Polski

Netflix - temat ogólny

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
adiq22 Krzyżyk na drogę z usługą dla jednej osoby za 60 zeta.
Teraz HBO za 19/29 zł daje profile, 4K, HDR, Atmosa i jakość biblioteki HBO co samo w sobie jest największą zaletą. Lada moment wejdzie Disney, pewnie z podobnym cennikiem. Osobny temat to Prime Video za niecałe 50 zeta rocznie - ale tutaj trzeba przyznać że jakość tego serwisu odpowiada cenie :mrgreen:
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/netflix-temat-ogolny-t6599.html
2022-03-17T18:27:00+01:00

Re: Netflix - temat ogólny

Krzyżyk na drogę z usługą dla jednej osoby za 60 zeta.
Teraz HBO za 19/29 zł daje profile, 4K, HDR, Atmosa i jakość biblioteki HBO co samo w sobie jest największą zaletą. Lada moment wejdzie Disney, pewnie z podobnym cennikiem. Osobny temat to Prime Video za niecałe 50 zeta rocznie - ale tutaj trzeba przyznać że jakość tego serwisu odpowiada cenie :mrgreen:

2022-05-07T01:15:44+01:00

Netflix na 5 kont wynosi teraz 12zł więc chyba dalej zostaję ;)

2022-07-22T00:05:59+01:00

Netflix wykrwawia się. Serwis traci widzów drugi kwartał z rzędu. Pomogą reklamy?

970 tys. abonentów stracił Netflix w drugim kwartale 2022 r. Największy serwis streamingowy na świecie chce zmienić tendencję wskazującą na odpływ widzów, choć tegoroczne straty są i tak mniejsze od prognozowanych. Szykowane są nowe rozwiązania dotyczące reklam oraz dostępu do kont.

Netflix poinformował, że stracił 970 tys. abonentów w drugim kwartale tego roku i obecnie ma ich ponad 220 mln całym świecie. Straty są niższe niż przewidywano, co jednak nie zmienia podejścia szefostwa serwisu, które widzi pilną potrzebę zmian.

Wyniki Netflixa. Tak źle nie było od 10 lat
W drugim kwartale 2022 r. Netflix stracił 1,3 mln abonentów w USA i Kanadzie, ale łączna strata była mniejsza, bo serwis zyskał w innych rejonach świata, zwłaszcza w Azji.

Wcześniej, w pierwszym kwartale br. oferujący filmy na życzenie popularny serwis streamingowy stracił 200 tys. "stałych" widzów. Tym samym po raz pierwszy od dekady Netflix nie odnotował kwartalnego wzrostu liczby abonentów. Winą za sytuację serwis obarczył m.in. napięcia ekonomiczne, dzielenie się hasłami i rosnącą konkurencję na rynku streamingu.

Warto zauważyć, że widzowie rezygnowali z subskrypcji mimo pojawienia się w ostatnich tygodniach flagowej premiery Netflixa, czyli czwartego sezonu serialu "Stranger Things".

Prognozy dla Netflixa. Będzie lepiej
W gąszczu danych przyprawiających kierownictwo Netflixa o ból głowy są także te pozytywne, dotyczące prognoz. W trzecim kwartale 2022 r. na subskrypcję ma zdecydować się około miliona widzów.

Mimo optymistycznych przewidywań Netflix podjął działania ratunkowe. Serwis zajął się m.in. kwestią dzielenia haseł do kont. W miniony poniedziałek ogłosił, że trwają testy nowej funkcji w pięciu kolejnych krajach Ameryki Łacińskiej, pozwalającej użytkownikom na "dodanie domu" za dodatkowe 2,99 dol. miesięcznie.

Reklamy na Netfliksie
Takie decyzje mają przeciwdziałać zjawisku polegającemu na korzystaniu z platformy bez płacenia za nią. Netflix szacuje, że dzieje się tak nawet w 100 mln gospodarstw domowych na całym świecie. W planach jest wprowadzenie płatnego udostępnienia konta, a testy tego rozwiązania miały wypaść obiecująco.

