Ja kilka dni temu dokonałem ważnej rzeczy dla mojej A600 a mianowicie zakupiłem stacje dyskietek Gotek jednak z darmowym firmeware (1.05a) co chyba na dłuższą metę nie było najlepszym posunięciem z powodu braki możliwości zapisu save'ów na obrazach dyskietek.
Ktoś mógłby powiedzieć że po prostu "zażydziłem" jednak ja stwierdziłem na początku podejmując szybką decyzje, że mam tak duży "input lag" i "pływanie w smole" w sterowaniu myszką kiedy Amiga podłączona jest do telewizora HD przez Eurozłącze więc grać w gry RPG czy strategie się nie da więc i zostają mi tylko gry na joystick.
Z piwnicy przyniosłem monitor Commodore 1084 S. Ładnie go wyczyściłem, lecz po podłączeniu obraz jest potwornie jasny jak w mleku, hmm chyba coś się spier...liło w nim. Pokrętła z przodu pod klapką do regulacji barw obrazu nie działają, ale inne pokrętła działają ok ! Więc pozostał mi gówniany telewizor FullHD Samsunga, gdzie odwzorowanie obrazu z Amigi jest wręcz koszmarne.
Co do samej stacji to jest dla mnie bardzo dobre rozwiązanie. Ponieważ wsadzanie karty CF aby grać pod WHDLoad jest dla mnie nieopłacalne. Dokupienie karty Turbo i nowszego KickRomu jest za drogie. Wolałbym już sprzedać swoją sześćsetkę wraz z tym częściowo działającym monitorem, kilkuset dyskietkami i dołożyć do A1200. Wiadomo, że nawet goła A1200 jest 8-krotnie szybsza od zwykłej A500/600, do tego kości AGA i w pełni 32 bitowy procesor A1200 robią swoje. Do A1200 jest nadal sporo akcesoriów, kart rozszerzeń, kart Turbo itd, niż do A600. Dlatego nie widzę sensu większej rozbudowy A600. Rzeczywiście mógłbym jeszcze kupić przejściówkę i kartę CF, ale po to aby tylko system sobie zainstalować i gry bez WHDload. I chyba tak niedługo zrobię ! I tutaj pytanie czy mój kickstart 37.300 ma limit na dane ? Bo jedni mówią, że tak inni że nie więc już zgłupiałem bo 37.299 na pewno ma.
Dziurki na śrubki w Goteku nie pasują do A600, ale do A500 idealnie. Kiedy jednak przykręciłem w istniejące dziurki to obudowa nie chciała się zamknąć, więc stanąłem przed faktem dokonanym, że muszę pokombinować. Chciałem nawiercić w innych miejscach tak aby pasowały jednak nie mam odpowiednio małej i precyzyjnej wiertarki a udarową chyba się nie da.
Dlatego wybrałem najtańszy i najprostszy sposób i przeczepiłem stację na szeroka taśmę klejąca oraz użyłem klocka LEGO

, przyklejając go do obudowy tak aby stacja się nie ruszyła się do tyłu się w razie czego jak puszczą taśmy.
Jest to w sumie prowizorka, ale jak wszyscy wiemy prowizorki są wieczne i najtrwalsze !
Pod A600 musiałem oszpecić obudowę bo pendriva i swojego grubaśnego palucha bym nie mógł wsadzić aby zmieniać obrazy, gdyż szczelina jest za wąska.
Co do samej stacji Gotek to bardzo fajna sprawa jednak u mnie po czterech godzinach pracy potrafi się "skaszanić". I Trzeba Amigę wyłączyć z prądu. Raz uszkodziła mi obraz dyskietki i ten obraz już nie chciał się załadować. Od razu sprawdziłem go na emulatorze i okazało się że jest pusty !
Jednak mimo takich problemów jest to niczym przy jej największym plusie. Tym, że mogę sobie zagrać niemalże w każdą grę, program, odpalić demko, jakie kiedykolwiek wyszło na A500/600 i nie muszę mieć do tego celu awaryjnej dyskietki, która następnego dnia może już nie działać. Dodatkowo skąd tu brać dyskietki z grami i same czyste dyskietki, które kosztują powoli fortunę. Nawet jak na allegro kupię kilka pudeł używanych dyskietek to zazwyczaj większość z nich już dawno nie działa !
Gotek ma czasami problemy z czytaniem długich nazw. Wiec skracanie nazw obrazów jest pracochłonne i czasochłonne przy większej ilości.
Kiedy przypisujemy dany obraz do danego slotu to musimy robić to czasami dwa razy ponieważ zapisuje nie ten obraz co trzeba i na przykład pierwsza dyskietkę a my chcemy aby to była na przykład druga.
Ale się rozpisałem więc nikt tego na pewno nie przeczyta bo teraz ludzie są tacy rozbiegani że włączają funkcję "skip frames" również wtedy kiedy oddychają
Wycięte miejsce "przelecę" jeszcze papierem ściernym:

Fuj co za brudny ekran twojego "wypasionego Samsunga" ihtiusku, kłapouchy brudasku ! Myłem kilka razy jednak chyba ściereczka jest już brudna !: