Polski

Historia Mortal Kombat

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Mała ciekawostka:

The big secret revealed :D

Some years ago I was a hardcore fan of the series on Amiga.
I spend thousends of hours mastering different fighters and discovering all secrets. That's how I found this magic combination. And it goes like this:
Block, Back, Back, Forward, Forward, Up, Up (distance like you see on the video).
Back then I was playing on my A500, which had 1MB chip ram. This is too less. You need 2MB chip ram min. Otherwise game will freeze before the morping sequence.

This video was recorded using WinUAE, typical settings for A1200, game installed on HD.
Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/historia-mortal-kombat-t1600.html
2011-12-02T17:13:01+01:00

Re: Historia Mortal Kombat

Mała ciekawostka:

The big secret revealed :D

Some years ago I was a hardcore fan of the series on Amiga.
I spend thousends of hours mastering different fighters and discovering all secrets. That's how I found this magic combination. And it goes like this:
Block, Back, Back, Forward, Forward, Up, Up (distance like you see on the video).
Back then I was playing on my A500, which had 1MB chip ram. This is too less. You need 2MB chip ram min. Otherwise game will freeze before the morping sequence.

This video was recorded using WinUAE, typical settings for A1200, game installed on HD.

2011-12-02T18:16:28+01:00

Jest!! ku*** w końcu! Tyle lat się nad tym głowiłem. Tyle czasu z Antykiem to rozkminialiśmy.
Wiele lat temu u kumpla z osiedla wyszło to mi zupełnie przypadkiem (chciałem zrobić innego fatala),niestety, Shang przyjął postawę do zmiany a po prośbie o zmianę dysku gra wywaliła guru więc fatala nie zobaczyliśmy. Ale potem miesiącami głowiliśmy się jak to zrobić. Teraz po latach w końcu wiem.
Shoon, twoja repa idzie w górę.

2011-12-03T15:36:34+01:00

Filmiki świetne, miło powspominać :D
Pamiętam pierwszy kontakt z MK, o dziwo rodzice bardzo spokojnie to przyjęli :)
A znacie ciekawostkę z Noob Saibot'em ??

2011-12-03T16:12:01+01:00

Zakładając że masz na myśli iż pochodzi od ich NAZWISK (Ed Boon i John Tobias) zapisanych wspak, to tak, gdzieś od 1996 roku, zdaje się Gulash o tym pisał w SS.

2011-12-03T17:27:12+01:00

Tak to miałem na myśli :) Muszę się przyznać że ja o tym dowiedziałem się całkiem nie dawno :)

2011-12-03T21:21:11+01:00

Tak apropo amigowego MK2 .PPA zaliczyło spore faile w recenzji.

Odnośnie postaci:
Shao - bardzo silny, zakuty w zbroję i do tego jeszcze z młotem.

FAIL nr.1 - Shao Kahn młot dostał dopiero w MK3.

Dźwiękowo też jest dużo lepiej - w końcu słychać chlupot krwi

FAIL nr.2 - Na mojej Amidze w MK1 słychać go było równie dobrze.

Komentarze pod artykułem.

Powie mi ktoś co to za gostek taki mały z wyskakuje czasami na dole ekranu po prawej i sie cieszy?? hehe gierka fajna naprawde,pozdrawiam.

Odpowiedź moderatora

Jeden z autorów gry - Boon lub Tobias.

FAIL nr.3 - To był Dan Forden,kompozytor muzyki.
Generalnie nie chcę tu antyreklamy robić ,ale widząc recenzycją biedę amigowego MK spodziewajcie się recenzji po street fighter :-E

2011-12-03T21:50:20+01:00

PPA nie pisało recenzji tylko konkretna osoba. Tak samo scorpeus pisał posty, nie TheCompany.
Shao aby nie wyciągał młota w jednym konkretnym momencie waląc z barka? Sam coś takieg pamiętam.
Zresztą to detale, każdy by sie mógł pomylić, chyba że jak ty gra 24h na dobę tylko w MK2. :-E

No i wreszcie: niewiele raczej osiągniesz pisząc to tutaj...

2011-12-03T22:07:06+01:00

Wiesz, dopóki jeden burak jest na PPA, mało komu chce się wchodzić na tę stronę.
To tak samo jak ze Sorpem - dopóki był większość załogi pisała do mnie dymisje :hee:

2011-12-03T22:15:26+01:00

Ja jakoś nie mam problemu z wchodzeniem na PPA, czego się niby mam bać? Że przeczytam jego post? :-E
Dymisje pisaliśmy w sprawie Twojej samowolki z przywróceniem go po tym jak wydawało się że ustaliliśmy że go nie chcemy.

2011-12-03T22:23:51+01:00

Była skuteczna. :gatorlove:

2011-12-03T22:38:57+01:00

Bo ty Shoon jesteś fanboyem PPA i zawsze ich bronisz :-E

2011-12-03T22:41:38+01:00

Shoonay jedynie przypomina nam, żebyśmy wszystkich do jednego wora nie wsadzali.
To tak jakby TC reprezentował Scorpeus ;)

2011-12-03T22:47:06+01:00

Ja sobie zdaję sprawę doskonale z tego. Taka moja natura że jestem cięty na takie rzeczy i wprowadzanie ludzi w błąd.

Więc już nie rzucajmy się na siebie. I do ukazania się kolejnej części serialu wypisujmy kolejne ciekawostki z MK2 ;)

2011-12-03T23:03:03+01:00

widzę że PPA to tutaj drażliwa sprawa :) coś jak odpalanie papierosa na stacji benzynowej podczas tankowania :)

a tak do MK2 wracając to nigdy, na pewno nigdy, przenigdy nie zapomnę żaglowania dyskietkami :)
pamiętam jak później z kumplem umawialiśmy się że robimy tylko fatality, które nie wymagają zmiany dyskietki :lol2:

2011-12-03T23:07:39+01:00

Jaja były niezłe.
Ja z kumplem kiedyś przez godzinę graliśmy tylko Liu Kangiem i Cage'em.
A te jego hasła : Nie bierz Jaxa. Nawet nie próbuj!

2011-12-03T23:36:16+01:00

A ja miałem 2 dodatkowe stacje dysków i rozszerzenie pamięci do 2MB Chip w A600 = brak dyskoteki. :mrgreen:

2011-12-04T03:03:48+01:00

Jax, Shang Tsung, i chyba Raiden wymagali 4 dyskietki, przy wyborze postaci nawet chyba dwa razy :) dodać do tego fatale, aż dziw że stacja dysków padła mi dopiero w 1999 roku :)
Zawsze zastanawiało mnie tylko, dlaczego w planszy z kawasem nigdy nie mogłem wrzucić przeciwnika do tej zielonej mazi, bez problemu nabijałem na kolce, zrzucałem z mostu, ale nigdy nie udało mi się wykąpać nikogo w kwasie, w przeciwieństwie do komputera :hmm:

2011-12-04T13:46:48+01:00

A jakiej kombinacji ciosów próbowałeś? Bo w tamtych czasach co gracz to inna wersja niektórych ciosów.
Sam mam mój Najświętszy Zeszyt Tipsów Kodów Solucji Opisów i Ułatwień Wszelakich (TM) założony w kwietniu 1994 o godzinie 20:00, i niektóre ciosy skreślałem i zapisałem po kilka razy. Ale chyba wszystkie udało mi się wykonać (oprócz tej z posta #21), może i na chybił-trafił, ale dało się ;)
Najbardziej jestem dumny z podwójnej przemiany Shanga w Liu i wykonaniu jego smoczego Fatalita. ;]
Fatalita Mniej_niż_zero chyba była najtrudniejsza w całej grze, ta z rzucaniem kulką z drugiego końca ekranu, ileż my się z kumplem nagłowiliśmy jak to poprawnie wykonać...

Wracając do kwasu, to Fatality było trochę trudniejsze niż zrzucenie z mostu w jedynce, ale w kategoriach MK2 było chyba najłatwiejsze (no może poza plaskaczem Jaxa) - zdaje się że szło to tak: musiałeś stać zaraz przy przeciwnikowi, kucnąć, chwycić na ukos tył/dół i pacnąć fire. Czyli coś jak zwykły uppercut (którym szło też wykonać zrzucanie z mostu w jedynce) ale z odrobinę dłuższym podtrzymaniem ukosu - tył/dół.

2011-12-04T16:00:03+01:00

Lodowy granat Suba akurat wykonałem jako ostatnie fatality w całym mortalu. Głównie dlatego że komp robił je z połowy ekranu, więc ja uparcie robiłem tak samo. W końcu gdy zrobiłem tak jak radziły gazety ,czyli z końca ekranu, okazało się że kombinacja nie sprawiała mi żadnego problemu.

Z wrzucaniem do kwasu dokładnie tak było. Czyli robisz zwykły uppercut i od razu wyginasz joya do tyłu w dół, na ukos.

2011-12-04T16:30:35+01:00

O to to, cholerny cziterski kómp, ile nerwów nas kosztował... :-E
Zdaje się że jeszcze pare takich Fatalitów było, które "on" se mógł z dowolnego miejsca wykonać, a gracz musiał dokładnie stać w określonym.

Return to Pogaduszki wszelakie