Polski

Mp3 vs Flac

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Piwcio

Na dobrych głośnikach słychać różnice jak cholera :) Mp3 są takie przytłumione i mają szumy wystarczy w Audacity zbadać Mp3 i Flac . Mp3 cholernie szumi
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/mp3-flac-t734.html
2010-11-21T15:15:55+01:00

Na dobrych głośnikach słychać różnice jak cholera :) Mp3 są takie przytłumione i mają szumy wystarczy w Audacity zbadać Mp3 i Flac . Mp3 cholernie szumi

2010-11-21T16:26:47+01:00

Re: Mp3 vs Flac

W takim razie nie będzie dla ciebie żadnym wyzwaniem rozpoznanie w tym teście próbek w oryginalnej jakości CD zrzuconej do WAV. :-)

pogaduszki/zgaduj-zgadula-ktory-sampel-lejw-ktory-empetroja-t729.html

Proszę, udowodnij mi że jesteś w stanie rozpoznać różnicę w jakości dźwięku używając narządu SŁUCHU a nie PATRZĄC na skaczące kolumny czy inne oscyloskopy w Audacity lub wnikliwie badając końcówkę w nazwie pliku ;)

(z litości pomińmy komentarze nad sensem tego filmiku, na którym ktoś próbuje udowodnić wyższość formatu FLAC w jakości YouTube, bo to prawie tak jakby na czarno-białym Rubinie podniecać się reklamą telewizorów LCD :-E )

2010-11-21T21:18:28+01:00

Właśnie ze słuchu rozgłoś muzyke i wysłuchaj cały filmik nie patrząc na ekran . A twój test sprawdze i zobaczysz wtedy ;>

2010-11-21T22:03:13+01:00

Przecie to nie filmik testowy tylko kpina i robieniem wody z mózgu ludziom którzy o dźwiękach pojęcia nie mają, nie trzeba być audiofilem z niesamowitymi głośnikami ani specjalnie się wsłuchiwać żeby usłyszeć jak chamsko wycięli górne partie szumu w momencie kiedy podobno ma grać MP3 a ponadnaturalnie wyeksponowali kiedy gra FLAC. ŻA-ŁO-SNE ZAGRANIE a nie test. :mur:
Proszę Cię, bądźmy poważni... filmikiem z youtube udowadniać różnicę między FLAC a MP3, lol... :roll:

Zapraszam do mojego testu, jeśli chcesz możemy go także przeprowadzić na Twoim fragmencie muzyki, jestem otwarty na sugestie.

2013-01-08T13:47:39+01:00

ja mam przykład: Fool's Garden:Lemon Tree w mp3 albo Fun Lovin Criminals: Scooby Snacks w Mp3. A teraz sobie je zapuście we FLAC lub WAV.

2013-01-08T14:13:05+01:00

Podrzuć FLAC/WAV wersje, chętnie zrobię z nich ślepy test.

2013-01-08T18:54:12+01:00

mam te utwory w formacie mp3 (gdzieś są) i trzasków nie dałem rady słuchać. Jakiś czas potem usłyszałem te piosenki w radio. P-O-E-Z-J-A, normalnie słyszałem jak brzęczy bas i stuka kocioł.

2013-01-08T19:18:15+01:00

Czyli najzwyklejsza kwestia ustawienia odpowiedniej jakości kompresji mp3.
Pamiętam te stare kodeki, tak z okolic 2000 roku, dosłownie świergotały w głośnikach na wyższych częstotliwościach. :mrgreen:
A ustaw sobie takie 320kbs i pomieszaj pliki tak że sam nie będziesz mógł rozpoznać który jest który - gwarantuję ci że na ucho różnicy nie poznasz.

2013-01-08T21:35:38+01:00

@Shoonay - wiesz, trzeba brać pod uwagę że od 2000 roku nie tylko kodeki się unowocześniły, ale i człowiek cały czas 20 lat nie ma :hee:

2013-01-08T21:49:22+01:00

Właśnie to miałem na myśli - kodeki w 2000 świergotały, bo nie tylko wszyscy jechali na 128kbs, ale ich jakość pozostała wiele do życzenia głównie dlatego że ustawiało się "fastest" zamiast "quality" żeby tylko komp wydolił.
Pamiętam jak dziś, używałem jakiegoś programiku o nazwie zaczynającej się na X albo z X w nazwie, chyba japoński. Ktoś kojarzy? Aż mnie zaciekawiło co dziś porabiają.

2013-01-09T15:14:12+01:00

pierwszy program jaki w ogóle się ukazał i nadawał się do czegokolwiek wydany był w epoce win98. Rok 1999 dokładnie pamiętam i okolice wakacji. 128mbit i ni chuchu więcej, a poza tym co chwilkę się wieszał i nigdy nie miałeś pewności czy stworzył tą mp3 czy nie, bo przerabiał pcta na lodówkę (freeeeeze i trzeba było czekać aż przemieli wszystkie zadania) - trzeba było odsłuchać każdy utwór i jeśli tylko się zaczął to był git - i kłamał jak z nut.

2013-01-09T16:04:23+01:00

Różne źródła na necie podają że standard został opracowany w 1995, a w okolicach 1997 pojawił się WinAmp oraz strona mp3.com z "darmowymi próbkami" (czyt. pirackimi :hee: ) udostępnianymi przez "niezależnych artystów" (czyt. piratów :hee: ) więc ludzie skądś musieli mieć dostęp także i do kodeka, pewno komercyjnego jakiegoś, chociaż może bez żadnego frontendu jeszcze.
W 1998 powstał otwarty kodek LAME, a na rynek zaczęły wchodzić baaaaaaardzo pomału przenośne odtwarzaczki posiadające oszałamiające wielkości pamięci. ;)

Inna sprawa to moc komputerów zwykłych śmiertelników, mój piecyk z grudnia 1998 z Celeronem 333Mhz na pokładzie i 32MB pamięci miał spore problemy z płynnością odsłuchu pod W98 (bez SE oczywiście) - nie wolno było nic robić w tle, a najlepiej nie ruszać myszką. :-E
Co najśmieszniejsze, o kilka lat starsze Amigi z kartami 040/060 na pokładzie nie dochodzącymi nawet do 100MHz, robiły to porównywalnie dobrze. :mrgreen:

EDIT:
Shoonay wrote:[...] używałem jakiegoś programiku o nazwie zaczynającej się na X albo z X w nazwie, chyba japoński.
Znalazłem na starym cedeku, program nazywał się XingMPEG Encoder wersja 2.2.0 z maja 1998 roku i był komercyjny.
Nie znalazłem na necie historii wersji, ale sądząc po numerze i znając częstotliwość wydawania updejtów w tamtych czasach, stawiam że conajmniej kilkanaście miesięcy wcześniej została wydana jego pierwsza wersja. ;)

2013-01-09T18:31:39+01:00

Shoonay wrote:Nie znalazłem na necie historii wersji, ale sądząc po numerze i znając częstotliwość wydawania updejtów w tamtych czasach, stawiam że conajmniej kilkanaście miesięcy wcześniej została wydana jego pierwsza wersja. ;)

XingMPEG Encoder 2.1 - 22 października 1997

XingMPEG Encoder 2.0 - prośba o cracka, ale niestety z lutego 1998.

Jest również wzmianka o:
XingCD MPEG Compression v1.1b/v2.0 - ale nie mam potwierdzenia, że to starsza wersja tego programu ;)

A to dla olesia jakby był zainteresowany crack tutkiem:
http://www.woodmann.com/crackz/Tutorials/Xing22.htm

2013-01-09T19:31:54+01:00

Dzięki za wykopanie takich staroci, w moim internecie się nie pojawiły, znowu widzę konto Premium w google wykupiłeś...

Return to Pogaduszki wszelakie