Polski

Amigowy Joy

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Elmek13 Witajcie szanowni użytkownicy tego forum.

Mam mały problem, ( w sumie to nie problem) ale jednak coś.

Otóż kupiłem sobie joya, specjalnie do exe-ków. Joy jak joy Pcetowy. Ale jego rozrzut (drążka) woła o pomstę do nieba. Przecież na nim się nie da grać. W IK+ lub inne tytuły, które wymagają machania joyem. Kiedyś Antek na początku pokazał, mi, że można zrobić Amigowego joya pod PC wejście chyba ps2.

I tutaj moje pytanie: Czy jest w stanie ktoś zrobić takiego joya dla mnie.

Nie mówię, że, za darmo. Dogadać, się zawsze idzie.

Od razu, mówię, nie znam się na elektronice, a lutować to lutowałem ale po mordach (kiedyś) teraz jak widzę ,lutownicę to dostaję skrętu kiszek. ;) albo innych chorób. :mrgreen:
Page 1 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/amigowy-joy-t666.html
2010-10-31T08:21:23+01:00
Witajcie szanowni użytkownicy tego forum.

Mam mały problem, ( w sumie to nie problem) ale jednak coś.

Otóż kupiłem sobie joya, specjalnie do exe-ków. Joy jak joy Pcetowy. Ale jego rozrzut (drążka) woła o pomstę do nieba. Przecież na nim się nie da grać. W IK+ lub inne tytuły, które wymagają machania joyem. Kiedyś Antek na początku pokazał, mi, że można zrobić Amigowego joya pod PC wejście chyba ps2.

I tutaj moje pytanie: Czy jest w stanie ktoś zrobić takiego joya dla mnie.

Nie mówię, że, za darmo. Dogadać, się zawsze idzie.

Od razu, mówię, nie znam się na elektronice, a lutować to lutowałem ale po mordach (kiedyś) teraz jak widzę ,lutownicę to dostaję skrętu kiszek. ;) albo innych chorób. :mrgreen:

2010-10-31T12:58:52+01:00

Re: Amigowy Joy

Piecowe joye ssą z prostego powodu, są one analogowe z przeznaczeniem do symulatorów w których "siła wychyłu" drążka się liczy.
Kiedyś były i "zwykłe" pecetowe, ale teraz nie wiem czy jeszcze ktokolwiek produkuje joy takie jak nasze, amigowe...

Ja teraz głównie używam do gry na PC w te starsze gierki pada od PSX poprzez przejściówkę na USB, ale na Twoim miejscu poszedłbym na kompormis - joystick typu X-Arcade.
Nie jest to do końca joy bo nie ma rączki, jest za to gałka na drążku i przyciski fire obok. IMHO nawet najlepszy joy "rączkowy" nie umywa się do "gałkowego" jeśli chodzi o szybkość reakcji i wytrzymałość (sam mam 2 do amisi i giercowałem na nich duuuuuużo). Są dość łatwo dostępne (chociaż drogie) dla PC. Przestawienie się może Ci trochę zająć, ale warto. :)

Możesz też kupić/zbudować przejściówkę, sporo tego. Widziałem gotowe na Allegro jak i schematy z commodore/atari (praktycznie ten sam układ joya) czy konsol Nintendo/Segi/Sony na USB które dość łatwo przerobić ripując zawartość.

Ostatecznie, kupujesz najtańszego pada na USB (dosłownie 3zł+wysyłka na Allegro), rozrywasz, przenosisz wnętrzności do joya Amisiowego i lutujesz najprostszą drogą kabelki idące od fire do fire na "płycie głównej" pada. To naprawdę proste, wystarczy najprostszy miernik "przewodności" i jakaś badziewna lutownica. Przynajmniej sobie poćwiczysz. ;)

Nie, przykro mi, niestety nie mam ani czasu ani chęci się tego podjąć...

2010-10-31T19:46:08+01:00

Ostatnio widziałem Joy na mieście u gości co handluje czym popadnie, był to joy do symulatorów lotu, wygląda prawie jak od ami lub c 64 i też ma w środku sprężynki, a co do przejściówki to popatrz na allegro bo były takie kiedyś w sprzedaży.

2010-11-30T21:57:32+01:00

Posiadam jeszcze parę sprawnych amigowych Joystick-ow, Obecnie robię przejściówkę z strzaskanego Pada Usb na COM. Podłączyłem się na krótko tylko kabelkami do płytki po padzie, i ku zdziwieniu rezultat był zadowalający , Fire + Kierunki działają bez problemowo, minus nie działa autoFire w Joystick-u, pozostaje jedynie schować płytkę pada w jakiejś obudowie i wyprowadzić COM dla amigi.

2010-11-30T23:25:10+01:00

No to kombinuj. Jestem zainteresowany. Możesz zrobić dla mnie też. :amen:

2011-01-01T12:20:39+01:00

Na allegro pojawiło się wyśmienite rozwiązanie na podłączenie amigowego dżoja do PC - CHECK THIS OUT Ja to kupuję!

2011-01-02T10:23:32+01:00

Ciekawe sprawdzał to już ktoś.? :roll:

2011-01-02T16:36:43+01:00

@Elmek: jest tylko jeden sposób żeby się o tym przekonać :>

Wygląda solidnie, trochę drogo, ale biorąc pod uwagę robociznę i fakt że w środku pewno jest programowalny chipek który "tłumaczy" sygnały z analogowych na te zrozumiałe na USB to cena jest nawet-nawet. ;)
Ciekawe czy autor kupił gotowy lub wyrypał chipek z pada USB i tylko zlutował z przejściówką, czy sam programował.

2011-01-02T17:32:29+01:00

Właśnie myślę czy tego nie nabyć... No cena fakt drogo...Ale nie ma nic za darmo.

2011-01-02T18:30:58+01:00

ja to dziś zamówiłem, jak przyjdzie to Wam powiem. Co do ceny to nie jest drogo bo gadałem kiedyś z jednym typem który miał dla mnie zrobic takie coś i też liczył sobie za to 50 zł. Mówił że cena taka dlatego że chip z niemiec trzeba ściągać.

2011-01-02T19:55:16+01:00

Shoonay wrote: programowalny chipek który "tłumaczy" sygnały z analogowych na te zrozumiałe na USB

dokladnie to sygnal cyfrowy a nie analogowy.

2011-01-02T20:53:42+01:00

No tak, pardon. ;)

2011-01-02T22:56:35+01:00

Biegu to przetestuj to i napisz tak może się zrobi "hurtowe" zamówienie i będzie taniej. :mrgreen:

2011-01-03T15:54:05+01:00

jasne, jak tylko dojdzie dam znać, autor twierdzi że będzie działać bez zarzutów i z tą różnicą do przerobionych padów że autofire też będzie działał :) ale nie będe chwalił dnia przed zachodem słońca jak dojdzie to przetestuje.

2011-01-03T19:11:08+01:00

Czekamy. :tuptup1:

2011-01-05T17:05:57+01:00

Dziś otrzymałem adapter. Wygląda jakby go robiła fabryka i oczywiście działa bez zarzutów - autofire też - W winuae wystarczy zmienić port B na "Mysz zgodna z HID" i gramy na naszym amigowym dżojstiku. Aha działa to u mnie pod windowsem 7 jakby ktoś miał wątpliwości. POLECAM!

2011-01-06T09:59:20+01:00

No już wszystko wiadomo. No to jak może jakieś większe zamówienie? Może będzie taniej.

Biegu a czy ty czasem nie licytujesz tutaj? Bo też się przymierzam, wiesz, żebyśmy nie dali mu za dużo. :mrgreen:

http://allegro.pl/atari-c64-amiga-joyst ... 73021.html

2011-01-06T11:07:30+01:00

Nie nie to nie ja ja na innej jego aukcji dałem kup teraz. JAk bym to był ja to by było B...6 :) Fajna sprawa tylko teraz zdałem sobie sprawę z tego że mój dżoj jest hmm lekko ciulaty, czasami jak daje w dół to nie zaskakuje styk :/ jeszcze zakup dżoja chyba mnie czeka. Pamiętasz Shoonay? "o widać że ktoś już z tym dżojem kombinował".

2011-01-06T14:02:37+01:00

http://allegro.pl/joystick-do-atari-com ... ml#gallery

Myślę o takim na blaszki... a co wy sądzicie? ;>

2011-01-06T20:24:08+01:00

Przepraszam Cię Elmek13 ale cena tego dżojstika mnie skusiła i go zamówiłem. Mam nadzieję, że się nie gniewasz. Znalazłem na allegro inny typ adaptera PATRZCIE Ja jednak wolę USB, ale to rozwiązanie jest tańsze. Na innej jego aukcji ma urządzenie na dwa dżojstiki. Jak wcześniej nie było nic, tak teraz pojawiło się kilka rozwiązań. Wkońcu coś ruszyło w temacie :)

Return to Pogaduszki wszelakie