PCIE x4 czy to ma sens ?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Witam
Mam możliwość podłączenia do swojej płyty głównej karty graficznej GeForce 8600 Gt. jednak jest mały problem, gdyż nie wiem czy to będzie miało sens. Dlaczego ? Do tej pory mam podłączonego Geforca 7600 gt na AGP bo moja płyta główna to Asrock z dwoma interfejsami dla kart graficznych: AGP i PCIE. Wszedłem na stronę producenta tej płyty głównej i okazało się, ze interfejs PCIE ma przepustowość tylko x4. Wiec od razu zrodziło się we mnie pytanie czy ma sens podłączać te kartę na PCIe, gdyż może nie będzie zbytniej różnicy w wydajności miedzy tymi dwoma kartami ? Wyczytałem, że ten PCIe x4 to jak AGP x2. Teraz mam podłączonego tego Geforca 7600 gt na AGP x8 wiec podłączenie pod znacznie wolniejszy pcie geforca 8600 gt mogłoby nie przynieść oczekiwanego wzrostu wydajności. Jak myślicie czy ta cała operacja ma sens ?

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... eDual-VSTA

Pozdrawiam.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Po pierwsze x2 i x4 to nie przepustowość tylko mnożnik.

Po drugie nie ma kart graficznych na to wąskie złącze PCI-E x4.

Polecam przeczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI_Express

Image
Gniazda PCI-E od góry: x4, x16, x1 i x16 w porównaniu ze złączem PCI (na dole)


Jeśli masz to szerokie PCIE x16 to tak, zyskasz kopa przechodząc z AGP na PCIE. Niestety powolność reszty komponentów skutecznie Ci to zamaskuje.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Wychodzi na to, że kupujesz kartę graficzną akurat na taki slot, jaki masz na płycie głównej.
No i na PCI-E masz znacznie większy wybór nowych, tanich kart graficznych ;)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12682
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 22:00
Online: 322d 22h 9m 1s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Na płycie głównej jest port PCIE ten długi to dlaczego napisali, że ma tylko x4 ??
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Nie mam zielonego, może to jakaś wczesna niedorobiona wersja która tak czy siak będzie chodzić z prędkością porównywalną do AGP?
Z którego roku ta płyta?
Na mojej płycie zakupionej w 2006 roku już wyraźnie jest napisane x16.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Shoonay wrote:Nie mam zielonego, może to jakaś wczesna niedorobiona wersja która tak czy siak będzie chodzić z prędkością porównywalną do AGP?
Z którego roku ta płyta?
Na mojej płycie zakupionej w 2006 roku już wyraźnie jest napisane x16.


Płyta była zakupiona w 2007 roku, bios jest ze stycznia 2007 roku. Asrock swego czasu lubił zapełnić segment gdzie użytkownik chciał pomału rozbudowywać sprzęt i dlatego mam dwa gniazda: AGP i PCIE (niedorobione) oraz dwa gniazda na DDR II i DDR I. To taka hybryda trochę. Jak bym wcześniej miał kartę na PCIE to takiego gównianego wynalazku bym nie kupował bo nie znoszę tanich Asrocków swego czasu były strasznie gówniane bo za tą cenę nie oferowały niczego lepszego od konkurencji a poza tym serwowały stare rozwiązania jak na przykład Sata I czy tylko 100 mb karta sieciowa. Ja kupiłem bo byłem zmuszony po części.
W biosie po przestawieniu na PCIe graphic cards ma do wyboru x4 i x2, zajebiście co ?

Ten Geforce 8600 Gt jest dosyć dziwny i specyficzny ponieważ nie posiada dodatkowej wtyczki zasilającej ! Na początku myślałem, że jak popsuty komputer brejdaka był w serwisie to osunęli tam te złącze zasilające :haha: , ale się okazało, że komputer bez najmniejszych problemów wystartował mimo, ze ma już 9 letni zasilacz, ale kiedyś za niego niezłą sumkę dałem wiec jeszcze ciągnie ale jego tez trzeba będzie zmienić.

