Karta graficzna. Proszę o pomoc.
Fortron robi przyzwoite zasilacze, a ten Radeon prawie nie pobiera prądu. Niech ściągnie HWMonitor i ewentualnie GPU-Z, a w czasie grania co jakiś czas minimalizuje grę alt-tab, i patrzy na temperatury. Może też zdjąć bok z obudowy i delikatnie dotykać radiatorów na procesorze i karcie. Wygląda jakby się coś przegrzewało. Może być tak, że np. radiator na procesorze nie przylega jak należy, a procesor wcześniej nie był obciążany porządnie i dopiero teraz ten problem wyszedł na wierzch. Może być też tak, że jakiś wiatrak ledwo się kręci, albo radiator jest solidnie zakurzony.
Re: Karta graficzna. Proszę o pomoc.
To ja może też sie podepnę - nie wiem, co wybrać: Gigabyte GeForce GTX 760 OC czy MSI Radeon R9 280X. Poradźcie coś koledzy 

Radeona. Z drugiej strony - może warto poczekać, nVidia już ponad tydzień temu ogłosiła obniżkę ceny GTX 770, która u nas jeszcze nie weszła w życie, a będzie konkurować cenowo prawdopodobnie właśnie z R9 280X. Ponadto do gry niedługo (połowa października?) ma wejść GTX 960. Natomiast patrząc z pozycji przyszłościowych technologii fajnym wyborem byłby R9 285 (FreeSync niwelujący całkowicie tearing i stuttering, przy zastosowaniu z monitorami, które wyjdą na początku przyszłego roku), tylko ten ma z kolei również zawyżoną w Polsce cenę i trzeba chwilę poczekać. Najgorsze, że nasi sprzedawcy nas na tych cenach trochę dymają... A z kolei Radeona 7950 (który w wersji Boost jest de facto tym samym co R9 280) z prawie dwuletnią gwarą można kupić na allegro w okolicach 500 zł, jeśli się ktoś nie boi ex-koparek 

A sterowniki? Słyszałem dużo narzekań, że support sterów od AMD jest cienki, jakieś dziwności się dzieją przy graniu itp.
Z mojej perspektywy to wygląda tak: fanboje AMD nie kupują nVidii wytykając słabe sterowniki, kiedy nie ma już do czego innego się przyczepić, i tak samo fanboje nVidii atakują AMD, czepiając się sterowników, z którymi niby to coś jest nie tak. Obecnie mam dwa komputery, jeden z GeForce'm, a jeden z Radeonem, o dziwo w żadnym nie mam problemów ze sterownikami (pominąwszy fakt, że w przypadku 4850 wycofałem się z najnowszych sterów i korzystam ze starszych, ale one po prostu już nie są na niej sprawdzane, bo to stary szrot
).

ketyow wrote:Z mojej perspektywy to wygląda tak: fanboje AMD nie kupują nVidii wytykając słabe sterowniki, kiedy nie ma już do czego innego się przyczepić, i tak samo fanboje nVidii atakują AMD, czepiając się sterowników, z którymi niby to coś jest nie tak. Obecnie mam dwa komputery, jeden z GeForce'm, a jeden z Radeonem, o dziwo w żadnym nie mam problemów ze sterownikami (pominąwszy fakt, że w przypadku 4850 wycofałem się z najnowszych sterów i korzystam ze starszych, ale one po prostu już nie są na niej sprawdzane, bo to stary szrot).
Ja tam jestem za tym aby te firmy zniknęły z rynku. Hamują rozwój pecetów.
Ciekawe co będzie go rozwijać jak znikną 

NVidie brać - lepsza i ma PhysX + CUDA
ketyow wrote:Ciekawe co będzie go rozwijać jak znikną
Proste nie będzie ich monopolu, który niszczy rynek pecetów. Powstaną nowe firmy jak grzyby po deszczu, które będą ze sobą na prawdę konkurowały a nie współdziałały i ustalały razem ceny. (jakoś to się w gospodarce nazywa takie działanie kilku firm, które się dogadują między sobą i ustalają ceny - jednak nie pamiętam - może mnie ktoś oświecić ?)
Anthrox wrote:NVidie brać - lepsza i ma PhysX + CUDA
Żeby mieć dużo tych procesorów cuda to trzeba kupić drogą kartę inaczej przy dobrym procku CPU, tańsza nvidia nie będzie szybciej kompresować filmów. Zresztą kompresja przy pomocy cuda jest słaba bo... robi to szybko i mało dokładnie więc masz po takiej kompresji tym cuda pikselozę.
Physx, jedna karta nie wystarczy do bardziej złożonych i lepszej jakości efektów w grze na przykład w którymś Batmanie trzeba było mieć dodatkowo GeForce 560 GTX ti aby mieć płynne te efekty przy średnich ustawieniach. Wtedy ten GeForce kosztował prawie 1000 złotych.
ihtius, nowe firmy nie powstają nie dlatego, że AMD i nVidia mają taką silną pozycję, tylko dlatego, że potrzeba lat doświadczenia i rozwiniętych technologii, żeby wypuścić silną kartę, a nikt obecnie nie ma takiego zaplecza. Jakby zniknęły z rynku AMD i nVidia to owszem, sporo nowych firm próbowałoby zająć ten rynek - wypuszczając karty o mocy obliczeniowej jak pięć lat temu.
Dla PhysX nie ma w sumie zbyt wielu fajnych gier, a i nie wiem czy GTX 760 to będzie to tak sprawnie łykał (i tak very high/ultra to już dla niego za wysoko w wielu grach, co jakby jeszcze PhysX odpalić?). Ja inwestowałbym w szybszą kartę. Natomiast do stwierdzenia, że "nVidia lepsza" nawet się nie odwołuję - tekst fanbojski i nic więcej
Dla PhysX nie ma w sumie zbyt wielu fajnych gier, a i nie wiem czy GTX 760 to będzie to tak sprawnie łykał (i tak very high/ultra to już dla niego za wysoko w wielu grach, co jakby jeszcze PhysX odpalić?). Ja inwestowałbym w szybszą kartę. Natomiast do stwierdzenia, że "nVidia lepsza" nawet się nie odwołuję - tekst fanbojski i nic więcej

ketyow wrote:ihtius, nowe firmy nie powstają nie dlatego, że AMD i nVidia mają taką silną pozycję, tylko dlatego, że potrzeba lat doświadczenia i rozwiniętych technologii, żeby wypuścić silną kartę, a nikt obecnie nie ma takiego zaplecza.
Zgadzam się.

Przepaść technologiczna, ot co. Popatrz na AMD - lata praktyki od samych początków istnienia PC, a teraz nie mogą za nic dogonić Intela. Firmy bez takiego doświadczenia w ogóle nie mają nic do powiedzenia 

ketyow wrote:Przepaść technologiczna, ot co. Popatrz na AMD - lata praktyki od samych początków istnienia PC, a teraz nie mogą za nic dogonić Intela. Firmy bez takiego doświadczenia w ogóle nie mają nic do powiedzenia
W sumie tak, ale ...

Mają wbrew pozorom wiele do powiedzenia - cała sprawa jednak rozbija się na koszty rozpoczęcia działalności i opłacalność.
Można by np. mniej fair play podejrzeć technikę (ale nie kopiować, a tylko ułatwić zrozumienie tego co na dzień dzisiejszy jest), podkupić byłych pracowników itd. i na podstawie takiej "bazy" uruchomić własne laboratorium.
Można by np. mniej fair play podejrzeć technikę (ale nie kopiować, a tylko ułatwić zrozumienie tego co na dzień dzisiejszy jest), podkupić byłych pracowników itd. i na podstawie takiej "bazy" uruchomić własne laboratorium.
Ok, a tak poza szpiegostwem przemysłowym - stanęło na Radeonie? Czy może są inne głosy? 

Borias, ja to w ogóle zaczekałbym jeszcze te trzy tygodnie - zobaczymy co powie GTX 960 i jak się uplasują po nim nowe ceny.
ketyow wrote:Borias, ja to w ogóle zaczekałbym jeszcze te trzy tygodnie - zobaczymy co powie GTX 960 i jak się uplasują po nim nowe ceny.
Za pewne karty będą schodziły jak świeże bułeczki, każdy emeryt i rencista zakupi sobie kilka na zapas.

To poczekam.
ihtius, teoretycznie weszła już w życie obniżka na GTX 770 z 329 na 275 dolarów. To ponad półtorej stówy, a po wejściu GTX 960, który powinien mieć podobną cenę, sprzedawcy po prostu będą musieli zacząć obniżać, bo inaczej zostaną z niewyprzedanymi 770-tkami. Znając życie na początek zawyżą GTX 960 i pewnie będzie kosztował z 1100 czy 1200 zł, ale cena 770 powinna się zrównać z R9 280X - i tutaj dopiero będzie realna konkurencja, bo to karty o zbliżonej wydajności (zależy od tytułu). I pojawia się pytanie - jaki borias ma procesor? Bo jeśli jakiś słabszy czterordzeniowy (jak Phenom) to lepiej wziąć GTX 770. Jeśli coś w stylu i5, to w zasadzie wybór jest bardziej dowolny. Wtedy najlepiej poczytać testy konkretnych modeli niereferencyjnych obu kart i na podstawie tego dokonać ostatecznej decyzji, w oparciu o ciszę i wydajność w konkretnych tytułach, które interesują.
AMD X8 FX-9590.