karta grafiki

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Żeby daleko nie szukać. Przypomnijcie sobie sytuację dotyczącą premiery GTA 4 na pc. Ówczesne topowe karty graficzne spięte w sli/crossfire na topowej płycie głównej z wypasionym procesorem nie radziły sobie z najwyzszymi ustawieniami. Lenistwo programistów + słaba optymalizacja + ignorancja = ludzie kupią nowego procka, więcej ramu, lepszą grafę i kiedys zadziała.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

xittam wrote:Żeby daleko nie szukać. Przypomnijcie sobie sytuację dotyczącą premiery GTA 4 na pc. Ówczesne topowe karty graficzne spięte w sli/crossfire na topowej płycie głównej z wypasionym procesorem nie radziły sobie z najwyzszymi ustawieniami. Lenistwo programistów + słaba optymalizacja + ignorancja = ludzie kupią nowego procka, więcej ramu, lepszą grafę i kiedys zadziała.


Gta 4 na dobrym kompie na fulla ma spadki nawet do 30 klatek podczas ostrej rozróby. Lenistwo programistów jest po to aby producenci mogli sprzedawać podzespoły.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Lenistwo oraz dupowaty port z konsoli. A w takiego Gears of War przekonwertowanego z konsoli na pc przez Polaków, aż miło pograć.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3513
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 15 Sep 2019, 11:08
Online: 51d 7h 31m 9s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Jestem w miarę na bieżąco i mogę podpowiedzieć, że:

1. 650 TI Boost jest niewiele wolniejsza od 660 - przeglądałem sporo benchmarków
2. Obydwie bazują na 28nm technologii kepler procesora gk106.
3. Pobór energii jest zblizony.
4. Poziom szumu wentylatorów zblizony.
5. Wymiary podobnie.
6. Generalnie są bardzo podobne ze względu na pkt 2.
7. Jedynie cena zupełnie inna.

Tyle z moich obserwacji.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

xittam wrote:Jestem w miarę na bieżąco i mogę podpowiedzieć, że:

1. 650 TI Boost jest niewiele wolniejsza od 660 - przeglądałem sporo benchmarków

masz na myśli coś takiego ??
http://www.komputronik.pl/product/185063/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_GTX_650_Ti_Boost_ASUS_2GB_DVI_HDMI_DP_PCI_E_z_NVIDIA_GeForce_Experience_trade_.html

p.s - osobiście nie ufam firmie Asus na płaszczyźnie kart graficznych ;) nie orientujesz się czy Gigabyte też robi te karty ??

xittam wrote:7. Jedynie cena zupełnie inna.


fakt 200 zł w kieszeni ;)
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3513
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 15 Sep 2019, 11:08
Online: 51d 7h 31m 9s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

tauri5 wrote:masz na myśli coś takiego ??


Tak. Takiej karty szukałem i prawie kupiłem, ale trafiła się wersja 650ti bez boost za nieco powyżej 400. Monitor mam 5 letni, więc super karty mi nie trzeba.

Asus czy gigabyte. Nie ma różnicy, bo i tak wszystko klepie jedna fabryka :-D
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

xittam wrote:Lenistwo oraz dupowaty port z konsoli. A w takiego Gears of War przekonwertowanego z konsoli na pc przez Polaków, aż miło pograć.


Na starym kompie z kartą grafiką na AGP ta gra śmigała na średnio-wysokich ustawieniach. Grało się miło i przyjemnie.

Co do GTA 4 to w grze bodajże jest opcja, gdzie widzimy użycie procesora i chyba karty graficznej po obejrzeniu wbudowano benchmarka. Jak zobaczyłem na kompie brejdaka z i7, że gra tylko w 30% wykorzystuje (obciąża) procesor to, aż się złapałem za głowę.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Natomiast gta5 zasuwa na ps3 jak mały samochodzik i wygląda ślicznie.