-- 31 Sie 2012, 02:32 --

No i podłączyłem nie obyło się bez zajebistych problemów jakie za każdym razem towarzyszą mi kiedy dotykam swoje wredne łapska do tej gównianej płyty głównej. Jednak karta śmiga tylko, ze wielu starych grach nie ma zbytniego wzrostu wydajności a w Far Cry I jest coś dziwnego bo mam 50 % mniej klatek i nie mogę zbytnio grać w tego hita a poza tym mam dużo modów do tej które teraz zaczęły mi kiepsko chodzić. W Fearze I klatek równie nie jest zbytnio więcej ani w Doomie III. Jedynie w modach do HL 2 jest miejscami więcej klatek. No cóż mój procesor w 2007 roku był tylko budżetowym prockiem więc za dużo nie mogę wymagać. Czy jakbym miał na przykład najtańszy i3 to byłby zauważalny wzrost wydajności albo nabyłbym te nowe intel pentium GS o zegarze 2,6 giga to byłby większy kop ?

Image
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Nie orientuję się co to za nowy intel Pentium GS, ale jeśli ma conajmniej 3-4 rdzenie i jest w porównywalnej cenie do i3 to jasne, bierz. Cokolwiek masz teraz dostaniesz porządnego kopa w tyłek.
Oczywiście musisz zmienić też płytę główną, pewno i pamięci, może i zasilacz, a może nawet kilka przejściówek na to i tamto...

Sam zamierzam kupić jakąś dobrą płytę główną ze slotem 1155 na którym działa ogromny zasięg procków od i3 po i7 więc z czasem można by dołozyć i wymienić tylko proc.
Na ten czas znalazłem jedynie Asrocka P67, głównie z powodu umiejscowienia złącza dla grafy o 2 miejsca nad złączami PCI przez co chłodzenie nie zajmie mi wszystkich (cholera, czy na serio producenci płyt to debile którzy nie widzą jak grube są karty graficzne?), tylko że podobno ta płyta ma właśnie problemy z i7 :/
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Sorry pomyliłem się, chodziło mi o taki procesor http://ark.intel.com/products/53480/Int ... _60-GHz%29. Niestety ma tylko dwa rdzenie.

-- 31 Sie 2012, 13:45 --

Ale obsługuje pamięci DDR III więc powinien być szybszy od mojego procesora. Spokojnie jeszcze nie kupuje komputera tylko robię przymiarki :-) W sumie mógłbym tylko wydać nieco ponad 1500 złoty więc byłby to tani komputer.
Na jakimś portalu o komputerach widziałem, zestawy komputerowe w rożnych cenach na każdy miesiąc.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Za 500-600zł już kupisz ten Intel Pentium G czy coś oparte na APU.

Za 1500 to już masz i5-2500K + płyta główna + 8GB pamięci.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Shoonay wrote:Za 500-600zł już kupisz ten Intel Pentium G czy coś oparte na APU.

Za 1500 to już masz i5-2500K + płyta główna + 8GB pamięci.


Nie do końca bo nie mam przyzwoitej obudowy i mój zasilacz 9 letni by przy takiej konfiguracji po prostu by zdechł. Do wczoraj miałem podpięte aż pięć dysków twardych ale po odłączeniu ich ponownym podłączeniu trzy dyski przestały działać, więc wpadłem w lekka depresje ze zasilacz spalił mi trzy dyski, ale wpadłem zaraz na pomysł żeby podłączyć je do kieszeni zewnętrznej na usb i okazało się że działają od razu spadł mi kamień z serca bo tyle danych i gier na steamie by przepadło oraz starta trzech dysków była by dla mnie straszna, więc jak widzisz muszę kupić cały komputer oprócz monitora i myszki oraz klawiatury. Dodatkowo zintegrowana w procesor grafika intela jest lekko mówiąc badziewna już te procki AMD maja zdecydowanie lepszą grafikę. Ale oczywiście dzięki za info, wymiana spostrzeżenie i informacji jak najbardziej potrzebna, lubię burzę mózgów :-) Ja raczej jestem zwolennikiem kupowania kompa w jednym ze swoich sklepów w Lublinie z wielu przyczyń: blisko jak się coś spieprzy itp.

