Polski

Animated Amiga Tribute by Eric Schwartz (łezka w oku)

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Agent Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/animated-amiga-tribute-eric-schwartz-lazka-oku-t641.html
2010-10-21T20:47:29+01:00

2010-10-21T21:12:30+01:00

Re: Animated Amiga Tribute by Eric Schwartz (łezka w oku)

Poprawiłem link bo dałeś o jeden nawias kwadratowy za dużo ;)

Co do filmiku to znam, uwielbiam... i jednocześnie nadal mi tu cholernie nie pasuje utwór z gry Portal. Co u licha Aparture Science i Black Mesa ze świata gry Half-Life ma wspólnego z Amigą? :-E
Oczywiście, tytuł utworu "Still Alive" i refren nawet pasują, ale ten kto to składał dokładnie się nie wsłuchał o czym jest utwór, ani pewno nie znał gry...

2010-10-21T21:19:24+01:00

ładny głos i trochę to smutne .... przynajmniej ja tak to odebrałem ;) ale animacja przejrzysta i przyjemna :)

2010-10-22T11:23:45+01:00

Ten kto to stworzył to Eric Schwartz, 100% Amigowiec, wierny i oddany swojej Amisi :-) On się nie musiał wsłuchiwać bo to Amerykanin :haha: Oby tacy Amigowcy jak on żyli jak naj naj dłużej.
Pytanko dla Amigowców :) Kto wie co ma wspulnego Microsoft z Amigą?

" Co u licha Aparture Science i Black Mesa ze świata gry Half-Life ma wspólnego z Amigą?" Pewnie nic, ale cała animacja i wszystko zostało złożone na A4000 i to właśnie nadaje klimat, dla mnie to tam nawet Bon Jowi może lecieć, :-) jeśli chodzi o Animację, to Eric jest doskonałym Animatorem, wystarczy zobaczyć jego prace i bajki.
Patrzałem na innych forach co piszą o Ericu, ludzie składają mu chołd (I ja sie też przyłączam), jego praca pomaga Amigowcom pozostać przy Amisi bo dla mnie to lepszy komputer od PC, i jak by nowe "Amigo-Emulatory sprzętowe" nie były takie drogie a software na nie pisany w takiej skali jak na PC to już teraz bym stukał w klawiaturkę podpiętą to PegazOS-a, ale jak na razie to odkładam pieniążki i jak uzbieram to będę śledził neta by kupić jakąś ami np. One lub właśnie PegazOS2 lub inny z PPC :amen:

2010-10-22T11:35:42+01:00

A jest jakaś szansa zaprosić go na nasze forum.?

2010-10-22T12:00:56+01:00

To jest jeden z najbardziej prawdopodobnych adresów E-Mail: [email protected]

2010-10-22T12:40:27+01:00

Dajcie po ludzku, co napisać w mailu a ja to zrobię. oczywiście po angielsku.

2010-10-22T12:47:23+01:00

No trzeba by mu troszkę przysłodzić, ale jak na razie się wstrzymaj, może zagłosujemy? bo on się pojawi a nikt się do niego nie odezwie to Chamsko to wyjdzie

2010-10-22T13:09:23+01:00

w takim razie przydałoby się zrobić taki live chat na forum dla gości ;)

2010-10-22T14:44:06+01:00

Wykonacie Ankietę.

2010-10-22T22:51:45+01:00

Animację znam, bardzo mi się podobała, zarówno wizualnie jak i muzycznie. :tak:

A propo Microsoft i Amigi, to żaden ze mnie spec, ale czy workbench nie jest czasem od nich? Takie coś mi się obiło kiedyś, albo byłem pijany :hee:

2010-10-22T23:50:51+01:00

jak dla mnie to M$ perfidnie podpierdzielił pomysły z WB. porównanie win 1 z WB 1

Windows 1.0 data wydania 20 listopad 1985

Image

Workbench 1.0 data wydania wraz z Amiga 1000 w 1985 roku

Image

Jak dla mnie system Amigi był bardziej przejrzysty i intuicyjny. Bardzo łatwo można było się go nauczyć i konfigurować, czego nie mogę powiedzieć o MS. Możliwe że wina była w zastosowanej technologi komputera - wiadomo Amigi wyprzedzały znacznie konkurencję. Jednak pamiętajmy że MS miał swojego Dos-a jako pierwszy system, Amiga co prawda miała AmigaDos i tutaj muszę wstrzymać się ze spekulacjami wynikającymi z braku wiedzy. Jednak osobiście uważam że okienka garścią czerpały pomysły z przyjaciółki jeśli chodzi o środowisko graficzne.Dopiero Windows 3.11 można wg. mnie nazwać systemem graficznym opartym na WB. Wcześniejsze wersje systemów ze stajni z Redmond jak dla mnie bazują między tekstem a eksperymentowaniem z nakładkami graficznymi. Wydaje mi się że dopiero Windows 95 pokonał Workbench 3.1 ale to moja opinia :)

Problem pojawia się jednak że wczesne systemy były bardzo podobne do siebie - C64,Mac,Next,Amiga,M$.
i flaszkę temu dajcie kto powie kto zgapiał a kto wymyślał ;)

A tutaj link przykładowy : http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/hist/002_gui/index.html
Niestety skandal że systemu przyjaciółki nie wzięli pod uwagę!!!! :mad:

2010-10-24T16:16:39+01:00

Hej Bobekus, dobrze kombinujesz, ale workbench nie jest od ms, jest takie coś na dyskietce Extras od wb 1.3, tyle podpowiedzi :)

2010-10-24T19:15:13+01:00

Miałem to razem z amigą, ale nawet nie pamiętam co to było i do czego służyło. Czyli Workbench nie pochodzi od Windowsa, a raczej na odwrót rozumiem?

2010-10-25T21:12:59+01:00

Nie, workbench nie pochodzi od MS, a je przyłączam się do stwierdzenia Saykando (patrz wyżej). Co do mojego pytania, to widze że sprawia kłopoty. Odp. brzmi tak, że Microsoft stworzył dla amigi Basica (" Amiga Basic") Na 100% był na dyskietce Extras 1.3. Teraz odp. dla Seykando: Jak tu ktoś od kogoś zwalił to do twoich dat dodam że Workbench 1.0 powstał w październiku tego właśnie roku, a data Win się zgadza więc miesiąc później. Poczytaj też o interfejsie Api. Ami miała to pierwsza pod dalszą nazwą Intuition, windows poznał to dopiero w wersji 3.x, tym bardziej że system amisi był wielozadaniowy od początku ("multitasking"), a win z tego co pamiętam nie, a nawed jeśli się myle co do multitaskingu, to co do Interfejsu API mam 100% pewność. A dla pewności to zerknij w google "historia Amigi (workbencha) i windowsa od wersji 1.0 To starcie Amisia wygrywa

2010-11-24T18:48:56+01:00

No. Eric nareszcie się postarał i wydał coś całkowicie amigowego, a nie z nadużywanym wszędzie motym muzycznym z piecowej gry która nie miała z amisią absolutnie NIC wspólnego ;)

Co prawda tym razem to też stary i nadużywany motyw, ale jakże zajebiaszczo amigowy jak na tamte czasy... ;]

2010-12-23T18:33:00+01:00

Brawo Shoonay dzięki temu filmikowi trafiłem na stronę Erica :)

2013-01-08T13:26:14+01:00

dawno, dawno temu do A500 za straszne pieniądze dokupiliśmy z ojcem na spółkę 1,5Mb ramu tylko po to żeby obejrzeć dwie animację Schwartza: parodię lemingów i kojota wilusia.

-- 08 Sty 2013, 13:26 --

Saykando wrote:jak dla mnie to M$ perfidnie podpierdzielił pomysły z WB. porównanie win 1 z WB 1

ciężko stwierdzić dziś (winni na pewno się sami nie przyznają) kto komu co podwędził. MS opracowywał własne okna zara po tym jak podpieprzyli kod źródłowy z dos firmy ibm, a pomysł na graficzny interfejs śp Jobsowi.

2013-01-08T21:43:53+01:00

Z kolei Apple sam się chwalił, że podpierdzielał pomysły, a ich siła polegała na tym, że potrafili z tego wycisnąć esencję. Dzisiaj o tym jakby zapominają i patentują co się da :)

2013-01-08T23:01:21+01:00

po prostu nie chcą by teraz z nich wyciśnięto esencje :)

-- 08 Sty 2013, 23:01 --

a tak na marginesie - czy to tech. IT, czy tech. wojskowe - zawsze jeden podpierdziela pomysł drugiego :-E

Return to Pogaduszki wszelakie