Polski

[OFERTA-NA-KARTE] Do kogo warto przenieść numer komórkowy?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Berlin Witajcie,

nawiązując do tematu:
[ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy? zdecydowałem się założyć bliźniaczy temat - dedykowany ofertom bez abonamentu.

Obecnie posiadam numer telefonu w sieci Play - oferta: "ROK Ważności Konta" - umowa bez żadnych dodatkowych zobowiązań.

Play od 1 czerwca 2023 roku uniemożliwił tanie przedłużenie ważności karty i oferta nie jest już atrakcyjna cenowo - planował to zrobić wcześniej, ale z powodu szumu wywołanego przez dociekliwego Mariana Szutiaka z telepolis.pl fioletowi "przypomnieli sobie", że zapomnieli wyłączyć bezpłatną usługę przedłużającą konto:
Play kombinuje z ofertą. Zrobił taki bałagan, że głowa boli (aktualizacja)

Interesuje mnie utrzymanie numeru jak najtańszym kosztem - aby ważność karty / połączeń przychodzących wynosiła 365 dni.

To jeden z kilku moich numerów i rzadko potrzebuję z niego wykonywać połączenia - wykorzystanie sporadycznie, głównie do otrzymania SMS.

Czy ktoś z forumowiczów jest zorientowany w aktualnej ofercie i podzieli się informacją u kogo są najlepsze warunki, aby utrzymać tanio numer?

Google wypluwa sporo starych info, często nieaktualnych i trudno mi się zorientować...

Na dzień 2023-06-12 wiem tylko tyle:
Nju Mobile ma teoretycznie bezpłatne przedłużanie ważności konta - usługa "po wieki" - jednak po zagłębieniu się widzę, że usługa nie wygląda ciekawie - trzeba pilnować co pół roku, żeby w bardzo krótkim terminie - w ciągu 3 dni odpowiedzieć na SMS - telefonu z kartą nie trzymam włączonego bez przerwy, tylko wtedy, kiedy potrzebuję.

Następna oferta to Virgin Mobile - brand należy obecnie do Play - z artykułu prasowego poniżej wynika, że Play po wchłonięciu Virgin Mobile raczej stara się zabić tę markę, a nie ją promować - obecnie należy udać się do salonu Play i ponoć są problemy z przenoszeniem numeru, jeżeli numer jest w Play - cyt.:
JacekK wrote:Najwięcej złego wydaje się dziać w ofercie na kartę Virgin Mobile Polska. Zamykanie promocji, wygaszanie pakietów, a teraz dochodzi utrudnianie przejścia z numerem do oferty na kartę. Od teraz można to teoretycznie zrobić… w salonie Play. Przez stronę internetową Virgin Mobile nie można już ani kupić startera, ani też złożyć wniosku o przeniesienie numeru. W salonie oczywiście może nie być to takie proste, gdyż jak już wielokrotnie pisaliśmy i podawaliśmy konkretne przykłady, klienci ofert na kartę nie są zbyt mile widziani w salonach operatorów GSM i traktowani są tam nierzadko jako ktoś, kto po prostu zajmuje kolejkę. Sprzedawcy zaś wymyślają na gorąco całą masę powodów, dla których “akurat dzisiaj” nie jest możliwe przeniesienie numeru. Oczywiście zawsze czeka jednak “atrakcyjna” oferta abonamentowa dostępna od ręki.

Cóż, wiele wskazuje na to, że przynajmniej ofertę na kartę Virgin Mobile właśnie powoli żegnamy. Wkrótce może to być po prostu zwykła taryfa Play z możliwością migracji do Play z biletem w jedną stronę.

Virgin Mobile Polska ruszyła u nas w sierpniu 2012 roku. Choć przez długi czas był to największy Polski operator MVNO, marka nigdy nie osiągnęła sukcesu, ani nawet nie zbliżyła się do realizacji zapowiadanych hucznie planów. W 2020 roku marka została przejęta przez Play, a dzisiaj coraz bardziej rysuje się jej przyszłość.

Źródło: Play wygasza Virgin Mobile? Wiele na to wskazuje

Jest jeszcze oferta od Viking Mobile, nie znam ich - ktoś z Was jest w podobnej sytuacji do mojej i posiada u nich numer, któremu tylko chce przedłużać ważność?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/oferta-karte-kogo-warto-przeniesc-numer-komorkowy-t8014.html
2023-06-12T15:34:36+01:00
Witajcie,

nawiązując do tematu:
[ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy? zdecydowałem się założyć bliźniaczy temat - dedykowany ofertom bez abonamentu.

Obecnie posiadam numer telefonu w sieci Play - oferta: "ROK Ważności Konta" - umowa bez żadnych dodatkowych zobowiązań.

Play od 1 czerwca 2023 roku uniemożliwił tanie przedłużenie ważności karty i oferta nie jest już atrakcyjna cenowo - planował to zrobić wcześniej, ale z powodu szumu wywołanego przez dociekliwego Mariana Szutiaka z telepolis.pl fioletowi "przypomnieli sobie", że zapomnieli wyłączyć bezpłatną usługę przedłużającą konto:
Play kombinuje z ofertą. Zrobił taki bałagan, że głowa boli (aktualizacja)

Interesuje mnie utrzymanie numeru jak najtańszym kosztem - aby ważność karty / połączeń przychodzących wynosiła 365 dni.

To jeden z kilku moich numerów i rzadko potrzebuję z niego wykonywać połączenia - wykorzystanie sporadycznie, głównie do otrzymania SMS.

Czy ktoś z forumowiczów jest zorientowany w aktualnej ofercie i podzieli się informacją u kogo są najlepsze warunki, aby utrzymać tanio numer?

Google wypluwa sporo starych info, często nieaktualnych i trudno mi się zorientować...

Na dzień 2023-06-12 wiem tylko tyle:
Nju Mobile ma teoretycznie bezpłatne przedłużanie ważności konta - usługa "po wieki" - jednak po zagłębieniu się widzę, że usługa nie wygląda ciekawie - trzeba pilnować co pół roku, żeby w bardzo krótkim terminie - w ciągu 3 dni odpowiedzieć na SMS - telefonu z kartą nie trzymam włączonego bez przerwy, tylko wtedy, kiedy potrzebuję.

Następna oferta to Virgin Mobile - brand należy obecnie do Play - z artykułu prasowego poniżej wynika, że Play po wchłonięciu Virgin Mobile raczej stara się zabić tę markę, a nie ją promować - obecnie należy udać się do salonu Play i ponoć są problemy z przenoszeniem numeru, jeżeli numer jest w Play - cyt.:
JacekK wrote:Najwięcej złego wydaje się dziać w ofercie na kartę Virgin Mobile Polska. Zamykanie promocji, wygaszanie pakietów, a teraz dochodzi utrudnianie przejścia z numerem do oferty na kartę. Od teraz można to teoretycznie zrobić… w salonie Play. Przez stronę internetową Virgin Mobile nie można już ani kupić startera, ani też złożyć wniosku o przeniesienie numeru. W salonie oczywiście może nie być to takie proste, gdyż jak już wielokrotnie pisaliśmy i podawaliśmy konkretne przykłady, klienci ofert na kartę nie są zbyt mile widziani w salonach operatorów GSM i traktowani są tam nierzadko jako ktoś, kto po prostu zajmuje kolejkę. Sprzedawcy zaś wymyślają na gorąco całą masę powodów, dla których “akurat dzisiaj” nie jest możliwe przeniesienie numeru. Oczywiście zawsze czeka jednak “atrakcyjna” oferta abonamentowa dostępna od ręki.

Cóż, wiele wskazuje na to, że przynajmniej ofertę na kartę Virgin Mobile właśnie powoli żegnamy. Wkrótce może to być po prostu zwykła taryfa Play z możliwością migracji do Play z biletem w jedną stronę.

Virgin Mobile Polska ruszyła u nas w sierpniu 2012 roku. Choć przez długi czas był to największy Polski operator MVNO, marka nigdy nie osiągnęła sukcesu, ani nawet nie zbliżyła się do realizacji zapowiadanych hucznie planów. W 2020 roku marka została przejęta przez Play, a dzisiaj coraz bardziej rysuje się jej przyszłość.

Źródło: Play wygasza Virgin Mobile? Wiele na to wskazuje

Jest jeszcze oferta od Viking Mobile, nie znam ich - ktoś z Was jest w podobnej sytuacji do mojej i posiada u nich numer, któremu tylko chce przedłużać ważność?

2023-06-12T16:09:59+01:00

Re: [OFERTA-NA-KARTE] Do kogo warto przenieść numer komórkow

Witam ! Oferta na kartę ? hmm - cała moja rodzina jest w sieci wRodzinie - tam też już "wieki temu" przeniosłem swój 1 numer który miałem w Erze - bodaj dwa lata na abonament , później w TAK TAK i dziś w wiadomej sieci. Gdy na początku istnienia i możliwości przenoszenia numeru przeszliśmy do tej sieci plusem było to że po każdym doładowaniu już od 5 zł miało się ważność konta na dwa lata ! Później nastały pakiety za 30 zł - dwa miesiące nielimitowanych rozmów i sms, plus 10GB netu. Do dziś dnia tej sieci i opcji używam, jako rezerwę mam Lyca Mobile na kartę, co kilka miesięcy doładuję za 10 zł i mam luzik - tanie rozmowy po świecie.