-- 31 Sie 2012, 16:18 --

Mam jeszcze pytanie, co myślisz o zasilaczu Modecom Feel III 400 wat ( 6 letni) i o zasilaczy 9 letnim, ale który swego czasu kosztował 380 zeta, który jest bardziej bezpieczniejszy ? Bo w komputerze brejdaka w którym spaliła się płyta główna pozostało kilka części i wśród nich jest własnie ten zasilacz modecoma. Na forach te Modecomy Feel raczej znajdują się chyba na czarnych listach ?, ale jest nowszy niż 9 letni huntkey.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Mój burżujski Tagan 480W kupiony za ~400zł w okolicach 2006 roku padł mi ostatnio ( :-( ), więc wiesz, powyżej 5 lat to zasilacz już powoli morfuje się w tykającą bombę - zależnie od marki i obciążenia - *może* pociągnie jeszcze te kilka lat, w pewnym momencie mogą zacząć kondensatory piszczeć czy dyski się wyłączać, ale końcowe skutki jego padnięcia - zależnie od marki i obciążenia - mogą być różne, jeden poprostu zamilknie na wieki, inny pierdyknie jak petarda, a trzeci spali płytę główną.

Co do opinii na temat zasilacza, polecam to: http://forum.dobreprogramy.pl/zasilacze ... 67392.html
Twój podobno to "zły zasilacz dobrej marki" cokolwiek to znaczy, więc ja bym wymieniał, w tych czasach możesz spokojnie dobry zasilacz ~450W za 100-150zł kupić.
Do tego bierzesz obudowę midi tower bez żadnych zbędnych kolorowych pierdół i choinkowych światełek, sam mam tę:
http://allegro.pl/naprawde-solidna-obud ... 81403.html
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Rzeczywiście wczoraj zasilacz pokazał, że ma już powoli dość. W sumie przez te wszystkie lata katowałem go dosyć ostro, najnowsze gry szły ostro.
Po zmianie karty graficznej wreszcie mogę odtwarzać filmy we fleshu na pełnym ekranie oraz filmy w silverightcie :-) Zainstalowanie sterownika 266.58 spowodowało, ze starsze gry chodzą tak samo jak na poprzedniej karcie no może trochę lepiej bo na sterowniku 301.42 w Far Cry spadły mi klatki o połowę i w Fearze nie wyglądało to za dobrze.

-- 01 Wrz 2012, 20:46 --

Shoonay czy grałeś w Feara 3 ? Masz ponoć Geforca 8600 Gt ? Ile miałeś klatek na przykład w rozdziałce 1360x768 przy takich ustawieniach : ?

Image

Tutaj jak się patrzę mam 20 klatek :

Image

To chyba jakoś mało ?
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

A dokładnie to mam wypasiony GF 8600 GTS:
Image

Grałem pare miechów temu w Fear3 ale porzuciłem gre bo za dużo akcji i debilnych konsolowych motywów nawrzucali pokroju naciśnij spację aby schować się za przeszkodą a dwa razy żeby przez nią przeskoczyć czy cuś w tym stylu.

Pamiętam że w typowej rozdziałce w której gram we wszystko czyli 1280x1024 raz że haczyło a dwa często stopowało akcję na doczytanie lokacji/tekstur, więc zmieniłem na 1024x768 i śmigało już fajnie.

Nie zwracałem uwagi na to ile miałem klatek, pewno coś między 25-33, to jak na moje oko jest minimalny margines płynności gry.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

dla ludzkiego oka wystarczy ok.30 klatek na sek. :D
więc faktycznie Shoonay tyle wystarczy do komfortowej gry :)

co do zasilaczy ihtius, Szón również ma racje - nie warto inwestować w wieloletnią używkę, zwłaszcza że nie wiesz czy to ten zasilacz nie spalił płyty głównej o której wspominasz w poście #10
moim zdaniem warto porządnie zainwestować w markowy zasilacz nawet te 400-500 zł jeżeli dysponujesz takową gotówką, kiedyś kupowałem zasilacze do kwoty ok 100zł. bo twierdziłem że, przecież tylko daje prąd i nic więcej :) -i co ?
- i padała co jakiś czas płyta główna lub paliła się karta graficzna (w 90% przypadków przy nagłym wyłączeniu prądu) :mur:
5lat temu kupiłem Tagana (cena ok. 500zł) i od tej pory o dziwo (odpukać : puk puk puk :P) mimo wielu wyłączeń komputera, nie raz kilka razy na minute, spowodowanych "wywaleniem" korków nic nie zostało uszkodzone :ok1:
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3511
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 15:26
Online: 51d 7h 9m 11s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12682
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 22:00
Online: 322d 22h 9m 1s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

też się o co kłócić macie :lol2:

