Polski

Boulder Dash obchodzi 30stkę

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox

Code: Select all

W 1984 roku Peter Liepa i Chris Gray stworzyli produkcję zręcznościowo logiczną, którą wielu graczy kojarzy do dzisiaj, bo sami zbierali klejnoty po rozpikselowanych jaskiniach, uważali na goniących ich przeciwników, czmychając do wyjścia i niejeden raz spadł im na głowę kamień. Mowa oczywiście o niezapomnianym Boulder Dashu, który za moment obchodził będzie 30-lecie. Z tej okazji ojcowie marki przygotowują kontynuację hitu.

Dzieło przewidziane jest w pierwszej kolejności jako taki darmowy umilacz czasu na urządzenia z Androidem oraz iOS, a w dalszej producenci z Tap Star Interactive, wspierani przez ciągle mające prawa do serii First Star Software, dopiero pomyślą nad wersjami PC oraz ewentualnie konsolowymi. Jak mówi Gray, nie chodzi o odtworzenie pierwowzoru w lepszej oprawie graficznej, lecz przez lata nazbierało się tyle pomysłów, że wreszcie nadszedł idealny czas, aby wcielić je w życie. Na tyle wypuszczonych edycji Boulder Dasha niewiele się dotąd zmieniło pod kątem rozgrywki i pora coś z tym zrobić.

Boulder Dash: 30th Anniversary zaoferuje graczom wiele poziomów za darmo, z opcją dokupienia sobie kolejnych paczek tematycznych, gdyby komuś to nie wystarczyło. Będzie można także doinwestować w kolejne postacie, poza standardowo oferowanych Rockforda i Crystal. Nowoczesna oprawą to sprawa oczywista, ale już potwierdzono pojawienie się chociażby skośnych ścian, a także prostego w obsłudze edytora etapów. Mimo wprowadzanych zmian, sam trzon zabawy pozostanie jednak niezmieniony.

Źródło: http://www.dobreprogramy.pl/Tworcy-gry- ... 51740.html

Temat zakładam, bo nikt nie wspomniał o tym na TC, a jako, że sporo Boulderów wyszło na Amigę - warto poruszyć temat.
Od siebie dodam, że muszę w końcu ruszyć sprawę z tą mega kompilacją:
archive/boulder-dash-mix-t1823.html (link mogą otworzyć tylko betatesterzy)

Jednak chwilowo nie chcę się podejmować sprawy, bo exolonowi obiecałem w końcu ruszyć exeka z polskimi demami. A, że exek wtedy grubo ponad 300 tytułów by zawierał, to trochę roboty przy tym byłoby... :tuptup1:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/boulder-dash-obchodzi-30stk-t3284.html
2014-01-28T04:17:24+01:00

Code: Select all

W 1984 roku Peter Liepa i Chris Gray stworzyli produkcję zręcznościowo logiczną, którą wielu graczy kojarzy do dzisiaj, bo sami zbierali klejnoty po rozpikselowanych jaskiniach, uważali na goniących ich przeciwników, czmychając do wyjścia i niejeden raz spadł im na głowę kamień. Mowa oczywiście o niezapomnianym Boulder Dashu, który za moment obchodził będzie 30-lecie. Z tej okazji ojcowie marki przygotowują kontynuację hitu.

Dzieło przewidziane jest w pierwszej kolejności jako taki darmowy umilacz czasu na urządzenia z Androidem oraz iOS, a w dalszej producenci z Tap Star Interactive, wspierani przez ciągle mające prawa do serii First Star Software, dopiero pomyślą nad wersjami PC oraz ewentualnie konsolowymi. Jak mówi Gray, nie chodzi o odtworzenie pierwowzoru w lepszej oprawie graficznej, lecz przez lata nazbierało się tyle pomysłów, że wreszcie nadszedł idealny czas, aby wcielić je w życie. Na tyle wypuszczonych edycji Boulder Dasha niewiele się dotąd zmieniło pod kątem rozgrywki i pora coś z tym zrobić.

