A u mnie zajączek się trochę spóźnił i zrobił sobie jaja bo przyniósł mi kolejną A2000

Upolowana przypadkowo na pewnym popularnym portalu aukcyjnym

Z Zewnątrz ciut sponiewierana, widać że musiała się chwilę tułać po niemieckich śmietnikach, no przedni panel jest odłamany na zaczepach, ale nic strasznego - do poklejenia. Kompletnie nie wiedziałem co ma w środku więc najpierw postanowiłem otworzyć i moim oczom ukazało się rozszerzenie 1MB, sprzętowy emulator PC AT ( do niego jest właśnie zatoka 5,25 w A2000, w tamtych czasach nie było CD) oraz kontroler SCSI GVP z dyskiem. Pełen nadziei postanowiłem sprzęt odpalić i..... nic

.... Zacząłem więc od wyjęcia wszystkich kart i spróbowałem bez nich. Usłyszałem znajome tykanie stacji więc coś już zagrało. Obrazu niestety dalej nic. Coś mi zaświtało i wymieniłem kabel RGB i włączyłem jeszcze raz. Amiga zamrugała do mnie przepiękną czerwoną diodą i moim oczom ukazała się znajoma żebrząca rączka. No to jesteśmy w domu. Jedno demo, drugie demo, trzecie demo. Fuck - nic nie chce się odpalić 512 kilo ramu to za mało. W ruch poszło więc rozszerzenie do 1mb i sprawy zaczęły wyglądać zgoła inaczej. Obraz jest, dźwięk jest (nieco przytłumiony względem mojej nowszej A2000 ale obstawiam, że we wczesnych płytach tak właśnie ma być). Wygląda na to że amiga jest w pełni sprawna.... Nic się nie wiesza, wszystko działa.

Z plusów:
Piękna płyta w rzadkiej już rewizji 4 (myślę, że rzadziej w tej chwili widywana niż A1000 na której się właśnie opiera)
W środku jak nowa. Myślę, że nie używana i nie otwierana od dziesięcioleci.... Nie ma nawet kurzu, ani na płycie ani nawet w zasilaczu co widać przez perforowaną obudowę.

Śliczne krwisto - czerwone diody na stacjach oraz power

Ten odcień trzeba zobaczyć

Stacje cichutkie i w pełni sprawne
Okolice baterii. Zero śladów wylewu....

Z minusów.
Nie odpaliła z dysku, chociaż zapewne kontroler jest sprawny. Przetestuję sobie później.
W związku z tym nie byłem w stanie sprawdzić emulatora AT.
Obudowa sponiewierana, ale do odratowania.
Z tyłu puknięta lekko w gniazda Audio oraz Serial port