Niska wydajność w starych i starszych grach.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

No bez jaj, oczekujesz że karta która dopiero co wyszła będzie się chciała zainstalować na starych sterach które nie potrafią jej obsłużyć? :-E
Pamiętam czasy że trzeba było instalować stare stery bo jakieś gry miały problemy, miałem tak na moim niesamowitym GeForce 440MX i grze Heroes of Might and Magic 3 które na najnowszych sterach nie chciały się wcale wyświetlać.
Ale to chodzi o to że stare stery są przeznaczone dla starej karty a nowe stery na starej karcie mogą pogarszać sprawę, a nie o to że na najnowszej karcie zainstalujesz jakieś stare stery i nagle stare gry zaczną działać lepiej.

@Roni: ja nadal czekam, proszę, wyjaśnij o co chodzi z tym procesorem matematycznym i jego emulacją?
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Masz procesor AMD x4 i on ma 4 rdzenie i 1 z nich jest jako jednostka matematyczna a pozostałe przepływowe które dostają informacje z tego procesora matematycznego i te dane które są obliczane na tym jednym rdzeniu matematycznie on je pakuje i wysyła je do pozostałych które są tylko przekaźnikiem.

A Intel 4 rdzeniowy ma 2 Procesory Matematyczne i 2 Przepływowe.

A dla twojej ciekawostki do nie dawna Konsola Ps3. Cały czas człowiek myślał że ona ma 8 rdzeni a to gówno prawda w lato wyszło info że konsola ma Fizycznie 1 rdzeń i aż 7 Emulowanych.
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 782
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 23:02
Online: 45d 23h 41m 25s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Dzięki, nie wiedziałem o tym.

Więc to dlatego od dawna słyszy się (pamiętam gdzieś tak w okolicach 2005 roku) że ilość gigaherców na budziku i rdzeni pod kloszem przestała mieć znaczenie, a intel nadal wygrywa wyścig procesorów.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Dokładnie. Kiedyś to wszystkie urządzenia obciążały jednostkę CPU a teraz dodatkowe urządzenia typu karty graficzne dźwiękowe itp.. mają swój procesor i one są bardziej obciążane pracą niż nasz CPU Komputera.
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 782
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 23:02
Online: 45d 23h 41m 25s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

RoniWorlds wrote:Ok ale jesteś już na nowym systemie ?? jak tak to instaluj te najnowsze i zobacz czy jest lepiej.


Jeszcze nie.

-- 18 Sty 2013, 04:38 --

tauri5 wrote:ihtius co do robienia kopii save z gier to możesz po prostu przenieść foldery z zapisami na inną partycję/dysk (ja tak robię) :-) co do stawiania OS'a przez sklep -- tu z grzeczności i szacunku do Ciebie po prostu będę milczał :-E
Powiem tylko że mi w grudniu gdy kupiłem nowy komputer w sklepie też postawili system, pierwsze co zrobiłem po przyjechaniu do domu -- reinstalacja systemu :P

Jeżeli Roni ma rację co do numeracji kart i w GeForcach jest podobna numeracja jak w Radeonach, czyli 4 - 5 oznaczają słabszy układ graficzny danej serii np. Radeon 6450 jest znacznie słabszy niż Radeon 6670 to faktycznie może oznaczać że karta nie wydala, ale tu bym poczekał z werdyktem póki nie postawisz nowego OS, lub nie pokąbinujesz ze sterownikami :-)


Fakt co do tych sklepów. Mi nawet nie włączyli w Biosie trybu AHCI dla dysków tylko miałem IDE ! Więc sam musiałem zainstalować sterownik bo Windows nie chciał tego zrobić. Co za wspaniały system, który miał mieć przecież w sobie wszystko. Po za tym tak mi kable pospinali w obudowie, że nie mogłem nawet podłączyć dodatkowych dysków, chyba tak specjalnie abym nic nie podłączał i żeby to oni robili a nie ja. Po za tym przepływ powietrza zakłócały, ale z kumplem zrobiliśmy z nimi porządek i mam dyski w kompie, tylko pytanie czy w razie reklamacji nie będą się pluli ? Bo na karcie gwarancyjnej jest aby robiły to uprawnione osoby. No cóż nie chciałem z tym jechać do sklepu i płacić za podłączanie dysków skoro mogłem to zrobić w domu. Następnym razem będę kupował części osobno bo widzę że dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Jak mi się dana część popsuje to nie muszę jechać z całym kompem tylko zawożę daną część :)

