Polski

Jak się goli brzytwą na żyletki?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Powiedzcie mi Panowie - czy doświadczenie z golarką na wymienne żyletki w zupełności wystarczy, czy brzytwa działa jak "klasyk", a tym samym po prostu trzeba umieć się golić brzytwami?

Wytłumaczę czemu pytam:
Maszynkami elektrycznymi się nie golę, bo są one strasznie niedokładne, szybko się zapychają i trudno się je czyści i drażni czas jaki tracę na goleniu - nieraz wiele razy musiałem w tym samym miejscu "szorować", żeby wreszcie jeden niesforny kosmyk zarostu zniknął.

Moje obecne rozwiązanie:
zapuszczanie się, potem maszynka do włosów bez nakładki i "wykończenie" golarką na żyletki:
Image

tylko, że plastikową i z czasów PRL - którą właśnie chciałbym wymienić, ponieważ jest już bardzo zużyta.
I teraz zastanawiam się czy pójść w:

Image
czy
Image

Podzielcie się doświadczeniem :tuptup1:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/jak-sie-goli-brzytwa-zyletki-t1667.html
2011-12-10T12:43:22+01:00
Powiedzcie mi Panowie - czy doświadczenie z golarką na wymienne żyletki w zupełności wystarczy, czy brzytwa działa jak "klasyk", a tym samym po prostu trzeba umieć się golić brzytwami?

Wytłumaczę czemu pytam:
Maszynkami elektrycznymi się nie golę, bo są one strasznie niedokładne, szybko się zapychają i trudno się je czyści i drażni czas jaki tracę na goleniu - nieraz wiele razy musiałem w tym samym miejscu "szorować", żeby wreszcie jeden niesforny kosmyk zarostu zniknął.

Moje obecne rozwiązanie:
zapuszczanie się, potem maszynka do włosów bez nakładki i "wykończenie" golarką na żyletki:
Image

tylko, że plastikową i z czasów PRL - którą właśnie chciałbym wymienić, ponieważ jest już bardzo zużyta.
I teraz zastanawiam się czy pójść w:

Image
czy
Image

Podzielcie się doświadczeniem :tuptup1:

2011-12-10T12:51:57+01:00

Re: Jak się goli brzytwą na żyletki?

W życiu brzytwy nie miałem w ręcach, ale główna zasada jest taka: nakładasz krem i jedziesz z włosem a nie pod włos. Metodą prób i błędów dojdziesz do tego jaki kąt jest najlepszy, ale przygotuj sporo małych kawałeczków papieru toaletowego do zaklejania krwawiących miejsc. :-E

Ja do większego zarostu używam golarki do włosów a potem poprawiam elektryczną na glanc. :mrgreen:

2011-12-10T13:08:05+01:00

Więc na razie wychodzi, że jednak "tradycyjnie" kupić musiałbym golarkę na wymienne żyletki :hee:
Mogę się pochwalić, że jeszcze NIGDY nie miałem tej przyjemności zaciąć się.

2011-12-10T15:06:06+01:00

Jo tyż nie używóm brzitwy. Od lat służy mi Gilette Sensor Excel + żel do golenia, tylko powoli będę musiał się przesiąść na coś nowszego, bo już o wymienne ostrza coraz ciężej. ;)

2011-12-10T17:08:37+01:00

Z brzytwą musiałbyś mieć olbrzymią wprawę - wiem to z doświadczenia, uczyłem się od gościa, który potrafił - w jego rękach - cudo - w moich - równie dobrze mógłbym używać sierpa albo kosy. Osobiście używam elektrycznej, ale tutaj trzeba twardego i gęstego zarostu, wg mnie morda po tym najmniej jest odrapana i "nie pali", po goleniu balsam Nivea.

2011-12-10T20:19:29+01:00

Anthrox jeżeli nie używałeś nigdy brzytwy to cholera nie kombinuj, bo się skończy tak że będziemy robić zrzutkę na wieniec dla Ciebie. Mnie brzytwą golił fryzjer, mający tytuł mistrzowski, więc tobie radzę to samo, znajdź fryzjera który Cię nauczy golić. Ja niestety nie zdążyłem się nauczyć gdyż mój fryzjer zmarł (wiekowy i porządny człowiek, niech mu ziemia itp. ;-( ), a metodą prób i błędów to można robić rosołek, a nie się bawić brzytwą !! :mur:

2011-12-12T06:16:48+01:00

Ja używam elektryka.

Return to Pogaduszki wszelakie