Netflix chce też wprowadzić reklamy, choć najprawdopodobniej nie obejmą one wszystkich filmów i seriali w ofercie. W przypadku ich wprowadzenia subskrypcja byłaby tańsza. Uruchomienie reklam ma nastąpić na początku 2023 r. Poprzednio spółka poinformowała o wprowadzeniu nowego modelu biznesowego jeszcze w tym roku.

Źródło: https://www.money.pl/gospodarka/netflix ... 8800a.html

Czy zaskakuje Was ta tendencja spadkowa? Czy ktoś z Was niczym porucznik Columbo posiada hipotezę dlaczego ludzie cofają subskrypcję Netflixowi? :mrgreen:

2022-07-22T13:32:15+01:00

1. Wypuszczają masowo seriale / filmy które większość to same gnioty
2. Konkurencja oferuje ciekawsze tytuły
3. Tak to jest jak nakłada się sankcję... przez co traci się abonentów
4. Masowe usuwanie / kasowanie seriali

Cóż sami sobie dziurę kopią, a konkurencja rośnie i wypuszcza w miarę ciekawe produkcje.

2022-07-23T01:36:33+01:00

A nad czym się tu zastanawiać skoro w cenie abonamentu samego Netflixa masz HBO+Amazon+Disney bez żadnych zniżek. Ze zniżkami zostanie ci jeszcze z 15 PLN w kieszeni. Co prawda patrząc na ostatnie działania HBO - te ceny zbyt długo się nie utrzymają, ale na dzisiaj Netflix ze swoją ceną z d... nie ma racji bytu. Tylko współdzielenie kont ich ratuje.

2022-07-23T12:20:15+01:00

Właśnie ja też rezygnuję z Netflixa za dużo chcą, co z tego że jest nas 4 jak po 15 zeta trzeba rzygać co miesiąc lub 60 na 4 miesiące.

2022-07-23T13:03:02+01:00

Moje spostrzeżenie. Jak ktoś lubi filmy, seriale i czasami nowości kinowe lepszej marki to znajdzie coś dla siebie płacą nawet 3 dychy/miesiąc. Ale dla pozostałych te całe Netflixy, hbo, disney a nawet canal+ to nuda, na którą szkoda kasy i oczu. Dobry film raz na miesiąc, czasami na dwa. Lipa i nabijanie kapusty :amen:

2022-07-23T19:05:24+01:00

Mnie zawsze zastanawia, jaki trzeba mieć przerób, żeby uznać, że na jakiejkolwiek większej platformie VOD nie ma czego oglądać. Chyba, że to działa na takiej samej zasadzie jak lodówka - otwierasz lodówkę pełną żarcia i stwierdzasz, że w gruncie rzeczy to nie ma czego jeść :-D

Na samym HBO jest od groma samych rewelacyjnych seriali, a przecież są jeszcze filmy. Moja kupka wstydu robi się coraz większa, a co chwilę pojawiają się nowe seriale / nowe odcinki starych serii. Jeśli wziąć się za seriale to filmów w ogóle nie ma kiedy ogarnąć.

No nie mów mi, że z tej listy wszystko obejrzałeś
https://upflix.pl/hbomax/serial/?ocena= ... sort=ocena
:mrgreen:

Do zabicia czasu to nawet na Amazonie znajdzie się masa treści.

2022-07-24T08:31:26+01:00

kompania braci, gra o tron, Sopranos, Westworld, te co ciekawsze :mrgreen:

2022-07-24T11:05:29+01:00

Dlatego napisałem:
Jak ktoś lubi filmy, seriale i czasami nowości kinowe lepszej marki to znajdzie coś dla siebie
dla tych co oglądają TV czasami takie to sobie, niewarte uwagi i dodatkowej kasy ;]

2022-07-24T11:16:45+01:00

Netflix by się ratować planuje sprzedawać swoje produkcje innym kanałom VOD by mogły je emitować :D

2022-07-25T01:14:37+01:00

Glob@s wrote:Dlatego napisałem:
Jak ktoś lubi filmy, seriale i czasami nowości kinowe lepszej marki to znajdzie coś dla siebie
dla tych co oglądają TV czasami takie to sobie, niewarte uwagi i dodatkowej kasy ;]

A wg mnie ci którzy oglądają TV od święta tym bardziej powinni sobie kupić choćby Amazona za 40 PLN/rok. W przedziale godzinowym od rana do godziny 20 w telewizji lecą wyłącznie Trudne Sprawy/Tajemnice Sąsiadów/Tajemniczy kosmici/Tajemniczy policjanci i inne barachło. Po 20-tej z kolei kiedy bym nie włączył telewizora to trafiam na n-tą powtórkę jakiegoś starego filmu albo blok reklamowy (przerywany tzw. ogłoszeniem społecznym, po którym następuje kolejny blok reklamowy :mur: ). Wiarę w telewizję naziemną ratują trochę tematyczne kanały od TVP, ale i tak IMO warto wydać tych parę złotych miesięcznie dla zabicia wolnego czasu.

2022-07-27T08:09:34+01:00

Z żoną obejrzeliśmy na Netflixie chyba wszystkie warte uwagi filmy ostatnich lat, które zamieścili. Ale mam na spółę z rodziną i znajomymi więc te 12zł co miesiąc to jest nic, w porównaniu do pójścia np. do kina gdzie za jednym razem trzeba wybulić jakieś minimum 50zł praktycznie, a siedzenia w MK i Cinemie też nie należą do najwygodniejszych. Ciekawi mnie czy w Amazonie są jakieś ciekawe filmy za to. 40zł za rok jeśli doczytałem dobrze to niedużo.

2022-07-27T21:54:15+01:00

Prime Video z punktu widzenia Polaka ma jakość ich sklepu - czyli burdel na kółkach :-)
Biblioteka jest skromna, mnóstwo pozycji nie ma nawet polskich napisów, wyszukiwarka to tragedia, choć nie aż taka jak w sklepie Amazona - bo coś tam da się jednak znaleźć, ale np. każdy sezon serialu to osobna pozycja i po wpisaniu 'chicago' masz całą wyszukiwarkę zawaloną jednym serialem.
Apka na Android TV to tragedia, chodzi ślamazarnie, jeśli nie masz dedykowanych klawiszy do przewijania na pilocie to maks. prędkość przewijania jest chyba 2x albo 3x. W dodatku na niektórych urządzeniach część pozycji ma kaszankę zamiast dźwięku przy ścieżce Dolby np. Midway na Miboxie ma pogłos (i przy okazji skopane napisy z niedziałającymi kodami formatowania). Tu akurat można wspomóc się chromecastem gdzie jest możliwość szybkiego przewijania na telefonie i można przełączyć ścieżkę audio na zwykłe stereo.
Fajny za to jest X-Ray i wyświetlanie listy aktorów którzy są w danej chwili na ekranie.

IMO w takim stanie jak teraz to Prime Video nie jest warte więcej niż powiedzmy 15zł miesięcznie. Za te pół stówy rocznie warto sprawdzić nawet z ciekawości, a w gratisie dostajesz przy okazji Prime Gaming rozdające gry i darmową dostawę w ich sklepie (ale znaleźć coś w tym burdlu to prawdziwa sztuka)

2023-05-24T21:02:23+01:00

https://geekweek.interia.pl/streaming/n ... Id,6797539

"Dzielenie konta na Netflixie. Ile zapłacimy w Polsce?
Jak informuje Netflix, na skrzynki mailowe korzystających z serwisu i dzielących się kontem trafiają wiadomości ze szczegółami na temat zmian. 
Aby korzystać z Netflixa z osobami, z którymi nie mieszkamy, możemy dopłacać 9,99 zł miesięcznie i... mieć święty spokój. 

Czytaj więcej na https://geekweek.interia.pl/streaming/n ... ign=chrome"

Wychodzi na to, że zamiast 12zł w pięciu będziemy płacić po 20zł [60zł +4x10zł] więc dalej się jeszcze chyba opłaca. Ale swoją drogą mało nowych filmów ostatnio ciekawych, więc jeszcze można się zastanowić :ok1:

2023-05-24T21:05:37+01:00

A ja słyszałem, że w sumie to nic się nie zmieni. ;]

Return to Pogaduszki wszelakie