-- 20 Lut 2014, 20:36 --

wot na gf 650ti wyglada pięknie. Cały czas jeżdżę po wodzie i nie moge sie napatrzeć na efekty ;]
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

tauri5 wrote:mógłbyś o tej grafie ??


jak psiałem mam 2 takie w kompie i śmiga wszystko aż miło.
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 3007
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Today, 18:20
Online: 28d 5h 2m 51s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1197 (+938)
Reputation point: 846
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

GTA IV to jednak zabawna gra. Zainstalowałem oryginał i do tego patche 1.0.6.0 i 1.0.7.0. Moja radość z moich niesamowitych postępów nie trwała długo bo nie mogłem gry za cholerę uruchomić, gdyż chce ten social club. Wiec aby działało musiałem zainstalować to. Mimo zainstalowania ostatnich patchy gra o dziwo się tego domagała !?. Zrobiłem to i założyłem, w tej usłudze konto. Gra się nie uruchomiła znowu. Czytam, czytam... i trza wgrać syf Microsoftu gfwl więc i to zrobiłem. Uruchamiam wreszcie ! Ale trzeba założyć konto w tej usłudze gfwl, jednak na całe szczęście można założyć konto offline.
Zaczynam grę na liczniku mam 50 fpsów. Myślę sobie jak na taki słaby komp maksymalne ustawienia no, no, no... Jadę, ale po kilkunastu sekundach klatki spadają o połowę !? O co chodzi. Dobra myślę sobie jakoś to przeboleje. Po kliku minutach mojej radosnej? jazdy odczuwam lekkie lagi (mimo, ze usługę dziennika zdarzeń przestawiłem na tryb ręczny). Wjeżdżam w inną uliczkę i lagi ustępują. Nudzi mi się :haha: wiec skręcam w druga uliczkę i lagi ponownie nawiedzają mnie. i tak w kółko.
Jednym słowem syf. GTA V tez będą szybko przeportowywać na pecety i zapewne będzie takli sam efekt. wk***iająca do maksimum gra.
A chciałem sobie tylko chwilkę pojeździć, nic więcej. Jednak twórcy wydaja się mówić: leć do sklepu po nowy komp za 10 tysiaków może litościwie pozwolimy ci zagrać płynnie i bez problemów technicznych. Środkowy palec dla Rockstar, walcie się panowie i panie z Rockstar :spadowa: .
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:GTA V tez będą szybko przeportowywać na pecety i zapewne będzie takli sam efekt. wk***iająca do maksimum gra.


Myslę, że w przypadku gta5 tak nie będzie. Na mikropłatnościach w gta online zarobili 60 milionów i liczą na połączenie platform konsole-pc. Jestem przekonany, że data premiery wersji na pc nie jest spowodowana korupcyjnym posunięciem sony/microsoft, tylko dopracowaniem silnika na potrzeby architektury pc.
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

@ihtius -w ustawieniach grafiki obniż liczbę samochodów, "widoczność", bo to Ci spowalnia prędkość gry.
Sam sobie odpowiedziałeś, że jak wejdziesz w uliczkę, to jest płynnie :)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12706
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 19:35
Online: 323d 13h 25m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

[/quote]
Anthrox wrote:Sam sobie odpowiedziałeś, że jak wejdziesz w uliczkę, to jest płynnie


Ja nie mam na myśli małej uliczki tylko inna ulice gdzie też jest podobna ilość samochodów ! :-) :haha:

-- 22 Lut 2014, 15:35 --

:-(
Anthrox wrote:@ihtius -w ustawieniach grafiki obniż liczbę samochodów, "widoczność", bo to Ci spowalnia prędkość gry.


Spróbuję, ale mi w ogóle na tym sprzęcie gry źle działają bo zmniejszanie rozdziałki nie powoduje żadnego wzrostu wydajności. Tak mam w wielu grach, na przykład Far Cry 1, Assassins Creed Reveleation i inne. Jedynie w w menu rosną mi klatki, ale jak wchodzę z powrotem do gry to są na takim samym poziomie jak przed zmianą ustawień graficznych. W sumie chyba zareklamuje komputer. Bo nie jestem w stanie rozwiązać tego problemu sam. Próbowałem różnych sterowników, odpalałem gry na Windowsie xp i 7. Podkręcałem procesor i inne podzespoły. Dwa lat prób prawie bezowocnych. Tylko udało mi się to, że w starych grach wyłączenie optymalizacji wielowątkowej skutkuje wreszcie normalną ilością fpsów w grach. Instalowałem różne biosy do płyty głównej. Do karty graficznej bios nie pasuje, mimo że sprawdziłem kartę dokładnie i powinien pasować.
No cóż jedynie dobrze potrafię kupić wódkę w sklepie i chleb niezbyt stary. :lol2: :haha:
W sumie kiepsko to wygląda jakby to by był mój jedyny problem. Niestety inne ze zdrowiem są znacznie poważniejsze. Tylko chciałem sobie normalnie pograć na komputerze aby chwile zapomnieć o problemach, ale niestety i tego nie mogę i dlatego to mnie tak frustruje. :mur: :-(
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Ihtius..dlatego ja kupiłem 2 kary grafiki i je scrossowałęm (czy jakoś tak) teraz żadna powtarzam żadna gra się nie tnie. ACiV black flag max detale. Nfs full Rivals, BF4, CoD:Ghost: Wszystko full detal, maksimum ustawień. Może to mój wymysł, ale zakupiłem drugą taką samą kartą się ciesze ze tego. :-P
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 3007
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Today, 18:20
Online: 28d 5h 2m 51s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1197 (+938)
Reputation point: 846
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Elmek13 wrote:Ihtius..dlatego ja kupiłem 2 kary grafiki i je scrossowałęm (czy jakoś tak


