Polski

Kto nigdy nie złamał joya podczas grania ten buc i łamaga!

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
bebokus Ok, masz rację, joy'e są lepsze i popularniejsze, dlatego każdy z nas ich używa i każda konsola ukazuje się wraz z joystickiem.

Co do tych obrazków; na pewno każdy posiadacz wymienionych przeze mnie konsol miał takiego joy'a i używał zamiast pada. To takie oczywiste, ale się myliłem.

Chlip ;-(
Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/kto-nigdy-nie-zlamal-joya-podczas-grania-ten-buc-lamaga-t1923.html
2012-05-01T12:53:17+01:00

Re: Kto nigdy nie złamał joya podczas grania ten buc i łamag

Ok, masz rację, joy'e są lepsze i popularniejsze, dlatego każdy z nas ich używa i każda konsola ukazuje się wraz z joystickiem.

Co do tych obrazków; na pewno każdy posiadacz wymienionych przeze mnie konsol miał takiego joy'a i używał zamiast pada. To takie oczywiste, ale się myliłem.

Chlip ;-(

2012-05-01T13:09:54+01:00

bebokus wrote:Ok, masz rację, joy'e są lepsze i popularniejsze, dlatego każdy z nas ich używa i każda konsola ukazuje się wraz z joystickiem.

Przecież wuja Janusz tylko napisał, że to tak naprawdę tylko od gustu gracza zależy, jaki kontroler wybierze i to jest prawda.
To taka prawda, że pad, joy idą łeb w łeb, co jak np. joy dominuje jakąś zaletą w porównaniu do pada, to zaraz się wyrównuje przez jakąś wadę, której pad nie posiada i odwrotnie.

Także buzi buzi i wyjaśnione :gatorlove:

2012-05-01T13:13:26+01:00

:ok1:

2012-05-01T13:38:30+01:00

bebokus wrote:każda konsola ukazuje się wraz z joystickiem.
Oczywiście, przecież każdy pad ma dziś conajmniej jedną analogową gałkę która została zapożyczona z joysticków arcade.
Technologia poszła na kompromis bo ludzie zrozumieli że nie ma idealnego rozwiązania, więc połączyli dwa w jedno, jednocześnie pozbywając się głównych wad - łamliwości i braku mobilności.

Kto chce mieć rasowy joystick to kupuje go sobie, bo też są dostepne, mimo że Ty udajesz że ich nie widzisz. ;)

Trzeba być mocno ograniczonym w dzisiejszych czasach żeby przy takiej ilości dostepnych kontrolerów używać tylko jednego rodzaju, tylko to chcę powiedzieć, nie wmówisz mi ani nikomu tutaj że pady są lepsze od dżojsticków bo to na nich graliśmy całe dzieciństwo.

bebokus wrote:Co do tych obrazków; na pewno każdy posiadacz wymienionych przeze mnie konsol miał takiego joy'a i używał zamiast pada.
Rozumiem.

Więc jeśli większość czegoś nie posiada = automatycznie to nie istnieje albo jest złe? Masz auto marki Lamborghini w garażu? A helikopter? Czy ta analogia była dość prosta żeby ją zrozumieć? :mrgreen:

Czy może to chodzi o to że jeśli czegoś nie ma w standardzie to znaczy że nikt nie potrafi/nie ma prawa kupić tego z innego źródła?
Bo np. w pudełku z moją drukarką nie było papieru, czy to znaczy że nikt nie używa papieru? :-E

Masz jeszcze jakieś ciekawe argumenty które mogę powalić? Bo zajebiaszczo się z Tobą dyskutuje. :mrgreen:

2012-05-01T13:49:05+01:00

Ciekawa argumentacja. Chodziło mi o to, że większość ludzi na wymienionych konsolach jednak używała do gry padów, a nie joy'ów. Nie twierdzę, że ich w ogóle nie było, ale nawet nie wiedziałem o ich istnieniu.

Gry na te konsole były zrobione bardziej pod pady bo pady są bardziej wygodne. Ciężko grałoby się w Mario Bros na joysticku, który ma pełno guzików koło siebie i jeden z nich odpowiadałby za skok.
Nawet Amiga CD32 miała pada, a nie joy, bo się łatwiej grało, a jak ktoś chciał pograć w symulator to kupował joystick.

2012-05-01T13:59:08+01:00

bebokus wrote:Chodziło mi o to, że większość ludzi na wymienionych konsolach jednak używała do gry padów
No ja też to piszę od początku, lol, tylko pytam ja Cię po raz kolejny, w jaki sposób to świadczy o lepszości jednych od drugich, jeśli gracze siłą rzeczy używali tylko danego kontrolera z danym sprzętem bo taki mieli w standardzie i co gorsza niektórzy nie wiedzieli że mogą kupić alternatywę?

Prostszy przykład: Legenda głosi że w PRLu nie szło kupić banana (właściwie to nic, ale uprośćmy założenie), był tylko ocet.
Czy to znaczy że ocet był lepszy bo był na standardowym wyposażeniu sklepu?

Oczywiście że nie. I to samo chciałem przekazać w tym wywodzie.

Ty wolisz pady, ok, ja wolę joye, ok, każdy lubi to co woli, każdy może grać na tym co woli, co wcale nie oznacza że jedno z nich jest lepsze do wszystkiego inne do niczego. Proste, prawda? :)

PS: pady były tańsze w produkcji bo nie mają części ruchomych, oraz zajmują mniej w pudełku. DLATEGO wybierano je do standardowego asortymentu. Ale to już wyższa ekonomia... ;)

2012-05-01T16:07:38+01:00

Jawohl herr major.

2012-05-01T16:26:01+01:00

Ja wtrącę jeszcze że obecne gamepady nie koniecznie są długo wytrzymałe, w przeciągu ostatnich jakiś 7 lat miałem 4 gamepady, i raczej rzadko ktoś po za mną ich używał, miałem zwyczajny 6-przyciskowy którego nazwy niestety nie pamiętam, przetrwał około 2 lat. Ale bardziej skupmy się na Dragon Padach:

Image

Wypaśny gamepad jak by się zdawało, faktycznie grało się na nim całkiem wygodnie, tylko że pierwszy wytrzymał ok. 2 lat (po roku już były problemy z działaniem), zepsuł się i kupiłem kolejny taki sam Dragon Pad który pomimo że nie był nawet bardzo dużo używany zaczął się psuć po pół roku... na początek któryś przycisk zaczął szwankować,potem analog,potem autofire itd. potem coś nie tak z połączeniem (kolorowy kabelek pewnie któryś) i rok temu poszedł do śmieci bo straciłem do niego cierpliwość gdy nagle podczas gry stawał się nieaktywny. :-) Szybko zakupiłem tani Tracer:

Image

I jak dotąd niedługo minie rok od jego kupna, i jeszcze nic w nim nie szwankuje. :-) więc jak widać marka/firma=jakość to mit. A co do joysticków to ostatni raz używałem na zlocie po jakiś 10 latach przerwy, nie miałem pojęcia o kilku przyciskowych joyach, może jeszcze jakiś joy zakupię bo zagrałbym w Olimpiadę :hee:

BTW: Czy ktoś zna dobrą i pewną stroną z joyami i gamepadami? Bo nie potrafię znaleźć nigdzie pada który ma 6 przycisków na przodzie.

2012-05-01T16:30:59+01:00

Hardy wrote:nie potrafię znaleźć nigdzie pada który ma 6 przycisków na przodzie.
Przejściówka na USB + oryginalny Dual Shock? Ma nawet 8 przycisków na przodzie. ;)

A "strona z padami" to chociażby Allegro: http://allegro.pl/urzadzenia-wskazujace ... lanty-4569

2012-05-01T17:56:09+01:00

Shoonay wrote:Widać że wiosna nadejszla, Beboki się budzą i po miesiącu przerwy na zebranie myśli do tematów wpadają... :D....
...............
Tyle jeśli chodzi o tę Twoją "lepszość", dziękuję, dobranoc. :mrgreen:

Dałeś czadu shoonay :-) To się nazywa konkretne i rzetelne podejście do tematu, zero zbędnego pierdolenia, po prostu "najlepszy przekaz w mieście" ja tak lubię.

2012-05-01T18:29:57+01:00

Shoonay wrote:
Hardy wrote:nie potrafię znaleźć nigdzie pada który ma 6 przycisków na przodzie.
Przejściówka na USB + oryginalny Dual Shock? Ma nawet 8 przycisków na przodzie. ;)

A "strona z padami" to chociażby Allegro: http://allegro.pl/urzadzenia-wskazujace ... lanty-4569

Szukałem na allegro, niestety 4-przyciskowce jak na razie same. :hmm:

2012-05-01T19:19:59+01:00

2012-05-01T20:21:44+01:00

Witam wszystkich. Nazywam się Rekki i jestem anonimowym niepołamaczem joya :-E

2012-05-01T20:30:25+01:00

Mam wrażenie,że joysticki łamią osoby bardziej impulsywne, ale mogę się mylić :-) To taka moja teoria psychologiczna :-)

2012-05-01T22:27:05+01:00

bebokus wrote:http://allegro.pl/klawiatura-pad-razer-nostromo-mmo-fps-rts-hit-w-wa-i2297915621.html

Prawie jak Power Glove :-)

Shit, co to jest
Anthrox szturcha kijem

2012-05-02T11:26:49+01:00

Weird contraption :-)

Może jak chcesz wymiatać w World of Warcraft czy innych takich; masz wszystkie skille pod ręką i tak dalej :hee:

2012-05-02T17:22:41+01:00

Gametrak słyszałem o tym ale nie widziałem. Dziwne to to.

2012-05-03T10:26:43+01:00

Hmm, taki dziwny stuff nigdy jakoś nie zawojował rynku; np Power Glove, czy dziwny wynalazek Segi: Sega Activator gdzie zamiast pada mogliśmy używać rąk i nóg.

Co innego dziś gdzie mamy kinect, playstation move czy wii.

Return to Pogaduszki wszelakie