Polski

Najlepszy gamepad w roku 2022 - dyskusja

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Dzień dobry,

proszę o podzielenie się opinią jaki gamepad był w Waszej opinii najlepszy / najwygodniejszy do grania w roku 2022.
Osobiście chwalę sobie Logitech F710 i staję powoli przed wyborem - czy postawić nadal na sprawdzony model, czy kupić inny, np. taki od XBOXa?
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/najlepszy-gamepad-roku-2022-dyskusja-t7569.html
2022-12-28T18:38:30+01:00
Dzień dobry,

proszę o podzielenie się opinią jaki gamepad był w Waszej opinii najlepszy / najwygodniejszy do grania w roku 2022.
Osobiście chwalę sobie Logitech F710 i staję powoli przed wyborem - czy postawić nadal na sprawdzony model, czy kupić inny, np. taki od XBOXa?

2022-12-28T18:56:24+01:00

Re: Najlepszy gamepad w roku 2022 - dyskusja

Dowolny XBOX-owy. Wątek wyczerpany i do zamknięcia ;)

2022-12-28T19:02:15+01:00

Dowolny PS4 - owy. Wątek wyczerpany i do zamknięcia ;)

2022-12-28T19:40:49+01:00

Dajcie przykładowe oferty najbardziej wypasionego pada XBOXa i PS4 :tuptup1:
Któraś z tych firm oferuje oprogramowanie takie jak Logitech Profiler - pozwalające na zmianę układu klawiszy (zmapowanie)?
Bywa to przydatne jak gra nie oferuje czegoś takiego a w przypadku Logitecha F710.

Tymczasem plusy Logitecha F710:
1. Mogę przypisać klawisz nawet z klawiatury (Logitech Profiler)
2. Korzysta ze zwyklych baterii AA - długo trzymają, mam akumulatory
3. Możliwość zmiany trybu pracy Xinput na DirectInput i odwrotnie

logitech-profiler.webp

2022-12-28T20:13:20+01:00

Co mi po mapowaniu skoro od tych koślawych padów z ery PS1 bolą ręce po 5 minutach, szczególnie próbując grać na krzyżaku.
Pady od Microsoftu leżą w dłoni IDEALNIE.
A jeśli tak bardzo zależy ci na mapowaniu - Dualshocków nie pobijesz - DS4Windows robi robotę, w cenie dostajesz świetne wibracje.

Ja tam miałem w ręku Dualshocki 1,2, Logitechowego Chillstreama PS3, parę noname przez u znajomych. Do każdego musiałem się tygodniami przyzwyczajać a i tak ręce bolały po kilkudziesięciu minutach, kciuki ślizgały się po analogach...
Pierwszy kontakt z dziwacznym wtedy padem od X360 - leży prefekcyjnie. Czas aklimatyzacji - 0 minut, krzyżak w idealnym miejscu, analog w idealnym miejscu, wymiary idealne i kształt idealny. Microsoft trafił w dziesiątkę ze swoimi padami.
Po latach zmieniłem go na Dualshocka 4, do którego znów musiałem się przyzwyczajać i w sumie nigdy mi się to do końca nie udało, a teraz znowu siedzę na padzie od nowego Xboxa który podpasował od razu bez żadnego przyzwyczajania się.
Także:
pady Microsoftu >> długo długo nic >> dalej nic >>Dualshocki 4, 5 > cała reszta.

2022-12-28T20:35:45+01:00

Adi ja tam nie miałem problemu z padami od Sony ale z Xboxa tak. Każdy woli swoje. Ja tam nie narzekam, gra mi się dobrze tak jak tobie na Xbosie. Antek musi sam zdecydować. Ale znając życie i jego wybierze Logitecha. :mysli:

2022-12-28T21:04:00+01:00

Dziękuję Panowie - dużo mi pomogły uwagi od Was.

Widzę, że DualShock 4 w moim przypadku odpadnie, bo cenię sobie krzyżak w okrągłej formie - skosy się fajnie robi.

@adiq22:
https://www.komputronik.pl/product/7130 ... zarny.html

Elmek13 wrote:Ale znając życie i jego wybierze Logitecha.

Dobrze, że Ty lubisz eksperymenty i nie pozostajesz konserwatywny - zwłaszcza jak masz grać ze mną i Bobrem :-)

Myślę, że kupię na próbę pada Microsoft Elite Series 2 - cena na Komputroniku zaporowa, ale może jakieś ratki 0%... no chyba, że mi się nie spodoba, to zwrot w ciągu 14 dni - za takie pieniądze oczekuję efektu wow.

Microsoft-Xbox-kontroler-bezprzewodowy Elite-Series-2.jpg

A to, co to jest - jakieś części zamienne?
Mogę sobie wybrać czy wolę analogi wgłębione czy wypukłe?
co-to-jest.jpg

[edit]
Aha... już widzę.
Microsoft Elite Series 2 Component Pack (pełny pakiet elementów)
nr kat. 1274104

do Xbox Elite Series 2 - wymienny pad kierunkowy, 4 wymienne drążki (2 klasyczne, 1 długi, 1 kopułkowy), 4 łopatki (2 średnie, 2 mini), futerał, stacja dokująca do ładowania, kabel USB-C

Pad-bezprzewodowy-Microsoft-Xbox-Elite-Series-2-Kod-producenta-FST-00003.jpg

Ponoć ta wersja jest nawet programowalna:
Cena odzwierciedla jakość. Mimo iż standardowe pady MS do xboxa są wysokiej jakości i trudno im coś zarzucić, to biorąc do ręki ten czujesz różnicę. Programowalne spusty pod uchwytami podnoszą wygodę grania na wyższy poziom. Ponieważ praktycznie każdy element pada można zaprogramować w aplikacji i utworzyć, poza domyślnym, 3 indywidualne profile, dostępne w każdej chwili, dedykowanym przełącznikiem na padzie, ten pad, po prostu wymaga poświęcenia czasu na jego dostosowanie...dla niektórych to pewnie będzie strata czasu, jednakże podczas grania, pad zrewanżuje się po wielokroć poprzez dużo lepszą funkcjonalność i wygodę...Przypisując na przykład pod spusty przyciski A,B,X,Y "uwalniasz" kciuk, co daje potencjał na zupełnie inne podejście do wykonywania skomplikowanych akcji... O magnetycznych mocowaniach nie będę się rozpisywał ale są mega wygodne i w żaden sposób nie wpływają na jakość rozgrywki. Również możliwość dostosowania, zarówno programowego jaki i mechanicznego responsywności spustów, grzybków daje możliwość indywidualizacji ustawień pada pod własne preferencje.

Na minus, że ma własny akumulator, zamiast klasycznych paluszków AA...

2022-12-28T21:14:16+01:00

Ja od lat korzystam z Logitechów i jestem zadowolony, ostatnio u brata grałem na tym padzie od X-boxa i drażnią mnie te przyciski z tyłu pada.

2022-12-28T21:26:17+01:00

Elmek13 wrote:Adi ja tam nie miałem problemu z padami od Sony ale z Xboxa tak. Każdy woli swoje. Ja tam nie narzekam, gra mi się dobrze tak jak tobie na Xbosie. Antek musi sam zdecydować. Ale znając życie i jego wybierze Logitecha. :mysli:

Zgadzam się z tym, tylko moje odczucia są takie, że po latach grania na padach od pegasusa, joyach amigowych i klawiaturze blaszaka tylko z przesiadką na ówczesne pady a'la PS1 miałem zawsze problem i musiałem się do nich przyzwyczajać. Pad od X360 był pierwszym takim wynalazkiem, który wydawał się naturalnym przedłużeniem ręki. Tymczasowa przygoda z Dualshockiem 4 to powrót do męczarni z czasów PS1.

Z kolei o nowych padach MS opinię mam taką, że o ile ergonomia jak zwykle jest cacy i niczego lepszego dzisiaj w sklepach nie ma, o tyle martwi mnie ich żywotność. Krzyżak i przyciski są twarde oraz głośne, jakby były na mikrostykach, a z tymi mam średnie doświadczenia... No i te silniczki w triggerach to jest jakiś kur*a dramat. Tarabaniące, zagłuszające dźwięk z głośników grzechotki, których nie da się wyłączyć, ale na szczęście mało która gra je obsługuje. Niestety Forzy trzeba przechodzić w ich akompaniamencie :huh:
https://www.youtube.com/watch?v=AMyAQ5mCpOI

Podejrzewam, że haptyka z nowego Dualshocka jest tak opatentowana, że Microsoft może o niej tylko pomarzyć...

Anthrox wrote:Widzę, że DualShock 4 w moim przypadku odpadnie, bo cenię sobie krzyżak w okrągłej formie - skosy się fajnie robi.

Skosy na DS4 to porażka. Myślałem, że nie będzie tak źle, ale jest. Do półokręgów w bijatykach też się nie nadaje po mimo wyglądu pozorującego osobne przyciski to ciągle jeden kawałek plastiku pod obudową i zamiast kręcenia o 180 stopni wykręca np 210.

2022-12-28T21:26:59+01:00

Ja mam trochę odmienne zdanie na temat pada od X360. Mam wersję PC tego pada bezprzewodowego, o ile analogi są fajne i precyzyjne o tyle nigdy nie mogłem przyzwyczaić się do krzyżaka.. Lata grania na padach od konsol Sony zrobiło swoje..

2022-12-28T21:31:41+01:00

Anthrox wrote:Dobrze, że Ty lubisz eksperymenty i nie pozostajesz konserwatywny - zwłaszcza jak masz grać ze mną i Bobrem

Dlatego z wami nie gram, bo nie mam dobrego pada. :-P

2022-12-28T21:32:30+01:00

W sumie to też kwestia czym sterujesz, Ja na ten przykład nigdy nie nauczyłem się sterować analogiem i zawsze robię to krzyżakiem.

2022-12-28T21:35:14+01:00

2Tom wrote:Ja mam trochę odmienne zdanie na temat pada od X360. Mam wersję PC tego pada bezprzewodowego, o ile analogi są fajne i precyzyjne o tyle nigdy nie mogłem przyzwyczaić się do krzyżaka.. Lata grania na padach od konsol Sony zrobiło swoje..

Fabrycznie krzyżak w padzie od X360 to największa tragedia jaką widziałem w jakimkolwiek kontrolerze. :mur: Po lekkim zmodowaniu okazał się najlepszym krzyżakiem jaki miałem w jakimkolwiek kontrolerze :tuptup1: Tylko te półokręgi w bijatykach... tutaj dużo lepiej sprawuje się jednak pad od Xboxa Series X

Wydaje się głupie, ale działa...

2022-12-28T21:39:16+01:00

Na czym polegało to "zmodowanie" krzyżaka?

2022-12-28T21:45:18+01:00

Hardy wrote:W sumie to też kwestia czym sterujesz, Ja na ten przykład nigdy nie nauczyłem się sterować analogiem i zawsze robię to krzyżakiem.

też tak mam... analogi zawsze były dla mnie za czułe...
Jedyna gra, w których ich używałem to Mortal Kombat

2Tom wrote:Na czym polegało to "zmodowanie" krzyżaka?

Spójrz na film - brakowało BBCode - mogłeś przegapić link do filmu.

2022-12-28T21:47:43+01:00

Dokładnie tak, nie widziałem filmiku dopiero się pojawił .. Dzięki

2022-12-28T22:46:26+01:00

Ja używam dwóch padów, jeden Mad Dog GC 550 bezprzewodowy. Wygląda jak te od Xboxa. Gra się dobrze, ale czy tak jak na oryginale nie wiem. Drugi przewodowy Esperanzy Vanquisher EGG 110K przewodowy. Gra się ok, ale klawisze wydają dźwięki jak pady z pegasusa trochę. Za dość małe pieniądze jednak pogrywam sobie bez problemu w Fifę22 czy inne więc jest git. Ale do najlepszych bym ich nie zaliczył. Mad Dog do średniaków, chociaż porównując cenę za jakość... :-P

2022-12-28T23:22:52+01:00

adiq22 wrote:Fabrycznie krzyżak w padzie od X360 to największa tragedia jaką widziałem w jakimkolwiek kontrolerze. Po lekkim zmodowaniu okazał się najlepszym krzyżakiem jaki miałem w jakimkolwiek kontrolerze Tylko te półokręgi w bijatykach... tutaj dużo lepiej sprawuje się jednak pad od Xboxa Series X

Dzięki Ci, za poradę - widzę, że pad Microsoft Xbox Series kosztuje połowę ceny Microsoft Elite Series 2, dodatkowo ma jakby przyjemniejszy krzyżak (okrągły jak w Logitech F710) no i... JEST NA BATERIE AA :)

Również zamówię i wypróbuję czy lepszy byłby dla mnie Microsoft Elite Series 2 czy Microsoft Xbox Series.

2022-12-29T01:57:13+01:00

ja kupilem tego
8bitdo ultimate bluetooth controller

jezeli nie chcesz martwic sie o "stick drift" to cos dla ciebie. zawiera w sobie magnetyczne triggery i analogi.
calkiem w cipke ;)

2023-01-02T19:23:16+01:00

@Pancio - dziękuję Ci za propozycję - wygląda ciekawie - widać czyim rozwiązaniem się "inspirowała" firma.

Zanim jednak napisałeś - zdążyłem już złożyć zamówienia na następujące gamepady:
MICROSOFT Xbox Series X Kontroler (cena ~259 zł)
Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2 (cena ~650 zł)

Porównam je z Logitech F710 (cena ~199-250 zł)

MICROSOFT Xbox Series X Kontroler
xbox-series-x-kontroler.jpg

Tańszy kontroler Microsoftu - Xbox Series X ma krzyżyk taki jak mój Logitech F710 - umiejscowiony jest w innym miejscu - można powiedzieć, że Microsoft zamienił miejscami lewy analog i krzyżak.
Kwestia gustu - w sumie po chwili spodobało mi się. Punkt dla Microsoft.
Plusem jest możliwość włożenia akumulatorów AA. Kolejny punkt, bo praktyczniejsze są dla mnie paluszki niż dedykowany akumulator.

