Polski

Atarowcy

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Mario na Atari? Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/atarowcy-t1364.html
2011-09-08T20:09:13+01:00

Re: Atarowcy

Mario na Atari?

2011-09-09T06:12:57+01:00

Tak tak, Shoon. Mario na Atari ;) Nie pamiętam czy Luigi też był, ale wydaje mi się że istniała opcja gry na dwóch.

Tak ścislej to było to:
Image

Lub to ( który dokładnie, nie pamiętam dobrze xD )

Image

Nie wiem tylko skąd Twoje zdziwienie.

2011-09-09T09:59:01+01:00

Nie zdziwienie, tylko jak powiedziałeś Mario od razu wpadła mi do głowy platformówka, a zapomniałem że były też takie popierdółki.

Enyłej, najlepsza była ta "piłka nożna" w której biegałeś jednocześnie czterema duży kwadratowymi pudłami (czterej zawodnicy?) za jednym mniejszym kwadratem (który chyba był piłką) i musiałeś wymanewrować przeciwną drużynę czteropaków i strzelić mały kwadrat do ich bramki.
Do dziś nie wiem jak się gra nazywała, ale tym bardziej mnie to śmieszy jak sobie uświadomię że mi to sprawiało radochę za dzieciaka. Pudła. :mrgreen:

2011-09-09T10:40:29+01:00

Shoonay wrote:Nie zdziwienie, tylko jak powiedziałeś Mario od razu wpadła mi do głowy platformówka, a zapomniałem że były też takie popierdółki

Nie popierdółki, tylko tak właśnie wyglądał pierwszy klasyczny Mario Bros. Również na NES-a.

Tiaa, żałuj że tego tenisa nie widziałeś. Pudła wymiękają przy tym. Zawodnicy wyglądali jak typowe chłopki namalowane kreskami w zeszycie :D

2011-09-09T10:56:31+01:00

Wiem, też widziałem milion filmików o historii tej gejowskiej pary. ;)
Z tym że to nie była pierwsza rola Mario, wcześniej, w 1981 roku, wystąpił w Donkey Kongu.

2011-09-09T11:00:05+01:00

Oczywiście. Gościnna rola przeobraziła się w mega światową gwiazdę i maskotkę Nintendo.

2011-09-09T12:15:46+01:00

Też miałem atarynkę i równocześnie C64, zagrałem może raz czy dwa na tym Atari casete calculator, i wróciłem do prawdziwego kompa jakim był c 64 z cardrigem blackbox nie pamiętam wersji, ale była ta z syntezatorem mowy.

PS. I tak Atarowca lej z gumowca, :hee:

2011-09-09T16:18:57+01:00

Z dzisiejszego punktu widzenia trochę głupio wyglądają wojenki 'fanbojów' wymarłych już dawno platform.

Sam zaczynałem od 65XE (konsoli z pongiem nie liczę) i nawet dziś ten komputerek mnie zadziwia. Bez przerwy przez pasjonatów tworzone są nowe gry, w ciągu ostatnich kilku lat zostały także "przekonwertowane" największe hity z Ami - byłem w szoku, kiedy zobaczyłem Another World, Lemmings i wiele innych w wersji na 64KB :)

A szczęka opadła po zobaczeniu Wolfa 3D na 8-bit w kolorze. 7 film z tego folderu dla ciekawych:

http://chomikuj.pl/ccwrc/Atari/VIDEO/Gameplay

Shoonay wrote:Atari było podzielone na sekcję giercową i sprzętową.
Giercowa zdechła daaaawno temu, w latach 80tych jeszcze zdaje się, chyba po słynnej aferze z E.T., potem kolejne firmy wykupywały prawa do nazwy i doiły.
Pierwszą firma była Midway, która pod koniec 90tych sama zdechła, a teraz prawa do nazwy ma zdaje się Hasbro.
Sprzętowa sekcja chyba zdechła bezpowrotnie, razem z Jaguarem. No bo kto chciałby mieć prawa do krapowatej konsoli z 1 dobrą grą? :-E

Polecam książkę "Cyfrowe Marzenia" Piotra Mańkowskiego, tomiszcze opasłe i znajdziesz tam oprócz masy ciekawostek także kilka rzezczy, które naprostują twój światopogląd ;)

2011-09-09T20:22:38+01:00

ATAROWCA LEJ Z GUMOWCA!!!
O rany powtarzam się już. WOW Jakie to atari to cudeńko, cacy ładnie... What?? Co to kuzwa za paski?? Mamo telewizor się zepsuł!! Jak to zepsuł!! Kolory znikły! To atari je zjadło!
Tak na poważnie, no fajnie że ktoś tam "przekonwertował" gry z ami, dla Atarynek, ale kolego CCWRC wróć do pierwszej strony i zobacz co szanowni koledzy od "zombie" piszą o amidze. To ja napiszę tak: Jak oni ten szmelc porównują do takiego sprzętu jak Amiga?? Porównując gry jak to piszesz "przekonwertowane" to sam zobacz, jak to wygląda, aż przepraszam że się wyrażę (ale to dozwolone) rzygać się chce od tej grafiki i całej reszty też. Nie chcą być obrażani to niech zamkną japy i niech się cieszą swoimi klasycznymi zabawkami i grają sobie. My Amigowcy, Exekowcy UAE -bez owcy nie prosimy się o kłótnie z fanatykami, tak jak to jest już zwyczajem ppa (zobacz na forum jacy są pomocni, albo te stwierdzenia że jak uae to już nie amigowiec). Oni niech nie zaczepiają nas, a my zostawimy im resztę godności :amen: :hee:

2011-09-09T20:29:19+01:00

To działało w dwie strony . I jak Agent napisał, także atarowcy jawnie prowokowali amigowców. Mówię tu o dawnych czasach ,ale jak widać fanatycy żyją i mają się dobrze.

2011-09-09T20:32:35+01:00

Ja tam nigdy w żadnych wojenkach nie uczestniczyłem, nikt ze znajomych nie miał Atari (albo się nie przyznawał ;)).
Pod koniec szkoły podstawowej jeden się tam chwalił że ma piecyka i w Mortala 2 ciosa na klawiaturze, to go wysmialiśmy i siedział cicho.
A potem nastały czasy Plejaka i jego wszyscy mieli więc też nie było jak wojować, chyba że w MKTrilogy albo Soul Blade :)

2012-02-11T03:07:21+01:00

Przynajmniej w sferze konsol Atari zaszło dalej od Commodore. Takiej Amiga cede trzydzieści dwa to nawet nikt nie wspomina :(

A to przeca maszyna legenda :hee:

2012-02-11T04:37:23+01:00

bebokus wrote:A to przeca maszyna legenda :hee:

Która skomplikowaniem dorównuje dzisiejszemu Xboxu 320/PS3 - co ja prawię - Xboxu 720/PS4, które dopiero powstaną.
Dlaczego tak twierdzę? Jedno i drugie zaemulować w pełni na dzisiejszy dzień graniczy z ...(tutaj dokończyć)
(tak - piję do wsparcia ścieżek audio CD32 z dysku twardego i wsparcia odtwarzania filmu z Cannon Fodder) :hee:

2012-02-11T09:26:34+01:00

oj Antek na PC z ledwością działa emu ps2 na maszynie "40x" szybszej... :hee:

A co do Atarowców... na scenie Amigi też nie brakuje burakuff...

2012-02-12T01:54:46+01:00

A ja myślałem, że o takie rzeczy ludzie już się nie spierają. U niektórych ludzi czas chyba się zatrzymał na latach 90 - ych. Polska to dziwne miejsce, gdzie jest dziwna energia. To dobrze widać po tym, jak wszycy się kłucą o byle co, trochę chory kraj.

2012-02-12T01:58:15+01:00

Zaraz chory kraj - prędzej zanieczyszczanie środowiska przez zagęszczanie atmosfery :hee:

Return to Pogaduszki wszelakie