2023-06-12T16:26:05+01:00

Ciekawy temat - również jestem zainteresowany tego typu ofertami.

Spojrzałem do aktualnego cennika wRodzinie, aktualnego na dzień:
Cennik_wRodzinie_dla_Umow_zawartych_od_29_04_2021_wazny_od_07.02.2023.pdf

Wygląda na to, że 2 lata ważności nadal obowiązuje:
Karta jest aktywna (Okres ważności) przez 24 miesięce od Aktywacji lub od ostatniego Doładowania konta. STAWKI ZA USŁUGI KRAJOWE

obwarowane to jest pewnym małym haczykiem:
Opłata za utrzymanie Numeru MSISDN w Sieci Operatora 5 zł co 30 dni*

*Opłata za Utrzymanie numeru MSISDN w Sieci Operatora będzie pobierana po upływie 30 dni (tj.720 godzin) od ostatniego wydatku z Wartości konta numeru, jeśli w okresie tych 30 dni (720 godzin) suma wydatków nie przekroczy 5 PLN w postaci:

1. wykorzystania Wartości konta na łączną kwotę nie niższą niż 5 PLN, jako opłatę za zrealizowane usługi (połączeń głosowych/SMS/MMS/dostępu do Internetu),
  2. doładowania konta,
  3. zakupu usług dostępnych w Cenniku, pakietów w ramach udostępnianych przez Operatora Ofert promocyjnych (przy czym korzystanie z zakupionych usług/pakietów nie jest traktowane jako wydatek z Wartości konta numeru).

W przypadku niewykonania żadnego wydatku wymienionego powyżej lub wydania z Wartości konta numeru mniej niż 5 PLN, Opłata za Utrzymanie Numeru MSISDN w Sieci Operatora zostanie pomniejszona o sumę tych wydatków (np. wyniesie 1 PLN, jeśli wydano łącznie 4 PLN z Wartości konta numeru).

Jeżeli zakupiony Pakiet posiada Okres Ważności dłuższy aniżeli 30 dni, Opłata nie zostanie pobrana w Okresie jego Ważności, a pobranie opłaty nastąpi po upływie 30 dni (tj. 720 godzin) od upłynięcia Okresu Ważności Pakietu jeżeli suma wydatków wyszczególnionych w punktach a, b, c powyżej nie przekroczy 5 PLN.

Jeżeli stan Wartości konta numeru na moment pobrania Opłaty za Utrzymanie Numeru MSISDN w Sieci Operatora wynosi mniej niż wysokość tej Opłaty określonej powyżej, opłata jest pobierana w wysokości Wartości konta numeru.

Wydaje się jednak, że oferta pomimo tego haczyka jest interesująca - bo przez 2 lata konto powinno działać z zerowym saldem :)

2023-06-12T16:35:36+01:00

Mnie również oferta wRodzinie by odpowiadała - jednak nie widzę na stronie informacji przeniesienia do nich numerów, a nawet zakupu startera. Znalazłem za to dość stary artykuł:

JacekK wrote:(AKTUALIZACJA) Początek końca telefonii wRodzinie?

Czyżbyśmy obserwowali właśnie początek końca prowadzonej przez Aero2 marki telefonii komórkowej wRodzinie? Jak zauważyli Czytelnicy sieć usunęła ze strony internetowej możliwość zakupu starterów oraz formularz służący do przeniesienia numeru, nie ma także zakładki dotyczącej rejestracji kart SIM.
Marka telefonii komórkowej wRodzinie ma długą historię. Jej początki sięgają jeszcze 2009 roku, kiedy to związana była z Fundacją Lux Veritatis i adresowała swoją ofertę głównie do widzów TV TRWAM i słuchaczy Radia Maryja. Współpraca z fundacją związaną z o. Tadeuszem Rydzykiem szybko się zakończyła (dla tej grupy docelowej powstała wówczas istniejąca do dziś sieć MVNO W naszej Rodzinie) i marka wRodzinie prowadzona była odtąd już tylko przez CenterNet S.A. Od 2015 roku właścicielem marki jest Aero2. Wbrew opiniom marka wRodzinie nie jest siecią wirtualną, ponieważ jej operator – Aero2 – posiada własną infrastrukturę telekomunikacyjną, zatem wRodzinie można w pewnym sensie porównać do innych submarek operatorów MNO, takich jak np. Heyah, czy nju mobile. Z uwagi na ofertę dostosowaną do potrzeb seniorów telefonia ta już w 2011 roku otrzymała od UKE Certyfikat Seniora, który potem przyznawany był dla niej kilkukrotnie. Cechą charakterystyczną wRodzinie była (i nadal jest) długa ważność konta na połączenia wychodzące – aż 24 miesiące na start i po każdym doładowaniu konta. W szczycie popularności sieć posiadała blisko 200 tys. kart SIM, jednak od dawna baza ta systematycznie się kurczy. Sieć – poza własnym – korzysta również z zasięgu Plusa.

Początek końca wRodzinie?
Niepokojącą rzecz na stronie internetowej operatora zauważyli Czytelnicy. Ze strony tej zniknęła możliwość zakupu startera, możliwość rejestracji kart SIM, nie ma również formularza służącego do przeniesienia numeru z innej sieci. Nadal jednak działa zakładka służąca do doładowania konta poprzez oficjalną stronę operatora (doładowywać można również zasileniami Plusa). O te niepokojące wydarzenia postanowiłem zapytać u źródła, czyli w biurze prasowym Aero2, jednak pomimo dwóch próśb operator nie zdecydował się na wyjaśnienie tychże kwestii.

Nieoficjalnie udało mi się jednak dowiedzieć, że ma to związek z planowanym połączeniem spółek Aero2 sp. z o.o. oraz Polkomtel Sp. z o.o. W związku z tym istotnie marka miała zawiesić sprzedaż starterów i wyłączyła możliwość przeniesienia numeru. Nie wiadomo jednak, co ze starterami znajdującymi się w stacjonarnych punktach sprzedaży (np. w placówkach Poczty Polskiej). Również o te kwestie, tak jak i o potwierdzenie/zaprzeczenie tych nieoficjalnych informacji, zapytałem w biurze prasowym Aero2, niestety moje pytania pozostały bez odzewu.

Jeśli to koniec, to w kiepskim stylu
Jeśli faktycznie to początki końca marki telefonii komórkowej wRodzinie (bo przecież trudno sobie wyobrazić jakikolwiek rozwój sieci nieposiadającej kanałów sprzedaży i dystrybucji), to odbywa się to w naprawdę kiepskim stylu. Poza pousuwaniem ze strony internetowej istotnych rzeczy firma nie zdecydowała się na wydanie jakiegokolwiek komunikatu. Nieodpowiadanie na pytania dziennikarzy również nie stawia tej sprawy w pozytywnym świetle.

Niestety wciąż wiemy za mało, trzeba więc poczekać na dalszy rozwój wydarzeń.

AKTUALIZACJA: Po publikacji tekstu dostałem odpowiedź z biura prasowego Aero2 i potwierdza ona nieoficjalne doniesienia o wstrzymaniu sprzedaży usług wRodzinie. Oferta jednak jest cały czas dostępna dla obecnych klientów. Poniżej odpowiedź z Aero2:

Biuro prasowe Aero2 wrote:Usługi sieci wRodzinie dla dotychczasowych klientów są cały czas świadczone, natomiast dostępność tej oferty dla nowych klientów (w tym sprzedaż starterów) została wstrzymana.

Źródło: mvno-gsm.pl

2023-06-12T17:17:26+01:00

Wychodzi na to że mam farta bo nasze numery były wcześniej rejestrowane :haha: co do Aero2 - mam ich kartę , można przejrzeć pocztę czy od biedy strony, na moim kanale na wiadomej tubie możecie Państwo obejrzeć krótki filmik jak ściągałem plik na Linuxie podłączonym przez modem i kartę Aero 2

2023-06-12T17:30:37+01:00

wRodzinie powiązane jest z Plusem - w "Plush" za kwotę 5 zł można przedłużyć ważność karty o rok:
https://gsmonline.pl/artykuly/plush-jak ... sc-srodkow

Choć wydaje się, że numer do Plusha można przenieść tylko jak zdecydujemy się na abonament:
https://www.plushbezlimitu.pl/przenies-numer :nie:

2023-06-12T17:51:53+01:00

zobacz na stronie

https://wrodzinie.com.pl/

2023-06-12T18:24:56+01:00

W a2mobile jest możliwość odbierania przez rok.

2023-06-12T19:09:29+01:00

Łysy0800 wrote:W a2mobile jest możliwość odbierania przez rok.

Odnowienie na kolejny rok ile?
Używasz? Jaką masz o nich opinię?

2023-06-12T19:46:06+01:00

Berlin wrote:
Łysy0800 wrote:W a2mobile jest możliwość odbierania przez rok.

Odnowienie na kolejny rok ile?
Używasz? Jaką masz o nich opinię?

Jest ok. Place 19.90 (brutto) za "niewyczerpalne wszystko", ale jak zje powyżej 10gb, to transfer spada. Wtedy można albo doładować same GB, albo od razu wziąć "niewyczerpalne wszystko" z 30gb za 25 zł brutto.

Widzę też, że konto jest ważne 365 dni od momentu aktywacji, ale nie wiem jak później.

2023-06-12T20:59:26+01:00

A mi się kończy oferta z t mobile i chciałbym do Orange przenieść. Ma ktoś narzeka coś ?

2023-06-12T21:28:59+01:00

Ptakus94 wrote:A mi się kończy oferta z t mobile i chciałbym do Orange przenieść. Ma ktoś narzeka coś ?

"Kończy oferta" - a to nie jest abonament? Do abonamentu jest dedykowany wątek:
[ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy?

2023-06-12T21:39:56+01:00

Anthrox wrote:
Ptakus94 wrote:A mi się kończy oferta z t mobile i chciałbym do Orange przenieść. Ma ktoś narzeka coś ?

"Kończy oferta" - a to nie jest abonament? Do abonamentu jest dedykowany wątek:

[ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy?

Nooo abonament na karte

2023-06-13T18:33:47+01:00

Mam nju oraz Orange. W nju faktycznie jest problem z tym smsem, że masz trzy dni by odpisać 6 msc po ostatnim doładowaniu - ostatnio mi taki przyszedł. Bo ładuję duże sumy raz na jakiś czas i tego nie pilnuję. W moim wypadku to niebezpieczne jednak - pracuję w morzu i jakbym akurat był te 3 dni poza zasięgiem mógłbym stracić numer, na który mam przypisane wszystko i wszędzie - kuriozalne.

Jako kartę do neta kiedyś kupiłem Orange i tu jestem zadowolony. Ostatnio doładowałem w marcu i mogę odbierać jeszcze przez 283 dni a dzwonić przez 71. Gigabajtów kumuluje się tyle, że w ogóle nie używam wifi, tylko LTE i mam już nazbierane 765 GB. Działa też 5G bez kombinacji, a przynajmniej jakiś czas temu działało, bo w moim mieście nie ma zasięgu to nie mam jak powiedzieć na 100%, ale kiedyś dostałem sms, że zostałem włączony w usługę 5G tak od czapki, bez niczego, na próbę czy coś (choć abonamenty musiały na to kupować usługę) i w innych miastach działało, teraz ciężko mi powiedzieć czy jeszcze mam w sumie. Jest opcja wydłużenia konta na rok pakietem za 29 zł. Być może mam to dzwonienie na 71 dni jeszcze, bo tak kojarzę, że rok temu ten pakiet kupowałem. Generalnie nie mam zastrzeżeń.

2023-06-14T02:44:23+01:00

Jeżeli prawdą jest to co w tym linku:
https://nasz.orange.pl/t5/Na-kart%C4%99 ... d-p/334465

to przedłużenie za 9 zł w Orange na rok - póki co wygrywa.
Przedłużenie ważności konta jest dalej możliwe za 9 zł?
Czy nadal można przedłużyć ważność konta na kartę na rok poprzez wysłanie bezpłatnego SMSa o treści START na numer 8002. Gdzieś czytałem że kosztuje to 9 zł, ale nie wiem czy to jest aktualne. Zaznaczam że mam ważne konto jeszcze do końca listopada.

Bo znalazłem jedynie informację, że niby w przypadku gdy Orange zablokuje możliwość wykonywania połączeń, a na koncie wciąż pozostają dostępne środki to klient może opłacić reaktywację konta, wysyłając bezpłatny SMS na numer 80199 lub w aplikacji Mój Orange.

Do wyboru są trzy okresy:

7 dni za 3 złote (SMS o treści AKT7),
31 dni za 7 złotych (SMS o treści AKT31),
365 dni za 29 złotych (SMS o treści AKT365).
Ale nie o to mi chodzi. Ja bym chciał tylko przedłużyć konto które mam jeszcze ważne ni

29 zł to sporo, ale 9 zł jeszcze akceptowalne byłoby patrząc na konkurencyjne propozycje...

Return to Pogaduszki wszelakie