Polski

Laptop napędzany słońcem - test przetwornicy

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
litsteve Udało mi się kupić na znanym portalu aukcyjnym taki oto "rupieć" - PRZETWORNICA STEP-UP ZASILACZ 6-35V 6-55V 200W DC - cena tej "zabawki" to trzydzieści kilka złotych.

Mam wprawdzie małe zastrzeżenia do samej konstrukcji przetwornicy , w materiale zwracam na to uwagę , ale daje radę zasilić laptopa i to jest najważniejsze.

W materiale dziabnąłem się z max napięciem na wyjściu, mamrałem coś o 33 , 35V a w opisie sprzedawca wstawił 55V - sorka za zamotanie , wynikło ono z pomiaru napięcia na wyjściu przy pierwszym uruchomieniu.

Z zauważonych kłopotów można wymienić spalenie bezpiecznika 2A 250V jaki był umieszczony we wtyczce do gniazda samochodowego , 5A 250V naprawił sytuację i lekko się grzejąc przetwornica pracowała już bez problemu.

Link do filmu zamieszczam niżej:

Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/laptop-napedzany-sloncem-test-przetwornicy-t7948.html
2023-04-13T11:48:22+01:00
Udało mi się kupić na znanym portalu aukcyjnym taki oto "rupieć" - PRZETWORNICA STEP-UP ZASILACZ 6-35V 6-55V 200W DC - cena tej "zabawki" to trzydzieści kilka złotych.

Mam wprawdzie małe zastrzeżenia do samej konstrukcji przetwornicy , w materiale zwracam na to uwagę , ale daje radę zasilić laptopa i to jest najważniejsze.

W materiale dziabnąłem się z max napięciem na wyjściu, mamrałem coś o 33 , 35V a w opisie sprzedawca wstawił 55V - sorka za zamotanie , wynikło ono z pomiaru napięcia na wyjściu przy pierwszym uruchomieniu.

Z zauważonych kłopotów można wymienić spalenie bezpiecznika 2A 250V jaki był umieszczony we wtyczce do gniazda samochodowego , 5A 250V naprawił sytuację i lekko się grzejąc przetwornica pracowała już bez problemu.

Link do filmu zamieszczam niżej:

2023-04-13T12:12:46+01:00

Re: Laptop napędzany słońcem - test przetwornicy

Powinieneś powiedzieć z dumą: "kolejny, UDANY PROJEKT".
Ukryć konstrukcję w biurku i ma się centrum dowodzenia niepodatne na blackout.

2023-04-13T12:31:27+01:00

Re: Laptop napędzany słońcem - test przetwornicy

Coś podobnego już chodzi mi po głowie, nie mylić ze wszami :haha: Zakupię jeszcze jedną przetwornicę do drugiej instalacji, pierwsza wymaga kosmetyki ( zwróciłem na to uwagę w materiale ) Każdy pomysł jest dobry aby zabezpieczyć się na wypadek POWER OFF , o zwykłej oszczędności już nie wspomnę ;)

Return to Pogaduszki wszelakie