Polski

Czy jesteś prawdziwym retrograczem ?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
husar
Anthrox wrote:Jakaś podstawa prawna? Bo w mojej opinii to już jest cudowanie, ponieważ zrzucony ROM ma identyczną strukturę binarną. Nie byłbyś w stanie mi udowodnić, że ROM 3.1 pobrany z sieci nie był przeze mnie zrzucony (oczywiście zakładamy, że rzeczywiście pobrałem swoją wersję romu tj. np. w Ami siedzi 3.0, a ja mam 3.1 pobrany i jestem na tyle mądry, że zajmuję się File Allocation Table/MFT) - więc tu rodzi się pytanie - czy jest sens zrzucać coś, co już jest zaarchiwizowane w sieci? Idąc Twoim tokiem myślenia autor programu nie mógłby pobrać go z sieci - może tylko zrzucić dumpa oryginalnego nośnika. A co jak już mamy zrzucony dump na kompie - możemy go przenosić między dyskami HDD? :gatorlove:

Z tego co się orientuję - a raczej dobrze się orientuję - to ROMy starych konsol/komputerów są nadal objęte prawami autorskimi i nie uwolniono tak nawiązując żadnego z Kickstartów Amigowych. O czym wspominałem wcześniej. Zatem, podstawa prawna jest taka, że nie masz prawa ich udostępniać w formie cyfrowej. Nie można ich też modyfikować. To że ktoś sobie ściągnie z sieci i będzie używał to osobna para butów, bo faktycznie - prawie nie możliwe jest to udowodnić jeśli wersja będzie zgodna z tą którą mamy w naszej Amidze... problem powstanie, gdy zostanie zadane pytanie: "a jak pan dokonał zrzutu zawartości ROMu do formy cyfrowej ??" I co wtedy ? Przypominam, że w zdecydowanej większości wypadków, na sali siedzą biegli, którzy weryfikują w locie każde zdanie w kwestiach technicznych. Jeśli nie odpowiesz, udowadniając tym samym , że znasz się na rzeczy - to dupa zbita. Fizycznie kabli już posiadać nie trzeba - ot, sprzedało się, zdemontowało itp. itd. ale dobrze jest jednak coś takiego mieć, co stanowi dodatkowy dowód rzeczowy w sprawie.
Przenoszenie pomiędzy dyskami - przykładowo chcąc używać emulatora na kilku maszynach w domu - nie stanowi o niczym. Nie można jednak zrzutu ROMu udostępniać osobom trzecim. Bodajże par.77 o tym stanowi Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych . Jeśli już komuś udostępnisz, to musisz wykazać, że jesteś z nim w bardzo zażyłej znajomości. Inną kwestią jest, że biorą pod uwagę fakt, iż większość takich rzeczy dzieje się na zasadzie "z ręki do ręki" problematyczne jest udowodnienie czegokolwiek ;)

No niestety, ale takie popieprzone to jest. A dzisiaj jak jest nagonka na każdego, lepiej się pilnować, bo za głupi plik na dysku można dostać parę setek kary i mieć niepotrzebne nieprzyjemności.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/czy-jestes-prawdziwym-retrograczem-t2612.html
2013-06-05T14:22:48+01:00

Re: Czy jesteś prawdziwym retrograczem ?

Anthrox wrote:Jakaś podstawa prawna? Bo w mojej opinii to już jest cudowanie, ponieważ zrzucony ROM ma identyczną strukturę binarną. Nie byłbyś w stanie mi udowodnić, że ROM 3.1 pobrany z sieci nie był przeze mnie zrzucony (oczywiście zakładamy, że rzeczywiście pobrałem swoją wersję romu tj. np. w Ami siedzi 3.0, a ja mam 3.1 pobrany i jestem na tyle mądry, że zajmuję się File Allocation Table/MFT) - więc tu rodzi się pytanie - czy jest sens zrzucać coś, co już jest zaarchiwizowane w sieci? Idąc Twoim tokiem myślenia autor programu nie mógłby pobrać go z sieci - może tylko zrzucić dumpa oryginalnego nośnika. A co jak już mamy zrzucony dump na kompie - możemy go przenosić między dyskami HDD? :gatorlove:

Z tego co się orientuję - a raczej dobrze się orientuję - to ROMy starych konsol/komputerów są nadal objęte prawami autorskimi i nie uwolniono tak nawiązując żadnego z Kickstartów Amigowych. O czym wspominałem wcześniej. Zatem, podstawa prawna jest taka, że nie masz prawa ich udostępniać w formie cyfrowej. Nie można ich też modyfikować. To że ktoś sobie ściągnie z sieci i będzie używał to osobna para butów, bo faktycznie - prawie nie możliwe jest to udowodnić jeśli wersja będzie zgodna z tą którą mamy w naszej Amidze... problem powstanie, gdy zostanie zadane pytanie: "a jak pan dokonał zrzutu zawartości ROMu do formy cyfrowej ??" I co wtedy ? Przypominam, że w zdecydowanej większości wypadków, na sali siedzą biegli, którzy weryfikują w locie każde zdanie w kwestiach technicznych. Jeśli nie odpowiesz, udowadniając tym samym , że znasz się na rzeczy - to dupa zbita. Fizycznie kabli już posiadać nie trzeba - ot, sprzedało się, zdemontowało itp. itd. ale dobrze jest jednak coś takiego mieć, co stanowi dodatkowy dowód rzeczowy w sprawie.
Przenoszenie pomiędzy dyskami - przykładowo chcąc używać emulatora na kilku maszynach w domu - nie stanowi o niczym. Nie można jednak zrzutu ROMu udostępniać osobom trzecim. Bodajże par.77 o tym stanowi Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych . Jeśli już komuś udostępnisz, to musisz wykazać, że jesteś z nim w bardzo zażyłej znajomości. Inną kwestią jest, że biorą pod uwagę fakt, iż większość takich rzeczy dzieje się na zasadzie "z ręki do ręki" problematyczne jest udowodnienie czegokolwiek ;)

No niestety, ale takie popieprzone to jest. A dzisiaj jak jest nagonka na każdego, lepiej się pilnować, bo za głupi plik na dysku można dostać parę setek kary i mieć niepotrzebne nieprzyjemności.

2013-06-17T21:47:23+01:00

husar wrote:Jeśli już komuś udostępnisz, to musisz wykazać, że jesteś z nim w bardzo zażyłej znajomości.

Tutaj się nie zgodzę z "zażyłością". Wystarczy udowodnić, że jesteśmy w grupie znajomych (patrz temat z udostępnianiem plików mp3).

2013-07-01T12:46:21+01:00

Qźwa debata nad postem jakiegoś gimbusa trwająca prawie kwadrans dżizas Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! Ci kolesie serio albo mają na bani albo mają niezłe nerwy żeby tym ulungom tłumaczyć takie podstawy. Retro gamer to ktoś kto gra w starocie i ma gdzieś pikselastą grafikę, czasami lipną muzykę itp. itd. bo po prostu kocha stare gry i tyle! A nie jakaś gimba będzie gadać że nie jest prawdziwym retro gamerem bo nie gra na kasecie na c64 czy coś w ten deseń. Normalnie bym spotkał takiego debila* to bym zamrożoną przez Sub-Zero skarpetką zabił na śmierć za taki brak mózgu.

! Sorp... ty już chyba wiesz co... Skoro już tu jesteś to przynajmniej szanuj zdanie innych, albo się znowu pożegnamy ! //roki76

przekleństwom mówimy NIE - definitywnie i stanowczo ! - tauri

2013-07-01T12:48:32+01:00

Celem tego filmu (borga i msxa) było wywołać dyskusję. Ich zdanie jest takie jak moje i Twoje scorpeus jak i chyba wszystkich z Nas na tym forum. (obejrzałeś cały film? - wiem, że jest przydługi na co zwróciłem Im uwagę osobiście na Pixel Heaven ;) ). Niestety zawsze znajdzie się jakiś buc, który próbuje wprowadzać podziały między ludźmi - chyba tylko po to aby poczuć się ważniejszym,lepszym itp. itd. (w swoim chorym mniemaniu). Dla mnie już nazywanie mnie retrograczem jest ,że tak powiem, nie bardzo. Jestem po prostu człowiekiem, który lubi grać, napić się piwka w miłym towarzystwie i pochędożyć z białogłową :-)

2013-07-01T12:53:53+01:00

Ja tu nie wiem nad czym dyskutować. Jak mam szanować zdanie jakiegoś dzieciaka co na oczy pegazusa nawet nie widział (nie licząc muzeum), lub nigdy na Amidze nie grał (nie licząc pixel heaven itp.) to sorry ale wolę takiego osobnika eksterminować żeby nie zmienił na gorsze biegu losów ludzkości.

2013-07-01T12:57:01+01:00

To napisz mu o tym po jego video i szanuj nasze oczy, bo widząc twoje dyrydymały to aż się nóż w kieszeni otwiera.
I jeszcze jedno: Ostatni raz edytuję twoje posty, nie posłuchasz - wyciągnę mocniejsze argumenty
Tak więc nieco kultury tutaj proszę !

2013-07-01T13:07:34+01:00

scorpeus wrote:Ja tu nie wiem nad czym dyskutować. Jak mam szanować zdanie jakiegoś dzieciaka co na oczy pegazusa nawet nie widział (nie licząc muzeum), lub nigdy na Amidze nie grał (nie licząc pixel heaven itp.) to sorry ale wolę takiego osobnika eksterminować żeby nie zmienił na gorsze biegu losów ludzkości.

o brog-u i msx-ie piszesz dzieci - WOW !! , domyślam się ,że masz na myśli tego buco-gimbusa co każe zbierać stare sprzęty i na nich grać?
Swoją drogą scorpeus masz trochę racji aby ignorować trolle. Jednakże w twojej wypowiedziach jest wiele emocji, a to już woda na młyn takiego trolla.

2013-07-01T13:07:54+01:00

To prawda Sorp, bądź mądrzejszy ;)

2013-07-01T13:24:40+01:00

No ale ja nic do broga i msxa nie mam, tylko dziwię się, że chciało im się łopatologować prawie kwadrans przez post jakiejś gimbazy. I nigdzie nie nazwałem ich dziećmi ;>

2013-07-01T13:27:12+01:00

To mało na świecie widziałeś - z igły widły niejeden raz wychodzą.
Coś podobnego na TC ostatnio miało miejsce :-)

Return to Pogaduszki wszelakie