Polski

EXE Strefa PREMIUM - dyskusja

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Virek [cut //Anthrox]

Na chomiku znalazłem waszego Cannon Foddera w wersji 3.0 (więc chyba ta którą macie w premce)
i [cut //Anthrox]

[cut //Anthrox]

! Anthrox: Utworzono osobny wątek.
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/exe-strefa-premium-dyskusja-t7574.html
2022-12-29T17:53:56+01:00
[cut //Anthrox]

Na chomiku znalazłem waszego Cannon Foddera w wersji 3.0 (więc chyba ta którą macie w premce)
i [cut //Anthrox]

[cut //Anthrox]

! Anthrox: Utworzono osobny wątek.

2022-12-29T18:06:18+01:00

Re: EXE Strefa PREMIUM - dyskusja

Na chomiku nie płaci się za pobieranie pliku? Mogłeś wesprzeć twórców i byś miał pewny plik z TheComapny..

2022-12-29T18:56:17+01:00

2Tom wrote:Na chomiku nie płaci się za pobieranie pliku

Na Chomiku i na Torrentach nie płacisz, ale nikt też nie odpowiada za zawartość takich plików z tych źródeł, więc można je ściągać swobodnie, tylko wtedy jest ryzyko, że ... "baza wirusów zostanie zaktualizowana" :lol2:

No i swoją drogą jest to troszkę nieuprzejme i nieetyczne, że ktoś pobiera grę ze strony a potem ją udostępnia po sieci a czasem nawet sprzedaje jej kopie.

2022-12-29T19:11:17+01:00

@Virek - jak już preferujesz, żeby uniknąć wpłacenia dotacji na dalszy rozwój The Company i korzystasz z takich miejsc jak chomikuj i żałujesz na wspieranie The Company - to chociaż zachowaj trochę przyzwoitości i nie proś o pomoc społeczność, bo to podobne zachowanie jakbyś ze swoim jedzeniem albo piciem poszedł do restauracji się najeść "bo taniej" - spróbuj kiedyś tak zrobić i zobacz jak właściciel zareaguje.

2022-12-29T20:03:44+01:00

2Tom wrote:Na chomiku nie płaci się za pobieranie pliku? Mogłeś wesprzeć twórców i byś miał pewny plik z TheComapny..

Sorry, chciałem zrobić porównanie na konkretnym tytule, gdzie najlepiej widać moim zdaniem różnicę.

Kocurek wrote:@Virek - jak już preferujesz, żeby uniknąć wpłacenia dotacji na dalszy rozwój The Company i korzystasz z takich miejsc jak chomikuj i żałujesz na wspieranie The Company - to chociaż zachowaj trochę przyzwoitości i nie proś o pomoc społeczność, bo to podobne zachowanie jakbyś ze swoim jedzeniem albo piciem poszedł do restauracji się najeść "bo taniej" - spróbuj kiedyś tak zrobić i zobacz jak właściciel zareaguje.

A to tylko za wpłaty można mieć to co jest w premium?
Poza tym czemu akurat tak popularne tytuły się tam znalazły?
Czy twórcą można nazwać kogoś kto wykorzystuje twórczość innych?

2022-12-29T20:32:44+01:00

Virek wrote:A to tylko za wpłaty można mieć to co jest w premium?

Nie, za aktywne udzielanie się na forum również.

Virek wrote:Poza tym czemu akurat tak popularne tytuły się tam znalazły?

A w dziale "Gry" są same nieznane? :-)

Virek wrote:Czy twórcą można nazwać kogoś kto wykorzystuje twórczość innych?

A kiedy ktoś z TC napisał, że jest twórcą gier? Jak już to twórcą exeków, które ułatwiają znacznie odpalenie gry.

2022-12-29T21:21:19+01:00

Virek wrote:A to tylko za wpłaty można mieć to co jest w premium?
Poza tym czemu akurat tak popularne tytuły się tam znalazły?
Czy twórcą można nazwać kogoś kto wykorzystuje twórczość innych?
Witaj,

Na Twoje pierwsze i drugie pytanie odpowiedzi może udzielić Ci SpamBot jeżeli wyślesz mu wiadomość prywatną o takiej lub podobnej treści.

