Polski

Chwalipiętka

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Muzealna lampa uliczna rtęciowa PRL, w której była żarówa POLAM 450W dostała nowe życie z żarówką HELIOS 100W E40, która według zapewnień na pudełku daje takie światło jak 600W. :mrgreen:
lampa-uliczna-rteciowa-zarowka-POLAM-450W-E40.webp

lampa-uliczna-rteciowa-zarowka-LED-HELIOS-100W-E40.webp

Lampa w roku 2021 spokojnie może liczyć sobie 50 lat już.
Niektórzy szczęściarze mogą jeszcze ją spotkać na jakieś ulicy w Polsce ;)

porownanie-zarowek.webp
Page 30 of 33 33 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/hwalipientka-t2559.html
2021-10-01T01:07:15+01:00

Re: Chwalipiętka

Muzealna lampa uliczna rtęciowa PRL, w której była żarówa POLAM 450W dostała nowe życie z żarówką HELIOS 100W E40, która według zapewnień na pudełku daje takie światło jak 600W. :mrgreen:
lampa-uliczna-rteciowa-zarowka-POLAM-450W-E40.webp

lampa-uliczna-rteciowa-zarowka-LED-HELIOS-100W-E40.webp

Lampa w roku 2021 spokojnie może liczyć sobie 50 lat już.
Niektórzy szczęściarze mogą jeszcze ją spotkać na jakieś ulicy w Polsce ;)

porownanie-zarowek.webp

2021-10-01T07:21:25+01:00

Antek skądś znam tą lampę... czasem mnie tam nie było? :mrgreen:

2021-10-01T10:40:03+01:00

W moim mieście ostatnio wykręcają żarówki znowuż z latarni by zaoszczędzić.. Ciekawe czy to coś zmieni gdy ktoś będzie się tłumaczył z przejechania pieszego. Oby nikt nie miał takiej akcji.
Za zaoszczędzone pieniądze nasza wspaniałomyślna pani prezydent chce wyłożyć na fotoradar na słynnym "zakręcie mistrzów". Znajduje się on oczywiście w Rudzie Śląskiej. Kilka lat temu złożyli wniosek by zamontowało go ITD. Wypadków pełno, ale cwaniaki z ITD czekali cierpliwie i teraz z naszej kieszeni i ryzykując nasze bezpieczeństwo powstanie fotoradar, który będzie wyłącznie zarabiać hajs dla państwa. Jak dobrze wiecie pieniądze nie idą do budżetu miasta posiadającego urządzenie. A swoją drogą to od grudnia będzie inna forma:
"rozwiązaniem jest kierowanie środków pochodzących z grzywien na finansowanie zadań inwestycyjnych związanych z poprawą bezpieczeństwa ruchu drogowego na drogach krajowych oraz budowy lub przebudowy dróg krajowych co ma przyczynić się do dalszej poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym."

2021-11-06T14:09:06+01:00

A ja sobie sprawiłem taką zabawkę. Co prawda nie moje zdjęcie, wyglada identycznie, z kuferkiem włącznie. Jak przestanie padać to zrobię swoje foty.
image.webp

30 lat marzyłem o motocyklu... 30 !!! !!! !!!

2021-11-06T16:25:21+01:00

W życiu. Wolę auto.

2021-11-06T19:44:58+01:00

Autko też bardzo lubię ale o motorku marzyłem od 1991 roku... Kurde, ta data brzmi jak jakiś mezozoik.
To uczucie gdy jedziesz sobie a dookoła pola i lasy albo przelecisz serpentyną na ścigaczu(jechałem ze starym szalonym wygą z tyłu)... Nie do opisania.

2021-11-09T04:00:35+01:00

K9Darek wrote:Autko też bardzo lubię ale o motorku marzyłem od 1991 roku... Kurde, ta data brzmi jak jakiś mezozoik.
To uczucie gdy jedziesz sobie a dookoła pola i lasy albo przelecisz serpentyną na ścigaczu(jechałem ze starym szalonym wygą z tyłu)... Nie do opisania.

Tez mam motocykl, więc witam w klubie :mrgreen:

2021-11-09T08:26:48+01:00

K9Darek wrote: albo przelecisz
dobrze to ująłeś. :haha: :haha: :haha:

2021-11-09T22:22:16+01:00

Sam bym pojeździł na jednokołowcu. Pozostaje na chwilę obecną pożyczenie, gdyż nie mam gdzie trzymać tegoż sprzętu.. :( Na większe motorki raczej się nie skuszę, bo raz, że nie mam prawka na A, dwa to, że mam za ciężką nogę nawet w samochodzie :D

2021-11-09T23:14:03+01:00

To może i ja się pochwalę swoimi ostatnimi wypocinami...

Pacjent - Amiga 500 z płytą w rewizji 8a1. Cel - dodatkowa pamięć.

Miejsce operacji...

1.webp

Najpierw wylutowanie pamięci i kondensatorów filtrujących z płyty...

2.webp

A tutaj już polutowane....

3.webp

Moje luty może jeszcze nie idealne, ale coraz lepsze...

4.webp

Dreszczyk emocji i uruchomienie po operacji... :mrgreen:

5.webp

Pacjent przeżył i od tej pory może poszczycić się pełnymi 2mb pamięci CHIP.

6.webp

Dla potomnych. Jakby ktoś chciał dokonać podobnej modyfikacji. Płytka leciutko haczy o ekran, ja podkleiłem dla pewności taśmą izolacyjną, ale pewnie lepiej byłoby wyrzucić ekran, i pewnie tak zrobię gdy Amiga dorobi się karty turbo. Trzy przewody idące do płyty lepiej jest wlutować od razu. jeden z punktów wychodzi dokładnie pod goldpinami i staje się trudno dostępny. Ja po prostu wylutowałem goldpiny z rozszerzenia i wlutowałem się bezpośrednio.

2021-11-10T20:17:17+01:00

@Atalante - topnik potrafi zdziałać cuda.
Zachęcam do obejrzenia jak lutować elementy SMD:

Z mojej strony zachęcam uzupełnić skrzynkę narzędziową o następujące produkty:

topnik żelowy (moim zdaniem najlepszy wybór):
FLUX TOPNIK RMA7 ALPHA- PASTA ŻEL do SMD i BGA 10g

oraz

topnik w płynie:
TOPNIK FLUX BGA SMD NOCLEAN W PŁYNIE RF800 100ML

Widziałem jeszcze jeden sposób, cyna w paście czy tam żelu - smaruje się elementy, a potem hot-air i element elegancko się zlutuje - na YT można odszukać - mi raz się to przewinęło.

2021-11-10T20:47:34+01:00

@Anthrox
A jaką się bujasz dwukółką?

2021-11-11T03:13:24+01:00

Yamaha Virago 535 z wolnym wydechem. Chciałem zmienić na 1100, bo 535'tka jest dobra, żeby oswoić się z "większym" motorem i jak ktoś po raz pierwszy ma do czynienia z takim sprzętem, to ma efekt WOW - silnik V, jeszcze z atrapami, które wizualnie powiększają wielkość silnika.

Jak jednak wiemy tutaj wszyscy - apetyt rośnie w miarę jedzenia.
O ile nie narzekam na moc - dobrze ciągnie, tak w 1100 podoba mi się, że motor jest DŁUŻSZY.
Wygodniej siedzi się potencjalnemu "plecaczkowi" - kobiecie z tyłu.
Kanapa jest wygodniejsza itd.
A i jak obok siebie stanie 1100 i 535 to widać różnice na korzyść 1100.
Oczywiście, żeby był efekt WOW trzeba Virago dopiero stuningować - inne wydechy, bo wygląd oryginalnych ssie, do tego wysunięte spacerówki / podnóżki, żeby kopyta były wyciągnięte, szersze opony i jest full wypas - świetny harley :-D

Tak w ramach ciekawostki: 535'tka była lubiana przez kobiety, które miały ambicję by samej okiełzać rumaka - jest dość niski, moc w granicach rozsądku, wygląd też jest.

2021-11-11T18:04:32+01:00

Też mocno się nad Virago zastanawiałem ale minimum 750. Tyle że... ja lubię czasem śmignąć szybciej. Może kiedyś jak zdrowie nie pozwoli dosiadać innej maszyny.
Inną opcją był Kawa Zephyr.
Ale pozyjemy-zobaczymy za sezon-dwa.

2021-11-11T23:14:25+01:00

Anthrox wrote:@Atalante - topnik potrafi zdziałać cuda.
Zachęcam do obejrzenia jak lutować elementy SMD:

Z mojej strony zachęcam uzupełnić skrzynkę narzędziową o następujące produkty:

topnik żelowy (moim zdaniem najlepszy wybór):
FLUX TOPNIK RMA7 ALPHA- PASTA ŻEL do SMD i BGA 10g

oraz

topnik w płynie:
TOPNIK FLUX BGA SMD NOCLEAN W PŁYNIE RF800 100ML

Widziałem jeszcze jeden sposób, cyna w paście czy tam żelu - smaruje się elementy, a potem hot-air i element elegancko się zlutuje - na YT można odszukać - mi raz się to przewinęło.

He, he. Dobry topnik to podstawa. Zawsze... Niestety w życiu tak ładnie nie wychodzi jak na filmikach z jutuba :mrgreen: Płyty, na których lutujemy są zwykle trzydziestoletnie, bywa że stara cyna niespecjalnie współpracuje i trzeba dodać troche świeżej, bywa że pady odchodzą, bywa że tak ładnie się to nie układa jak na filmiku etc...

Albo ja po prostu cienko lutuje... :mrgreen:

A to moja stara zabawka... Ehh Aż się łezka w oku kręci...
quad-atalante-1.webp

quad-atalante-2.webp

quad-atalante-3.webp

2021-11-16T01:09:34+01:00

a ja i moja dziewczyna ostatnio nabyliśmy coś takiego:
2xpiaggio.webp

piaggio mp3 500, biały mój ;)

p.s.
oczywiście na kategorie "B"
a jakby ktoś był zaineresowany to do sprzedania mam Hondę Varadero 125 po lifcie :-)
honda.webp

2021-11-19T22:19:15+01:00

Z mojej strony mniej spektakularnie, ale i tak czuję dumę.
Udało mi się zanabyć drogą kupna Ekomiał Extra 25kJ za cenę 600 zł + 23% VAT = 673,17 zł za tonę przed podwyżkami i ograniczeniem 3t na gospodarstwo domowe (tego ostatniego nie weryfikowałem). ;)

Nowy nabytek.
Chromecast 4, bo przesyłanie fotek ze smartfona Samsung na TV marki... Samsung przestało działać.
Czekałem na Chromecast 5, ale pojawiła się okazja i wziąłem już trochę podstarzały produkt.

2021-12-20T23:38:53+01:00

Moje dzisiejsze znalezisko śmietnikowe :mrgreen: 150W 6ohm. Żadne HiFi, ale sprawne i grają :mrgreen:

Image

2021-12-21T08:52:59+01:00

Gdzie ty to wykopujesz?

2021-12-21T10:08:56+01:00

Normalnie, po śmietnikach grzebię :mrgreen:
Trzeba patrzeć co stoi obok śmietnika, albo jak jest zbiórka gabarytów i elektroniki. Czasami zdarza się coś fajnego, często wystarczy niewielka naprawa i mamy sprawny sprzęt.

Return to Pogaduszki wszelakie