Elmek13A skąd masz pewność, że to ten a nie ten obok a nie w pierwszym rzędzie...? Elmek13Page 2 of 22https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/odblokowujemy-skutera-piaggo-vespa-lx50-2012-t2212-20.htmlhttps://forum.thecompany.pl/pogaduszki/odblokowujemy-skutera-piaggo-vespa-lx50-2012-t2212.html
Każdy pojazd miał swój numerek, a skoro osobiście go ściągałem z platformy, to jeszcze nie jestem taki stary, żeby mieć problemy z pamięcią, który ściągałem.
Wrażenia powiem całkiem pozytywne były.
Na samym początku lipa - ale jak odkryłem, gdzie jest loża dla VIPów, to już czas oczekiwania nie był tragiczny. Ta loża, to po prostu oddzielone pomieszczenie, gdzie wchodzić mogły tylko osoby z papierowymi opaskami VIP - ochrona sprawdzała, sprawdzała nawet jak drugi raz miałeś zamiar tam wejść - musiałeś nadgarstek pokazywać
W środku Elmce by się spodobało. Jednym słowem: szwedzki stół z jadłem włoskim + wódka i wino. Nie ubarwiam - samemu się brało co się chciało, a kelnerzy tylko odbierali puste talerze/kieliszki.
O loży VIP piszę o niej nie bez przyczyny - wejście na imprezę było darmowe, ale tylko VIPy mieli takie luksusy jak w/w szwedzki stół, wygodne kanapy do siedzenia ...
Macie ode mnie jeszcze parę fotek:
JD500054.JPG
JD500064.JPG
JD500065.JPG
JD500066.JPG
JD500090.JPG
JD500091.JPG
JD500095.JPG
JD500110.JPG
Jakbym kiedykolwiek organizował zlot TC + miał trochę grosza do utopienia - dokładnie na nich bym się wzorował!
VisperPLx wrote:Na gaźniku zółta śrubka musisz ją wyciągnąć i chyba to wszystko
Anthrox wrote:Wielkie dzięki - o to mi chodziło! Póki co zdjąłem pierścień i Vespa śmiga max ok. 65-68 km/h. Na miasto idealnie. Niech się porządnie dotrze i ściągnę pozostałe blokady
Jeśli kogoś to zainteresuje - ruszyła Loteriada 2014. http://www.loteriada.pl/ Możecie spróbować szczęścia - ja już prawicę Conrado Moreno ściskałem
Ojej... tak dawno tutaj nie pisałem... w tym temacie... ostatnia wiadomość z 2013...
Trzeba trochę zaktualizować wątek -- skuterek jest ze mną do dzisiaj. Nigdy jeszcze nie widział mechanika.
Głównie dlatego, że nic się z nim nie działo, mało jeździł - 3250 km przejechane na dzień dzisiejszy. Wymieniłem mu wyłącznie akumulator na taki wypasiony Li-ION używany w motorówkach i nowoczesnych motorach. Nie było potrzeby wymieniać klocków hamulcowych czy opon.
Najpoważniejszy defekt jaki dostrzegam po tylu latach - to projekt inżyniera, chyba wyłącznie po to, żeby był pretekst zmuszający użytkownika do odwiedzenia serwisu (żeby przy okazji napsuć) - zegar w liczniku zasilany jest z baterii zegarkowej (AG-12), zamiast po prostu dostawać zasilanie z akumulatora... po 11 latach w końcu bateria się poddała.
Wymieniłem na nową - chociaż od czasu jak UE zakazała produkcji tego typu baterii z wykorzystaniem domieszki rtęci - wątpię, żeby nowa wytrzymała aż 11 lat.
Tak wygląda procedura wymiany baterii:
W moim przypadku tylko jedną kostkę wypiąłem + linkę od obrotomierza, aby mieć łatwiejszy dostęp do korka pod którym jest bateria - korek niestety z początku trudno mi było otworzyć - brakowało mi odpowiedniego narzędzia, ale w końcu sobie poradziłem...
Inny defekt - to słabo odbija starter nożny - to jest jednak błahostka - starteru i tak nie używam często, bo jest elektryczny zapłon, a to kwestia wymiany sprężyny lub naciągnięcia istniejącej (nie wnikałem -- już wolę nogą pomóc startowi wrócić na miejsce).
Tak się prezentuje "Kucyk" w czerwcu 2023 roku
20230603_171703.jpg
20230605_231557.jpg
Wzbudza zainteresowanie co większego fana motocykli, takie: "WOOOOW, to prawdziwa VESPA?" -- a to przecież motorower pieszczotliwie nazywany "Kucykiem" obecnie.