Polski

Chwalipiętka

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
ihtius
Atalante wrote:To jeszcze się pochwalę. Jakiś tydzień po tym jak trafiły do mnie ww sprzęty, na śmietniku znalazłem coś takiego:

Image

U mnie w mieście jedynie na śmietniku można znaleźć/spotkać ludzi grzebiących w nich. :-(

Takie urządzenia jak "MIST" już mogą stać się koniecznością bo stare sprzęty po tylu latach zaczną się sypać coraz bardziej a naprawiać się ich w kółko nie da. Dodatkowo ich ceny staja się absurdalne z każdym rokiem. I tańsze stanie się kupowanie takich "sprzętowych emulatorów?" , które mogą okazać się pozytywnym zwycięzca takiego stanu rzeczy.

Moja Amiga 600 dziwnym zbiegiem okoliczności dwa lata po podłączeniu Goteka jest już chyba martwa. Jest to dla mnie tak nieprawdopodobny zbieg okoliczności, że nie wierze w niego zupełnie. Swojej Amigi po podłączeniu Goteka używałem niezbyt często. Przez rok wydaje się, że wszystko było w porządku. Po roku zaczęła nagle nie bootować po przysłowiowej sekundzie i trwało to z 7 minut. Z czasem coraz dłużej - 15 itd. Jak zabootowała to przy dłuższym przytrzymaniu resetu bootowała 2 godziny !!! Po krótszym kilka minut do kilkunastu. Jak nie bootowała to jest zupełnie czarny ekran i świeci się "caps lock" po czym zaczyna po jakimś czasie ten klawisz bardzo szybko migać w rożnym tempie i wtedy bootowała. Teraz zupełnie nie bootuje. Nie wiem czy opłaca się ją naprawiać ?! :-(
W zasadzie to nawet nie wiem co się zepsuło. Mam tylko pewne pomysły/domysły, ale sam tego nie naprawię. Ja mam umysł kobiecy i jedynie to co posiadam to wyższa inteligencje emocjonalną a małą zwykłą. Oczywiście nie obrażam kobiet tylko stwierdzam u siebie taki stan rzeczy. W sumie na drugim osiedlu mam naprawdę dobrego elektronika. Uważam że on nie będzie sprawdzał sinusoid na każdym lucie czy każdej ścieżki na płycie głównej. Jak nawet znalazł by źródło awarii to za pewne okazało by się, ze tych elementów osobno nie dało by się kupić i trzeba by kupić całą płytę z Amigi 600. Co dla mnie jest totalnie nieopłacalne. :/ :-(
Page 13 of 33 33 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/hwalipientka-t2559.html
2018-01-05T00:57:25+01:00

Re: Chwalipiętka

Atalante wrote:To jeszcze się pochwalę. Jakiś tydzień po tym jak trafiły do mnie ww sprzęty, na śmietniku znalazłem coś takiego:

Image

U mnie w mieście jedynie na śmietniku można znaleźć/spotkać ludzi grzebiących w nich. :-(

Takie urządzenia jak "MIST" już mogą stać się koniecznością bo stare sprzęty po tylu latach zaczną się sypać coraz bardziej a naprawiać się ich w kółko nie da. Dodatkowo ich ceny staja się absurdalne z każdym rokiem. I tańsze stanie się kupowanie takich "sprzętowych emulatorów?" , które mogą okazać się pozytywnym zwycięzca takiego stanu rzeczy.

Moja Amiga 600 dziwnym zbiegiem okoliczności dwa lata po podłączeniu Goteka jest już chyba martwa. Jest to dla mnie tak nieprawdopodobny zbieg okoliczności, że nie wierze w niego zupełnie. Swojej Amigi po podłączeniu Goteka używałem niezbyt często. Przez rok wydaje się, że wszystko było w porządku. Po roku zaczęła nagle nie bootować po przysłowiowej sekundzie i trwało to z 7 minut. Z czasem coraz dłużej - 15 itd. Jak zabootowała to przy dłuższym przytrzymaniu resetu bootowała 2 godziny !!! Po krótszym kilka minut do kilkunastu. Jak nie bootowała to jest zupełnie czarny ekran i świeci się "caps lock" po czym zaczyna po jakimś czasie ten klawisz bardzo szybko migać w rożnym tempie i wtedy bootowała. Teraz zupełnie nie bootuje. Nie wiem czy opłaca się ją naprawiać ?! :-(
W zasadzie to nawet nie wiem co się zepsuło. Mam tylko pewne pomysły/domysły, ale sam tego nie naprawię. Ja mam umysł kobiecy i jedynie to co posiadam to wyższa inteligencje emocjonalną a małą zwykłą. Oczywiście nie obrażam kobiet tylko stwierdzam u siebie taki stan rzeczy. W sumie na drugim osiedlu mam naprawdę dobrego elektronika. Uważam że on nie będzie sprawdzał sinusoid na każdym lucie czy każdej ścieżki na płycie głównej. Jak nawet znalazł by źródło awarii to za pewne okazało by się, ze tych elementów osobno nie dało by się kupić i trzeba by kupić całą płytę z Amigi 600. Co dla mnie jest totalnie nieopłacalne. :/ :-(

2018-01-05T08:24:18+01:00

Wniosek prosty, nowe złomy pokroju Goteka psują komputery, które nie miały problemu z działaniem przez ponad 30 lat.

2018-01-05T18:55:51+01:00

Śmiała teza, ja bym jednak obstawiał, że żywotność kondensatora (-ów) mogła się wyczerpać i podpisuję się pod tym:

ihtius wrote:(...) stare sprzęty po tylu latach zaczną się sypać coraz bardziej a naprawiać się ich w kółko nie da. (...)

Sprzęt elektroniczny niejeden raz psuł się nagle, bez powodu - więc równie dobrze można by powiedzieć, że @ihtius za rzadko używał Amigi :mrgreen:

2018-01-05T19:58:23+01:00

A ja bym powiedział, że nowoczesny, słabo kompatybilny sprzęt po prostu wykończył starą doskonałość. Przecież nie od dziś wiadomo, że kiedyś elektronikę jak i wszystko robiono solidniej, a dziś na odwal, więc podpięcie Goteka mogło być gwoździem do trumny.

2018-01-05T22:39:14+01:00

A kondensatory wymieniałeś w tych Amigach? W obecnym wieku powinna mieć już wymienione każda. Nie jest to też specjalnie trudne czy ryzykowne.

2018-01-05T22:43:58+01:00

Anthrox wrote:Sprzęt elektroniczny niejeden raz psuł się nagle, bez powodu - więc równie dobrze można by powiedzieć, że @ihtius za rzadko używał Amigi

Bo to kara ze strony Jacka Trzmiela, że za często używam peceta ! :hee:

-- 05 Sty 2018, 22:42 --

ketyow wrote:A kondensatory wymieniałeś w tych Amigach? W obecnym wieku powinna mieć już wymienione każda. Nie jest to też specjalnie trudne czy ryzykowne.

Nie wymieniałem. Jednak one nie wyglądają na zwykłe/standardowe okrągłe tzw. elektrolityczne. One są w dziwnych kształtach prostokątnych ?!

2018-01-05T22:48:14+01:00

Już na powyższym zdjęciu widzę dwa elektrolity. Ja u siebie jeszcze nie zmieniałem, bo mam za małe mieszkanie i dopóki nie kupię nowego nie mam miejsca na Amigę. Także ciężko mi powiedzieć, które z nich bezwzględnie się wymienia, ale na pewno da się znaleźć info w necie, na facebookach ktoś się ciągle chwali wymianą. Koszt kondów to grosze, nawet amator elektroniki powinien dać radę zmienić, ale jak coś to są w necie retrolaby zajmujące się tym fachowo.

2018-01-05T22:56:10+01:00

ketyow wrote:Już na powyższym zdjęciu widzę dwa elektrolity. Ja u siebie jeszcze nie zmieniałem, bo mam za małe mieszkanie i dopóki nie kupię nowego nie mam miejsca na Amigę. Także ciężko mi powiedzieć, które z nich bezwzględnie się wymienia, ale na pewno da się znaleźć info w necie, na facebookach ktoś się ciągle chwali wymianą. Koszt kondów to grosze, nawet amator elektroniki powinien dać radę zmienić, ale jak coś to są w necie retrolaby zajmujące się tym fachowo.

Ale to jest zdjęcie znalezionej na śmietniku Amigi 500 użytkownika Atalante. W mojej Amidze 600 nie mam takich kondensatorów ! Później zrobię zdjęcia wnętrza swojej Ami. ;)

2018-01-05T22:58:45+01:00

Całkiem możliwe, że jest to trochę inaczej wykonane, wglądu nie mam. Niemniej można poczytać co jest grane, w internecie można znaleźć wszystko. Na facebooku jest retrolab, zawsze można zapytać o wycenę albo jakąś podpowiedź czy wiedzą co może być grane, może mieli już takie same przypadki.

2018-01-05T23:09:30+01:00

ketyow wrote:Całkiem możliwe, że jest to trochę inaczej wykonane, wglądu nie mam. Niemniej można poczytać co jest grane, w internecie można znaleźć wszystko. Na facebooku jest retrolab, zawsze można zapytać o wycenę albo jakąś podpowiedź czy wiedzą co może być grane, może mieli już takie same przypadki.

Dzięki ! ;) Zainteresuje się tym. Spytam też "swojego" elektronika z osiedla ile kosztowała by taka wymiana kondensatorów jeśli okaże się, że to wina kondensatorów.

2018-01-14T02:38:40+01:00

A ja otworzyłem wczoraj 2 spory na Aliexpress. Majfriend wysłał mi rzeczy za łączną wartość ~30 USD, dzisiaj już 60 dni jest jak czekam, ochrona się skończyła, paczka nadal w tranzycie wg statusu śledzenia - trzeba coś było z tym zrobić.

Cenna lekcja:
Na dzień dzisiejszy, gdy licznik Purchase Protection dojdzie do 0 (nasze zamówienie automatycznie zostanie zamknięte) - nadal mamy 15 dni, aby otworzyć spór - po tym okresie już tego nie możemy zrobić - chińczyk dostaje pieniądze i jedyne co Ci może przesłać to "God bless you".

Image
Image

2018-01-14T04:55:13+01:00

Anthrox wrote:Cenna lekcja:
Na dzień dzisiejszy, gdy licznik Purchase Protection dojdzie do 0 (nasze zamówienie automatycznie zostanie zamknięte) - nadal mamy 15 dni, aby otworzyć spór - po tym okresie już tego nie możemy zrobić - chińczyk dostaje pieniądze i jedyne co Ci może przesłać to "God bless you".

Dzięki za radę ! ;) Jeszcze tam nic nie kupowałem. Teraz dosłownie na wszystkim trzeba uważać ! Na allegro jest masa sprzedawców, którzy się nie wyrabiają z zamówieniami i potrafią je mieć dosłownie w dupie ! To mnie spotkało 3 miechy temu. Musiałem dzwonić i pytać się co z moim zamówieniem. Bo na maile nie odpowiadali. I jak się okazało nawet nie zwrócili uwagi na to, że zamówiłem u nich listwę i zasilacz komputerowy przez allegro !!!! I jak się również okazało nie mieli tych rzeczy skąd ściągnąć więc zaaferowali mi po serwisowy zasilacz droższy ale za wysyłkę do mnie nie musiałbym już płacić !! Jak to usłyszałem to nie widziadłem czy się śmiać czy płakać. Cudownie ! Niech żyje kapitalizm w polskim wykonaniu. :lol2: :-E

Powiedziałem bratu niech zamówi w RTVEUROAGD przecież tam nie może być gorzej ?! Nie/tak? Przysłali, ale nawet nie zapakowali tego dobrze tylko przekazali to DHLowi, który wrzucił to tylko do worków. Jednakże kiedy paczki przyszły (nie zapakowali tego razem!) okazało się, że nie ma faktury na zasilacz !!! K..rwa, że co !!!! Zadzwoniliśmy na infolinię. Stwierdzili, że wysłali. DHL stwierdziło, że to nie ich wina ! najlepsze jest to ze sklep nie chciał nam wysłać elektronicznej faktury bo takiej nie zamawialiśmy !!! W końcu sklep przysłał nam fakturę papierową bardzo szybko. Komputer działa dobrze i stabilnie ! :-) Przez to, ze z mojego wojewódzkiego miasta wyjechało za granicę masa ludzi nie ma kto pracować więc tyra się ludźmi ponad przyzwoitość i wychodzą takie kwiatki. :/ ;-(

2018-01-15T14:13:57+01:00

Ciekawe informacje przedstawiłeś @ihtius.
Sam zamawiałem w RTVEUROAGD TV swego czasu i nie miałem tak dużych problemów, aczkolwiek też miałem uwagi - bo na przywiezionym TV zobaczyłem drobne defekty. Nie kręciłem jednak afery, bo wcześniej wyhaczyłem rabat - co wstrzymało moje roszczenia :)

PS
W dniu dzisiejszym (w końcu) moja sprawa zakończyła się pomyślnie.
Image

2018-01-25T02:09:01+01:00

Image

:gafrobang:

2018-01-25T09:40:14+01:00

Kupiłeś odkurzacz piorący?? :mrgreen:

2018-01-25T10:27:10+01:00

Atalante wrote:Kupiłeś odkurzacz piorący??

Mnie bardziej zastanawia jak on tam się wciśnie :-E

2018-01-25T18:48:42+01:00

Atalante wrote:Kupiłeś odkurzacz piorący?? :mrgreen:

Prawie - cyklonowy (bezworkowy).

2018-01-25T19:17:14+01:00

wygląda jak DirtyDevil.

2018-01-25T19:28:31+01:00

A ja głupi myślałem, że to respirator dla liska. :lol2: :hee:

2018-01-25T21:18:55+01:00