-- 18 Sty 2013, 04:48 --

Shoonay wrote:No bez jaj, oczekujesz że karta która dopiero co wyszła będzie się chciała zainstalować na starych sterach które nie potrafią jej obsłużyć? :-E


Sterowniki dołączone do karty graficznej więc chyba producent wie co daje ?! Wersja to 267.85. Wpierw wogóle odinstalowałem nowsze stery a dopiero później instalowałem te stare tylko że teraz pxysh w tych starszych sterach nie chce się zainstalować.

-- 18 Sty 2013, 04:48 --

Karta dopiero co nie wyszła.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:musiałem zainstalować sterownik bo Windows nie chciał tego zrobić. Co za wspaniały system, który miał mieć przecież w sobie wszystko.
Instalowałem u siebie nowy sprzęt od razu w trybie AHCI i win ma sterowniki, to chodzi o to że instalując na jednym trybie nie możesz "bezboleśnie" przejść na ten drugi. Podobno trza grzebać w rejestrze czy cuś, nie wiem, nie interesowałem się bo jak mówiłem instalowałem to od razu.

ihtius wrote:czy w razie reklamacji nie będą się pluli ? Bo na karcie gwarancyjnej jest aby robiły to uprawnione osoby.
A jak sprawdzą kto to robił? :-E
Gwarancja = plomba. Jeśli jej nie naruszyliście (lub nie miałeś założonej) i nadal masz towar zgodny z zakupem to jest wszystko w porządku.

ihtius wrote:Sterowniki dołączone do karty graficznej więc chyba producent wie co daje ?!
Producent nie pakuje pudełek, a po pierwsze karty się buduje w jednej fabryce, po drugie płyty tłoczy w innej, po trzecie wszystko pakuje jeszcze w całkiem innym miejscu, a po czwarte na końcu jeszcze sprzedawca ma do tego dostęp i może sobie mieszać ile chce. Gdziekolwiek mogła zajść pomyłka lub ktoś umyślnie wcisnął pierwszą lepszą płytę. A po piąte jeszcze inna grupa ludzi zajmuje się programowaniem sterowników, więc wiesz, do pudełka wrzuca się co ma się pod ręką a nie to co jest w stanie wykorzystać 100% możliwości danej karty.
Poza tym podobno kupiłeś pieca w sklepie a nie poszczególne sprzęty w osobnych pudełkach? Więc sądząc po innych ftopach związanych z tym piecem oni coś sknocić mogli.

ihtius wrote:Wersja to 267.85
To wiele tłumaczy, mimo że premiera karty odbyła się w marcu 2011 to najstarsze oficjalne sterowniki jakie znalazłem na stronie nvidii - o kilka cyferek nowsze niż twoje - nie mają jej nawet na liście supportowanych sprzętów: http://www.nvidia.pl/object/win7-winvis ... er-pl.html
EDIT: W tym temacie ktoś też miał problem z tymi sterami: https://forums.geforce.com/default/topi ... gtx-560ti/

Podsumowując: ściągaj najnowsze stery jakie znajdziesz (na ten czas 310.90) i przeprowadź pełną instalacją z odinstalowaniem starych wersji.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

ihtius nie mają prawa Ci nawet mruknąć :) Już pomijając to o czym napisał szón, a napisał słusznie, to w świetle litery prawa sklep nie może ci złożyć plomby na komputer (prawo własności się kłania) i tym samym zmusić Cię do korzystania z ich usług (zazwyczaj odpłatnie) - w takim przypadku mamy do czynienia z wymuszeniem.
ihtius mówisz że masz taki zapis w karcie gwarancyjnej :
Bo na karcie gwarancyjnej jest aby robiły to uprawnione osoby. No cóż nie chciałem z tym jechać do sklepu i płacić za podłączanie dysków skoro mogłem to zrobić w domu
W tym wypadku sklep nie ma prawa pobrać opłaty za usługę gdyż jest to usługa gwarancyjna. Jeżeli sklep pobiera opłatę za odpięcie czy podpięcie kabli już jest to wymuszenie. Po za tym jak zauważył szón + jak sprawdzą kto Ci te kable podpina czy układał ?
Last edited by tauri5 on 18 Jan 2013, 13:20, edited 1 time in total.
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3514
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 11:10
Online: 51d 7h 35m 9s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Nie wiem jak teraz, ale badziewne gotowce z biedronki zdaje się kilka lat temu były jeszcze plombowane jak kumpel kupował.

