@Pancio - dziękuję Ci za propozycję - wygląda ciekawie - widać czyim rozwiązaniem się "inspirowała" firma.
Zanim jednak napisałeś - zdążyłem już złożyć zamówienia na następujące gamepady:
MICROSOFT Xbox Series X Kontroler (cena ~259 zł)
Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2 (cena ~650 zł)
Porównam je z Logitech F710 (cena ~199-250 zł)
MICROSOFT Xbox Series X Kontrolerxbox-series-x-kontroler.jpg
Tańszy kontroler Microsoftu - Xbox Series X ma krzyżyk taki jak mój Logitech F710 - umiejscowiony jest w innym miejscu - można powiedzieć, że Microsoft zamienił miejscami lewy analog i krzyżak.
Kwestia gustu - w sumie po chwili spodobało mi się. Punkt dla Microsoft.
Plusem jest możliwość włożenia akumulatorów AA. Kolejny punkt, bo praktyczniejsze są dla mnie paluszki niż dedykowany akumulator.
Do bani jest jednak, że Microsoft przestał wspierać oprogramowanie dla Microsoft Windowsa 7

Można wgrać jedynie oryginalne sterowniki, bez możliwości dodatkowej personalizacji.
Niby sterowniki powinny wgrać się same po podłączeniu gamepada - u mnie tak się nie stało.
Co najgorsze - przez to nie można grać bezprzewodowo - KONIECZNIE trzeba łączyć się po kablu. ch*jnia.
Chyba, że zainstaluję Microsoft Windows 10. Strata punktu.
Logitech F710 ma również dwa tryby pracy: Xinput i Dinput - w padzie Microsoftu nie stwierdziłem tego.
W sumie lepiej mi działa krzyżyk w Logitechu F710, ale powiem Wam, że gamepad Microsoftu ma swój urok.
Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2microsoft-xbox-one-elite-kontroler-bezprzewodowy-seria-2-czarny.jpg
2x droższy od "standardowej" wersji pada Microsoftu.
Posiada większość zalet i wad tańszego odpowiednika oraz:
DODATKOWE MINUSY:
Nie rozumiem, dlaczego Microsoft okrągły krzyżyk wymienił na jakieś dziwadło.
Krzyżyk w serii X jest świetny - po co było go zamieniać na takie gówienko płaskowate.
I nie jestem z tym zdziwieniem odosobiony:
https://answers.microsoft.com/en-us/xbo ... bc17b9d309Where to get Hybrid D-PAD for Elite 2 Controller? Included D-pads are bad.
Just bought Elite Series 2 Controller, however I'm not a fan of 2 included D-Pads.
The Circular - it's flat, so I don't feel where are the arrows.
Arrow D-Pad - Super difficult to press diagonal movements.
I'm testing this for fighting games so I need good precision for fast D-Pad movements.
I'm thinking of using Circular, but stick something on top of it, to get a feeling where are the arrows.
Anyone has any suggestions?
My previous gamepad is Logitech F310 and it has a very good D-Pad (circular with arrows on top), I'd love to have something like that.
okragly-dpad-krzyzyk-hybrid.png
W zestawie mam akcesoria i mogę wymienić to okrągłe coś na krzyżyk - nakładki są magnetyczne tak jak w padzie proponowanym przez @Pancio... ale krzyżyk nie jest okrągły.
Pomimo tego - dobrze mi się używa krzyżyka, ale z pewnością są gry, do których wolałbym "okrągły krzyżyk".
Powiedzmy jednak, że i tak jest git porównując do "gównokrzyżyka" proponowanego przez Sony Playstation.
Minusem jest wbudowany akumulator - jak już pisałem - zdecydowanie wolę paluszki AA.
I łatwo uzasadnię swoją rację: powiedzmy, że gamepad mi się rozładował - normalnie wkładam inne akumulatory i gram dalej - w przypadku gamepada, który ma własny, wbudowany akumulator - nic nie mogę zrobić oprócz podłączenia po kablu i podładowania. Po latach akumulator też będzie bardziej zużyty - akumulatory AA wyrzucam i kupuję nowe i tyle.
Z dodatkowych zalet:
+ mogę regulować skok spustów w przodu fizycznym suwakiem - to jest w cipkę
+ mogę regulować kluczykiem analogi - j/w
+ gamepad posiada 4 łopatki pod spodem pełniące rolę dodatkowych przycisków - j/w.
Niestety przez gównianą politykę nie mogę w pełni tego rozwiązania docenić na Windows 7
+ wymienne nakładki magnetyczne
Pad rzeczywiście prezentuje się solidniej i... fajniej.
Jest fajną alternatywą do niektórych gier, pomimo tego... traktuję go jako uzupełnienie Logitecha F710 - jednak Logitech nadal ma swoje dodatkowe zalety i trudno mi go w pełni zastąpić propozycją Microsoftu.
BTW
Mają się pojawić nowe, personalizowane gamepady od Sony, które mają kosztować ponad 1200 zł o nazwie DualSense Edge
https://www.playstation.com/pl-pl/acces ... ontroller/Moim zdaniem... już 600 zł za gamepada to masakra. 1200 zł to odlot - ale na pewno znajdą się maniacy...
gamepady-microsoft-xbox-elite-2-series-x.webp