Polski

Niska wydajność w starych i starszych grach.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
ihtius Witam
Odkąd zrobiłem upgrade kompa to prześladują mnie problemy z niezbyt dużą wydajnością w starszych grach.
Wczoraj odpaliłem sobie Stalkera: Shadow of the Charnobyl bo myślałem, że na nowej karcie graficznej i nowym procku powinno śmigać o wiele lepiej. W sumie śmiga lepiej, ale na poziomie GeForca 8800 a ja mam GeForca 550 gtx ti więc wymagałem trochę więcej. Mam ledwo 50-70 klatek jak eis patrze przed siebie. Jak spojrzę się w górę to rzeczywiście mam 200 klatek. Testów tej karty w tej grze nie ma bo nikt tak starych gier do współczesnych kart nie testuje wiec zacząłem porównywać do starszych modeli kart graficznych i widzę, że z wydajnością są jakieś u mnie problemy.
Mam wrażenie jakby komputer w starych grach jechał na zaciągniętym hamulcu ręcznym dosłownie. Wiem, że stalker ten pierwszy bazuje na starym silniku i nie obsługuje więcej niż jeden rdzeń, ale na Athlonie II x4 645 powinno to jakoś lepiej śmigać bo wymagania oficjalne rekomendowane to athlon x2 4200+.
W 3dmarku 2001 mam zaledwie 26000 punktów czyli uzyskałem nie wiele lepszy wynik niż na komputerze z 2003 roku jaki wtedy poosiadałem, też bardzo podejrzane. A takich gier jak Gothic III nawet boje się odpalać. Po za tym w tym stalkerze jest strasznie brzydka grafika na tym sprzęcie mimo, że suwaki są na maxa.
Jak myślicie co może być tego przyczyną.
Pozdrawiam.

-- 13 Sty 2013, 17:37 --

W Doomie 3 jak robię testy bencmarkiem hoc hardware benchmark i wyniki tez nie są za duże, ponad 100 klatek a powinno być dobrze koło 200.

-- 13 Sty 2013, 17:41 --

W tym teście hoc pustać porusza się jakby ktoś przyśpieszył odtwarzanie i miało być z kilkaset klatek na sekundę a jest tylko 135 i jak dałem na wyższą rozdziałkę to klatek przybyło !
Page 1 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/niska-wydajnosc-starych-starszych-grach-t2405.html
2013-01-13T17:41:13+01:00
Witam
Odkąd zrobiłem upgrade kompa to prześladują mnie problemy z niezbyt dużą wydajnością w starszych grach.
Wczoraj odpaliłem sobie Stalkera: Shadow of the Charnobyl bo myślałem, że na nowej karcie graficznej i nowym procku powinno śmigać o wiele lepiej. W sumie śmiga lepiej, ale na poziomie GeForca 8800 a ja mam GeForca 550 gtx ti więc wymagałem trochę więcej. Mam ledwo 50-70 klatek jak eis patrze przed siebie. Jak spojrzę się w górę to rzeczywiście mam 200 klatek. Testów tej karty w tej grze nie ma bo nikt tak starych gier do współczesnych kart nie testuje wiec zacząłem porównywać do starszych modeli kart graficznych i widzę, że z wydajnością są jakieś u mnie problemy.
Mam wrażenie jakby komputer w starych grach jechał na zaciągniętym hamulcu ręcznym dosłownie. Wiem, że stalker ten pierwszy bazuje na starym silniku i nie obsługuje więcej niż jeden rdzeń, ale na Athlonie II x4 645 powinno to jakoś lepiej śmigać bo wymagania oficjalne rekomendowane to athlon x2 4200+.
W 3dmarku 2001 mam zaledwie 26000 punktów czyli uzyskałem nie wiele lepszy wynik niż na komputerze z 2003 roku jaki wtedy poosiadałem, też bardzo podejrzane. A takich gier jak Gothic III nawet boje się odpalać. Po za tym w tym stalkerze jest strasznie brzydka grafika na tym sprzęcie mimo, że suwaki są na maxa.
Jak myślicie co może być tego przyczyną.
Pozdrawiam.

-- 13 Sty 2013, 17:37 --

W Doomie 3 jak robię testy bencmarkiem hoc hardware benchmark i wyniki tez nie są za duże, ponad 100 klatek a powinno być dobrze koło 200.

-- 13 Sty 2013, 17:41 --

W tym teście hoc pustać porusza się jakby ktoś przyśpieszył odtwarzanie i miało być z kilkaset klatek na sekundę a jest tylko 135 i jak dałem na wyższą rozdziałkę to klatek przybyło !

2013-01-13T18:35:23+01:00

Re: Niska wydajność w starych i starszych grach.

hmm za bardzo nie znam się na GeForcach gdyż od 4 lat lecę na Radeonach i nie wiem już co w tych kartach piszczy, ale powiem Ci pewną ciekawostkę. Otóż jak byłem posiadaczem GeForca, (którego to wymieniłem na nowszy model) też miałem podobną sytuację. Koniec końców okazało się że sterowniki których używałem do starszego modelu nie odinstalowały się do końca (coś tam pozostało w systemie), a że dokonałem wymiany na kartę o kilka generacji nowszą powstał konflikt sterowników. Dopiero ponowna instalacja systemu rozwiązała sprawę.

Może to być również problem z DX, przeinstaluj go.

2013-01-13T20:28:09+01:00

Podaj dokładnie jaką masz konfigurację teraz a jaką miałeś wcześniej.

2013-01-13T21:02:39+01:00

RoniWorlds wrote:Podaj dokładnie jaką masz konfigurację teraz a jaką miałeś wcześniej.

Chyba trochę źle napisałem i mnie dlatego źle zrozumiałeś. :-) Bo na poprzedniej konfiguracji w Stalkera mogłem grac tylko na statycznym oświetleniu bo na pełnym nawet w 800 na 600 miałem niewiele klatek.
Po prostu przeglądałem teraz testy wydajności tej gry na kartach graficznych z 2007 roku i mają większa wydajność w tej grze niż mój komputer niedawno kupiony. Fakt nie jest to demon wydajności bo niewiele za niego dałem, ale jednak różnica między GeForcem 8800 Gt a moim GeFrocem 550 gtx ti jednak jest a w tej grze i podobnych grach z tego okresu nie ma.

tauri5 wrote:hmm za bardzo nie znam się na GeForcach gdyż od 4 lat lecę na Radeonach i nie wiem już co w tych kartach piszczy, ale powiem Ci pewną ciekawostkę. Otóż jak byłem posiadaczem GeForca, (którego to wymieniłem na nowszy model) też miałem podobną sytuację. Koniec końców okazało się że sterowniki których używałem do starszego modelu nie odinstalowały się do końca (coś tam pozostało w systemie), a że dokonałem wymiany na kartę o kilka generacji nowszą powstał konflikt sterowników. Dopiero ponowna instalacja systemu rozwiązała sprawę.

Może to być również problem z DX, przeinstaluj go.

Na nowym dysku postawili w sklepie win7 więc konfliktu sterowników z używania innej karty nie ma raczej.
System już męczę od 5 miechów i dużo razy instalowałem sterowniki i różnego rodzaju programy. Myslę o formacie win7.
Tylko za nim to zrobię to chciałbym zapisać wszystkie swoje save z gier i tutaj jest problem bo nie wiem jak zrobić kopię savów bo w win7 nie widzę opcji jak w xp zrobienia kopii dokuments and setting tylko system chce mi zrobić odrazu kopie całej partycji z systemem a ja tego nie chce.
Kiedyś pod xp też miałem dziwny problem bo w quake 4 tekstury broni były w niskiej rozdzielczości mimo wysokich ustawień grafiki i dopiero format windowsa pomógł. Teraz w stalkerze jak zmieniam jakość tekstur na najniższą to i tak mam wszystko mam na najwyższych ustawieniach.

Poprzednia konfiguracja:
Intel Pentium Dual Core D 2160
Asrock 4coreDual-VSTA
Palit GeForce 7600 Gt AGP, pózniej krótko Palit Geforce 8600Gt PCIE
2x2GB Goodram
creative live 5.1
Huntkey 420 W
Dyski twarde: nie pamiętam dokładnie, kilka seagetów.
Obecna:
Asus M5A78L series
AMD Athlon II x4 640
2x4GB Ram DDR3
Asus GeForce 550 GTX TI
PC Power & Cooling Silencer Mk III 500W
Dwa seagety sata II i Western digital sata II

2013-01-13T21:34:48+01:00

W jakiej rozdzielczości odpalasz gry bo przy tej karcie najlepiej 1680x1050 to max co używaj, ta karta bardzo słabo radzi sobie z wyższymi rozdzielczościami. Jak byś miał model 560 to już duża różnica miedzy tymi kartami i byś miał lepsze osiągi. Dlaczego ci się wydaje że masz gorszą grafikę ?? Te karty są dość mocno ograniczone technologicznie i dlatego są tańsze od modelu 560 nawet o 150 zł i pisane sterowniki najnowsze są pod karty typu 6xxxx ale tak aby działały wcześniejsze ale sterownik omija na tych kartach układ CPI który jest w nowszych modelach nie praktykowany.
Więc spróbuj ze starszymi sterownikami z 2011 roku. No i jeszcze jedno tak jak napisałeś starsze gry nie korzystają z dodatkowych rdzeni więc też masz mniejszy przelicznik i dlatego masz procka firmy AMD i tam masz tylko jeden fizyczny procesor matematyczny a 3 rdzenie ma emulowany procesor matematyczny a w tym Intel Pentium miałeś 2 matematyczne fizyczne procesory które i tak były wykorzystywane w grach które niby korzystają tylko z jednego rdzenia ale i tak ten drugi wspomagał ten pierwszy więc dlatego miałeś lepsze osiągi co do procesorów AMD.

2013-01-13T21:45:19+01:00

Inaczej: stryjek zamienił siekierkę na kijek :hee:

2013-01-13T21:51:37+01:00

ihtius co do robienia kopii save z gier to możesz po prostu przenieść foldery z zapisami na inną partycję/dysk (ja tak robię) :-) co do stawiania OS'a przez sklep -- tu z grzeczności i szacunku do Ciebie po prostu będę milczał :-E
Powiem tylko że mi w grudniu gdy kupiłem nowy komputer w sklepie też postawili system, pierwsze co zrobiłem po przyjechaniu do domu -- reinstalacja systemu :P

Jeżeli Roni ma rację co do numeracji kart i w GeForcach jest podobna numeracja jak w Radeonach, czyli 4 - 5 oznaczają słabszy układ graficzny danej serii np. Radeon 6450 jest znacznie słabszy niż Radeon 6670 to faktycznie może oznaczać że karta nie wydala, ale tu bym poczekał z werdyktem póki nie postawisz nowego OS, lub nie pokąbinujesz ze sterownikami :-)

2013-01-13T22:54:36+01:00

Sejwy masz pochowane w różnych katalogach w C:Users i nazwie swojego profilu. Ja przed formatem pod nowy sprzęt poprostu skopiowałem wszystko a potem do gier które było trzeba poszukałem se.

Mam identyczną kartę i śmiga w 1920x1080 we wszelkich Far Krajach Czech, Hitmanach Pięciu na ultra detalach (bez antialiasingów i SSAO) jak i starych grach. Nie wiem czy Stalker działa bo nigdy nie grałem.

Czasy instalowania starszych sterowników żeby starsza gra chodziła dawno minęły, teraz mało co nie chodzi samo z siebie a na reszte są pacze albo tryby kompatybilności.

Polecam format C: i instalację kolejno wszystkich bajerów do płyty głównej, najnowszych sterowników do urządzeń, wszystkich łatek na system i wreszcie patchy do gier w które chcesz grać.

2013-01-13T23:00:41+01:00

Ogólnie dopóki nie zainstaluje nowego systemu na dedykowany sprzęt nie można nic powiedzieć.

2013-01-13T23:24:02+01:00

Rozumiem, dzięki :-)

-- 13 Sty 2013, 23:24 --

Anthrox wrote:Inaczej: stryjek zamienił siekierkę na kijek :hee:

Dasz mi swojego GeForca 285 to na pewno będzie śmigać na full.

2013-01-13T23:31:39+01:00

Mam tylko 280tkę, w tym jedną uszkodzoną. Za 300zł już kupisz je na allegro - nieopłacalny byznes ;)

2013-01-13T23:47:58+01:00

Ja zrobiłem upgrade kompa w najtańszy możliwy sposób i miał mi tylko służyć do modyfikacji do HL2 lecz z czasem zacząłem testować bardziej wymagające gry.

-- 13 Sty 2013, 23:47 --

Zdawało mi się, ze ten procesor ma cztery fizyczne rdzenie. W nowych grach jest większy kop jeśli o ta kwestie chodzi niż w tym intel pentium.
Co do karty to wiem, że 550 to nie jest wydajnościowo 560, lecz na niego nie było mnie stać. Żałuje, że nie kupiłem o wiele tańszego i wydajniejszego Radeona 7770.

2013-01-14T00:01:47+01:00

ja jak kupowałem swoją 280 AMP to płaciłem 2000 zł

ihtius wrote:Zdawało mi się, ze ten procesor ma cztery fizyczne rdzenie. W nowych grach jest większy kop jeśli o ta kwestie chodzi niż w tym intel pentium.

Ma 4 rdzenie fizycznie zgadza się ale matematycznych tylko 1 a reszta emulowanych

2013-01-14T00:47:53+01:00

więc sam widzisz ihtius, rób system, jak zrobisz to daj znać i wtedy będziemy myśleć :)

-- 14 Sty 2013, 00:47 --

a byłbym zapomniał, wiem że to nie do tematu, ale sprawdź częstotliwość ramu :-) z własnej autopsji wiem że sklepy ustawiają najczęściej częstotliwość minimalną, nieświadomy użytkownik który tego nie zmieni często w nowym komputerze wykorzystuje raptem 50-60% możliwości swojej pamięci, wiem że Twój problem to karta, ale jak przeinstalujesz system i nie będzie efektu to trzeba będzie zwrócić uwagę też na ramy :)

2013-01-14T01:10:15+01:00

Ramy teraz są ustawione na 1567 bodajże przy domyślnych 1333 MHZ.

2013-01-14T10:35:44+01:00

RoniWorlds wrote:Ma 4 rdzenie fizycznie zgadza się ale matematycznych tylko 1 a reszta emulowanych
Nie znam się na prockach AMD ale przeszukałem kilka źródeł i żadne nie mówi nic o procesorze matematycznym ani jego emulacji, oraz dlaczego jest tylko 1 skoro są 4 rdzenie.
Mógłbyś podać jakieś źródło tych informacji?

2013-01-14T12:10:21+01:00

ihtius wrote:Ramy teraz są ustawione na 1567 bodajże przy domyślnych 1333 MHZ.

dobrze, a jaka jest ich częstotliwość max ?? oraz podaj częst. płyty głównej

2013-01-14T17:49:55+01:00

Częstotliwość maksymalna pamięci to 1333, trochę podkręciłem. :-) Płyta główna obsługuje do DDR3 2000 Z OC. Standardowo obsługuje 1333 mhz.

2013-01-17T23:46:43+01:00

Próba instalacji starszych sterowników kończy się tylko połowicznie bo instalator nie może zainstalować starszej wersji pxys a nowy nie chce nowej :(

-- 17 Sty 2013, 23:46 --

Wogóle jest to jakoś źle rozwiązane przez nvidie.

2013-01-17T23:51:16+01:00

Ok ale jesteś już na nowym systemie ?? jak tak to instaluj te najnowsze i zobacz czy jest lepiej.

Return to Pogaduszki wszelakie