Polski

Chwalipiętka

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
orhom 1 kwietnia? ;) Page 8 of 34 34 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/hwalipientka-t2559.html
2015-04-03T01:36:35+01:00

Re: Chwalipiętka

1 kwietnia? ;)

2015-04-03T16:57:01+01:00

nie, 3 kwietnia:]

2015-04-16T23:46:44+01:00

mój nowy nabytek :

Image

2015-04-17T09:28:42+01:00

No no, klawiatura godna prawdziwego moda.
A gdzie specjalny klawisz do banowania? :-E

2015-04-17T13:02:08+01:00

Masz zaznaczone na czerwono, to są skróty do banowania:
D - dziewczyn
A - Antka
S - siebie
W - wszystkich

2015-04-17T15:06:11+01:00

Rekkimaru wrote:No no, klawiatura godna prawdziwego moda.
A gdzie specjalny klawisz do banowania? :-E

a godna :D i nie droga, 95 zł kosztowała :)

ketyow wrote:Masz zaznaczone na czerwono, to są skróty do banowania:
D - dziewczyn
A - Antka
S - siebie
W - wszystkich

Skąd wiedziałeś ?? :D :lol2:

Tak podsumowując zestawik po 3 dniach użytkowania :

- mysz -> nie jedzie śledziem, nie cuchnie makrelą nie daje tandetą :) Dobra ergonomia, dosyć duża więc moja ogrza łapa wygodnie na niej spoczywa :D Fajny bajer to przyciski do przewijania stron internetowych w przód i w tył, oraz wiadomo przycisk do zmiany DPI 800/1600/2400/3400. Na uwagę zasługują ciężarki którymi można ustawić obciążenie w tylnej części myszki 4x 4,2g.
Niewątpliwym minusem jest mimo wszystko waga myszki - jak dla mnie zbyt mała, ale to zapewne moje własne preferencje dochodzą tu do głosu, drugim już dosyć ważnym brakiem jest brak oznaczenia koloru diod które świadczą o aktualnie wybranym DPI, tym bardziej jest to dokuczające gdyż w zestawie nie ma instrukcji która by owe zagadnienie naprostowała !! Na szczęście po paru minutach użytkowania myszki i te zagadnienie przestało być zagadką :

Brak - 800 dpi
Czerwona - 1600 dpi
Zielona - 2400 dpi
niebieska 3400 dpi

- klawiatura -> rzekomo wodoszczelna, wiadomo wolę nie sprawdzać :D ale jestem w stanie w zapewnienia producenta uwierzyć gdyż cała klawka jest nader dobrze wykonana - przyciski prawdopodobnie są na gumkach a nie na stykach jak miało to miejsce w moim poprzednim zestawie firmy Microsyf :D Z przodu jakby guma albo bardzo giętki plastyk ABS wiec wygodnie trzyma się dłonie, przyciski natomiast mają miłą w dotyku chropowatą powierzchnie więc moje spocone od wlepiania banów palce się nie ślizgają ;)
Kolej na przyciski multimedialne - jest ich 9 : mój komputer / internet (otwiera domyślną przeglądarkę) / poczta / wyszukiwanie / gwiazdka ( nie odkryłem do czego służy :) ) / i 4 przyciski do obsługi odtwarzaczy filmowych PLAY / MUTE / VOL- oraz VOL + -- o ile play działa poprawnie i w WMP pauzuje i startuje film o tylko przyciski odpowiedzialne za ustawienie głośności i całkowite wyciszenie działają ale wyciszają i pogłaśniają systemowo.

2015-04-17T16:08:44+01:00

95 zł to faktycznie niewiele jak za taki ładny zestawik ;)
Choć mi osobiście się marzy taka całkiem retro klawiatura w klasyczno-biało-szarych barwach :-E Na tym by się klimatycznie pracowało.

2015-04-17T20:04:06+01:00

Image

Sklep obniżył mi o 100zl cenę, bo w lewym zauważyłem, że wewnętrzna podeszwa się odkleja, ale są świetne!
Więc zdecydowałem się dać je do podklejenia i nie oddaję.

2015-04-18T09:41:58+01:00

Kupiłem sobie słuchawki Esperanza EH128

2015-07-25T09:29:00+01:00

A taka sobie laweczke zrobilem ze starych palet .. a teraz przyszla pora na cos trudniejszgo..:P

Ukryta treść:

2015-07-25T15:44:17+01:00

Nowy laptop :) Core i3 + GeForce Nvidia Duet

2015-07-25T18:32:20+01:00

Haha, i nie dasz sobie jednak spokoju. Musisz się pochwalić :-E

2015-07-25T23:03:27+01:00

jakies urodziny byly ?? :D

2015-07-26T05:51:54+01:00

Nie, poprostu mój stary laptop już nie wyrabiał ze mną xD . Teraz stary laptop jest w (myśle że) dobrych rękach i nie będzie tak męczony ;) .

2015-07-26T18:02:57+01:00

Ja maniakiem nie jestem ale skoro już sie wszyscy tak chwalo to o to moja kolekcja gier na amigę.
Oczywiście piraty z bazaru :D
Image
Butelka dla porównania hehe

2015-07-27T21:33:18+01:00

Ja kilka dni temu dokonałem ważnej rzeczy dla mojej A600 a mianowicie zakupiłem stacje dyskietek Gotek jednak z darmowym firmeware (1.05a) co chyba na dłuższą metę nie było najlepszym posunięciem z powodu braki możliwości zapisu save'ów na obrazach dyskietek.
Ktoś mógłby powiedzieć że po prostu "zażydziłem" jednak ja stwierdziłem na początku podejmując szybką decyzje, że mam tak duży "input lag" i "pływanie w smole" w sterowaniu myszką kiedy Amiga podłączona jest do telewizora HD przez Eurozłącze więc grać w gry RPG czy strategie się nie da więc i zostają mi tylko gry na joystick. :/

Z piwnicy przyniosłem monitor Commodore 1084 S. Ładnie go wyczyściłem, lecz po podłączeniu obraz jest potwornie jasny jak w mleku, hmm chyba coś się spier...liło w nim. Pokrętła z przodu pod klapką do regulacji barw obrazu nie działają, ale inne pokrętła działają ok ! Więc pozostał mi gówniany telewizor FullHD Samsunga, gdzie odwzorowanie obrazu z Amigi jest wręcz koszmarne.

Co do samej stacji to jest dla mnie bardzo dobre rozwiązanie. Ponieważ wsadzanie karty CF aby grać pod WHDLoad jest dla mnie nieopłacalne. Dokupienie karty Turbo i nowszego KickRomu jest za drogie. Wolałbym już sprzedać swoją sześćsetkę wraz z tym częściowo działającym monitorem, kilkuset dyskietkami i dołożyć do A1200. Wiadomo, że nawet goła A1200 jest 8-krotnie szybsza od zwykłej A500/600, do tego kości AGA i w pełni 32 bitowy procesor A1200 robią swoje. Do A1200 jest nadal sporo akcesoriów, kart rozszerzeń, kart Turbo itd, niż do A600. Dlatego nie widzę sensu większej rozbudowy A600. Rzeczywiście mógłbym jeszcze kupić przejściówkę i kartę CF, ale po to aby tylko system sobie zainstalować i gry bez WHDload. I chyba tak niedługo zrobię ! I tutaj pytanie czy mój kickstart 37.300 ma limit na dane ? Bo jedni mówią, że tak inni że nie więc już zgłupiałem bo 37.299 na pewno ma. :-)

Dziurki na śrubki w Goteku nie pasują do A600, ale do A500 idealnie. Kiedy jednak przykręciłem w istniejące dziurki to obudowa nie chciała się zamknąć, więc stanąłem przed faktem dokonanym, że muszę pokombinować. Chciałem nawiercić w innych miejscach tak aby pasowały jednak nie mam odpowiednio małej i precyzyjnej wiertarki a udarową chyba się nie da. :lol2: :-E
Dlatego wybrałem najtańszy i najprostszy sposób i przeczepiłem stację na szeroka taśmę klejąca oraz użyłem klocka LEGO :-E , przyklejając go do obudowy tak aby stacja się nie ruszyła się do tyłu się w razie czego jak puszczą taśmy.
Jest to w sumie prowizorka, ale jak wszyscy wiemy prowizorki są wieczne i najtrwalsze ! :-E :hee:
Pod A600 musiałem oszpecić obudowę bo pendriva i swojego grubaśnego palucha bym nie mógł wsadzić aby zmieniać obrazy, gdyż szczelina jest za wąska.

Co do samej stacji Gotek to bardzo fajna sprawa jednak u mnie po czterech godzinach pracy potrafi się "skaszanić". I Trzeba Amigę wyłączyć z prądu. Raz uszkodziła mi obraz dyskietki i ten obraz już nie chciał się załadować. Od razu sprawdziłem go na emulatorze i okazało się że jest pusty !
Jednak mimo takich problemów jest to niczym przy jej największym plusie. Tym, że mogę sobie zagrać niemalże w każdą grę, program, odpalić demko, jakie kiedykolwiek wyszło na A500/600 i nie muszę mieć do tego celu awaryjnej dyskietki, która następnego dnia może już nie działać. Dodatkowo skąd tu brać dyskietki z grami i same czyste dyskietki, które kosztują powoli fortunę. Nawet jak na allegro kupię kilka pudeł używanych dyskietek to zazwyczaj większość z nich już dawno nie działa !
Gotek ma czasami problemy z czytaniem długich nazw. Wiec skracanie nazw obrazów jest pracochłonne i czasochłonne przy większej ilości.
Kiedy przypisujemy dany obraz do danego slotu to musimy robić to czasami dwa razy ponieważ zapisuje nie ten obraz co trzeba i na przykład pierwsza dyskietkę a my chcemy aby to była na przykład druga.

Ale się rozpisałem więc nikt tego na pewno nie przeczyta bo teraz ludzie są tacy rozbiegani że włączają funkcję "skip frames" również wtedy kiedy oddychają :lol2: :hee:

Wycięte miejsce "przelecę" jeszcze papierem ściernym: :-)
Image

Image

Fuj co za brudny ekran twojego "wypasionego Samsunga" ihtiusku, kłapouchy brudasku ! Myłem kilka razy jednak chyba ściereczka jest już brudna !: :hee:

Image

Image

2015-09-07T14:57:24+01:00

Kupiłem dla mamy/kolegi Nokia Asha 301.
Dla siebie Nokię 515 (mój Sony Ericsson K800 wyzionął ducha po jednym z wielu upadków na glebę -- niestety w końcu trafił się ten nieszczęśliwy, który uwalił go na dobre).

Zdjęcia poglądowe:

Image
Image

Moja opinia wysłana na Allegro:
Wspaniały, klasyczny telefon -- cacko w dobie smartfonów. Polecam zapoznać się z następcą Nokii Asha 301 -- Nokią 515.
Wracając do "Nokii 301 RM-840 SINGLE SIM": Telefon posiada własny system operacyjny -- S40 DP. Niestety, nie istnieją żadne modyfikacje (patche) pisane przez maniaków dla tej wersji systemu, co jest ogromnym minusem, bo system nie jest idealny. Jedyne co można zrobić to zaktualizować system do wersji v8.02 (uwaga, na brandowanym systemie operacyjnym może się okazać, że widzimy tylko starszą aktualizację -- wtedy pozostaje jedynie aktualizacja przez PC z wykorzystaniem programu Phoenix) . Prawdopodobnie jest to ostatnia oficjalna aktualizacja systemu dla tego modelu. Zalecam ją koniecznie przeprowadzić, ponieważ wydłuża to czas pracy baterii. Nadal nie jest idealnie, ale przynajmniej bateria nie trzyma tylko 24h :)
Następną bolączką jest brak jakiejkolwiek informacji, że mamy nieodebrane SMS/połączenia. Ekran jest cały czas czarny. Powinniśmy mieć możliwość opcjonalnego informowania przez telefon, że mamy takie coś. Nie jest to skomplikowane. Wystarczyłoby włączenie lekkiego podświetlenia (naprawdę minimalnego, aby oszczędzać baterię) lub delikatne błyśnięcie wyświetlacza (miło byłoby regulować czas błysków). A tak musimy ręcznie co jakiś czas wcisnąć przycisk, aby rozjaśnić wyświetlacz i dowiedzieć się, czy mamy jakieś nieprzeczytane wiadomości / nieodebrane połączenia.
Aparat robi zdjęcia -- nie są tragiczne, ale brak autofocusa (regulacji ostrości) sprawia, że należy na niego patrzeć z przymrużeniem oka.
Ostatnią bolączką jest blaszka tylnej klapki -- miała dodawać elegancji telefonowi, ale tak łatwo ją porysować, że praktycznie wystarczy odłożyć parę razy telefon na stolik, aby się porysowała. Osoba pedantyczna się załamie.

Wybierając między Nokią 301 a 515 polecam zainteresować się 515. 515tkę trudniej porysować -- obudowa nie posiada blaszki z tyłu. Ma trochę lepszy aparat z lampą błyskową (której nie ma możliwości używać jak latarki jak to ma miejsce w Samsungu S5610, oczywiście nadal brak autofocusa). Ostatnimi minusami to rezygnacja z gniazda microSD z boku na rzecz przycisków głośności oraz konieczność używania kart microSIM.
Reszta to 301 :)

2015-09-08T19:12:05+01:00

Następne rzeczy, którymi warto się pochwalić:

LogiLink Adapter Bluetooth BT0015 (V4.0 USB +EDR klasy 1) (32zł)
Image

Jeden z najlepszych nadajników bluetooth v4.0 na miesiąc wrzesień 2015.
Bardzo przydatny, gdy nasz laptop/PC nie posiada Bluetooth -- wkładamy miniatury nadajnik i tyle.

----------------------------------

Kolega kupił sobie za 75zł przenośny głośniczek BlauPunkt BT02:
Image

2015-09-19T19:28:36+01:00

A niechże i ja się pochwalę, a co !

Wakacyjne miesiące przyniosły mi nowego laptopa i nowego smartfona.
Ale po kolei.

Z laptopem historia taka że Adriano chciał już nowego bo stary Acer już nie wyrabiał. Ba, nawet już upatrzył sobie sprzęt od Lenovo z i3 (4 gen ) ale praktycznie nic poza tym.
No to wybraliśmy się ze ślubną do pobliskiego Media Expert żeby zobaczyć co mają i po ewidentnej wpadce z ceną za interesującego mnie lapka (Lenovo, i3 5 gen, 4 gb, GF920M @GB HDD 1TB - cena wg ME 2799 pln! - po mojej małej uwadze cenówka została zdjęta ! :-E ) Poszliśmy dosłownie obok,do Mix Electronics i tam wyhaczyłem Asusa serii R556LJ (i5 5 gen, 4 GB ram, 1TB HDD, GF 920M) za 2399 pln ;) Niezła różnica, co ?dość powiedzieć że na tym sprzęcie muj Ólóbiony Bioshock Infinite działa na średnich ustawieniach bez żadnych zająknięć, a i sam lapek przyął to na klatę bezboleśnie, nawet się ni zagrzał :) Ale to pewnie wina niskonapięciowych układów :)
Za to Adriano jest uszczęśliwiony moim 2-letniim Samsungiem serii NP310 :)

Image

Drugim moim nabytkiem była zmiana smartfona. I tu miałem niezły zgryz,chcoałem wybrać coś z androidem do MAX 700 zł w wolnej sprzedaży, mój wybór padł na coś ze stajni od LG, ale po przewertowaniu masy stron z opiniami jakoś się zniechęciłem. Mimo to poszedłem do omawianego wcześniej, Media experta (Nie, Lisowskiej, tej zardzewiałej pindzie nie zachciało się jej dżingla pyknąć :haha:) Niepozornie zwrócił moją uwagę standzik z Lumią 640 Dual Sim od - hehehehehehe - Micro$oftu - buhehehehehe. No dobra, obadałem jeszcze interesujące mnie modele od LG, Sony i znienawidzonego prze ze mnie szajsunga. I Idę znowu obok, do MIxa, ale o dzwo tam nic nie trafiłem. No to powrót do ME i kombinowanie co wziąć, ale chłorera, ta Lumia nie dała mi spokoju. Okej. do dom, internet, opinie - a te w miarę pozytywne. No to za parę dni wróciłem i przytuliłem do klaty tą pięciocalową maszynkę. Tylko że mam chyba za małę łapska i z trudem obsługuję ją jedną ręką. Cena 599 pln !

I mała niespodziewanka. Mój krzywy ryj w towarzystwie pięknej Lumii !

Image

Tak nawiasem mówiąc, szkoda że tak późno odkryłem Windows Phone, Android niech idzie o piachu ;)

PS. Fota zrobiona kamerką z opisanego wcześniej Asusa ;)

2015-09-19T19:58:59+01:00

Z tego co słyszałem Windows Phone w wersji 10 będzie wymiatał, bo podobno pozostawią możliwość odpalania APK (apek z androida)

Return to Pogaduszki wszelakie