Apropos gwarancji i zgodności towaru, taka śmieszna sytuacja związana z moim pierwszym piecem z 1998 roku mi się przypomniała, jak padło mu coś tam po ponad roku użytkowania na płycie głównej czy cuś i nie chciał się uruchamiać.
Pamiętam że kombinowałem swego czasu z chłodzeniem, więc oryginalną obudowę pociąłem trochę dodając wentylator na przód i z boku, nie była to ładna robota ale działało. :-E
Wyobraźcie sobie ich miny jak zobaczyli takiego amatorskiego moda - metalowa obudowa wycięta nożycami do blachy. :lol2:

Zgadnijcie, co mi w związku z tym zrobili? Jajco. Bo to chodzi o to żeby sprzęt reklamowany się zgadzał z opisem na gwarancji, resztę komponentów wymieniasz na własną odpowiedzialność i na własną odpowiedzialność wysyłasz do naprawy w razie problemów, proste. :-)
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Skladam komputery już 15 lat i wiemy nie od dziś że komputery typu gotowy z hipermarketu lub np. Vobis lub KomputerTronic są to komputery zazwyczaj bez możliwości dalszej rozbudowy lub mają ograniczone możliwości.
Kilka miesiecy temu z kumplem zrobiliśmy test on kupił kompa w hipermarkecie a ja złożyłem takiego samego kompa natakich samych podzespołach ale innych firm. I co? A no właśnie na jego sprzecie nie dało się grać praktycznie w nic cieło się i gry i nawet filmy w wyższych rozdzielczściac h. A na tym co złożylem te same gry śmigały jak ta lala. Więc więcej pytań niemam a no i jadałem o 120 zł mniej . Jak są jakieś błedy to sorki ale pisałem z tableta.
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 782
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 23:02
Online: 45d 23h 41m 25s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

no niestety panowie tak jest z "gotowcami", wiadomo że są przeznaczone dla ludzi nie znających się na technologiach it. i nie ma co ukrywać, jak zauważył słusznie Roni ich jakość często jest wątpliwa.
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3514
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 11:10
Online: 51d 7h 35m 9s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Ja też nie kupuje gotowców a plomb nie mam. Więc na całe szczęście mogę sobie zaglądać kiedy chce :-)

Na karcie gwarancyjnej jest tak:
"punkt 10: Podłączanie urządzeń bezpośrednio do płyty głównej wymaga specjalistycznej wiedzy odpowiednich kwalifikacji. osobom niewykwalifikowanym nie wolno samodzielnie montować, dokonywać napraw, rozmontowywać tych urządzeń pod rygorem utraty gwarancji i rękojmi."
"punkt 6: Nabywca traci prawo do bezpłatnej naprawy w okresie trwania umowy gwarancyjnej w przypadku:
-zerwania lub uszkodzenia plomb gwarancyjnych
- samodzielnych napraw i przeróbek
- użytkowania niezgodnego z instrukcją lub przeznaczeniem sprzętu
- stwierdzenia uszkodzeń mechanicznych reklamowanego sprzętu (twoja obudowa shoonay by tego wymogu nie przeszła :haha: )
Więcej nie chce mi się klepać. Czyli straciłem warunki gwarancji ? Bo to chyba zależy od punktu spojrzenia na moją sprawę przez pracowników sklepu.

-- 18 Sty 2013, 17:04 --

shoonay wrote:Apropos gwarancji i zgodności towaru, taka śmieszna sytuacja związana z moim pierwszym piecem z 1998 roku mi się przypomniała, jak padło mu coś tam po ponad roku użytkowania na płycie głównej czy cuś i nie chciał się uruchamiać.
Pamiętam że kombinowałem swego czasu z chłodzeniem, więc oryginalną obudowę pociąłem trochę dodając wentylator na przód i z boku, nie była to ładna robota ale działało.
Wyobraźcie sobie ich miny jak zobaczyli takiego amatorskiego moda - metalowa obudowa wycięta nożycami do blachy.


Też kiedyś eksperymentowałem ze swoim starym komputerem tyle, że nożyce nie dały rady pociąć grubej blachy i zmasakrowałem trochę obudowę, ale tylko trochę :haha:

-- 18 Sty 2013, 17:04 --

Ten sterownik obsługuje:
http://www.nvidia.pl/object/win7-winvis ... er-pl.html

-- 18 Sty 2013, 17:08 --

shoonay wrote:Podsumowując: ściągaj najnowsze stery jakie znajdziesz (na ten czas 310.90) i przeprowadź pełną instalacją z odinstalowaniem starych wersji.


Na razie mam odruchy wymiotne przed instalacją windowsa i sterowników oraz programów.
Kiedyś miałem kopie partycji z systemami na starym kompie jak padł mi system to w 10 minut przywracałem i było git niestety teraz nie miałem miejsca żeby zrobić kopie 150 gigowej partycji więc ten temat Pominołem i teraz żałuje oj bardzo żałuje, moja wina moja bardzo wielka wina :haha:

-- 18 Sty 2013, 17:13 --

shoonay wrote:Instalowałem u siebie nowy sprzęt od razu w trybie AHCI i win ma sterowniki, to chodzi o to że instalując na jednym trybie nie możesz "bezboleśnie" przejść na ten drugi. Podobno trza grzebać w rejestrze czy cuś, nie wiem, nie interesowałem się bo jak mówiłem instalowałem to od razu.


Na szczęście ja to zrobiłem dosyć bezboleśnie. :-) Będąc w trybie IDE ściągnąłem pod win7 i zainstalowałem sterowniki AHCI od Asusa i po ponownym uruchomieniu przestawiłem w biosie na tryb AHCI i na szczęście Windows uruchomił się. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem trybu ahci w małżeństwie jesteśmy od 5 miesięcy i jest nam dobrze tylko poprzedni adorator IDE czasami coś chce mącić :haha: :haha:

-- 18 Sty 2013, 17:18 --

shoonay wrote:A jak sprawdzą kto to robił?
Gwarancja = plomba. Jeśli jej nie naruszyliście (lub nie miałeś założonej) i nadal masz towar zgodny z zakupem to jest wszystko w porządku.


A jak będę chciał zmienić boxowy cooler na inny to jak to zrobię to mogę stracić gwarancję jak oczywiście płyta główna będzie miała plombę na chłodzeniu ?

-- 18 Sty 2013, 17:19 --

Plomby mam jedynie naklejone na podzespołach.

-- 18 Sty 2013, 17:23 --

Małe sprostowanie na coolerze nie mam plomby. :-)

-- 18 Sty 2013, 17:28 --

shoonay wrote:Pamiętam czasy że trzeba było instalować stare stery bo jakieś gry miały problemy, miałem tak na moim niesamowitym GeForce 440MX i grze Heroes of Might and Magic 3 które na najnowszych sterach nie chciały się wcale wyświetlać.


Na moim pierwszym pcecie maiłem tego geforca oczywiście karta po pół roku poleciała z kompa bo raziła mnie jej niska wydajność. :-) Na Radeonie 9700 też mi nie chciała pójść gra bodajże firmy city interactive o pieknym tytule Terrorist Teakedown: woja w mogadishu. :haha:

-- 18 Sty 2013, 17:36 --

Trochę inny temat ale nie chce zakładać nowego watku. Chciałbym zainstalować sobie xp żeby sprawdzić na 32 bitowej wersji tego systemu i pod direcie 9 wydajność w stalekrze. Lecz powinno się to robić w odpowiedniej kolejności: wpierw windows xp a później nowszy system, jednak znalazłem taki program: http://www.techspot.com/downloads/3112-easybcd.html.
Czy jak będę miał na osobnych partycjach win7 i xp to tym programem będę mógł uruchamiać dany system mimo, że będą w zainstalowane w złej kolejności bo nie za bardzo rozumiem ?

-- 18 Sty 2013, 17:42 --

Ach zapomniałbym. Pytanie do Roniego. Procesory Phenomen II x4 i Phenomen II x6 ile maja rdzenie matematycznych ?
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:Ach zapomniałbym. Pytanie do Roniego. Procesory Phenomen II x4 i Phenomen II x6 ile maja rdzenie matematycznych ?


Pheonomen 2 x4 ma 1 rdzeń matematyczny
pheonemen 2 x6 ma 2 rdzenie matematyczne
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 782
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 23:02
Online: 45d 23h 41m 25s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

RoniWorlds wrote:
ihtius wrote:Ach zapomniałbym. Pytanie do Roniego. Procesory Phenomen II x4 i Phenomen II x6 ile maja rdzenie matematycznych ?


Pheonomen 2 x4 ma 1 rdzeń matematyczny
pheonemen 2 x6 ma 2 rdzenie matematyczne


Wybaczcie ale... co to jest ten Phenomen/Pheonomen? jakaś nowa linia procesorów AMD/Intela? :hee:

I co to są te rdzenie matematyczne i co robią? Bo pierwsze słyszę o takim czymś.
Tracimy pieniądze nie przez piratów, ale dlatego, że ludzie nie kupili naszej gry. - CD Projekt RED
User avatar
esial Russia (ru) Male
Legenda
 
Posts: 498
Joined: 11 Jun 2010, 20:52
Last Visit: 20 May 2014, 15:00
Online: 23d 2h 20m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 421
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Heheheh tak Esial to są nowe procki robione na stronie TheCompany wiadomo że jest to PHENOM a nie PHENOMEN

Co to jest procesor matematyczny czytaj wyżej.
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 782
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 23:02
Online: 45d 23h 41m 25s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

RoniWorlds wrote:Co to jest procesor matematyczny czytaj wyżej.

Czyli chcesz powiedzieć, że to coś na wzór Hyper-threading w Intelu, lub procesora Cell z PS3(Jest jeden/dwa PPE, a reszta to takie SPE?)?
Tracimy pieniądze nie przez piratów, ale dlatego, że ludzie nie kupili naszej gry. - CD Projekt RED
User avatar
esial Russia (ru) Male
Legenda
 
Posts: 498
Joined: 11 Jun 2010, 20:52
Last Visit: 20 May 2014, 15:00
Online: 23d 2h 20m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 421
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:Ten sterownik obsługuje:
http://www.nvidia.pl/object/win7-winvis ... er-pl.html
Najnowszy też.
ihtius wrote:Na razie mam odruchy wymiotne przed instalacją windowsa i sterowników oraz programów.
Nie dziwię się, w końcu robisz wszystko żeby napotykać na problemy instalując stare wersje sterowników.
ihtius wrote:
shoonay wrote:Instalowałem u siebie nowy sprzęt od razu w trybie AHCI i win ma sterowniki, to chodzi o to że instalując na jednym trybie nie możesz "bezboleśnie" przejść na ten drugi. Podobno trza grzebać w rejestrze czy cuś, nie wiem, nie interesowałem się bo jak mówiłem instalowałem to od razu.
Na szczęście ja to zrobiłem dosyć bezboleśnie. :-) Będąc w trybie IDE ściągnąłem pod win7 i zainstalowałem sterowniki AHCI od Asusa i po ponownym uruchomieniu przestawiłem w biosie na tryb AHCI i na szczęście Windows uruchomił się.
Bezboleśnie w sensie przestawiasz w biosie i Windows od razu sam się w tym trybie uruchamia.
Ty zrobiłeś to właśnie sposobem o którym mówiłem.
ihtius wrote:Chciałbym zainstalować sobie xp [...] powinno się to robić w odpowiedniej kolejności
Nie trzeba nic instalować w odpowiedniej kolejności, tylko trzeba uważać który boot manager się zainstaluje jako główny i czy będzie potrafił rozpoznać że jest więcej niż jeden system zainstalowany.
Nawet jak zainstaluje ci się "zły" możesz potem doinstalować jakiś Linuxowy czy cuś, który rozpozna je poprawnie.

ihtius wrote:[...] sprawdzić na 32 bitowej wersji tego systemu i pod direcie 9 wydajność w stalekrze.
Jeżeli Stalker obsługuje DX9 jak i nowszy to prawdopodobnie ma osobne do tego exeki lub stosowny przełącznik w opcjach, które możesz uruchomić niezależnie od posiadanego systemu.
To że Win7 ma DX11 nie znaczy że nie ma DX9.

@esial: ty nic nie rozumisz, to spisek producentów, tak naprawdę wszystkie mają w środku jeden cpu 12GHz ale są ustawione tak że emulują 4 po 3GHz.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Wracając do tematu "emulowanych rdzeni", czy ktoś na poniższym zdjęciu z Die, 4 rdzeniowego procesora firmy Intel, wykonanego w mikroarchitekturze Sandy Bridge, może ktoś palcem pokazać gdzie są te "emulowane rdzenie"?

Ukryta treść:
Tracimy pieniądze nie przez piratów, ale dlatego, że ludzie nie kupili naszej gry. - CD Projekt RED
User avatar
esial Russia (ru) Male
Legenda
 
Posts: 498
Joined: 11 Jun 2010, 20:52
Last Visit: 20 May 2014, 15:00
Online: 23d 2h 20m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 421
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

shoonay wrote:Nie dziwię się, w końcu robisz wszystko żeby napotykać na problemy instalując stare wersje sterowników.


Do tej pory na win7 zainstalowałem tylko raz starszy sterownik do grafiki więc nie instaluje często starych sterowników bo wszystkie inne są najnowsze. A odruchy wymiotne to mam bo kiedyś co miesiąc instalowałem Windowsa xp więc trochę mam złe wspomnienia. ;)

-- 19 Sty 2013, 15:49 --

shoonay wrote:Jeżeli Stalker obsługuje DX9 jak i nowszy to prawdopodobnie ma osobne do tego exeki lub stosowny przełącznik w opcjach, które możesz uruchomić niezależnie od posiadanego systemu.
To że Win7 ma DX11 nie znaczy że nie ma DX9.


Stalker of the charnobyl nie ma osobnych exeków ani żadnego przełącznika bo obsługuje tylko dx9 gdyż to już leciwa gra już z 2007 roku. W stalkerze clear sky z 2008 roku w zaawansowanych opcjach graficznych można wybrać dx 10 i 10.1. Natomiast w zew prypeci jest nawet teselacja do wyboru wiec obsługuje juz dx 11. Jednak w tej ostatniej jakiegoś olbrzymiego skoku graficznego porównując screeny z shadow of charnobyl nie ma.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

W żadnej grze która została stworzona na wcześniejsze DXy a potem "dopisano" jej DX10/11 nie widać gigantycznych zmian. A już na pewno nie na screenach skompresowanych w jpg.
Zresztą DX10/11 to nie tylko bajery graficzne, to także zmiany pod maską, lepsze wykorzystywanie wielowątkowości WSZYSTKICH procesorów - zarówno GPU jak i CPU, na ten przykład czy tesselacja. Od twórców zależy na ile to są w stanie wykorzystać, DX sam z siebie magicznie nic nie dodaje.

Poszukaj sobie i zagraj w modzika do pierwszego Unreala (lub Unreal Gold) z teksturami HD i wsparciem DX11, w tak starej grze wyraźnie widać na teksturach co daje zwykłe "przestawienie kilku wajch" w DX11. Jest też wersja dla Unreal Tournament.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Post IP: rejestrowane!

Shoonay wrote:W żadnej grze która została stworzona na wcześniejsze DXy a potem "dopisano" jej DX10/11 nie widać gigantycznych zmian. A już na pewno nie na screenach skompresowanych w jpg.
Zresztą DX10/11 to nie tylko bajery graficzne, to także zmiany pod maską, lepsze wykorzystywanie wielowątkowości WSZYSTKICH procesorów - zarówno GPU jak i CPU, na ten przykład czy tesselacja. Od twórców zależy na ile to są w stanie wykorzystać, DX sam z siebie magicznie nic nie dodaje.

Poszukaj sobie i zagraj w modzika do pierwszego Unreala (lub Unreal Gold) z teksturami HD i wsparciem DX11, w tak starej grze wyraźnie widać na teksturach co daje zwykłe "przestawienie kilku wajch" w DX11. Jest też wersja dla Unreal Tournament.


Czekaj, czekaj ja to mam na dysku bo pod XP jeszcze bawiłem się nowymi teksturami do Unreala i Unreala Tournamenta lecz nie robiłem tego pod win 7 i dx 11. :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pogaduszki wszelakie

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests