Polski

Niska wydajność w starych i starszych grach.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Nie widzę w tym nic dziwnego, XP jest stary W7 nowy, dlatego na W7 wszystko działa szybciej.
Crysis natomiast, na XP działa pod DX9 a na W7 korzysta z dobrodziejstw DX10/11 które najwyraźniej nie wyrabiają bo masz słaba grafikę.
I koło się zamyka.

Przypomina mi dawne czasy jak jeden kumpel miał tego pierwszego wypaśnego dżiforsa a my nadal na kartach Rita i Voodoo3 jechaliśmy, z reguły mu wszystkie gry lepiej chodziły niż nam.
Do czasu aż jedna wreszcie wykorzystywała jakiś bajer którego w naszych kartach nie było, co się objawiało tym że u nas ten efekt się nie włączał, a u niego wszystko haczyło. :lol2:

Zresztą nie tak trzeba daleko sięgać pamięcią.
Pierwsze gry w okolicach 2006 które z PhysX korzystały też były reklamowane jako cuda, a na jednej z pierwszych moich kart która je obsługiwała - GF8600 haczyły niemiłosiernie w tym trybie, a na starszej karcie kumpla (jakiś GF7600 czy cuś) chodziły dobrze. :-E

To nie jest żadna magia ani loteria, to jest na serio kwestia dopasowania komponentów. ;)
Page 5 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/niska-wydajnosc-starych-starszych-grach-t2405.html
2013-02-21T19:36:40+01:00

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

Nie widzę w tym nic dziwnego, XP jest stary W7 nowy, dlatego na W7 wszystko działa szybciej.
Crysis natomiast, na XP działa pod DX9 a na W7 korzysta z dobrodziejstw DX10/11 które najwyraźniej nie wyrabiają bo masz słaba grafikę.
I koło się zamyka.

Przypomina mi dawne czasy jak jeden kumpel miał tego pierwszego wypaśnego dżiforsa a my nadal na kartach Rita i Voodoo3 jechaliśmy, z reguły mu wszystkie gry lepiej chodziły niż nam.
Do czasu aż jedna wreszcie wykorzystywała jakiś bajer którego w naszych kartach nie było, co się objawiało tym że u nas ten efekt się nie włączał, a u niego wszystko haczyło. :lol2:

Zresztą nie tak trzeba daleko sięgać pamięcią.
Pierwsze gry w okolicach 2006 które z PhysX korzystały też były reklamowane jako cuda, a na jednej z pierwszych moich kart która je obsługiwała - GF8600 haczyły niemiłosiernie w tym trybie, a na starszej karcie kumpla (jakiś GF7600 czy cuś) chodziły dobrze. :-E

To nie jest żadna magia ani loteria, to jest na serio kwestia dopasowania komponentów. ;)

2013-02-21T20:55:05+01:00

ihtius wrote:Płyta główna: Asus M5A78L LE
Procesor: AMD Athlon II x4 640
Karta graficzna: ASUS GTX 550 Ti 1GB DDR5
Karta dźwiękowa zintegrowana
Pamięci: DDR3 2x4096/1333 Corsair
Nagrywarka: DVD Lite-on ihas124
Zasilacz: 500W OCZ MKIII Series
Dyski Twarde: dwa starsze dyski twarde Seagate Sata i dysk western digital sata

Płyta główna starszy chipset ogranicza możliwości płyty głównej ty masz 760G a trzeba było dopłacić około 100 zł i już byś miał chipset 970 a przy innej firmie już nawet 990 X - Jednym słowem nigdy nie ograniczamy wydatku na płytę główną to ona jest największym motorem napędowym. Bo kupując taką płytę jak ty twoje dalsze podzespoły nie są wykorzystywane do ich możliwości. Procesor dobry wybór ale przesył jego mocy jest ograniczony przez płytę główną o 20%. Karta graficzna firmy Asus, powiem tak ogólnie karta to rewelacja nie jest, ale człowiek myśli że kupując części jednego producenta powinny najlepiej współgrać ze sobą, ale nie karty graficzne firmy ASUS. Z moich doświadczeń te karty dużo lepiej działają z płytami głównymi firmy MSI niż z ASUS. karta dźwiękowa kup sobie byle jaką kartę dźwiękową oddzielną która posiada swój procesor. Powiecie zaraz co karta dźwiękowa ma wspólnego ze spadkiem FPS w grach, ma i wiem o tym bardzo dobrze, oddzielna karta dźwiękowa daje nawet do 15% wydajności w grach gdyż już nie jest obciążany nasz procek bo wiadomo że zintegrowana pochłania moc z naszego CPU. Pamięci masz ok one nie powodują obniżek wydajności, ta płyta dobrze z nimi sobie radzi. Zasilacz OCZ bardzo dobra firma to powinno wystarczyć lecz 650-700 Wat by się przydał. Dyski one najbardziej zaniżają wydajność każdego kompa. Nie napisałeś jakiej są pojemności te dyski i jakie mają obroty i ile one mają lat może masz je jeszcze w starszej technologii ?? To tyle jak coś to pisz.

Pisząc dobry wybór mowa o kompie w granicach 1000 - 1200 zł tak jak wydał kolega.

2013-02-21T22:52:53+01:00

Dwa dyski: seagate i wd caviar mają dobre 6/7 lat, oraz trzeci seagate na którym stoi system win7 ma z trzy lata chyba. Zapomniałbym, mam jeszcze dysk podłączony na USB.:-)
Z nim jest coś dziwnego bo nie mogą mi się w biosie odpalić dwa programy: asus ez flash 2 i asus o.c. profile jak jest podłączony ten dysk na USB, trochę dziwne.
Wszystkie to dyski 3.5 calowe z 7200 obrotami.

2013-02-22T09:07:39+01:00

No to czas kupić dysk w nowej technologii 7200 a najlepiej SSD ale to już jest wydatek 400-500 zł

2013-02-23T02:35:57+01:00

Na razie nic nie mam zamiaru kupować, oprócz systemu chłodzącego na procesor tylko nie wiem jaki, najlepiej żebym nie musiał wyjmować płyty z komputera i nie przekraczał 15 cm wysokości w cenie 80 zeta. Miałem na oku jakiegoś silentium, ale w sklepach mówili, że nie mają w hurtowniach. Co byś proponował Roni, do mojego procka ?

-- 23 Lut 2013, 02:35 --

Co Roni sadzisz o tym systemie za tą cenę ?
http://allegro.pl/silentiumpc-fortis-he ... 41358.html

2013-02-23T02:59:24+01:00

Roni bez przesady - zaraz byś złożył ihtiusowi Mercedesa za 4 tysiące :tuptup1:

2013-02-23T09:16:46+01:00

ihtius wrote:Co Roni sadzisz o tym systemie za tą cenę ?
http://allegro.pl/silentiumpc-fortis-he ... 41358.html
Ja mam ten model i jeszcze nie widziałem żeby temperatura cpu doszła do 50 stopni.
Dodatkowym plusem są te haczyki trzymające wentylator które można dowolnie odłączać i wymienić go na nowy/większy.

2013-02-25T00:21:59+01:00

Dzisiaj jestem świeżo po instalacji kabla HDMI. Pod siódemką było dużo zmian i zabawy. Natomiast na xp odrazu obraz zaskoczył, dziwne bo to coś dla niedowiarków, że xp potrafi.
Jednak jak jestem w grze i zmienię rozdziałkę na inną niż te 1920x1080 to trzeba wchodzić w ustawienia telewizora i zmieniać ustawienia parametrów tego telewizora bo na przykład kompletnie barwa kolorów się zmienia. Pod VGA takich problemów nie było.

-- 25 Lut 2013, 00:15 --

I wogóle dźwięk moim zdaniem lepiej brzmi przez HDMI od tego realteka gównianego, który mam na płycie głównej.

-- 25 Lut 2013, 00:20 --

Tylko nie mogę zmieniać w ten sposób parametrów dźwięku w realteku. Ale bass jest konkretny teraz jakbym miał na uszach subwoofer czy coś w tym rodzaju. :-) A na realteku ten dźwięk to jakaś kpina, bass jakby się kompletnie rozlewał, tragedia zupełna. Mimo, że to jest karta 24 bitowa, to na Soundlasterze Live 5.1 - karcie z 2001 roku dźwięk był o niebo lepszy !

2013-07-15T07:54:03+01:00

Po prostu to jest GTX 550 ;o czyli to, że kupiłeś kartę należącą do nowej rodziny kart nic nie znaczy. Znaczenie ma to, że kupiłeś kartę budżetową :P zajrzyj na komparator kart graficznych:

http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html

Zobaczysz sobie, że wydajnośćiowo to on niewiele przewyższa poprzednie generacje kart, które były kilka lat temu high-endowe. Krótko mówiąc kupiłeś szajs, czyli tak jak to już Antek wcześniej napisał :)

2013-07-15T21:45:50+01:00

scorpeus wrote:Po prostu to jest GTX 550 ;o czyli to, że kupiłeś kartę należącą do nowej rodziny kart nic nie znaczy. Znaczenie ma to, że kupiłeś kartę budżetową :P zajrzyj na komparator kart graficznych:

http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html

Zobaczysz sobie, że wydajnośćiowo to on niewiele przewyższa poprzednie generacje kart, które były kilka lat temu high-endowe. Krótko mówiąc kupiłeś szajs, czyli tak jak to już Antek wcześniej napisał :)

Przecież o tym wiem. Wiedziałem już o tym w dniu zakupu i wcześniej.
Mi chodzi, że w niektórych grach jest zbyt niska wydajność niż powinna być (sprawdzałem w testach na rożnych stronach), jakby coś blokowało kartę graficzną.

2013-07-15T22:46:12+01:00

Jedyne, co mogę Ci doradzić, to instalację bibliotek PhysX najnowszych, najnowszych bibliotek DirectX, bo najnowsze sterowniki zakładam, że masz.
Jak masz to wszystko zainstalowane, to dławik raczej nie jest w samej karcie, skoro twierdzisz, że ta karta powinna mieć mniejszą wydajność.
W ramach eksperymentu zbiłeś detale, cienie gry do minimum?

2013-07-16T01:34:48+01:00

Anthrox wrote:Jedyne, co mogę Ci doradzić, to instalację bibliotek PhysX najnowszych, najnowszych bibliotek DirectX, bo najnowsze sterowniki zakładam, że masz.
Jak masz to wszystko zainstalowane, to dławik raczej nie jest w samej karcie, skoro twierdzisz, że ta karta powinna mieć mniejszą wydajność.
W ramach eksperymentu zbiłeś detale, cienie gry do minimum?

O to chodzi, ze karta powinna mieć w niektórych grach wyższą wydajność a ma mniejszą i nie wiem co jest przyczyną. Mam problem głownie z grami na silniku Unreal 2 oraz Doom 3 (głownie chodzi tu o zaawansowane modyfikacje graficzne) bo w tych grach nie ma wzrostu wydajność za bardzo jeśli porównuje to do GeForca 7600 GT na AGP, którego kiedyś miałem. Przyczyną może być procek AMD, którego mogą nie lubić te gry. W nowych grach jest zazwyczaj dobrze porównując do testów wydajności na rożnych portalach.

-- 16 Lip 2013, 02:34 --

Na przykład w 3Dmarku 2001 se mam tylko 2 razy większy wynik niż na Radeonie 9700 (2002 rok) i Athlonie 2000 xp.

2013-07-16T01:48:06+01:00

Powinieneś porównywać nie z AMD 2000 i Radziem 9700, a na jak najbardziej zbliżonej konfiguracji do Twojej, aby najpierw ustalić ile punktów rzeczywiście powinieneś mieć.

2013-07-16T06:32:34+01:00

No dokładnie popieram wypowiedź Antka, a skoro wiesz o tym benchmarku co ci zlinkowałem to czemu kupiłeś 550? Jak to złom jest, a jak wydajność powinna być wyższa niż masz i coś ci ją blokuje to tak jak pisał Roni jest to płyta główna, ewentualnie procesor, który ma wąską szynę. Te Athlony II to przecież wykastrowane Phenomy i spowalniają szybsze grafiki. Do nich grafa z DDR3 to max ale nie z 5tkami. Po prostu popełniłeś błąd przy doborze komponentów i tyle, ale grafa swoją drogą dupy nie urywa bo jest pomiędzy GTX 250 a 260.

2013-07-16T12:52:42+01:00

Dobra, dobra Sorp - on taką chciał, ja też mogę napisać, że wziąłeś AMD zamiast Intela.
Ihtius kupił budżetówkę, ale na jego potrzeby powinna wystarczać.
I tak Nvidia i Ati raz po raz kotlety odgrzewają, przylepiając tylko nowy znaczek i wypuszczając zoptymalizowane sterowniki tylko do chipsetów z zakodowaną nowszą nazwą w biosie :-)

2013-07-16T15:15:00+01:00

No dobra chciał ale skoro chciał budżetówkę to niech teraz nie narzeka, że niewiele więcej klatek ma w grach, bo budżetówka z nowej rodziny kart nigdy nie będzie ultrasem z generacji wstecz ani z dwóch generacji wstecz nie ma się co więc oszukiwać i płakać, że mało fps w stalkerze tylko trzeba było dołożyć i za 600zł coś przyzwoitszego kupić :P

A co do odgrzewanych kotletów to np. seria radków 6xxx jest tym samym co seria 5xxx i nawet sterowniki gówno dały bo wydajność praktycznie identyczna referencyjnych modeli :P Dopiero seria 7xxx ze zmniejszoną architekturą rdzenia pokazała pazurki :D

2013-07-16T15:42:27+01:00

Ihtius nie chce cudów, a po prostu to za co zapłacił.
Z tego co czytał jego sprzęt powinien być trochę bardziej wydajny i on chce właśnie ten poziom osiągnąć, a nie osiągi nowej nvidii Titanium :tuptup1:

2013-07-16T19:32:09+01:00

Anthrox wrote:Ihtius nie chce cudów, a po prostu to za co zapłacił.
Z tego co czytał jego sprzęt powinien być trochę bardziej wydajny i on chce właśnie ten poziom osiągnąć, a nie osiągi nowej nvidii Titanium :tuptup1:

Właśnie o to mi chodzi. Kupiłem komputer na jaki w obecnej chwili było mnie stać. Czy tak trudno scorpie to zrozumieć ! Na początku planowałem w ogóle kupić jeszcze tańszy komp. :-)

2013-07-17T06:34:00+01:00

No to skoro tak to na jakiego czorta narzekasz, że masz niewiele więcej fps w grach? Skoro kupiłeś z takim przeznaczeniem to co tobie nie pasi? ;o

2013-07-17T18:55:06+01:00

scorpeus wrote:No to skoro tak to na jakiego czorta narzekasz, że masz niewiele więcej fps w grach? Skoro kupiłeś z takim przeznaczeniem to co tobie nie pasi? ;o

Na pewnych portalach gdzie testuje się podzespoły komputerowe widziałem testy mojej karty graficznej w pewnych grach i tam wyniki były trochę inne niż moje i to mnie trochę zdziwiło.
Po za tym w moim poprzednim komputerze miałem kartę graficzną na AGP więc wymagam od nowego komputera znacznie więcej więcej niż od tej 8 letniej karty graficznej i płyty głównej na starusienkim czipsecie VIA do której nawet nie mogłem podłączyć dysku na sata. :-)

-- 17 Lip 2013, 19:55 --

Jak widziałem testy w miarę nowych i najnowszych gier to wydajność była na takim samym poziomie jak u mnie. Problem jest ze starszymi grami 10 letnimi czy 7.

Return to Pogaduszki wszelakie