Ja też nie kupuje gotowców a plomb nie mam. Więc na całe szczęście mogę sobie zaglądać kiedy chce
Na karcie gwarancyjnej jest tak:
"punkt 10: Podłączanie urządzeń bezpośrednio do płyty głównej wymaga specjalistycznej wiedzy odpowiednich kwalifikacji. osobom niewykwalifikowanym nie wolno samodzielnie montować, dokonywać napraw, rozmontowywać tych urządzeń pod rygorem utraty gwarancji i rękojmi."
"punkt 6: Nabywca traci prawo do bezpłatnej naprawy w okresie trwania umowy gwarancyjnej w przypadku:
-zerwania lub uszkodzenia plomb gwarancyjnych
- samodzielnych napraw i przeróbek
- użytkowania niezgodnego z instrukcją lub przeznaczeniem sprzętu
- stwierdzenia uszkodzeń mechanicznych reklamowanego sprzętu (twoja obudowa shoonay by tego wymogu nie przeszła

)
Więcej nie chce mi się klepać. Czyli straciłem warunki gwarancji ? Bo to chyba zależy od punktu spojrzenia na moją sprawę przez pracowników sklepu.
-- 18 Sty 2013, 17:04 --
shoonay wrote:Apropos gwarancji i zgodności towaru, taka śmieszna sytuacja związana z moim pierwszym piecem z 1998 roku mi się przypomniała, jak padło mu coś tam po ponad roku użytkowania na płycie głównej czy cuś i nie chciał się uruchamiać.
Pamiętam że kombinowałem swego czasu z chłodzeniem, więc oryginalną obudowę pociąłem trochę dodając wentylator na przód i z boku, nie była to ładna robota ale działało.
Wyobraźcie sobie ich miny jak zobaczyli takiego amatorskiego moda - metalowa obudowa wycięta nożycami do blachy.
Też kiedyś eksperymentowałem ze swoim starym komputerem tyle, że nożyce nie dały rady pociąć grubej blachy i zmasakrowałem trochę obudowę, ale tylko trochę

-- 18 Sty 2013, 17:04 --
Ten sterownik obsługuje:
http://www.nvidia.pl/object/win7-winvis ... er-pl.html-- 18 Sty 2013, 17:08 --
shoonay wrote:Podsumowując: ściągaj najnowsze stery jakie znajdziesz (na ten czas 310.90) i przeprowadź pełną instalacją z odinstalowaniem starych wersji.
Na razie mam odruchy wymiotne przed instalacją windowsa i sterowników oraz programów.
Kiedyś miałem kopie partycji z systemami na starym kompie jak padł mi system to w 10 minut przywracałem i było git niestety teraz nie miałem miejsca żeby zrobić kopie 150 gigowej partycji więc ten temat Pominołem i teraz żałuje oj bardzo żałuje, moja wina moja bardzo wielka wina

-- 18 Sty 2013, 17:13 --
shoonay wrote:Instalowałem u siebie nowy sprzęt od razu w trybie AHCI i win ma sterowniki, to chodzi o to że instalując na jednym trybie nie możesz "bezboleśnie" przejść na ten drugi. Podobno trza grzebać w rejestrze czy cuś, nie wiem, nie interesowałem się bo jak mówiłem instalowałem to od razu.
Na szczęście ja to zrobiłem dosyć bezboleśnie.

Będąc w trybie IDE ściągnąłem pod win7 i zainstalowałem sterowniki AHCI od Asusa i po ponownym uruchomieniu przestawiłem w biosie na tryb AHCI i na szczęście Windows uruchomił się. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem trybu ahci w małżeństwie jesteśmy od 5 miesięcy i jest nam dobrze tylko poprzedni adorator IDE czasami coś chce mącić

-- 18 Sty 2013, 17:18 --
shoonay wrote:A jak sprawdzą kto to robił?
Gwarancja = plomba. Jeśli jej nie naruszyliście (lub nie miałeś założonej) i nadal masz towar zgodny z zakupem to jest wszystko w porządku.
A jak będę chciał zmienić boxowy cooler na inny to jak to zrobię to mogę stracić gwarancję jak oczywiście płyta główna będzie miała plombę na chłodzeniu ?
-- 18 Sty 2013, 17:19 --
Plomby mam jedynie naklejone na podzespołach.
-- 18 Sty 2013, 17:23 --
Małe sprostowanie na coolerze nie mam plomby.

-- 18 Sty 2013, 17:28 --
shoonay wrote:Pamiętam czasy że trzeba było instalować stare stery bo jakieś gry miały problemy, miałem tak na moim niesamowitym GeForce 440MX i grze Heroes of Might and Magic 3 które na najnowszych sterach nie chciały się wcale wyświetlać.
Na moim pierwszym pcecie maiłem tego geforca oczywiście karta po pół roku poleciała z kompa bo raziła mnie jej niska wydajność.

Na Radeonie 9700 też mi nie chciała pójść gra bodajże firmy city interactive o pieknym tytule Terrorist Teakedown: woja w mogadishu.

-- 18 Sty 2013, 17:36 --
Trochę inny temat ale nie chce zakładać nowego watku. Chciałbym zainstalować sobie xp żeby sprawdzić na 32 bitowej wersji tego systemu i pod direcie 9 wydajność w stalekrze. Lecz powinno się to robić w odpowiedniej kolejności: wpierw windows xp a później nowszy system, jednak znalazłem taki program:
http://www.techspot.com/downloads/3112-easybcd.html.
Czy jak będę miał na osobnych partycjach win7 i xp to tym programem będę mógł uruchamiać dany system mimo, że będą w zainstalowane w złej kolejności bo nie za bardzo rozumiem ?
-- 18 Sty 2013, 17:42 --
Ach zapomniałbym. Pytanie do Roniego. Procesory Phenomen II x4 i Phenomen II x6 ile maja rdzenie matematycznych ?