Avast 7.0.1466 - problem !
Dziś spotkał mnie dziwny problem. Otóż dzwoni do mnie mama i mówi że nie może pograć w żadne gry z amigi (exeki) bo wyskakuje jej komunikat avastu i się zawiesza. Wczoraj wgrywałem jej nowy system i ściągnąłem nowego avasta. Sprawdzam u siebie - działa. Hmm a no tak mama ma najnowszą wersję - zaktualizowałem avasta do najnowszej wersji i mama miała rację. Nowy Avast definiuje wszystkie gry jako wirusy, ponadto, blokuje przeglądanie strony thecompany.pl, wyskakuję "połączenie zostało zresetowane". Wchodze do opcji avasta dodałem w wykluczeniach żeby nie sprawdzał wirusów w katalogu w którym mam gry, no i dopiero wtedy mogłem bez problemu je odpalić, ale jest to jakieś półrozwiązanie, bo gdy przeniose gry do innego katalogu znów mi je będzie usuwał traktując jako wirusy. Dodam że nie ma opcji "uruchom mimo to "w trakcie komunikatu o wirusie jest możliwość "usuń", "blokuj", "przenieś do kwarantanny". Drugą rzecz jaką zrobiłem to dodałem wykluczenia, żeby nie przejmował się zagrożeniami z adresu thecompany.pl - niestety dalej problem, w momencie gdy chce cokolwiek pobrać on z automatu mi to blokuje dawająć do wyboru tylko 3 opcje o których wspomniałem wcześniej. Nie da się w związku z tym nic pobrać, nawet do folderu który wykluczyłem. Może mi ktoś powiedzieć jak zmienić lub wyłączyć tą upierdliwą opcje w avascie? Na chwile obecną usuwam ten gówniany program i szukam innego. Mimo to byłem wczesniej z niego zadowolony. Proszę o pomoc.
Re: Avast 7.0.1466 - problem !
z darmowych polecam Ci AVG 2012 - używam od 3 lat i jestem bardzo zadowolony 
z komercyjnych Norton Internet Security - byłem beta testerem, i nie ma jak dla mnie lepszego pakietu
a o avascie powiem tylko (jak każdemu kto pyta) ---- shit /gówno/Scheiße -- jakich mało

z komercyjnych Norton Internet Security - byłem beta testerem, i nie ma jak dla mnie lepszego pakietu

a o avascie powiem tylko (jak każdemu kto pyta) ---- shit /gówno/Scheiße -- jakich mało
Hehe no właśnie zanim przeczytałem Twojego posta ściągnąłem AVG free, nie zablokował mi strony, ale po wejściu do folderu z exekami wykrył, że wszystkie gry to wirusy. Szukam teraz opcji żeby program się tym nie przejmował.
----
No cóż poraz kolejny zostało mi do wyboru wybór katalogu jako wyjątek. Co jest grane? Czemu wszystkie pliki są traktowane jako wirusy?
----
No cóż poraz kolejny zostało mi do wyboru wybór katalogu jako wyjątek. Co jest grane? Czemu wszystkie pliki są traktowane jako wirusy?
pamiętam że był temu poświęcony temat na forum, chyba antek tam wyjaśniał sprawę 
ale dziwi mnie to bo obecnie używam AVG i nie mam takiego problemu, ale spróbuj pobrać jakiegoś exe przy zainstalowanym AVG i zobacz czy z nowo pobranym też będzie taki problem

ale dziwi mnie to bo obecnie używam AVG i nie mam takiego problemu, ale spróbuj pobrać jakiegoś exe przy zainstalowanym AVG i zobacz czy z nowo pobranym też będzie taki problem
Co tu wyjaśniać, klasyczny przykład false-positive.
Zgłaszajcie to producentom Waszych antywirusów lub je zmieńcie.
Polecam Comodo, da się go skonfigurować żeby nie traktował exeków jako wirusy i siedział cicho nie wołanym do odpowiedzi.
Polecam Comodo, da się go skonfigurować żeby nie traktował exeków jako wirusy i siedział cicho nie wołanym do odpowiedzi.

tauri5 wrote:pamiętam że był temu poświęcony temat na forum, chyba antek tam wyjaśniał sprawę
Przy zainstalowanym AVG aktualnie nie da się pobrać żadnego exeka. Bo albo zrywa połączenie albo usuwa zaraz po ściągnięciu. Aktualnie przeszedłem na avg który nie zrywa połączenia na stronie i zrobiłem tak: zaznaczyłem folder z exekami i kazałem mu skanować, wysypał mi liste wirusów, więc zaznaczyłem je i wybrałem "pozwól" czy coś takiego, i dodał wszystkie pliki jako wyjątki. W avaście nie było takiej opcji... Problem jako tako rozwiązany.
hmm, ale to i tak dziwne bo u mnie jest ok, ew. spróbuj z comodo jak sugeruje szon
a tak btw. tę głupią zaporę systemową wyłączyłeś

tauri5 wrote:hmm, ale to i tak dziwne bo u mnie jest ok, ew. spróbuj z comodo jak sugeruje szon
Zaporę? W avg chyba nie ma czegoś takiego, tzn może i jest ale jest napisane "niezainstalowany". Mega to dziwne bo wcześniej mi avast nie zgłaszał problemu, dopiero po dzisiejszej aktualizacji. Avg też mi co chwilę wali ostrzeżeniami, mimo ustawienia WYJĄTKÓW, ale już to nie jest tak upierdliwe jak było.
chodzi mi o zaporę systemową 

Shoonay wrote:Co tu wyjaśniać, klasyczny przykład false-positive.
Potwierdzam

ok sprawdzę to comodo - dzięki Panowie.
---
Sprawdziłem - ELEGANCKO, wybierając folder wyjątków dodał każdy z plików exe do wyjątków i nie ma problemu już z wyskakującymi oknami.
DZIĘKI!
---
Sprawdziłem - ELEGANCKO, wybierając folder wyjątków dodał każdy z plików exe do wyjątków i nie ma problemu już z wyskakującymi oknami.
DZIĘKI!
Wyłacz tryb defense bo przy starcie każdej nowej aplikacji bedzie cię nekał komunikatami i ostrzeżeniami. Ja tak zrobiłem bo po pewnym czasie zaczynałem już od tego świra dostawać. Po za tym aplikacja w oczekiwaniu na twoją reakcje często sie zawieszała.
ihtius wrote:Wyłacz tryb defense bo przy starcie każdej nowej aplikacji bedzie cię nekał komunikatami i ostrzeżeniami. Ja tak zrobiłem bo po pewnym czasie zaczynałem już od tego świra dostawać. Po za tym aplikacja w oczekiwaniu na twoją reakcje często sie zawieszała.
Ok dzięki, na razie nic nie będę zmieniał, zobaczę jak to będzie wyglądać, jeżeli będzie co chwilę coś wyskakiwać to wyłącze. FENKS MEJT

Szkoda, że skasowałeś bo miałbym pytanie, czy i nowe exeki jak np.:
http://thecompany.pl/gra/Metal+Kombat+*PL*
są wykrywane jako wirusy.
Co do starych już dawno ustaliliśmy, że bez przerwy jako wirusy są traktowane, ale nowe exeki tego problemu nie mają.
Przyda się ta wiedza, bo wszystkie exeki w końcu zostaną zaktualizowane
http://thecompany.pl/gra/Metal+Kombat+*PL*
są wykrywane jako wirusy.
Co do starych już dawno ustaliliśmy, że bez przerwy jako wirusy są traktowane, ale nowe exeki tego problemu nie mają.
Przyda się ta wiedza, bo wszystkie exeki w końcu zostaną zaktualizowane

@biegu: ja też polecam wyłączyć tryb Defense+, to jest "tryb paranoików" jeszcze bardziej wkurzający niż ta cała heurestyka która doszukuje się false-positiwów w EXEkach, prędzej czy później Cię wkurzy a dla zwykłego użytkownika domowego jest tylko zamulaczem 

Shoonay wrote:@biegu: ja też polecam wyłączyć tryb Defense+, to jest "tryb paranoików" jeszcze bardziej wkurzający niż ta cała heurestyka która doszukuje się false-positiwów w EXEkach, prędzej czy później Cię wkurzy a dla zwykłego użytkownika domowego jest tylko zamulaczem
Przyznam że nie wiem jak ją wyłączyć
Anthrox, niestety każdy z exeków pokazywał jako wirus, nawet te w wersji 2,5
![;] ;]](https://forum.thecompany.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Dzięki, będę pamiętał, żeby przy masowej aktualizacji dać jednak v2.6
To w Metal Kombat wykrywa wirusa?

Anthrox wrote:Dzięki, będę pamiętał, żeby przy masowej aktualizacji dać jednak v2.6
Nie wiem tego crapu nawet nie ściągałem, więc tu nie mogę się wypowiedzieć. Teraz sprawdzić nie mam jak bo siedzę w pracy, a w domu mam już COMODO.
Z pamięci:biegu wrote:Przyznam że nie wiem jak ją wyłączyć![]()
Defense+ >>> ustawienia
wajcha na sam dół i zaznacz opcję "wyłącz D+ permanentnie (wymaga restartu)"
zrestartuj
@biegu - nie chodzi o to, że masz w niego grać, a jedynie sprawdzić jak antyvir reaguje.