, także wybaczu dobry wujku :hee:

2011-09-24T21:10:00+01:00

bebokus wrote:Nie twierdzę, że wszystko wiem gdzie to napisałem?
Ja też nic takiego nie napisałem, to była aluzja do "takiego jednego innego". :mrgreen:

bebokus wrote:Amiga była do gier, to wyczytałem z wywiadu z kolem od MK, jasne że powstały jakieś mega kosmiczne dema o jakichś PC-towcy mogli pomarzyć
Też. Oprócz tego były też profesjonalne sprzęty i oprogramowanie które wyprzedzało swoją epokę, co zaprezentowałem kilka postów wyżej.

bebokus wrote:do czasu gdy Amiga zniknęla z rynku i tyle o niej słyszano hehe.
I dokładnie to forum oraz inne Amigowe świadczą o tym że już nigdzie nie można o niej usłyszeć, prawda? :-E

bebokus wrote:Sorki, za mój brak wiedzy o bebechy Amigi
Ja nie oceniam jaki masz poziom wiedzy czy braki w niej, czemu tylko Ty jesteś pierwszy do oceniania wszystkiego na podstawie swojej lichej wiedzy?

bebokus wrote:mam inne bardziej przyziemne zainteresowania, także wybaczu dobry wujku :hee:
Miło że traktujesz Amigę jako ezoteryczne przeżycie, czasami warto unieść się duchowo.

2011-09-24T22:33:34+01:00

Warto podkreślić, że Amiga od 600 wzwyż obsługiwała dysk PCtowy ;)
Jedynie mógł istnieć drobny problem z zasilaniem do 3.5 (tutaj kłaniało się dorobienie odpowiedniego kabla, ale cudów nie potrzeba było)

Co do Twojego pytania Shoonay - tak tylko rzuciłem - nie było w tamtym czasie mocniejszej platformy od Amigi wg mojej osobistej oceny. Aczkolwiek gry z arcade wymiatały ! (a używały też CPU Motoroli qzwa!)

2011-09-24T22:41:24+01:00

Każda Amiga może obsługiwać dysk twardy. Duże Amigi były na SCSI gotowe fabrycznie, A600 i A1200 na IDE, a reszta miała różne formy rozszerzeń/przejściówek/interfejsów.
Z tym że nie pamiętam jak to pod A500 było, chyba nadal była wymagana dyskietka bootująca HD z mountilisty.
No ale A500 nie kupowało się żeby używać HD ;)

2011-09-24T23:16:34+01:00

Wiesz, po prostu 500tki powstały w czasie, gdy jeszcze marzeniem było spotkać dyski w chatce Kowalskiego, więc nie dziwota - a jak się sprawa miała z 500+ ?

2011-09-25T07:54:04+01:00

Oki, wyprzedzało, ale jak wiemy nie to się liczy w biznesie i niestety dziś używamy PC zamiast Amig, pewnie jakby sytuacja była odwrotna byśmy dziś pisali o PC Dos.

2011-09-25T10:26:42+01:00

Anthrox wrote:a jak się sprawa miała z 500+ ?
Pewno już lepiej, jest kick 2.0

bebokus wrote:ale jak wiemy nie to się liczy w biznesie
W biznesie liczy się reklama i kasa. Tej pierwszej C= nie wykorzystywało dość dobrze, tej drugiej na początku lat 90'tych straciło mnóstwo na sprzęcie który drożał, np kościach pamięci.

bebokus wrote:pewnie jakby sytuacja była odwrotna byśmy dziś pisali o PC Dos.
Raczej nie, przecież PC DOS jest do dupy ;)

Znam parę osób, użytkowników pieców, które dopiero z 10 lat temu zauważyli inne komputery takie jak Atari Falcon czy Amigi, i cenią sobie Amigi właśnie za świetny system i masę dobrego sprzętu. :)

2011-09-26T06:29:32+01:00

No to inny Pc, whatever man.

Wiadomo ile w ogóle Amig, wszystkich się sprzedało? Wiem, że Commodore upchnęło ok 10 mln C-64, Amig pewnie mniej, słyszałem że z 3 bańki, ale głowy nie dam.

Wie ktoś ile wtedy sprzedano PC? :-)

Także widzisz wujku, technologia nie zawsze idzie w parze ze sprzedajnością sprzętu. Technologicznie lepsza, ale kiepski marketing pogrzebał sprawę.

2011-09-26T08:30:31+01:00

Ależ to jest logiczne że pieców więcej sprzedano.

Pecet to PC co jest skrótem od Personal Computer, i jak sama nazwa wskazuje to ogólne określenie tej kupki układów którą produkowało tysiące firm na świecie po tym jak IBM udostepnił wszystkim schematy.

Amiga to była marka.

To jak porównanie ile sprzedano telewizorów, a ile z nich było Samsunga.

(Tak na marginesie, określenie pecet dotyczy też Amigi, hihi, bo to też komputer osobisty.) :mrgreen:

2011-09-26T09:48:10+01:00

Blaszak też, ale tylko do tower :tuptup1:
Porównanie sprzedaży Amig lepiej by pasowało do porównania Mac'a

2011-09-26T10:13:33+01:00

O, właśnie.
I nie tylko to by pasowało, Apple w swoich komputerach także używał procesorów 68k od Motoroli, a później przeniósł się na PowerPC (info dla Beboka: to znowuż marka procesora, nie ma nic wspólnego z określeniem pecet ;)).
I tak samo w latach 90tych miał problemy finansowe.
Jednakże oni mieli Steve'a Jobsa a my Mehdiego Aliego. :roll:

2011-09-26T21:15:57+01:00

No dobra, to ile marki się sprzedało?

W takim razie czemu Commodore nie udostępnił schematów jak IBM? Chyba to był dobry ruch.

2011-09-27T11:25:45+01:00

bebokus wrote:No dobra, to ile marki się sprzedało?
Nie mam zielonego pojęcia. A co chciałbyś z tą liczbą robić?

Mnie cieszy ta niszowość. Nie jest to sprzęt dla każdego co dodaje mu tajemniczości. Dzięki temu cały czas widać ludzi zainteresowanych tematem.

bebokus wrote:W takim razie czemu Commodore nie udostępnił schematów jak IBM? Chyba to był dobry ruch.
A Ty byś pozwolił żeby inni nachapali się na Twoim projekcie?

C= mając swoje "zwycięskie konstrukcje" w postaci C64 i Amigi rozleniwiło sie. Z czasem sami pogrążyli Amigę próbując sprzedawać cały czas to samo w tylko trochę ulepszonej formie.
Z drugiej strony udało im się to z C64 który jest najlepiej sprzedającym się komputerem w historii.

2011-09-27T14:30:52+01:00

Tajemniczość, nie tajemniczość. Twórcom pewnie chodziło by sprzedać jak najwięcej, mnie też by o to chodzilo.
To rozleniwienie pamiętam opisywał bodajże Top Secret, lub Secret Service, że Commodore wciska ludziom ten sam sprzęt, podczas gdy Pc się rozwija non toper.

2011-09-27T14:52:36+01:00

bebokus wrote:Twórcom pewnie chodziło by sprzedać jak najwięcej, mnie też by o to chodzilo.
To coś słabo u ciebie z marketingiem, daleko byś nie zajechał jakbyś chciał się pozbyć towaru za wszelką cenę. ;)

Tak czy siak, Commodore nie było twórcami Amigi, to raz. Commodore, jak każdej firmie, chodziło by o to żeby jak najwięcej ZAROBIĆ, sprzedając JAK NAJMNIEJ towaru, to dwa.
Witamy w świecie biznesu. :)

2011-09-27T16:17:59+01:00

To kto miał prawa? Ojciec Rydzyk?

Nie musisz mnie pouczać o marketingu wujku :-) Nie o to mi chodziło, więc po co piszesz takie nieśmieszne rzeczy?

Commodore zaliczyło fail'a, nie ma ich na ryku więc jak dla mnie z pojedynku Amiga vs Pc (tylko kur... który teraz :huh: ) zwycięsko wychodzi Pc (ale który???) :-E

2011-09-27T16:40:10+01:00

bebokus wrote:To kto miał prawa? Ojciec Rydzyk?
A może się zdecyduj czy mówimy o tym kto ma prawa, czy o twórcach? ;)
Kolejna lekcja marketingu: to dwa różne podmioty. :hee:

bebokus wrote:Nie musisz mnie pouczać o marketingu wujku :-)
Uff, bo już się bałem... mam nadzieję że Twoja firma nie zalicza klapy tylko ostro sprzedaje... wszystko. :prawytroll:

bebokus wrote:Nie o to mi chodziło
A o co?

bebokus wrote:więc po co piszesz takie nieśmieszne rzeczy?
Bo piszę poważne rzeczy? :-E

bebokus wrote:Commodore zaliczyło fail'a, nie ma ich na ryku więc jak dla mnie z pojedynku Amiga vs Pc (tylko kur... który teraz :huh: ) zwycięsko wychodzi Pc (ale który???) :-E
Zdawało mi się że tutaj o powodach upadku gadaliśmy, a nie uświadamianiu że Amigi nie ma na rynku komercyjnym, bo to wszyscy zauważyli już dobre 10 lat temu.

Return to Pogaduszki wszelakie