santa13 wrote::o a miało być chyba 6TB

Ja miałbym pytanie.
Odpisałem w dziale Beta, że skoro powstają dyski 10TB, a nawet 20TB to na dzień dzisiejszy wydatek z rzędu 1100zł jest bezzasadny, a suma spora.
Ostatecznie wyszło, że na dane, które chcę zgrać zmieszczą się na 2TB.
Po prostu w przyszłości ponownie będę musiał myśleć o kolejnym dysku.
santa13 wrote:Ciekawi mnie ile dysków można maksymalnie podpiąć pod PC?
Wikipedia:
"...Extended partitions are useful if you want more than four partitions on a single physical drive. Technically, the number of logical drives is no longer limited in later operating systems, but under Windows there is an effective limit if they are to be assigned drive letters (only 24 letters, C: through Z:, are generally available. Later operating systems may allow more drives to be mounted/accessed by using A-A:, A-B:, A-C:, etc.)..."technicznie rzecz biorąc, sprzętowo nie ma limitu - kupujesz po prostu odpowiedni zasilacz(e), który to wszystko uciągnie, a reszta to oczywiście kwestia płyty głównej.
Nie jest to jednak ograniczeniem, bo wystarczy odpowiedni kontroler na PCI-Express/PCI, który umożliwi nam podpięcie kolejnych dysków twardych. No i po USB też można dyski podpinać...
Programowo jednak jakiś tam limit jest - w Windowsie (uściślijmy - w eksploratorze) nie zobaczysz więcej niż 24 partycje - z powodu ograniczenia ilości liter.
Oczywiście i tutaj jest pole do popisu:
a) dyski można spiąć w macierz RAID i będą widoczne jako jeden, ultraszybki (zwłaszcza jak mowa o SSD) i duży dysk twardy, który możemy opcjonalnie podzielić na partycje
b) w zarządzaniu komputerem można "odpinać" literki od partycji i przypinać je w razie potrzeby
c) można stworzyć dodatkowe, wirtualne systemy, które będą chodziły sobie w tle (np. u mnie spokojnie mogłem odpalić na VMware i pracować równocześnie na Windows XP, 7, 8 do testów i nic mi się nawet nie zająknęło)
Wydaje mi się jednak, że najrozsądniejszym pomysłem jest propozycja a), czyli spięcie dysków w RAID i podzielenie na partycje w/g własnego uznania.