Polski

Klimatyzacja w domu

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Ktoś z Was posiada?
A może jakiś tutaj forumowicz jest przedstawicielem firmy zakładającej klimy? :tuptup1:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/klimatyzacja-w-domu-t4927.html
2018-09-21T19:44:58+01:00
Ktoś z Was posiada?
A może jakiś tutaj forumowicz jest przedstawicielem firmy zakładającej klimy? :tuptup1:

2018-09-21T20:09:27+01:00

Re: Klimatyzacja w domu

Temat drążę od dwóch lat - teraz ma na oku oczyszczacz z nawilżaczem.

2018-09-21T22:14:25+01:00

Kumpel z pracy ma taki i podobno bardzo dobrze działa, a mieszka w familoku na ostatnim piętrze, gdzie od strychu grzeje mu mocno. Posiada funkcje chłodzenia, wentylacji, nawilżania i oczyszczania.
https://allegro.pl/klimatyzator-klimaty ... 40176.html
O dziwo teraz ceny są wyższe niż w lato, ale wtedy były promo fajne na nie ;)

2018-09-21T22:30:36+01:00

A o ściennej nie myśleliście?

2018-09-21T23:17:56+01:00

Ja mam bardzo fajne mieszkanko, okna na dwie strony, obok stawik więc w lato jest spoko. Gorzej zimą jak muszę skrobać szyby każdego dnia w aucie ;) Ale z ciekawości poznam koszta innego rozwiązania jeśli ktoś sobie pozwolił na pełny wypas w postaci ściennej. Teściowie też o takiej myśleli, ale to koszt kilku tysiaków raczej.

2018-09-22T08:41:11+01:00

Przypomniałem sobie :-) Doradzano mi to: http://www.mango.pl/rovus-arctic-cooler Na Allegro znalazłem to samo ale taniej :amen:

2018-09-22T11:40:59+01:00

Klimatyzator przenośny to shit, split ma sens. Jak w kolejnym roku będą takie upały to zakładam. Koszt zależy od skomplikowania instalacji (bez wielkich cudów trzeba liczyć z 1500) plus jednostki (tu rozrzut cen bardzo duży, są po 2000 zł, są po kilka razy więcej). Ja będę celował w trochę wyższą półkę, poszukam czegoś cichego i o dobrej sprawności energetycznej, chcę wydać z 5-6 tys. za jednostkę. W salonie mam o tyle łatwo, że tylko rurka przez jedną ścianę, poddasze to gorsza sprawa, bo albo kucie pół mieszkania, albo dwa kolejne splity. Pożyjemy, zobaczymy.

2018-09-22T17:35:19+01:00

Nie zgodzę się że klimatyzator przenośny to syf - wszystko zależy od tego co kupisz , owszem kilma przenośna poniżej 1600 zł nadaje się od razu na śmietnik, lecz powyżej tej sumy można wyrwać coś dobrego - testowałem jakby ktoś pytał :)

ketyow wrote:, chcę wydać z 5-6 tys. za jednostkę

@Ket to jest chyba cena bez montażu i za używkę ?? bo jeżeli z montażem od jednostki + zrobionym ciągiem to pochwal się gdzie w Polsce znalazłeś taką firmę :) ?? bo to coś za tanio :-E

2018-09-22T17:52:23+01:00

tauri5 wrote:
ketyow wrote:, chcę wydać z 5-6 tys. za jednostkę

@Ket to jest chyba cena bez montażu i za używkę ?? bo jeżeli z montażem od jednostki + zrobionym ciągiem to pochwal się gdzie w Polsce znalazłeś taką firmę :) ?? bo to coś za tanio :-E

Ta cena to nic dziwnego - jest ostatni dzwonek, żeby wykorzystać 8% VAT'u za montaż i jednostkę - tak NAWET za jednostkę.
Cena 5-6 tys. to nówka i to z górnej półki wraz z montażem - sprawdzałem aktualną ofertę :)

[edit]
Mnie osobiście by interesowała klimatyzacja Samsung Prestige AR12 albo AR09 - głównie dzięki kompatybilności z Samsung SmartThings - mogę sterować klimą zarówno przez smartfona jak i poza domem (np. żeby ją włączyć/wyłączyć).
Rzekomo montaż w cenie.

2018-09-22T18:07:58+01:00

Ja patrzyłem po cenach ciekawych jednostek bez montażu, za montaż muszę liczyć tak jak pisałem, 1500-2000, choć kto wie, może i dałoby radę taniej. U mnie instalacja będzie bardzo prosta, tak naprawdę zrobiłbym i sam, ale chyba trzeba mieć papiery na freon.

Do kiedy 8% jest, skoro mówisz że ostatni gwizdek? Potem 23%?

A klimatyzator przenośny w jakiej by nie był cenie wymaga wywalenia gorącego powietrza na zewnątrz, no i nie ma tej ciszy co przy splicie, bo chłodzenie skraplacza i kompresor masz w mieszkaniu.

2018-09-22T18:22:53+01:00

Fakt, dobrze zauważyłeś @ketyow , cena montażu zależy od stopnia skomplikowania instalacji, co do samych klimatyzatorów - tu trzeba liczyć już nie małe pieniądze, w Legnicy cena jednostkowa klimatyzatora z montażem to min.ok. 8K zl.

2018-09-22T18:37:16+01:00

ketyow wrote:Do kiedy 8% jest, skoro mówisz że ostatni gwizdek? Potem 23%?

Na razie brak informacji, ale jak będą w dobrej cenie i ludzie się rzucą - bardzo szybko nasi politycy przypomną sobie, żeby zrobić z tego 23% :)

2018-10-04T22:09:24+01:00

Test z "humorem" przenośnych tanich gówien. na razie cześć pierwsza:

To jest gorsze od suszarki do włosów i droższe od niej. Od dawna suszarki do włosów mają funkcję nawiewu chłodnego powietrza. Więc takie coś co najwyżej można sobie do twarzy przystawić na odległość 5 cm. :-E :lol2:
Zabrakło mi w teście poboru prądu, no chyba że ma akumulatorki w sobie?

2018-10-06T00:46:48+01:00

Załączam drugą odmianę - grzałkę. Zgadza się, że pobór prądu jest istotnym elementem takiego testu.
Adbuster zbytnio się napalił na kamerę termowizyjną do smartfona - offcoz super - zaraz zobaczę ile kosztuje.

[edit]
2.000 PLN

Hmmmmmmm, za te pieniądze to już oczekiwałbym poważnej jakości od takiej kamerki.

2018-10-06T20:09:26+01:00

A wy dalej wierzycie w produkty rodem z Mango ? :-E
Chopy najlepsze na upał zimny browar, a na zimne wieczory - wiadomo, wino i gorąca kobitka :-E

Return to Pogaduszki wszelakie