Polski

Chwalipiętka

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
xandra W zasadzie to nie monitor, ale All-In-One, procek Seprton 1,5GHz, 2GB flash i 1 GB RAM, XP na nim chodzi w miarę i można nawet sporo rzeczy odpalić, chociaż do neta się średnio nadaje to w jakieś retro gierki z pena da się grać. Ma za to 4 porty USB, które można wykorzystać do ładowania czegoś bo działają nawet jak się go wygasi.

Image

Poza tym ma pivota, oraz ogólnie bardzo wygodne ustawianie ekranu i waży jakieś 10kg, więc nie majta się jak mój ostatni LG przy pisaniu czy graniu. Kiedyś kosztował prawie 3k.
https://www.cnet.com/products/samsung-t ... -6-series/
Page 29 of 34 34 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/hwalipientka-t2559.html
2021-03-30T09:12:36+01:00

Re: Chwalipiętka

W zasadzie to nie monitor, ale All-In-One, procek Seprton 1,5GHz, 2GB flash i 1 GB RAM, XP na nim chodzi w miarę i można nawet sporo rzeczy odpalić, chociaż do neta się średnio nadaje to w jakieś retro gierki z pena da się grać. Ma za to 4 porty USB, które można wykorzystać do ładowania czegoś bo działają nawet jak się go wygasi.

Image

Poza tym ma pivota, oraz ogólnie bardzo wygodne ustawianie ekranu i waży jakieś 10kg, więc nie majta się jak mój ostatni LG przy pisaniu czy graniu. Kiedyś kosztował prawie 3k.
https://www.cnet.com/products/samsung-t ... -6-series/

2021-03-30T11:50:17+01:00

xandra wrote:więc nie majta się jak mój ostatni
Sądziłem, że piszesz o facecie... :mysli: :mrgreen: :mrgreen: :-P

2021-04-01T19:01:35+01:00

RoniWorlds wrote:Słuchawki za 600 zł a klawiatura za 20 zł :lol2: :lol2: :lol2:

@RoniWorlds

20210401_191739.webp

Pić po podatku za 300 zł (w Lewiatanie butelka 1.25L chodzi po 5 zł), a z tyłu pojazd który można kupić za zawartość koszyka.

Polecam, do jutra - w Netto 1.25L przy zakupie 2 szt. cena 2 zł.
20210401_191842.webp

Tylko uważajcie, bo przy kasie się zorientowałem jaki błąd popełniłem - do koszyka najpierw załadowałem wyeksponowane Helleny BEZ CUKRU - bardzo łatwo się pomylić. :/

hellena-czerwona-bez-cukru.jpg

2021-05-24T18:20:23+01:00

Nowy monitor 32'' curve Dowódcy Kasztanów do Centrum Dowodzenia:
GIGABYTE G32QC 1MS 165HZ Gigabyte G32QC 1ms 165Hz

IMG-20210524-WA0000.jpg

IMG-20210524-WA0001.jpg

IMG-20210524-WA0002.jpg

2021-05-24T21:50:24+01:00

No to ja się pochwalę może nie branżą IT...

Od dwóch miesięcy jestem Prezesem Firmy JFKO
JFKO.jpg

I nabyłem takie cacka...

2x Ford Transit
Ford Transit.JPG

2x Citroen Jumper
IMG-20190529-WA0005.jpg

1x Fiat Ducato Maxi
l3h2-804229613.jpg

2021-05-24T23:46:26+01:00

A czym się zajmuje ta firma?

2021-05-24T23:53:57+01:00

@RoniWorlds Autka fajne. Takie białe. A logotyp, to bym Ci zmieniła.

2021-05-25T00:15:18+01:00

Elmek13 wrote:A czym się zajmuje ta firma?

Kręceniem karuzeli vatowskiej. :lesnarhappy:

2021-05-25T12:15:48+01:00

Elmek13 wrote:A czym się zajmuje ta firma?

Wynajem dla Fedex.......

2021-07-18T00:25:06+01:00

GLORIA GAŚNICA DOMOWA PIANOWA 9L AB 1000V

Dawno się nie chwaliłem niczym - a czasami trzeba niektórym czytającym podnieść ciśnienie :mrgreen:
Zatem dzisiaj się pochwalę, że kupiłem... GAŚNICĘ!
Za 220 zł.

GASNICA-DOMOWA-PIANOWA-9L-AB-1000V-BHP-wieszak.webp

gasnica-gloria-9l-ab-1000v-zdjecie-2.webp

gasnica-gloria-9l-ab-1000v-zdjecie-3-manometr.webp

https://allegro.pl/oferta/gasnica-domowa-pianowa-9l-ab-1000v-bhp-wieszak-10676217851

Od dawna się motywowałem, żeby takiego zakupu dokonać.
Nigdy jednak nie było okazji. Jednak ostatnio... jak z powodu uderzenia pioruna spłonął dom niedaleko mojej rodziny oraz jak prawie meble się zajęły od imbryka i miałem kłopot z ugaszeniem płomieni - przypomniałem sobie, że chciałem takiego zakupu dokonać i najwyższy czas to zrobić.
Wybór padł na gaśnicę domową, PIANOWĄ, którą można gasić również urządzenia pod napięciem do 1000V.

Myślę, że cena nie jest duża jak za komfort bezpieczeństwa.

instrukcja_obslugi-gasnica-gloria-9l-ab-1000v.webp

2021-07-18T13:58:59+01:00

Moja Amiga 600HD była w SPA.

amiga-600hd-roniworlds-lipiec-2021.webp

2021-07-18T16:32:38+01:00

wow romek :D wyglada zajebiscie :D jak wybielales ?

2021-07-18T22:00:45+01:00

Pancio wrote:wow romek :D wyglada zajebiscie :D jak wybielales ?

Używałem:
2x Tabletka Fairy do zmywarek
Ocet
Coca Cola
I 4 godziny na słońcu.

Ryzykowałem utratą znaczków na klawiszach ale na szczęście pozostały :haha: :haha: :haha:

2021-08-21T10:55:16+01:00

@Antyk:
Aleś pan zj***ł.
Proszkową było brać i to z możliwością gaszenia urządzeń elektrycznych. Pianowa Ci tego nie da.
Mam to akurat wytestowane i proszkowa - choć pewnie droższa - Ale znacznie skuteczniejsza ;)

@Roni: Coś pięknego ! :D

A i ja się zaś czymś pochwalę. Nieco gadżetów mi przybyło :)

Pierwszy to smart opaska, konkretniej to Mi Smart Band 6
Drugi to właściwie test ale dosyć udany. Przesiadłem się z Andka na iOSa w postaci zakupu używanego iPhone'a 8
Trzeci to właściwie formalność do drugiego.Brak mini jacka.
Zakup Mi True wireless Earbuds Basic 2 :)

Image

Image

Siedząc se na kibelku odbierałem wiadomości od Antyka na GG :-E

2021-08-21T11:44:59+01:00

Roki ja już przerobiłem appla. Na początek będziesz zachwycony. Później stwierdzisz, że nie różnią się te aparaty niczym jak opcją robienia zdjęć. Oczywiście lepszych. Ale o tyle + że nie ma takich ataków jak na androida.

2021-08-21T12:16:04+01:00

Elmuś, zależy od tego tego tez jakiego fona używasz. po tym co obaczylem na swoim starym huaweiu - jest moc !
Wiadomo fon to fon i nic wiecej. Druga sprawa że chcialem sobie sprawić mniejszy telefon, bo jest trend robic coraz to wieksze wyświetlacze , a to juz mi nie pasuje kompletnie. Nawet najtańsze telefony oferowane przez operatorów mają conajmniej 6,5 cala troszke przesada jaK dla mnie ;)
Jedynie co mnie z deczka wkurza w ajfołnie to bateria. No ale coś za coś :)

2021-08-21T12:25:14+01:00

roki76 wrote:@Antyk:
Aleś pan zj***ł.
Proszkową było brać i to z możliwością gaszenia urządzeń elektrycznych. Pianowa Ci tego nie da.
Mam to akurat wytestowane i proszkowa - choć pewnie droższa - Ale znacznie skuteczniejsza ;)

No wiesz... jak dla kogo...
Odnoszę wrażenie, że zbyt pochopnie wyciągnąłeś wnioski, testując zwykłą gaśnicę pianową - starej generacji.

Spójrz jeszcze raz na opis zakupionej przeze mnie gaśnicy pianowej. Jest nowszej generacji - posiada możliwość gaszenia urządzeń do 1000V.

Rozważałem gaśnicę proszkową - poczytałem jednak artykuły z treści których wynikało, że lepszym wyborem będzie gaśnica pianowa, która ma możliwość gaszenia urządzeń elektrycznych.

Gaśnica proszkowa jest super w skuteczności, ALE robi SYF, który ciężko później usunąć, ponadto unoszący się w powietrzu pył może dostać się w różne szczeliny przez co po użyciu gaśnicy można przypadkiem uszkodzić inne urządzenia w domu - pył z gaśnicy zadziała tak, jakby nasypało piasku w tryby.

Tych minusów nie posiada pianówka - łatwo wyczyścić pozostałość środka gaśniczego, nie ma pyłu w powietrzu, przy zakupie tylko upewnić się, czy umożliwia gaszenie urządzeń elektrycznych.

Nie jestem strażakiem, więc zapytałem u źródła (producenta gaśnicy) jaki rodzaj gaśnicy będzie najlepszym wyborem w moim przypadku. Potwierdził, że pianówka nowej generacji jest najlepszym wyborem do domu.

Proszkową z kolei mam w samochodzie jako standardowe wyposażenie i tam faktycznie proszek jest jedynym słusznym wyborem.

2021-08-21T12:33:52+01:00

Nie do końca jest tak jak piszesz, wiem co mówię.Co roku mamy szkolenia bhp w tym zakresie ateż od czasu do czasu szkolenia prakttyczne. i Owszem Pianowa ma swoje zalety nieco lepiej gasi oleje i smary ale też jednak robi to troszkę wolniej.

Co do syfu. Czy będziesz zwracać uwage na to przy gaszeniu pożaru ? W panice nie dasz rady.
Proszkowa ma tę zaletę że jeśli masz doprowadzony gaz do domu też go ugasi - pianowa nie da rady - potwierdzam testem PRAKTYCZNYM !

Strażakiem tez nie jestem -robię na dole i czasem innych możliwości gaszenia nie ma choć są doprowadzane rurociągi p.poż :)

2021-08-21T18:45:21+01:00

roki76 wrote:Co do syfu. Czy będziesz zwracać uwage na to przy gaszeniu pożaru ? W panice nie dasz rady.

Potwierdzam. W trakcie gaszenia pożaru nie zwraca się w ogóle na to uwagi. Robi się to po zażegnaniu niebezpieczeństwa.

roki76 wrote:Proszkowa ma tę zaletę że jeśli masz doprowadzony gaz do domu też go ugasi - pianowa nie da rady - potwierdzam testem PRAKTYCZNYM !

Czy ja wiem? Niekoniecznie :)
Gaśnica pianowa rzeczywiście się do gaszenia tego typu pożarów nie nadaje i wygrywa tutaj gaśnica proszkowa jako uniwersalna.
Jednak... nawet proszkową ciężko jest ugasić pożar tego typu. Najrozsądniej jest próbować odciąć dopływ gazu zaworem bezpieczeństwa, a jak to niemożliwe raczej sugerowałbym otworzyć okna na oścież i się ewakuować, bo można się zdziwić przez chwilę jak nas rozerwie wybuch.

Wiem o czym mówię... też mam doświadczenie:

Jednak... do ugaszenia kanapy, fotelów, dywanów, kołder itd. lepiej się nada gaśnica pianowa, a nie proszkowa :)

roki76 wrote:Pianowa ma swoje zalety nieco lepiej gasi oleje i smary ale też jednak robi to troszkę wolniej.

Aż sprawdziłem i przy gaszeniu oleju użycie tej czy tej to ryzyko... lepiej... odciąć gaz i nakryć pokrywką.

roki76 wrote:Strażakiem tez nie jestem -robię na dole i czasem innych możliwości gaszenia nie ma choć są doprowadzane rurociągi p.poż :)

W Twojej robocie potwierdzam, że najlepiej się sprawdzi proszkowa i na grubę pianowej bym nie rozważał. Jednak ostrożnie porównywałbym pożary występujące na dole, w tym urządzeń z grupy przemysłowych do gaszenia typowych pożarów domowych i urządzeń domowych.

Podsumujmy:
Zaleta gaśnicy pianowej z pianą mechaniczną - mniejszy syf kosztem uniwersalności:
(...) piana gaśnicza nie rozprzestrzenia się po całości pomieszczenia, pozostaje na gaszonych przedmiotach, umożliwia to zredukowanie straty do przedmiotów bezpośrednio objętych ogniem, jak również pozwala na łatwiejsze uprzątnięcie pomieszczenia po zakończeniu akcji gaśniczej.(...)

Gaśnica proszkowa - ugasi się nią więcej rodzaju pożarów, ALE w zamian mamy większy syf do uprzątnięcia i ryzyko uszkodzenia urządzeń elektronicznych znajdujących się niedaleko pożaru w większym stopniu niż przy użyciu gaśnicy pianowej.

Moim zdaniem warto więc rozważyć jakie pożary mogą wystąpić i dobrać odpowiedni typ gaśnicy.

2021-09-30T20:36:37+01:00

Dzisiaj zdałem egzamin na suwnice hakowe ogólnego przeznaczenia. Do tego nabyłem nowy nabytek Realme GT G5, chociaż spowodowane to było niestety kradzieżą mojego poprzedniego telefonu komórkowego..
Image

Return to Pogaduszki wszelakie