Do bani jest jednak, że Microsoft przestał wspierać oprogramowanie dla Microsoft Windowsa 7 :dobani:
Można wgrać jedynie oryginalne sterowniki, bez możliwości dodatkowej personalizacji.
Niby sterowniki powinny wgrać się same po podłączeniu gamepada - u mnie tak się nie stało.
Co najgorsze - przez to nie można grać bezprzewodowo - KONIECZNIE trzeba łączyć się po kablu. ch*jnia.
Chyba, że zainstaluję Microsoft Windows 10. Strata punktu.
Logitech F710 ma również dwa tryby pracy: Xinput i Dinput - w padzie Microsoftu nie stwierdziłem tego.

W sumie lepiej mi działa krzyżyk w Logitechu F710, ale powiem Wam, że gamepad Microsoftu ma swój urok.

Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
microsoft-xbox-one-elite-kontroler-bezprzewodowy-seria-2-czarny.jpg

2x droższy od "standardowej" wersji pada Microsoftu.
Posiada większość zalet i wad tańszego odpowiednika oraz:

DODATKOWE MINUSY:
Nie rozumiem, dlaczego Microsoft okrągły krzyżyk wymienił na jakieś dziwadło.
Krzyżyk w serii X jest świetny - po co było go zamieniać na takie gówienko płaskowate.
I nie jestem z tym zdziwieniem odosobiony:
https://answers.microsoft.com/en-us/xbo ... bc17b9d309

Where to get Hybrid D-PAD for Elite 2 Controller? Included D-pads are bad.
Just bought Elite Series 2 Controller, however I'm not a fan of 2 included D-Pads.

The Circular - it's flat, so I don't feel where are the arrows.

Arrow D-Pad - Super difficult to press diagonal movements.
I'm testing this for fighting games so I need good precision for fast D-Pad movements.

I'm thinking of using Circular, but stick something on top of it, to get a feeling where are the arrows.

Anyone has any suggestions?

My previous gamepad is Logitech F310 and it has a very good D-Pad (circular with arrows on top), I'd love to have something like that.
okragly-dpad-krzyzyk-hybrid.png

W zestawie mam akcesoria i mogę wymienić to okrągłe coś na krzyżyk - nakładki są magnetyczne tak jak w padzie proponowanym przez @Pancio... ale krzyżyk nie jest okrągły.
Pomimo tego - dobrze mi się używa krzyżyka, ale z pewnością są gry, do których wolałbym "okrągły krzyżyk".
Powiedzmy jednak, że i tak jest git porównując do "gównokrzyżyka" proponowanego przez Sony Playstation.

Minusem jest wbudowany akumulator - jak już pisałem - zdecydowanie wolę paluszki AA.
I łatwo uzasadnię swoją rację: powiedzmy, że gamepad mi się rozładował - normalnie wkładam inne akumulatory i gram dalej - w przypadku gamepada, który ma własny, wbudowany akumulator - nic nie mogę zrobić oprócz podłączenia po kablu i podładowania. Po latach akumulator też będzie bardziej zużyty - akumulatory AA wyrzucam i kupuję nowe i tyle.

Z dodatkowych zalet:
+ mogę regulować skok spustów w przodu fizycznym suwakiem - to jest w cipkę
+ mogę regulować kluczykiem analogi - j/w
+ gamepad posiada 4 łopatki pod spodem pełniące rolę dodatkowych przycisków - j/w.
Niestety przez gównianą politykę nie mogę w pełni tego rozwiązania docenić na Windows 7
+ wymienne nakładki magnetyczne

Pad rzeczywiście prezentuje się solidniej i... fajniej.

Jest fajną alternatywą do niektórych gier, pomimo tego... traktuję go jako uzupełnienie Logitecha F710 - jednak Logitech nadal ma swoje dodatkowe zalety i trudno mi go w pełni zastąpić propozycją Microsoftu.

BTW
Mają się pojawić nowe, personalizowane gamepady od Sony, które mają kosztować ponad 1200 zł o nazwie DualSense Edge :-)
https://www.playstation.com/pl-pl/acces ... ontroller/

Moim zdaniem... już 600 zł za gamepada to masakra. 1200 zł to odlot - ale na pewno znajdą się maniacy...

gamepady-microsoft-xbox-elite-2-series-x.webp

Return to Pogaduszki wszelakie