Antek dysponujesz innymi ściągami jak ta poniżej ? np. płyty główne
Anthrox wrote:A tu pomocnicza ściąga:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3511
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 15:26
Online: 51d 7h 9m 11s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

tauri5 wrote:też się o co kłócić macie :lol2:
Masz rację, nie ma sensu reagowac na zaczepki trolla któremu nawet się skrolnąć nie chce a co dopiero czytać ze zrozumieniem. Wesoła twórczość usunięta.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

+50 do reputacji Pana Moderatora.
-50 do reputacji Pana Trolla

@tauri - jeśli chodzi o inne podzespoły, to to już bardziej kwestia gustu i to co chcemy.
Np. wybijanie kondensatorów na płycie głównej jest w większości przypadków uzależnione od zasilacza.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12682
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 22:00
Online: 322d 22h 9m 1s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

tauri5 wrote:dla ludzkiego oka wystarczy ok.30 klatek na sek. :D
więc faktycznie Shoonay tyle wystarczy do komfortowej gry :)

co do zasilaczy ihtius, Szón również ma racje - nie warto inwestować w wieloletnią używkę, zwłaszcza że nie wiesz czy to ten zasilacz nie spalił płyty głównej o której wspominasz w poście #10
moim zdaniem warto porządnie zainwestować w markowy zasilacz nawet te 400-500 zł jeżeli dysponujesz takową gotówką, kiedyś kupowałem zasilacze do kwoty ok 100zł. bo twierdziłem że, przecież tylko daje prąd i nic więcej :) -i co ?
- i padała co jakiś czas płyta główna lub paliła się karta graficzna (w 90% przypadków przy nagłym wyłączeniu prądu) :mur:
5lat temu kupiłem Tagana (cena ok. 500zł) i od tej pory o dziwo (odpukać : puk puk puk :P) mimo wielu wyłączeń komputera, nie raz kilka razy na minute, spowodowanych "wywaleniem" korków nic nie zostało uszkodzone :ok1:


Nie chce się kłócić :-) ale przy wielu fpsach przy tylu klatkach logowała mi myszka co utrudniało celowanie w przeciwnika. Bardzo dobrze mi się grało jak miałem stałe 6o klatek wtedy zaliczałem same trafienia w głowę na przykład w stalkerze, wiec ilość klatek jest bardzo ważna. Najgorsza jest sytuacja jak klatki skaczą na przykład z 60 na dwadzieścia kilka bo takie szybkie spadki kompletnie odbierają przyjemność z grania szczególnie przy szybkim celowaniu w przeciwnika to czuć jak cholera.

-- 02 Wrz 2012, 20:52 --

Co do zasilacza to podstawa mieć porządny zasilacz. Jak by mi ktoś zadał pytanie jaki wolałbym mieć komputer: wolny z dobrym markowym zasilaczem i komputer bardzo wydajny ale z badziewnym zasilaczem to wybrałbym ten pierwszy komputer jeśli oczywiście nie mógłbym już zmienić zasilacza :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: PCIE x4 czy to ma sens ?

Post IP: rejestrowane!

Hej, jak masz dość mocny sprzęt żeby uciągnął stałe 60 fps to jasne, tutaj znowu 60 jest wartością maksymalną która cokolwiek daje a wszystko powyżej już kompletnie niepotrzebne.
Ja z taurim mówiłem o MINIMUM żeby chodziło sprawnie i szło w miarę wygodnie grać.
Przy lagowaniu myszki wraz ze spadkiem klatek to najczęściej pomaga wyłączyć VSync, inne gry mają wspomagacze pokroju "reduce lag" w opcjach, ale z mojego doświadczenia to klatki muszą upaść grubo poniżej 20 żeby kursor myszki chodził ociężale, tylko wtedy to już nawet nie ma sensu grać jeśli obniżenie rozdziałki i zmniejszenie detali nie pomaga.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pogaduszki wszelakie

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests