Intel HD 3000 a Nvdia

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Heja


Kupiłem sobie lapka na tzw" biegu. Najważniejsze, aby miał minimum i5 oraz matową matrycę i do roboty. Niestety od kilku dni przeglądam fora różniste i nie moge znaleźć informacji czy/jak wyłączyć to zintegrowane cholerstwo IHD 3000 i na stałe włączyć nvidię. Integra strasznie muli przeglądanie stron w szczególności jesli są flaszowe. Zna ktoś rozwiązanie - kupno nowego lapa nie wchodzi w grę :) - tego problemu/zetknął się z podobnym?
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

W BIOSie?

Pamiętaj też że jeśli masz odpowiedni chipset możesz wykorzystać moc obu za pomocą tego, co dodatkowo przyspieszy operacje i zmniejszy zapotrzebowanie na moc.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Niema takiej opcji wyłączenia tej pierwszej Karty.
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 781
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Today, 17:22
Online: 45d 23h 33m 1s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

xittam wrote:Heja
Kupiłem sobie lapka na tzw" biegu. Najważniejsze, aby miał minimum i5 oraz matową matrycę i do roboty. Niestety od kilku dni przeglądam fora różniste i nie moge znaleźć informacji czy/jak wyłączyć to zintegrowane cholerstwo IHD 3000 i na stałe włączyć nvidię. Integra strasznie muli przeglądanie stron w szczególności jesli są flaszowe. Zna ktoś rozwiązanie - kupno nowego lapa nie wchodzi w grę :) - tego problemu/zetknął się z podobnym?


Uruchom [NVIDIA Control Panel] -> Tam w [3D settings] ... [Manage 3D setting] -> z prawej strony [Global Setting], znień w [Prefered graphic processor:] na [High-preformance NVIDIA processor]. Jeśli Ci się nudzi możesz ustawić ręcznie w [Program settings] jaki program ma korzystać z danego GPU.

-- 15 Sty 2013, 23:41 --

RoniWorlds wrote:Niema takiej opcji wyłączenia tej pierwszej Karty.
Z tego co wiem dla Win niema takiej opcji, pod "linuxem" jest taka opcja.
Tracimy pieniądze nie przez piratów, ale dlatego, że ludzie nie kupili naszej gry. - CD Projekt RED
User avatar
esial Russia (ru) Male
Legenda
 
Posts: 498
Joined: 11 Jun 2010, 20:52
Last Visit: 20 May 2014, 15:00
Online: 23d 2h 20m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 421
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Na Windowsie służą do tego produkty firmy Lucid: http://www.lucidlogix.com o których o dziwo wiedza jest na razie w powijakach.

@xittam: może zdradź nam jaki masz dokładnie model tego laptopa? Niektóre mają coś takiego jak advanced mode w biosie, może się dać przełączać, nie wiem...
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

bios jest gówniany, laptop to samsung np300e 6pl, miałem już dwa samsungi i byłem zadowolony. Skłaniam się ku zdaniu, że nie można wyłączyć tego gówna IHD- a reklamowali jako hiper super rzecz. Experymenty prawie zakończyły się wizytą w serwisie - nvidia zwisła po wyłączeniu intela i komp sie nie odpalał ;/ qrw....
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

A sprawdziłeś produkt firmy Lucid o nazwie Virtu MVP, o którym piszę już trzeci raz w tym temacie? ;)
http://www.theverge.com/2012/8/31/32817 ... ops-origin
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

xittam wrote:bios jest gówniany, laptop to samsung np300e 6pl, miałem już dwa samsungi i byłem zadowolony. Skłaniam się ku zdaniu, że nie można wyłączyć tego gówna IHD- a reklamowali jako hiper super rzecz. Experymenty prawie zakończyły się wizytą w serwisie - nvidia zwisła po wyłączeniu intela i komp sie nie odpalał ;/ qrw....


Dobrze wiedzieć, akurat jestem po zakupie nowego lapka i też szajsunga. :haha:
Z tym że w moim siedzi Intel HD 4000 + GF620M. I z tego co piszesz nawet nie będę próbował ruszać konfigu grafy, chyba że spróbuję tego co Esial napisał. ;)
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

xittam wrote:samsung np300e 6pl,
na pewno np300e6pl? bo w google niema, wiec nie istnieje taki model.[/quote]

-- 16 Sty 2013, 13:29 --

roki76 wrote:Dobrze wiedzieć, akurat jestem po zakupie nowego lapka i też szajsunga. :haha:
Z tym że w moim siedzi Intel HD 4000 + GF620M. I z tego co piszesz nawet nie będę próbował ruszać konfigu grafy, chyba że spróbuję tego co Esial napisał. ;)
Jak masz Nvidia Optimus w tym lapku to powinno(musi!) działać to co napisałem.
Last edited by esial on 16 Jan 2013, 13:31, edited 1 time in total.
Tracimy pieniądze nie przez piratów, ale dlatego, że ludzie nie kupili naszej gry. - CD Projekt RED
User avatar
esial Russia (ru) Male
Legenda
 
Posts: 498
Joined: 11 Jun 2010, 20:52
Last Visit: 20 May 2014, 15:00
Online: 23d 2h 20m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 421
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Samsung ma nieco rozwinięte oznaczenie np. mój obecny to NP310E5C-U02PL więc czegoś pośrodku brakuje, a jest tyle modeli że możemy gdybać który to...
Delikatna podpowiedź że ma i5 i Intel HD 3000, a to troszku mało ;)
Owszem, Optimus jest obecny, ale póki co jeszcze nie testowałem jak to działa, ciągle się męczę z poznawaniem winzgrozy numer osiem....
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

roki76 wrote:Dobrze wiedzieć, akurat jestem po zakupie nowego lapka i też szajsunga. :haha:
Z tym że w moim siedzi Intel HD 4000 + GF620M. I z tego co piszesz nawet nie będę próbował ruszać konfigu


teraz jestem mądry i już wiem, że w lapku HD 3000 się nie kupuje ;] Conajmniej HD 4000 z prostego powodu. Zasrane hd3000 obsługuje 64mb !!!!!! nosz qrw... w 22 wieku gdzie karty mają po 2gb ramu jeba....ny hd3000 z epoki rivy tnt 128. I nie ma mozliwości zwiększenia tej wartości. Pierwsza w moim życiu porażka z produktem intela od czasu zakichanego pentium 75. DRAMAT.

Shoonay wrote:Produkt firmy Lucid o nazwie Virtu MVP, o którym piszę już trzeci raz w tym temacie? ;)


nie testowałem, ale mam na uwadze.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Bardzo możłiwe że korzysta ona potem z ramu lapka, co nie jest zbyt dobrym pomysłem. Wiele gier i to nawet tych starszych będzie cięło się niemiłosiernie. Sam używałem do wczoraj, wysłużonego acera z intelem GMA4500 (też ma 64 MB własnego ramu) ale nawet gry z 2004 klatkowały niemiłosiernie ;)
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

dupa tam gry - chociaż nie powiem, bo WOT na wysokich detalach daje radę (ale tutaj się wlącza nvidia i ja chcę mieć na stałe), ale za to settlersonline się wyswietla dwie godziny, a próba skrolowania mapy drugie dwie godziny, ponieważ mądry lapek włącza integrę :(
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

W MVP dodaj mu przeglądarkę i Flasha do urządzeń które mają korzystać z dedyka, może zadziała.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

zainstalowałem lucid virtu, ale triala. W VirtuControlPanel nie ma żadnych opcji ;] Mogę tylko kliknąć guzik ON i koniec na tym.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Triala? Przecie to darmowy program dołączany do nowszych płyt głównych.

Zainstaluj to i tylko to: http://www.lucidlogix.com/driverdownloads-mvp.shtml (u góry najnowsza wersja, na ten czas 2.1.221)

Uruchamiasz go, klikasz wielki przycisk ON, przechodzisz do zakładki aplikacje i dodajesz.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

ten link jest dla 'desktopów' i na lapku sie nie instaluje. szukam dalej ;]
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

Dziwne, nie mam pojęcia dlaczego jedno dałbyś radę zainstalować a drugie nie.
Pojawia Ci się jakiś komunikat że nie chce się u Ciebie instalować? Odinstaluj tamten i spróbuj to.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

nie działa. Your system is not of type Desktop PC System.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1168
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Today, 12:23
Online: 49d 4h 17m 15s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Intel HD 3000 a Nvdia

Post IP: rejestrowane!

No to niestety chyba nici z tego, producenci się wycwanili i ograniczają specjalnie...

EDIT: a sprawdzałeś to o czym mówił esial?
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pogaduszki wszelakie

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests