Karty graficznej nie podkręcam bo mam złe doświadczenia z GeForcem 7600 GT po kilku latach zaczęło sypać błędami - tekstura nieba na ziemi, migajace cienie, bluescreeny itp.
Synchronizacje pionowa wyłączam w sterownikach i ustawiam maksymalna wydajność karty. W starych grach (sprzed 10 lat) mam 4% użycie procesora karty graficznej - GPU Load. Mierze to w GPU -Z czy MSI Afterburner.
Jedynie co mam podkręcone to procesor CPU.

-- 15 Wrz 2014, 20:44 --
ketyow wrote:ihtius, jaką masz grafę (i jaką wersję sterów)?
Sterowniki: 340.52 64 bit.
Asus M5A78L series
AMD Athlon II x4 640 standardowe 3000 mhz = 3719 mhz
2x4GB Ram DDR3
Asus GeForce 550 GTX TI
PC Power & Cooling Silencer Mk III 500W
Dwa seagety sata II i Western digital sata II
-- 15 Wrz 2014, 20:51 --
ketyow wrote:tutaj mam w ogóle teorię, że nowsze stery celowo obniżają wydajność starszych kart po to, żebyśmy szybciej kupili nową), może też wynikać z błędnej optymalizacji samej gry - wtedy trzeba szukać odpowiednich dla nas ustawień graficznych, tak jak mówiłeś z tymi cieniami. Śmiesznym przykładem niech będzie ostatni Deus Ex - mimo średniej 50 FPS miałem ciągłe widoczne mikroprzycięcia na ekranie (ja i tysiące innych użytkowników w necie), mimo że Fraps tego nie wykrywał.
Ja ustawiłem liczbę wstępnie renderowanych klatek na "1" i problem znikł bo wcześniej miałem włączone w sterowniku: "użyj ustawień aplikacji 3D" i GPU Load skakał mi niemiłosiernie. Czego efektem były spadki klatek co chwila nawet jak stałem w miejscu i nic nie robiłem. Ustawianie na "1" spowodowało, że praca procesora się ustabilizowała na 99% i problem w tej grze znikł. SSAO nawet nie ustawiam na wysokie bo gra będzie mi za pewne słabiej działać a teraz jest dobrze.

-- 15 Wrz 2014, 20:54 --
ketyow wrote: To, że spojrzysz na pustynię i obciążenie wzrośnie wynika generalnie z optymalizacji gry - w jednym kierunku karta może musieć narysować więcej niż w innym.
Może nie wyrabia mi płyta główna bo jej maksymalne TDP to 125 watów. Zmierzyłem na tej stronie:
http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine i wyszło mi, że zasilacz wyrabia. Ale procesor po podkręceniu i mocnym zwiększeniu napięcia pobiera ponad 150 Watów !
Główne miast w grze Far Cry 2 jest specyficznym miejscem bo tam są dwa zwalczające się ugrupowania skąd bierzemy misje i jest dużo postaci, najemników itp. Wystarczy, że zbliżam się w jego pobliże na przykład jadę samochodem i obciążenie kary spada wraz z klatkami w grze. Wiec sobie pomyślałem, że coś hamuje kartę graficzną.

-- 15 Wrz 2014, 22:16 --
ketyow wrote:Czym sprawdzasz obciążenie GPU?

i