Polski

Amiga vs PC

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Amiga vs PC

Amiga rulez!
15
71%
Hał macz iz dy fisz...
3
14%
Kopytko.
2
10%
PC sux!
1
5%

Total votes: 21

Shoonay

Page 1 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/amiga-t735.html
2010-11-22T10:38:27+01:00

2010-11-22T12:59:57+01:00

Re: Amiga vs PC

Jakbym zrobił zestawienie Amiga VS Snes i rzucił: Lion King, Aladdin, Prince of Persia, to HMMMMMMM ]:->
Jak już wiadomo - Amiga miała potencjał - niestety jej historia źle się potoczyła i PC dogonił ją w końcu, a potem przegonił - za to klimatu na PC dzisiaj nie uświadczysz za często - dajmy przykład taki Need for Speed - odpalisz i zaraz wyrzucisz :-)
Nawet Mafia nowa nie ma tylu smaczków co stara - ot mam wrażenie jakby była konsolowa - już GTA IV na tym polu lepiej wygląda, a przecież był naprawdę konwertowany z konsoli :)

2010-11-22T13:03:43+01:00

Anthrox wrote:Jak już wiadomo - Amiga miała potencjał - niestety jej historia źle się potoczyła i PC dogonił ją w końcu, a potem przegonił :-)

Tak? To porównaj ceny używanego 486DX i np. Amigi 1200.

x86 jakoś nie został legendą ;)

2010-11-22T13:22:09+01:00

Anthrox wrote:Jakbym zrobił zestawienie Amiga VS Snes i rzucił: Lion King, Aladdin, Prince of Persia, to HMMMMMMM ]:->
Aż 3 gry? Nooo, to by długie było to zestawienie... :-E

SNES u nas wcale nie był taki dostępny ani popularny w tamtych czasach, w moim rejonie nikt go nie miał z graczy których znałem, jedynie na satelitarnej TV mogłem sobie reklamy tego pooglądać ale wcale mi się tych gier nie chciało kiedy widziałem identyczną graficzkę w platformerach amisiowych. :mrgreen:

Nie da się definitywnie tak do końca powiedzieć że na 100% jakaś wersja gry jest lepsza na tym czy innym sprzęcie, przykładowo Mortal Kombat 2:
- wersja Arcade mega super wypasiona grafika i muzyka, sterowanie jak się patrzy, ale... trza było wyjść z domu.
- wersja SNES świetna grafika, trochu gorsza muzyka, marny pad i BRAK KRWI!
- wersja Sega Genesis, trochu gorsza grafika, żałosna muzyka midi, marny pad ale chociaż jest krew
- wersja Amiga - mega muzyka, trochu gorsza grafika, świetnie przeniesione sterowanie na 1 przycisk fire (co jest zarówno minusem jak i plusem)
- wersja PC - żałosna muza midi, świetna grafika, żałosne sterowanie na klawiaturze lub analogowym joysticku przeznaczonym do symulatorów który się zaraz złamie

W przygodówkach Amisia też nie miała szczęścia, szczególnie te od Sierry (nieljubju, nieljubju) wyglądają żałośnie w porównaniu z PC, czy od Lucas Arts, ale wcale znowu wersje Piecowe nie były najlepsze, bo to FM-Towns miał najlepsze wersje muzyki na CD zamiast słabej muzyki midi (lub świetnej jeśli miałeś kartę za dzisiejsze 5k pln)

Co więc powinno się znaleść w zestawieniu? Oczywiście że gry które wyglądają lepiej na Amidze! ;]

2010-11-22T16:57:00+01:00

Gdyby Amiga przetrwała kryzys teraz zapewne była by wielką konkurencją a tak rozmienili Amige na drobne . A szkoda bo mam sentyment i Amige 500 i 600 które od czasu do czsu odpale . Ahhh ten dzwięk czytania z dyskietki :-E

2010-11-22T18:59:46+01:00

No nie, Amigi sie do PC nie porownuje, tylko do Atari (tfuuu) ]:->

2010-11-22T19:07:07+01:00

Shoonay wrote:- wersja Amiga - mega muzyka, trochu gorsza grafika, świetnie przeniesione sterowanie na 1 przycisk fire (co jest zarówno minusem jak i plusem)
- wersja PC - żałosna muza midi, świetna grafika, żałosne sterowanie na klawiaturze lub analogowym joysticku przeznaczonym do symulatorów który się zaraz złamie

Muszę przyznać, że po zagraniu w arcade już nie zbliżam się do wersji Amigowej :lol2:
Ale dajmy na to Lion King - na PC był ładniej zrobiony.

Np. Poziom gdzie Simba ucieka przed mustangami czy jakoś tak - na Amidze blado ten poziom wypadł :-)
Ale dawno nie odpalałem wersji na PC więc może zawyżam - pamiętam, że PCtówka trzymała poziom.

esial wrote:No nie, Amigi sie do PC nie porownuje, tylko do Atari (tfuuu) ]:->

Truuuuuuuuuuuuuuu ]:->

2010-11-22T19:55:42+01:00

Anthrox wrote:
Shoonay wrote:
esial wrote:No nie, Amigi sie do PC nie porownuje, tylko do Atari (tfuuu) ]:->

Truuuuuuuuuuuuuuu ]:->

EJ !

NIKT mi tu małego Atari obrażał nie będzie. Na Amigę Sexmisja nie wyszła.

2010-11-22T20:13:36+01:00

Atarowca wal z gumowca albo Do atarowca wal z gumowca:D

Bo z gowna i stali powstalo atari

Chcesz niestrawność mieć żołądka
Zagraj sobie w Commodorca

A tak na poważnie Atari było równie wyjatkowe jak Amiga . Atari świetna rzecz ;>

2010-11-22T21:15:40+01:00

Atari na prezydenta. :haha: :haha: :haha:

2010-11-22T22:57:11+01:00

Kto kupi Atari ma pewność że mu się spali. Ach te stare hasła :haha:

Tak tak. Amiga miała kiedyś wielki potencjał. Programowało się na niej o wiele łatwiej niż na pc.
Multum narzędzi do tworzenia muzyki i grafiki (ach te demka). No i czy PC miał takiego Dpainta? :-P
Gry często wyglądały i brzmiały lepiej.Co na filmikach widać.Potem przy PC zaczął się pęd techniczny niestety. Amigę zabiła niechęć użytkowników do ulepszania swojego sprzętu.

Nie da się definitywnie tak do końca powiedzieć że na 100% jakaś wersja gry jest lepsza na tym czy innym sprzęcie, przykładowo Mortal Kombat 2:
- wersja Arcade mega super wypasiona grafika i muzyka, sterowanie jak się patrzy, ale... trza było wyjść z domu.
- wersja SNES świetna grafika, trochu gorsza muzyka, marny pad i BRAK KRWI!

Shoonay, MK2 na SNES ma krew i fatale :-E

2010-11-29T14:57:32+01:00

Może gdyby Commodore zapewniło amidze jakąkolwiek reklamę w US inaczej by było. Tam o amidze nikt nawet nie słyszał.

2010-11-29T17:11:08+01:00

Przesadzasz. Miałeś wtedy dostęp do amerykańskiej TV? ;)
Ja też nie, ale wyznacznikiem znajomości Amigi są dla mnie liczni amerykańscy użytkownicy na EAB czy AmiBayu.
Wyszukiwarka filmików na YT też twierdzi coś innego: http://www.youtube.com/results?search_q ... dvert&aq=f

W USA reklama była, wystarczyło spojrzeć na programy z lat 80tych, pamiętasz Computer Chronicles na NBC?
Jak nie to polecam, świetny program: http://www.archive.org/details/computerchronicles

Problem był taki, że w USA już w latach 80tych królowało Nintendo jako maszynka do gier, a jeśli ktoś chciał komputer to na pierwszym miejscu był klon PieCa od IBM, a potem jakiś produkt Commodore lub Atari.

2010-11-30T00:52:09+01:00

No to coś za mało się starali o NAJWIĘKSZY RYNEK NA ŚWIECIE ;) No dobra, mieli pecha.

2010-11-30T08:48:29+01:00

Aż mi się teraz przypomniała wspaniała dyskusja jaka kiedyś miała miejsce z Bebokusem i Shoonayem na emulacja.net w temacie dotyczącym upadku Amigi, może tu też się taka rozkręci :D

2010-11-30T14:24:25+01:00

Nie prościej posty z emulacja.net skopiować? :mrgreen:

2010-11-30T15:16:17+01:00

Nie bądź żyła,podaj link jakiś ciekawy :-E

2010-11-30T15:47:45+01:00

2010-12-01T17:53:28+01:00

Nie ma sensu chyba drugi raz toczyć takiej dyskusji :mrgreen: naturalnie wujek shoonay miał całkowitą rację.

2010-12-01T18:08:51+01:00

ale ten tekst że Shoonay jest Paladynem Amigi pamiętam do dziś :D

Return to Pogaduszki wszelakie