Boulder Dash: 30th Anniversary zaoferuje graczom wiele poziomów za darmo, z opcją dokupienia sobie kolejnych paczek tematycznych, gdyby komuś to nie wystarczyło. Będzie można także doinwestować w kolejne postacie, poza standardowo oferowanych Rockforda i Crystal. Nowoczesna oprawą to sprawa oczywista, ale już potwierdzono pojawienie się chociażby skośnych ścian, a także prostego w obsłudze edytora etapów. Mimo wprowadzanych zmian, sam trzon zabawy pozostanie jednak niezmieniony.

Źródło: http://www.dobreprogramy.pl/Tworcy-gry- ... 51740.html

Temat zakładam, bo nikt nie wspomniał o tym na TC, a jako, że sporo Boulderów wyszło na Amigę - warto poruszyć temat.
Od siebie dodam, że muszę w końcu ruszyć sprawę z tą mega kompilacją:
archive/boulder-dash-mix-t1823.html (link mogą otworzyć tylko betatesterzy)

Jednak chwilowo nie chcę się podejmować sprawy, bo exolonowi obiecałem w końcu ruszyć exeka z polskimi demami. A, że exek wtedy grubo ponad 300 tytułów by zawierał, to trochę roboty przy tym byłoby... :tuptup1:

2014-01-28T12:08:11+01:00

Re: Boulder Dash obchodzi 30stkę

Niestety Boulderdashe na Amigę nie mają klimatu. Jak dla mnie najlepiej się gra w wersje z atari xl i c64. Ale przecież bez problemu (chyba) można by było dodać te wersje do exeka. Espartan w swoim kąciku ma exeki z grami z atari i commodore. Do emulacji c64 użyć Vice a do atari Altirra i już. (oczywiście na te komputerki jest również miliony odmian boulderdasza, ale mi by chodziło tylko o orginalne 1 i 2.)

2014-01-28T13:42:50+01:00

exolon wrote:Niestety Boulderdashe na Amigę nie mają klimatu. Jak dla mnie najlepiej się gra w wersje z atari xl i c64.)

Potwierdzam Twoje słowa. Nigdy nie podobała mi się Amigowa wersja BD :dobani:
Dlatego też nie założyłem tego tematu, bo uznałem to za zbędne. Choć ten artykuł ma już ładnych parę dni.

2014-01-28T15:02:15+01:00

Ja założyłem, bo nikt mi nie powiedział tylko Roni - sugerując robienie EXE'ka - i zrobił to parę dni temu, więc się zgadza.

exolon wrote:Ale przecież bez problemu (chyba) można by było dodać te wersje do exeka.

To prawda, ale nie mamy ogarniętych modyfikacji tychże ostatnich - to byłoby przecieranie szlaków jak odpalać np. dany tytuł z maksymalną prędkością. Nie po to jest exek, aby czekać 2 minuty na odczyt z "taśmy"...

W tej chwili bez problemu ogarniamy:
WinUAE
DosBOX'a (chociaż tutaj olesio na razie we własnym zakresie przeciera szlaki)
ScummVM

Z technicznego punktu widzenia EXE/TCW jest przystosowany do uruchomienia dowolnej aplikacji Windows ;)
Przykładowo więc mógłbym dodać nawet demo Franko 2 do exeka.

2014-01-28T19:18:38+01:00

To prawda, ale nie mamy ogarniętych modyfikacji tychże ostatnich - to byłoby przecieranie szlaków jak odpalać np. dany tytuł z maksymalną prędkością. Nie po to jest exek, aby czekać 2 minuty na odczyt z "taśmy"...

Akurat jeśli chodzi o te emulatory, to jest najmniejszy problem. Są dosyć proste w obsłudze. Nie czeka się 2 minuty na odczyt z taśmy (trwa to sekundę). Nawet sam bym przygotował exeki (SFX), oba emulatory posiadają "command line". Gorzej z takimi bajerami jak zapis stanu itp. Ale to sprawa na ewentualną przyszłość.

2014-01-28T20:10:28+01:00

Jak się zmotywuję, albo ktoś mi pomoże ogarnąć to czemu nie?
Ale najpierw bieżące sprawy musimy zrobić, więc tak - sprawa na przyszłość ;)

Return to Pogaduszki wszelakie