Różne źródła na necie podają że standard został opracowany w 1995, a w okolicach 1997 pojawił się WinAmp oraz strona
mp3.com z "darmowymi próbkami" (czyt. pirackimi

) udostępnianymi przez "niezależnych artystów" (czyt. piratów

) więc ludzie skądś musieli mieć dostęp także i do kodeka, pewno komercyjnego jakiegoś, chociaż może bez żadnego frontendu jeszcze.
W 1998 powstał otwarty kodek LAME, a na rynek zaczęły wchodzić baaaaaaardzo pomału przenośne odtwarzaczki posiadające oszałamiające wielkości pamięci.

Inna sprawa to moc komputerów zwykłych śmiertelników, mój piecyk z grudnia 1998 z Celeronem 333Mhz na pokładzie i 32MB pamięci miał spore problemy z płynnością odsłuchu pod W98 (bez SE oczywiście) - nie wolno było nic robić w tle, a najlepiej nie ruszać myszką.
Co najśmieszniejsze, o kilka lat starsze Amigi z kartami 040/060 na pokładzie nie dochodzącymi nawet do 100MHz, robiły to porównywalnie dobrze.

EDIT:
Shoonay wrote:[...] używałem jakiegoś programiku o nazwie zaczynającej się na X albo z X w nazwie, chyba japoński.
Znalazłem na starym cedeku, program nazywał się XingMPEG Encoder wersja 2.2.0 z maja 1998 roku i był komercyjny.
Nie znalazłem na necie historii wersji, ale sądząc po numerze i znając częstotliwość wydawania updejtów w tamtych czasach, stawiam że conajmniej kilkanaście miesięcy wcześniej została wydana jego pierwsza wersja.