Chętnie pochwalę się swoim smartfonem i tabletem. To, czego używam najczęściej mam zawsze pod ręką, więc zrzuty ekranów będą chyba najbardziej adekwatne... ;)
Używane przeze mnie na co dzień urządzenia mobilne to Samsung Galaxy S II oraz Nexus 7 w wersji 32GB 3G.
Smartfon (Samsung Galaxy S II):
somi-smartfon.png
Tablet (Nexus 7 w wersji 32GB 3G):
somi-tablet.png
I jeszcze kilka słów o programach - wycinek z maili, jakie swego czasu wysyłałem znajomym zainteresowanym tematem oprogramowania w systemie Android.
Oprogramowanie w smartfonie:
1. 3G Watchdog - genialny program (+ widget) informujący Cię o ilości wykorzystanego internetu
2. Barcode Scanner - program do skanowania kodów QR (coraz bardziej popularne)
3. Dropbox - synchronizuje Ci pliki pomiędzy telefonem a komputerem (możesz np. wysłać właśnie zrobione zdjęcie od razu do folderu na PC)
4. Evernote - program do notatek, zasada działania - jak wyżej
5. Ghost Commander - program do obsługi plików, najlepszy!
6. Google Sky Map - pokazuje Ci mapę nieba i wyświetla nazwy konstelacji oraz gwiazdek. ;)
7. Go Launcher EX / Go Locker / Go Widget - programy zamieniające środowisko graficzne
8. Hacker's Keyboard - jeszcze inna klawiatura, świetna
9. Latarka - już masz ;)
10. Opera Mobile - przeglądarka internetowa
11. QuickPic - program do wyświetlania i obróbki grafiki + mnóstwo dodatkowych opcji. Świetny.
12. Shazam - program do rozpoznawania muzyki, np. z radia. Rewelacja!
13. Skype - komunikator
14. Speed test - podobnie jak strona internetowa, wyświetla Ci prędkość łącza internetowego
15. vCommunicator - klient GG na Androida, rewelacyjny, bardzo prosty i ascetyczny. Idealny do pracy
16. Widgetsoid - zestaw dodatkowych widgetów, w pełni konfigurowalny
17. ZDbox - zestaw narzędzi ułatwiających konfigurację telefonu - jak dla mnie bomba (możesz np. ustalić by w nocy nie budził Cię email lub SMS).
Na tablecie:
1. Moim launcherem (środowiskiem graficznym) jest Go Launcher EX (w wersji dla telefonów, nie tabletów).
2. Dropbox: tu chmura działa doskonale, wszystko pod ręką.
3. Flipboard: mnóstwo artykułów agregowanych z tysięcy stron + własne. Moje centrum treści.
4. Pocket: genialny program, który pozwala zapisywać strony internetowe w formie artykułu i czytać je offline. Bardziej przydatny gdy nie masz w tablecie 3G.
5. WiMP: płatny streaming muzyki online, w ramach miesięcznego abonamentu dostęp do prawie wszystkiego.
6. CoolReader i Moon+ Reader: dwa używane przeze mnie czytniki e-booków
7. ScreenFilter: przyciemnienie ekranu do ustalonego wcześniej poziomu.
8. QuickPic: najlepszy program do oglądania i prostej edycji obrazów
9. vCommunicator: ascetyczny klient GG (nadal używam...)
10. 500px: fotki, fotki, fotki
11: Pinterest: fotki, fotki, fotki
12: Google Reader: jeszcze działający czytnik RSS
13: Evernote: genialne crossplatformowe współdzielenie notatek
14. Total Commader: działa super + obsługuje FTP
15. MX Player: świetny odtwarzacz filmów
16. 3G Watchdog widget - info ile danych 3G zostało dotychczas zużyte + 3G on/off
17. AirDroid: synchronizacja plików z PC przez przeglądarkę
Może się komuś przyda ;)