Polski

Kostki lodu

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Ja wiem trolle, hahaha, buc Szón sie dał zniżyć do Waszego poziomu i pokonać doświadczeniem, ale podstaw fizyki nie strollujecie. :mrgreen:

Kostki lodu nie przyklejają do niczego (pomijając już to że NADAL takie zjawisko w fizyce nie istnieje jak przyklejanie), tylko cienka warstwa "szronu" na nich (czy też na metalowych częściach) przymarza na kilka sekund do cienkich warstw wilgoci na języku czy dłoniach, powodując wyssanie powietrza spomiędzy szczelin co robi iluzję zassania tych dwóch ciał.
Wystarczy pomasować kostkę lodu w łapie kilka sekund lub wytrzeć dobrze dłoń i Wasza genialna teoria o przyklejaniu idzie się walić - kostka lodu jest nadał cała ale że "szronu" nie ma to i przyklejania nie ma.

EDIT: A Antek buc zapomina że cała dyskusja wzięła się od tego:
Image

Jak buc spytał "a dlaczego się nie przykleił?"
No, dlaczego taka wielka kostka lodu nie przykleiła się do chłopa, czy też chłop do kostki lodu? No? Przecież według Waszej teorii powinien już leżeć na płasko na środku i nie móc się oderwać.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/kostki-lodu-t2218.html
2012-10-27T11:32:03+01:00

Re: Kostki lodu

Ja wiem trolle, hahaha, buc Szón sie dał zniżyć do Waszego poziomu i pokonać doświadczeniem, ale podstaw fizyki nie strollujecie. :mrgreen:

Kostki lodu nie przyklejają do niczego (pomijając już to że NADAL takie zjawisko w fizyce nie istnieje jak przyklejanie), tylko cienka warstwa "szronu" na nich (czy też na metalowych częściach) przymarza na kilka sekund do cienkich warstw wilgoci na języku czy dłoniach, powodując wyssanie powietrza spomiędzy szczelin co robi iluzję zassania tych dwóch ciał.
Wystarczy pomasować kostkę lodu w łapie kilka sekund lub wytrzeć dobrze dłoń i Wasza genialna teoria o przyklejaniu idzie się walić - kostka lodu jest nadał cała ale że "szronu" nie ma to i przyklejania nie ma.

EDIT: A Antek buc zapomina że cała dyskusja wzięła się od tego:
Image

Jak buc spytał "a dlaczego się nie przykleił?"
No, dlaczego taka wielka kostka lodu nie przykleiła się do chłopa, czy też chłop do kostki lodu? No? Przecież według Waszej teorii powinien już leżeć na płasko na środku i nie móc się oderwać.

2012-10-27T13:23:40+01:00

Shoonay wrote: tylko cienka warstwa "szronu" na nich (czy też na metalowych częściach) przymarza na kilka sekund do cienkich warstw wilgoci na języku czy dłoniach, powodując wyssanie powietrza spomiędzy szczelin co robi iluzję zassania tych dwóch ciał.

Nareszcie dopuściłeś jakąkolwiek możliwość - wcześniej twierdziłeś, że w ogóle takiej możliwości nie ma, nawet na sekundę, qzwa!

2012-10-27T13:30:18+01:00

Bo nie ma. Nie ma takiego zjawiska jak "przyklejanie" określonego w fizyce. Ani nie jest to zasługa kostki lodu, czyli zjawiska fizycznego zwanego "zamarzniętą wodą". To są podstawy fizyki do których piłem.

2012-10-27T13:31:57+01:00

Wszystko już sobie wcześniej wyjaśniliśmy, a teraz:
Image

2012-10-29T08:05:44+01:00

Zaczyna to przypominać dyskusję z innego forum jak jeden koleś się upierał, że jak wyrzuci coś samolotu to owe coś poleci do tyłu względem ziemi. Przyklejone czy nazwane to inaczej jest faktem, i żadne gry słowne tego nie zmienią ;]

2012-10-29T11:04:49+01:00

Hint: ten temat jest o zjawiskach fizycznych, ale jak już was humanistów tak boli nazewnictwo to spoko, nazywajcie to sobie nawet spawaniem. :-E
Tylko powtarzam po raz milion setny: nie ma takiego zjawiska w fizyce jak przyklejanie, i to nie kostki lodu są inicjatorami owego "przyklejenia" tylko musi tam zajść taki tajemniczy proces fizyczny zwany resublimacja pary wodnej.
Wtedy, i tylko wtedy, praktycznie DOWOLNE ciało pokryte szronem i DOWOLNE ciało o wyższej temperaturze i wilgoci zostaną połączone na czas "procesów wyrównujących" temperaturę aż jeden z nich "wygra".
Czy teraz definicja jest zadowalająca?

2012-10-29T13:05:54+01:00

Shoonay wrote:Hint: ten temat jest o zjawiskach fizycznych

biegu wrote:Zaczyna to przypominać dyskusję z innego forum jak jeden koleś się upierał

Hint: przypomina, czyli biegu widzi różnicę

Shoonay wrote:tylko musi tam zajść taki tajemniczy proces fizyczny zwany resublimacja pary wodnej.
Wtedy, i tylko wtedy, praktycznie DOWOLNE ciało pokryte szronem i DOWOLNE ciało o wyższej temperaturze i wilgoci zostaną połączone na czas "procesów wyrównujących" temperaturę aż jeden z nich "wygra".

Podoba mi się, że z każdym kolejnym postem coraz bardziej uniwersytecka wiedza tutaj gości - ale nie zapominajmy, że:
biegu wrote:żadne gry słowne tego nie zmienią

BOMBA Image

2012-10-29T14:16:00+01:00

Shon ;] Ale co to zmienia? Temat nie dotyczył tego jak się to nazywa, ale czy coś takiego jest możliwe.

2012-10-29T22:33:07+01:00

Kto mówi że to coś ma zmieniać? ani ja ani nikt tu nie ma władzy nad prawami fizyki więc nie ma zbytnio co zmieniać. :haha:
Przecie mówie, nazywaj to sobie nawet spawaniem, ale z perspektywy fizyki to wygląda tak a nie inaczej, proste nie?

Jak już to temat dotyczy naszej prywatnej rozmowy na GG między bucem mną a bucem Antkiem który stwierdził że gość po skoczeniu na lód powinien się do niego przykleić, po czym specjalnie potrollował dalej tak żeby wyszło że chodziło mu o kostki lodu. Resztę dopowiedz sobie sam. ;>
Poprostu, daliśmy się wkręcic w Antkową intrygę grubymi nićmi szytą...

2012-10-30T15:47:54+01:00

...i ja pi***ole uczestniczyć w tak "gupiej" dyskusji.

2012-10-30T19:36:36+01:00

Esial, ktoś chciał, żeby Ci bana dać za przeklinanie!

2012-10-30T20:02:17+01:00

esial wrote:...i ja pi***ole uczestniczyć w tak "gupiej" dyskusji.
Ale właśnie to zrobiłeś... :-E

Podobno są na Ciebie skargi, jeszcze jeden taki postępek i ujawnimy Twoje słit focie z fotka.pl

2012-11-02T07:32:20+01:00

fuuuck... Dałem się sprowokowac... :(

Return to Pogaduszki wszelakie