Na Twoje trzecie pytanie - w ten sposób zadane odpowiedź nigdy nie będzie jednoznaczna, gdyż zapytałeś o to, czy "twórcą można nazwać kogoś, kto wykorzystuje twórczość innych?" i odpowiedź na to pytanie zależy od kontekstu w jakim zostało ono zadane.

Obecnie właściwie każda rzecz jest wykonywana w większym lub mniejszym stopniu dzięki twórczości innych ludzi - np. obraz na płótnie powstaje dzięki twórczości wynalazcy farby, pędzli i płótna, a może być sprzedany dzięki twórcom pieniądza i cywilizacji.

Ciekawej odpowiedzi na Twoje trzecie pytanie w kontekście gry komputerowej mogliby spróbować udzielić Ci np. przedstawiciele firmy GOG lub STEAM nie będący twórcami pierwotnej gry, która jest przez te sklepy sprzedawana, albo np. władze Muzeów gier, do których trzeba wnieść opłatę za wejściówkę, w którym można oglądać wykonane przez innych, często nie żyjących już twórców gry oraz w nie grać.

Na podobnej troszeczkę zasadzie działają biblioteki, w których możesz znaleźć książki napisane przez inne osoby niż władze tej biblioteki, nikt z tego tytułu ich jednak nie potępia ani nie kwestionuje ich praw do książek.

Moim prywatnym zdaniem twórcą danej rzecz można nazwać osobę, która sprawiła, że ta rzecz jest zdatna do użytku przez innych, a w jej poprzedniej formie jej użycie nie było możliwe i to nie z powodu wady tej rzeczy.

Aby lepiej to zrozumieć w kontekście gry komputerowej - musiałbyś spróbować włożyć dyskietkę z grą amigową do laptopa albo współczesnego pc i skutecznie ją odpalić oraz w taki właśnie sposób w tą grę zagrać.

Spróbuj teraz zadać sobie pytanie czy osobę, która sprawiłaby, że ta właśnie gra stałaby się możliwa do zagrania na nowoczesnym sprzęcie nazwałbyś twórcą czy nie?

Tutaj wiele zależy od tego czy za Twórcę gry - uznajesz jedynie osobę, która stworzyła jej pierwotną wersję np. w latach 80/90-tych, czy również osobę, która umożliwiła Ci swoją pracą nad tą grą zagranie w nią na sprzęcie nie dedykowanym do jej pierwotnej wersji. ;)

2022-12-29T23:12:25+01:00

Niewiele mogę od siebie dodać. Przede wszystkim to, że wystarczy sprawdzić co GOG.com sprzedaje... grę opartą na scrackowanej grze przez piratów z emulatorem DosBox - mam na myśli grę: Aladdin.
I to działa jak widać inaczej by nie oferowali takiego produktu.

Sami musieliśmy zmienić politykę, aby móc dalej działać - dotychczas całą naszą pracę udostępnialiśmy wszystkim i nikt się nie martwił jak się The Company utrzyma - oprócz kilku lojalnych osób, które są z nami po dziś dzień.
Dzisiaj exeki nadal pozostały darmowe - oczekujemy jednak odpowiedniego wkładu, abyśmy mogli trwać.

Kupę stron się zwinęło tylko dlatego, że autorzy nie byli już dłużej w stanie utrzymywać kosztów prowadzenia.
Co się stało, że EmuDreams upadło i cień dawnej chwały znajduje się pod adresem: https://emudreams.ct8.pl/ ?

Właśnie tak się kończy impreza - my zdecydowaliśmy się podjąć ostatniej próby - i exeki traktować jako nagrodę za wniesiony wkład.
My zyskujemy dzięki temu środki do dalszej działalności, a użytkownicy dostają realne wynagrodzenie za swój wkład.

Poza tym forum nie jest ściśle związane z Amigą i jest gotowe na dyskusję poświęconą emulacji każdej platformie.
Raczej próżno w internecie szukać takiego miejsca - a my możemy się poszczycić, że to miejsce istnieje od 2010 roku, a exeki od 2008.

Po ponad dekadzie myślę, że nie powinno budzić zdziwienia, że chciałbym, abyśmy wspólnie utrzymywali to miejsce, a exeki dawali osobom, które faktycznie doceniają naszą pracę, a nie prowadzą polemikę i dyskutują, a jakoś tak się składa, że każdy woli zagrać jakoś w exeka niż samemu ogarnąć temat.

2022-12-29T23:21:01+01:00

Przerzuciłbym jednak część tematu o Premium do innego posta, albo chociaż go skopiował w odpowiednie miejsce :ok1: Swoją drogą sporo osób pyta co się dzieje. Już nie raz pisaliśmy, że do SpamBot trzeba pisać. Może by takie coś umieścić na głównej jakoś? Albo stworzyć jakieś bot konto TheCompany, które jak w DOS odpowiadałoby na wiadomość w stylu /? Opowiadałoby w odpowiedzi co się stało i jak postępować? Oczywiście my możemy odpisywać każdemu co zapyta to nie problem, ale zaraz kończy się czas świąteczny i możemy być zajęci zanim ktoś odpisze. Z kolei osoba pisząca może nie mieć tyle cierpliwości i czasu na zaglądanie. Pomijając osoby, którym się nie chce pisać i czytać czegokolwiek :-P

2022-12-29T23:21:20+01:00

@santa13 - gotowe - temat został wydzielony - można dalej pisać.

2022-12-29T23:36:02+01:00

Na innych portalach pewnie znajdziesz wersje z TheCompany z przed grudnia 2022. Nikt nie broni. Bo akcja PREMIUM zaczęła się od początków grudnia :ok1: Ale nie licz na wsparcie od forumowiczów ]:->

2023-01-01T18:56:04+01:00

santa13 wrote:Na innych portalach pewnie znajdziesz wersje z TheCompany z przed grudnia 2022. Nikt nie broni. Bo akcja PREMIUM zaczęła się od początków grudnia :ok1: Ale nie licz na wsparcie od forumowiczów ]:->

Spytałem tylko o głupi filtr, a tutaj jakbym wsadził kij w mrowisko, bo odważyłem się przeprowadzić test na pliku nie ściągniętym ze źródła, bo akurat na tej grze mi najlepiej testować takie rzeczy... masakra jakaś.

2023-01-01T20:31:46+01:00

Teraz już nie widzę co żeś tam naskrobał wcześniej, bo powycinane jest, ale jak o czymś piszesz to radzę pisać precyzyjniej. Ja ze swej strony tylko napisałem, że eksperymenty na exekach spoza forum przeprowadzasz na swoją odpowiedzialność :ok1: A ogólnie to powodzenia w Nowym Roku!! :lol2:

2023-01-01T21:40:21+01:00

Virek wrote:
santa13 wrote:Na innych portalach pewnie znajdziesz wersje z TheCompany z przed grudnia 2022. Nikt nie broni. Bo akcja PREMIUM zaczęła się od początków grudnia :ok1: Ale nie licz na wsparcie od forumowiczów ]:->

Spytałem tylko o głupi filtr, a tutaj jakbym wsadził kij w mrowisko, bo odważyłem się przeprowadzić test na pliku nie ściągniętym ze źródła, bo akurat na tej grze mi najlepiej testować takie rzeczy... masakra jakaś.

Dostałeś odpowiedzi na wszystkie pytania, to teraz kto marudzi?

2023-01-11T04:14:22+01:00

Chciałbym poruszyć jedną rzecz, po przeczytaniu postu @orhoma w temacie Turrican2AGA (WIP):
zapowiedzi/turrican2aga-wip-t6624.html#p84313

orhom wrote:Dlaczego nie, będzie na pewno łatwiej, bo nie uruchomimy tej gry na PC bez grzebania w WinUAE, ale pozostaje kwestia w jaki sposób exe będzie dystrybułowany. :hmm:

"This is an unofficial remake of the MS-DOS version of Turrican 2 for the Amiga.
Not associated with Factor 5 in any way. Not to be sold."

@orhomie - po przeczytaniu Twojej wiadomości odnoszę wrażenie, jakby między wierszami tliła się drobna aluzja/sugestia - z pewnością się mylę, aczkolwiek na wszelki wypadek wskażę istotny fakt:

The Company nie pobiera opłat za gry, a jedynie przyjmuje dobrowolne dotacje na swoje utrzymanie i dalszą twórczość, pozwalającą tworzyć nowe exeki i aktualizować istniejące oraz utrzymywać w działaniu stronę główną i forum.

Tylko tyle i aż tyle - exe'ki ze Strefy PREMIUM tak jak pozycje z zakładki "GRY" - wzorem GOG.com - nie posiadają zabezpieczeń i jeżeli ktoś uważa, że The Company nie zasługuje na dotacje lub zainteresowana osoba nie jest w stanie wygospodarować środków na odblokowanie interesującego jej exeka -- zawsze znajdzie sposób, żeby wejść w posiadanie exeka(-ów) ze Strefy PREMIUM.

Poza tym odblokowanie exeka ze Strefy PREMIUM nie jest związane z każdorazowym wpłacaniem dotacji - można również wynegocjować odblokowanie w inny sposób - to już w gestii @SpamBot zależy, czy przydzieli dostęp.

Jak wspomniałem w innych tematach liczymy na uczciwość naszej społeczności i oczekujemy, że osoba, która odblokuje sobie tytuł :unlocked: w Strefie PREMIUM - nie wrzuci takiej pozycji na torrenty lub inne publiczne miejsce - jeżeli coś takiego będzie miało miejsce - przeprowadzimy dochodzenie i po ustaleniu, kto jest takim dobrym wujkiem/ciocią - z pewnością adekwatnie podziękujemy: :locked:.

Z kolei jeżeli ktoś się podzieli exekiem ze swoim kolegą/koleżanką - teoretycznie nie ma problemu - tylko zwracam uwagę, że nigdy nie ma pewności czy ten kolega, z którym się podzieliliśmy - następnemu koledze / koleżance nie udostępni exeka i zrobi się niezły łańcuszek osób, a jeszcze ktoś w tym towarzystwie może się okazać nie fair i wrzucić exeka na torrenty - tu już trzeba we własnym sumieniu rozważać.

Jeżeli to jest osoba godna zaufania, z którą dzielicie się swoim kontami, no to...

Jeżeli kogoś nie satysfakcjonuje oferta @SpamBot - zawsze może się bardziej starać na forum, śledzić aktualne wydarzenia - np. w XMAS EXE 2022 - wystarczyło samo uczestnictwo, aby zagwarantować sobie :unlocked: kompilacji First Samurai, jak już pozycja zostanie opublikowana na stronie głównej - zawsze można też nie czekać i skrzyknąć się z paroma znajomymi i wspólnie podziałać w sprawie odblokowania exeka - chociaż nie wydaje mi się, żeby odblokowanie pojedynczych pozycji kosztowało kwoty, które wymagałyby takich zabiegów - jeżeli ktoś korzysta ze STEAM, GOG.com, Epic Games i podobnych stron - to czyż nie fajnie móc wesprzeć Firmę?

Niewiele już takich miejsc wyjątkowych i niezależnych miejsc w sieci pozostało - dbajmy wspólnie, aby "Firma" rosła w siłę, a społeczności żyło się dostatniej.

Przez ponad 10 lat dobrowolne dotacje nie pokrywały nawet połowy kosztów utrzymania The Company, które brałem na siebie.

Na potwierdzenie moich słów niech będzie fakt, że przez rok nie udało się zebrać kwoty wymaganej na zakup subskrypcji na narzędzia pozwalające wydawać dalej exeki - nie wspominam o kosztach utrzymania strony The Company (serwer, domena, dodatkowe usługi powiązane).

Przez ponad rok udało się zebrać "tylko" i "aż" 50% - dopiero Plan Ratunkowy @Sethuriala sprawił, że udało się zebrać resztę brakującej kwoty, a i teraz ludzie wpłacają nam datki, które możemy przeznaczyć na utrzymanie The Company.

Jeżeli ktoś z Was ma możliwość załatwienia mi rządowych grantów, takie jak otrzymuje np. serwis wykop:

Czy wiesz, że Wykop otrzymał w 2022 ~ 1,5 miliona zł od rządowego NCBiR?

Uzyskane środki miały być rzekomo przeznaczone na "eksperymentalne prace rozwojowe". Tymczasem prezes NCN stwierdza, że instytucje dotujące naukę są niedofinansowane i coraz mniej doktorantów i naukowców może otrzymać dofinansowanie na swoje (często o charakterze przełomowym) badania. X kur.. D.

Więcej informacji: https://www.wykop.pl/link/6950259/czy-w ... wego-ncbir

To w zamian za załatwienie podobnych lub wyższych kwot dla The Company osoba, która mi to zorganizuje - może ode mnie oczekiwać w zamian, że The Company będzie działało na zasadach, które obowiązywały do listopada 2022 roku.

Nowe zasady uważam za prawidłowo dostosowane do aktualnych realiów, ponadto uważam, że są uczciwe / fair-play -- wynagradzane są osoby wnoszące coś do Społeczności The Company, zachęcają do większej aktywności (i nie mam tu na myśli postów, których treść to tylko emotka :-) z jednym słowem) -- co daje nam większe środki i przede wszystkim "moralnego kopniaka", ale dalej funkcjonować i utrzymać wieloletnią, sprawdzoną markę i pielęgnować jej tradycje - nowe zasady pozwalają nam też bardziej kontrolować dostęp i utrudnić dostęp do naszych zasobów osobom, które przez ponad dekadę korzystały z naszej infrastruktury nic nie wnosząc do społeczności, a wręcz zachowujących się skandalicznie wobec nas.

Nadal jest wiele exeków w zakładce "Gry" - tak jak np. Matemation, Tabliczka (gry Twojego autorstwa) czy kompilacja Sqrxz - jedynie część pozycji została przeniesiona do Strefy PREMIUM, aby naszą twórczością móc realnie docenić osoby, dzięki dotacjom których jesteśmy w stanie nadal funkcjonować i istnieć, bo chciałbym w tym miejscu przypomnieć, że mało brakowało, a spełniłoby się marzenie niektórych osób i The Company zostałoby zamknięte.

Również nic nie stoi na przeszkodzie, abyś stworzył grę do Strefy PREMIUM, która byłaby rozdawana na Twoich zasadach - np. tylko wskazanym przez Ciebie osobom.

Mając na uwadze powyższe - na dzień dzisiejszy nie mamy w planach EXE'ka z kompilacją Turrican przenosić ze Strefy PREMIUM do zakładki Gry - nie widzę jednak przeszkód, gdy ktoś poprosi - aby exeka Turrican wzbogacić o tę odmianę.

Za to mamy w planach w przyszłości uzupełniać zakładkę "GRY" o kolejne pozycje. :-)

Ponadto zawsze mile widziane będą merytoryczne opinie i uwagi odnośnie Strefy PREMIUM oraz pomysłów na Wydarzenia, dzięki którym będzie można odblokować sobie exeki. :tuptup1:

2023-01-11T15:25:18+01:00

Anthrox wrote:np. w XMAS EXE 2022 - wystarczyło samo uczestnictwo, aby zagwarantować sobie :unlocked: kompilacji First Samurai,

:toast:

Anthrox wrote:Ponadto zawsze mile widziane będą merytoryczne opinie i uwagi odnośnie Strefy PREMIUM oraz pomysłów na Wydarzenia, dzięki którym będzie można odblokować sobie exeki.

Może jakieś wydarzenia dostępne dla każdego i darmowe:

1. takie, które skutkowałyby dodaniem nowej gry na stronę wybranej w glosowaniu (takie jak exe xmass)
Wiadomo, nie można o zbyt wiele prosić bo praca Anthroxa nad nowymi grami zajmuje mu czas.

2. inne, które dawałyby dostęp do gry PREMIUM dla osób, które wezmą udział lub wygrają jakiś konkurs organizowany na stronie np. konkurs na najładniejsze zdjęcia (rzuty ekranu czy zawartość SGF) z wybranej przez uczestnika gry z zakładki GRY, które można byłoby później dodatkowo dodać do folderu z grą w celu jej promowania :)
A nagrodami dla uczestników mógłby by być dostęp do wybranej gry PREMIUM bez :star: a dla zwycięzcy dodatkowo dostęp do gry z :star: :tuptup1:
No i coś pożytecznego można byłoby zrobić - czyli pograć w gry :lol2: i dorzucić fajne zdjęcia (zrzutu ekranu czy SGFy), które je promują, takie jakie dałoby się np. wykorzystać przy ich opisie ;)
To oczywiście podsyłam tylko jako luźny pomysł. :-)

2023-01-11T15:31:13+01:00

Anthrox wrote:@orhomie - po przeczytaniu Twojej wiadomości odnoszę wrażenie, jakby między wierszami tliła się drobna aluzja/sugestia

Uff...Czyżbyś podsłuchiwał moje rozmowy ze spam botem ? ;)

Moja uwaga dotyczyła konkretnie tej gry, tz. czy autorzy przeróbki nie będą mieli pretensji , bo widziałem tegoż Turricana w kompilacji z innymi.
Natomiast co do Twojej wypowiedzi ... tak długo jesteśmy "razem" , że tego wszystkiego co napisałeś jestem jak najbardziej świadom. Bez dotacji żadna, nawet najbardziej super sprawa nie przetrwa i będzie w końcu musiała albo zostać zamknięta, albo przejść na system "micro płatności", ostatecznie "pełnej płatności" jak np. czasopisma C&A, Komoda czy Bajtek Redux.

Fakt, że osobiście widziałbym możliwość odblokowania strefy Premium w całości za jakąś konkretną kwotę, być może wynegocjowaną indywidualnie. ;)

2023-01-26T15:48:19+01:00

Powyższy post Anthroxa brzmi jakbyście byli producentami tych gier ("przeprowadzimy dochodzenie", "adekwatnie podziękujemy"), ogólnie odbieram to tak jakby ktoś mi groził policją za posiadanie takiego pliku exe z innego źródła niż ta strona. Taki ton wypowiedzi nie jest przeze mnie odbierany w sposób przyjazny i zapewne przez wielu nie będzie tak również odebrany. Porównujecie się do GOG, ale oni nie robią akcji antytorrentowej i nie ścigają każdego posiadacza wersji GOG z innego źródła. Zaraz mnie okrzyknie ktoś przestępcą, bo pobrałem wasze exe z innej strony.
Kiedyś pamiętam był taki Czech, który również na swojej stronie robił podobną akcję jak wasze pliki exe, tylko jego wypusty różniły się tym, że trzeba było je instalować, gołym okiem było widać, że to po prostu odpowiednio skonfigurowany WinUAE. Ogólnie gość robił też jakąś pracę, też musiał opłacać miejsce na serwerze za stronę itd. itp., ale nigdy nie zachowywał się w ten sposób nieprzyjazny, ani też nie tworzył żadnej odpłatnej strefy.
Może to kwestia tego, że był Czechem a nie Polakiem? Tak czy inaczej wrażenie negatywne zrobiliście na mnie.

2023-01-26T18:12:55+01:00

@Virek, pojechałeś po bandzie a gówno wiesz.
GOG to handlarze grami (nie swoimi) i kasy im nie brak pomimo działalności piratów.
Aby ludzie mieli możliwość cieszenia się grami z dzieciństwa i móc cofnąć się do tego magicznego okresu zapieprzało tu, i nadal za***prza, niemało osób. W dodatku to banda debili musi być bo to wszystko przez te lata pro bono!
Dopiero gdy koszta znacznie wzrosły i stronce zagroził niebyt a graczom utrata dostępu do działających gier, zdecydowano się na ten, zupełnie nigdy nieplanowany krok. To nie była decyzja z myślą o trzepaniu mamony. Taka głupia polska mentalność.
Widzisz, tego Czecha coś nie ma... Może znudziło mu się też zadupiać za friko?.. A tu nadal tacy kretyni siedzą.
Ile tysięcy sepów z całego świata pobierało gierki przez kilkanaście lat ze stronki nie dając nawet śmierdzącej złotówki w podzięce?! Może powiesz mi teraz, czyja to mentalność?
Ja Ci powiem - ludzka.
I Ty jesteś taki sam. Dopiero przylazłeś a zachowujesz się jakbyś tu siedział 10 lat. A skoro pobrałeś już tyle gier to jaką kwotą się odwdzięczyłeś za tę "drobną" przysługę?
A mi wstyd że dopiero niedawno dałem skromny datek choć jestem tu kilka latek (nieoficjalnie dłużej)...
Weź mnie ktoś zbanuj na parę dni bo nie wytrzymam i się dosadniej wypowiem!

2023-01-26T18:50:45+01:00

Jak będzie potrzeba to mogę ustawić operacje cykliczna w koncie bankowym i 10 dnia miesiąca ma mi zabierać 50 zł z konta na was. To nie wiele ale jak napisałem na Fejsie, trzeba to utrzymać jak najdłużej. No chyba że jak 13tka mi wpadnie albo gruba premia to będę przelewał więcej.

Return to Pogaduszki wszelakie