nawiązując do tematu:
[ABONAMENT] Do kogo warto przenieść numer komórkowy? zdecydowałem się założyć bliźniaczy temat - dedykowany ofertom bez abonamentu.
Obecnie posiadam numer telefonu w sieci Play - oferta: "ROK Ważności Konta" - umowa bez żadnych dodatkowych zobowiązań.
Play od 1 czerwca 2023 roku uniemożliwił tanie przedłużenie ważności karty i oferta nie jest już atrakcyjna cenowo - planował to zrobić wcześniej, ale z powodu szumu wywołanego przez dociekliwego Mariana Szutiaka z telepolis.pl fioletowi "przypomnieli sobie", że zapomnieli wyłączyć bezpłatną usługę przedłużającą konto:
Play kombinuje z ofertą. Zrobił taki bałagan, że głowa boli (aktualizacja)
Interesuje mnie utrzymanie numeru jak najtańszym kosztem - aby ważność karty / połączeń przychodzących wynosiła 365 dni.
To jeden z kilku moich numerów i rzadko potrzebuję z niego wykonywać połączenia - wykorzystanie sporadycznie, głównie do otrzymania SMS.
Czy ktoś z forumowiczów jest zorientowany w aktualnej ofercie i podzieli się informacją u kogo są najlepsze warunki, aby utrzymać tanio numer?
Google wypluwa sporo starych info, często nieaktualnych i trudno mi się zorientować...
Na dzień 2023-06-12 wiem tylko tyle:
Nju Mobile ma teoretycznie bezpłatne przedłużanie ważności konta - usługa "po wieki" - jednak po zagłębieniu się widzę, że usługa nie wygląda ciekawie - trzeba pilnować co pół roku, żeby w bardzo krótkim terminie - w ciągu 3 dni odpowiedzieć na SMS - telefonu z kartą nie trzymam włączonego bez przerwy, tylko wtedy, kiedy potrzebuję.
Następna oferta to Virgin Mobile - brand należy obecnie do Play - z artykułu prasowego poniżej wynika, że Play po wchłonięciu Virgin Mobile raczej stara się zabić tę markę, a nie ją promować - obecnie należy udać się do salonu Play i ponoć są problemy z przenoszeniem numeru, jeżeli numer jest w Play - cyt.:
JacekK wrote:Najwięcej złego wydaje się dziać w ofercie na kartę Virgin Mobile Polska. Zamykanie promocji, wygaszanie pakietów, a teraz dochodzi utrudnianie przejścia z numerem do oferty na kartę. Od teraz można to teoretycznie zrobić… w salonie Play. Przez stronę internetową Virgin Mobile nie można już ani kupić startera, ani też złożyć wniosku o przeniesienie numeru. W salonie oczywiście może nie być to takie proste, gdyż jak już wielokrotnie pisaliśmy i podawaliśmy konkretne przykłady, klienci ofert na kartę nie są zbyt mile widziani w salonach operatorów GSM i traktowani są tam nierzadko jako ktoś, kto po prostu zajmuje kolejkę. Sprzedawcy zaś wymyślają na gorąco całą masę powodów, dla których “akurat dzisiaj” nie jest możliwe przeniesienie numeru. Oczywiście zawsze czeka jednak “atrakcyjna” oferta abonamentowa dostępna od ręki.
Cóż, wiele wskazuje na to, że przynajmniej ofertę na kartę Virgin Mobile właśnie powoli żegnamy. Wkrótce może to być po prostu zwykła taryfa Play z możliwością migracji do Play z biletem w jedną stronę.
Virgin Mobile Polska ruszyła u nas w sierpniu 2012 roku. Choć przez długi czas był to największy Polski operator MVNO, marka nigdy nie osiągnęła sukcesu, ani nawet nie zbliżyła się do realizacji zapowiadanych hucznie planów. W 2020 roku marka została przejęta przez Play, a dzisiaj coraz bardziej rysuje się jej przyszłość.
Źródło: Play wygasza Virgin Mobile? Wiele na to wskazuje
Jest jeszcze oferta od Viking Mobile, nie znam ich - ktoś z Was jest w podobnej sytuacji do mojej i posiada u nich numer, któremu tylko chce przedłużać ważność?