Polski

Obowiązkowy zestaw programów dla świeżego windowsa

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
tomsen1 Czeka mnie reinstalacja systemu.

Mam pytanie do Was koledzy:

Macie swoje niezbędniki, które instalujecie zaraz po postawieniu nowego systemu? Będe wdzięczny za sugestie.

(Tak na marginesie wyborażacie sobie laptopa, który chodzi 4 lata (!) po 10-12 godzin dziennie (!) w najróżniejszych warunkach i ani jęknie? Jest tak samo zwarty i sprawny jak w momencie, kiedy go dostałem. Jeśli kiedyś będziecie chcieli naprawde pancernego laptopa bez namysłu bierzcie Lenovo r61i. W tej chwili można łyknąć za 1000 zł, w mojej specyfikacji, pomimo swojego wieku dalej kosztuje 1400. Dla porównania za tyle kupisz już nowego Szitmensa.
Lenovo r-series? Nie-do-zarżnięcia-sprzęt)
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/obowiazkowy-zestaw-programow-dla-swiezego-windowsa-t1127.html
2011-05-05T08:06:26+01:00
Czeka mnie reinstalacja systemu.

Mam pytanie do Was koledzy:

Macie swoje niezbędniki, które instalujecie zaraz po postawieniu nowego systemu? Będe wdzięczny za sugestie.

(Tak na marginesie wyborażacie sobie laptopa, który chodzi 4 lata (!) po 10-12 godzin dziennie (!) w najróżniejszych warunkach i ani jęknie? Jest tak samo zwarty i sprawny jak w momencie, kiedy go dostałem. Jeśli kiedyś będziecie chcieli naprawde pancernego laptopa bez namysłu bierzcie Lenovo r61i. W tej chwili można łyknąć za 1000 zł, w mojej specyfikacji, pomimo swojego wieku dalej kosztuje 1400. Dla porównania za tyle kupisz już nowego Szitmensa.
Lenovo r-series? Nie-do-zarżnięcia-sprzęt)

2011-05-05T13:58:18+01:00

Re: Obowiązkowy zestaw programów dla świeżego windowsa

Podstawa po instalacji systemu to: Total Commander, WinRar, FAR, Opera, AQQ, WinAmp (absolutne podstawy do używania komputera, szczególnie TotalCmd z pluginami - bez tego programu nie wyobrażam sobie szybkiej i wygodnej pracy na komputerze), WinScp, AcdSee, irfaNView, Skype, WinUAE wystaczy skopiować wraz z hdfami i podkatalogami montowanymi jako dyski twarde oczywiście :) i pod nowszym systemem DScaler do podłaczenia Amigi 1200 przez EasyCap'a, bardziej zaawansowane jak zdalnie pracujemy to SecureCrt (lub od biedy darmowy odpowiednik Putty), TeamViewer, do tego Daemon Tool Lite, GOM Player, UltraISO, GoldWave, XMPlay, Nero (Express wystarcza mi raczej), DosBox, do tego ewentualnie Milky Tracker, Fraps i kompilatory znanych i stosowanych przez Ciebie języków programowania, o ile na tym komputerze będziesz coś tworzył samemu (u mnie to Delphi 7 i Free Pascal). I chyba to co wymieniłem jako podstawowe wystarczą. Resztę doradzą Tobie pewnie tutaj pozostali :)

2011-05-05T14:07:17+01:00

Na moje Opera, Thunderbird, Daemon, Avast, Total Copy, Letty :-D, Moorhunt :-D, Ygoow :-D

2011-05-05T14:20:50+01:00

Zdaje mi się, że rozmowy powinny zostać przeniesione do tego tematu, który shoon zapodał ;>
Zamykamy? :-)

2011-05-05T14:24:46+01:00

ok, chociaż mi bardziej zalezało na programie obowiązkowym niż na programach, które lubimy, ale spoko :-D

2011-05-05T14:29:18+01:00

No to się udziel w tamtym wątku i napisz jakie preferujesz ze standardowych - a co do obowiazkowych tak naprawde wszystko zależy od tego, co masz zamiar na PC robić.
Wiadomo, że obowiązkowe to pakery, edytory graficzne (jesli rysujesz), STEAM dla niektórych itd :lol2:

Widze ze to zrobiles juz :)

2011-05-05T14:30:06+01:00

Dla mnie to jednoznaczne, przecież ludzie używają tylko te które lubią = instalują je zazwyczaj zaraz po instalacji systemu.
Co dla kogo obowiązkowe to już Twoja sprawa, jednemy wystarczy goły sys zaraz po instalacji z IE i będzie robił pod siebie z radości, inny - musi mieć 50 programów typu 3DMax, Photoshop, itp, itd.

2011-05-05T14:31:01+01:00

ok, shut it down captain ;)

2011-09-05T12:02:01+01:00

Ja polecam pc-tową wersję Directory opusa

2011-09-05T15:40:14+01:00

Agent wrote:Ja polecam pc-tową wersję Directory opusa

Coś więcej?
Co w nim takiego fajnego widzisz - zachęć użytkowników czym jest lepszy od Total Commandera np.

2011-09-05T16:52:27+01:00

Używałem go daaaaawno temu, okolice 2005 roku gdzieś i z tego co pamiętam integruje się z systemem tak że działa zamiast explorera, pozatym jest to dokładnie taki sam dwuokienkowy file manager jak Total Commander i pochodne jeśli włączysz sobie ten widok.
Pamiętam też że było trudno znaleść cracka a nowe wersje często wychodziły... ;)

http://www.gpsoft.com.au/program/screenshots.html

W czasach W98 to to jeszcze robiło wrażenie, dzisiaj niewiele się różni od standardowego explorera w win7, może trochę więcej opcji ma, no ale i tak wszyscy używamy tylko przegladania obrazków i kopiuj/wklej. ;)

2011-09-05T17:33:30+01:00

Ja mam gdzieś na płycie wersję 9x z crackiem, to jest dla mnie alternatywa dla total comandera, dwuklik na pustym miejscu otwiera lister tak jak w przypadku magellana dla ami, ale wcale nie działa zamiast explorera, chyba że ustawisz, ale normalnie możesz używać listerów i explorera windows na raz. Co do tego w czym jest lepszy od total comanndera to w sumie prawie niczym, możesz otworzyć listerów ile ci się żywnie podoba, ma ładną oprawę graficzną(co nie jest tak ważne ale ma) działa cały czas w tle więc lister możesz otworzyć natychmiast dwuklikiem :amen:

2011-09-05T17:41:25+01:00

Listery? Nigdy nie używałem Magellana na Ami, co je to?
Znaczy wiem co to Magellan, swego czasu ACS i MA go recenzowały i się zachwycały, ale wtedy miałem A600 z 2MB Chip na której bym sobie go raczej nie odpalił... :-E

2011-09-05T17:48:20+01:00

Shoonay, DOpuss Magellan II jest jednym z interfejsów do wyboru w AmiKit.

2011-09-05T17:51:34+01:00

Wiem. Pytałem co to są listery a nie jak Magellana zdobyć. :-E
Pozatym ja używam gołego ClassicWB jesli już o emulacji mówimy, chociaż Amikitem też się bawiłem, nawet pamiętam skądś miałem legalny-piracki klucz do Magellana, hihi. Tylko poprostu nie wiem jaka częśc systemu to te listery, bo za krótko go używałem.
Domyślam się że jakaś lista w postaci okienka, tak?

2011-09-05T17:55:15+01:00

Heh na jak to co to jest lister, to jest taka podobna kolumienka jak w total comanderze :) PS: masz wiadomość na pw

2011-09-05T17:59:34+01:00

Aaa, znaczy się coś jak te dwa okna w TC z zawartością katalogów poprostu? Eee, to musi być niewygodne żeby prawym klikać i ręcznie wybierać, nie ma to jak na samej klawiaturze się poruszać po dysku.

2011-09-05T18:04:59+01:00

Nie koniecznie, możesz się poruszać również klawiaturą, po prostu jednym dwuklikiem otwierasz jedno okienko, a tych okienek możesz otworzyć pełno, powiedzmy że np. tworzysz folder składanka i otwierasz lister wchodzisz do tego folderu i lister ustawiasz jako docelowy, potem otwierasz listery np. 1 metall 2 hip hop 3 rege 4 disco polo itd, w każdym zaznaczasz ulubione tytuły a potem po kolei klikasz w listerach opcję kopiuj lub przenieś i wszystko idzie do tego ustawionego jako docelowy.

Return to Pogaduszki wszelakie