A ja dzis zauważyłem, że gf650TI nie posiada opcji SLI :-E
system16.com amigaremix.com theisozone.com emuparadise.me
https://archive.org/details/consolelivingroom
User avatar
xittam Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1165
Joined: 27 Nov 2012, 23:02
Last Visit: Yesterday, 18:32
Online: 48d 22h 6m 41s
Lamps demolished: 4846 (+3749)
Reputation point: 355
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

To może dlatego. U mnie były jaja. Włączyłem obie karty. Działa jedna. Włączyłem obie. Komp się wiesza przed biosem. Zmiana karty na 1 (działającą) Komp działa.

Znowu on dwie karty (naraz) komp wisi... No dobra.... Skoro ty tak to mi inaczej. Zmiana kart (2) zamiast (1)...komp wisi...? Ki hu*.? Myślimy. Przeca ta sama karta, wiec w czym problem.? Podłącza,y znowu (1) zamiast (2). Komp śmiga. Telefon do serwisu, gdzie brałem kartę. Sami nie wiedzą o co kaman. :haha: :haha: W pewnym momencie serwisant zaskoczył, może nie ten bios (płyta Gigabyte) No i miał rację wgrał nowy bios i wszystko cacy. Po re instalce win7 (oryginał) wykryło 2 karty bez bólu. Dziwne że, pomógł nowy bios, gdzie płyta była przystosowana do 2 SLI. Głupie ale działa, teraz się cieszę. I gram na max detalach. Koniec wywodów ( bo mnie porównacie do Olesia) Napisałem jak było koniec pierdolenia.
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 3007
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Today, 18:20
Online: 28d 5h 2m 51s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1197 (+938)
Reputation point: 846
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

No widzisz Elmek wiećej niż dwa zdania i nie doczytają do końca. Sorry takich mamy qrfowaczy cytując klasyka ;)
Pozdrawiam / Best regards: olesio
User avatar
olesio Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 1489
Joined: 22 May 2010, 23:47
Last Visit: 01 Jul 2017, 15:30
Online: 56d 19h 19m 31s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 111
Doradca postowyDoradca postowy

Re: karta grafiki

Post IP: rejestrowane!

Elmek13 wrote:To może dlatego. U mnie były jaja. Włączyłem obie karty. Działa jedna. Włączyłem obie. Komp się wiesza przed biosem. Zmiana karty na 1 (działającą) Komp działa.

Znowu on dwie karty (naraz) komp wisi... No dobra.... Skoro ty tak to mi inaczej. Zmiana kart (2) zamiast (1)...komp wisi...? Ki hu*.? Myślimy. Przeca ta sama karta, wiec w czym problem.? Podłącza,y znowu (1) zamiast (2). Komp śmiga. Telefon do serwisu, gdzie brałem kartę. Sami nie wiedzą o co kaman. :haha: :haha: W pewnym momencie serwisant zaskoczył, może nie ten bios (płyta Gigabyte) No i miał rację wgrał nowy bios i wszystko cacy. Po re instalce win7 (oryginał) wykryło 2 karty bez bólu. Dziwne że, pomógł nowy bios, gdzie płyta była przystosowana do 2 SLI. Głupie ale działa, teraz się cieszę. I gram na max detalach. Koniec wywodów ( bo mnie porównacie do Olesia) Napisałem jak było koniec pierdolenia.


Nowy Geforce 770 GTX Ti u brejdaka też nie chciał działać z płytą główną dosyć nową, dopiero wgranie najnowszego biosu rozwiązało pozytywnie sprawę. Mimo, że bios w płycie głównej nie był strasznie stary. :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pogaduszki wszelakie

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests