Polski

Pochwal się swoim internetem

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Pomimo istnienia tematu "Chwalipiętka" robię osobny temat dla internetów.

Na szybko na dzień 2018-06-14:
Image

Nie jest to do końca rzeczywista prędkość - najpierw jest "strzał" ~100 Mb/s. Im dłużej coś się ściąga tym bardziej spada do umownej 80/10 - niemniej tu wszystko gra.

W dniu dzisiejszym, 2018-06-14 zmieniono mi internety.
Zmiana to z kablówkowego kabla koncentrycznego na światłowód (technologia GPON).
Zdjęcie przed zmianą:
Image

Zdjęcie po zmianie:
Image

Stary router, który mi zabrano to Cisco EPC3208 - zdjęcie poglądowe:
Image
Image

Zdecydowałem się swego czasu na "gorszą" wersję routera (bez WiFi), ponieważ nie chciałem płacić dychy co miesiąc a nawet 1 zł za możliwość korzystania z funkcji WiFi - drugi najpoważniejszy zgrzyt to możliwość zablokowanie dostępu do panelu ustawień routera - Cisco obsługuje zdalną zmianę hasła dostępowego do panelu, przez co nie mogłem chociażby przekierować portów "legalnie" (chociaż znane mi są sposoby jak to obejść).
Mądrze mówi się na to, że operator wysyła do modemu/routera provisioning wraz ze ścieżką do tftp dla konfiguracji MTA.
Więcej na ten temat na poczciwej elektrodzie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2236742.html
Także zbytnio nie płakałem za Cisco EPC3928S, który mi wtedy wymienili na gorszą wersję.

No, ale przejdźmy do nowości:
Router, który mi dano to biały Huawei EchoLife HG8247H.
Miło mnie zaskoczyło, że dostęp do panelu nie jest na dzień dzisiejszy w ogóle zablokowany.
Część opcji, które mnie interesują i tak blokuje dostawca:
Image

Bo okazuje się, że domyślne dane, dają "TYLKO" uprawnienia użytkownika:

Code: Select all

login: root
hasło: admin

Dopiero poniższy login daje pełny dostęp admina - hasło oczywiście zmieniane jest automatycznie przez dostawcę po podpięciu routera do sieci FFTH, ale idzie ogarnąć sprawę starą metodą:

login: telecomadmin
hasło: admintelecom

Pozwoli mi to lepiej rozplanować sieć z moim drugim routerem, który nadal wygrywa z Huawei, ponieważ wspiera rozsyłanie sieci w 5 GHz (802.11ac)
Image
Image
Image

Bonus:
Tym narzędziem sprawdzają w skrzynce, czy światłowód nie jest uszkodzony:
Image
Image
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/pochwal-sie-swoim-internetem-t4810.html
2018-06-14T13:59:31+01:00
Pomimo istnienia tematu "Chwalipiętka" robię osobny temat dla internetów.

Na szybko na dzień 2018-06-14:
Image

Nie jest to do końca rzeczywista prędkość - najpierw jest "strzał" ~100 Mb/s. Im dłużej coś się ściąga tym bardziej spada do umownej 80/10 - niemniej tu wszystko gra.

W dniu dzisiejszym, 2018-06-14 zmieniono mi internety.
Zmiana to z kablówkowego kabla koncentrycznego na światłowód (technologia GPON).
Zdjęcie przed zmianą:
Image

Zdjęcie po zmianie:
Image

Stary router, który mi zabrano to Cisco EPC3208 - zdjęcie poglądowe:
Image
Image

Zdecydowałem się swego czasu na "gorszą" wersję routera (bez WiFi), ponieważ nie chciałem płacić dychy co miesiąc a nawet 1 zł za możliwość korzystania z funkcji WiFi - drugi najpoważniejszy zgrzyt to możliwość zablokowanie dostępu do panelu ustawień routera - Cisco obsługuje zdalną zmianę hasła dostępowego do panelu, przez co nie mogłem chociażby przekierować portów "legalnie" (chociaż znane mi są sposoby jak to obejść).
Mądrze mówi się na to, że operator wysyła do modemu/routera provisioning wraz ze ścieżką do tftp dla konfiguracji MTA.
Więcej na ten temat na poczciwej elektrodzie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2236742.html
Także zbytnio nie płakałem za Cisco EPC3928S, który mi wtedy wymienili na gorszą wersję.

No, ale przejdźmy do nowości:
Router, który mi dano to biały Huawei EchoLife HG8247H.
Miło mnie zaskoczyło, że dostęp do panelu nie jest na dzień dzisiejszy w ogóle zablokowany.
Część opcji, które mnie interesują i tak blokuje dostawca:
Image

Bo okazuje się, że domyślne dane, dają "TYLKO" uprawnienia użytkownika:

login: root
hasło: admin

Dopiero poniższy login daje pełny dostęp admina - hasło oczywiście zmieniane jest automatycznie przez dostawcę po podpięciu routera do sieci FFTH, ale idzie ogarnąć sprawę starą metodą:

login: telecomadmin
hasło: admintelecom

Pozwoli mi to lepiej rozplanować sieć z moim drugim routerem, który nadal wygrywa z Huawei, ponieważ wspiera rozsyłanie sieci w 5 GHz (802.11ac)
Image
Image
Image

Bonus:
Tym narzędziem sprawdzają w skrzynce, czy światłowód nie jest uszkodzony:
Image
Image

2018-06-14T17:55:46+01:00

Re: Pochwal się swoim internetem

Image
Komp to 10-letnia ruina. Reuter to jeden z najgorszych złomów na rynku. Dostawca neta do oszust jakich pełno.

2018-06-14T20:29:36+01:00

Image

a po zmianie hosta na mój miejscowy:

Image

2018-06-14T21:54:29+01:00

Niech będzie....

Image

2018-06-15T06:24:05+01:00

K9Darek wrote:Komp to 10-letnia ruina. Reuter to jeden z najgorszych złomów na rynku. Dostawca neta do oszust jakich pełno.

Proponuję najpierw złożyć reklamacje, a w ostateczności odstąpić od umowy z powodu niezgodności usługi z podpisaną umową. :mysli:

2018-06-19T13:07:11+01:00

Pochwal się swoim interesem!?

Tak mnie się to przeczytało za pierwszym razem.
Wchodzę, a tu co innego ;)

2018-06-19T17:43:53+01:00

Hehehe.
Wracając do tematu:

Zabrakło najważniejszego - ile płacicie?
Ja za swój obecnie 49.99 zł, ale pojawił się u mnie ogromny minus...
... otóż dotychczas miałem za darmo ip publiczny. Od podpisania nowej umowy jeżeli chcę mieć otwarte porty na świat - nie ma sprawy, ale taka przyjemność wg oficjalnego cennika wynosi 20 zł extra.

A za 10 zł więcej miałbym 2x szybszy internet - 200/20 :(

2018-06-19T21:32:47+01:00

orhom wrote:Pochwal się swoim interesem!?

Tak mnie się to przeczytało za pierwszym razem.
Wchodzę, a tu co innego ;)

Hehe, widzę, że jesteś zawiedziony, rozumiem, że masz się czym pochwalić, a tu takie rozczarowanie. :-E

PS.Swego czasu był artek gdzieś na necie dla programistów ze znajomością języka skryptowego Python, tytuł brzmiał: "Pochwal się swoim Pythonem", nie muszę mówić jakiego pokroju padały tam komentarze. Tam też wielu chciało się chwalić swoim pytonem. :lol2:
PS2.Sorki za offtop.

2018-06-20T06:49:54+01:00

Ja za swój internet 150Mb płacę 30zł. Niestety mój laptop posiada kartę obsługującą tylko 2.4G, a router pozwala na 5.G. Orientujecie się może czy da radę wymienić to ustrojstwo RTL8723BE na inne wewnątrz lapka? Można też kupić zewnętrzne na USB, ale wolałbym jednak mieć kartę wewnątrz. Nie będzie konfliktu antenek, itp?

2018-06-20T08:12:32+01:00

santa13 wrote:Ja za swój internet 150Mb płacę 30zł. Niestety mój laptop posiada kartę obsługującą tylko 2.4G, a router pozwala na 5.G. Orientujecie się może czy da radę wymienić to ustrojstwo RTL8723BE na inne wewnątrz lapka? Można też kupić zewnętrzne na USB, ale wolałbym jednak mieć kartę wewnątrz. Nie będzie konfliktu antenek, itp?

Myślę, że się da, karty wifi w lapkach najczęściej są podłączane do wewnętrznego portu miniPCIe, taka malutka karta, po prostu poszukaj na necie karty WiFi 5Ghz miniPCIe wymiana banał, pod warunkiem dobrze rozbieralnej obudowy lapka, bo z tym też bywa różnie, np kiedyś czyściłem ASUSa w którym żeby się do chłodzenia dostać trzeba było płytę główną wyjmować, ale miejmy nadzieje że u Ciebie nie będzie problemów. ;)

Nie wiem czy wolno jeszcze dzisiaj linkować, ale trudno, najwyżej Antek zapłaci podatek od linków :-E także np takie coś, tam masz karty 2 zakresowe czyli 2,4Ghz i 5Ghz do tego nawet z modułem BT:
https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-laptop-pc-karty-minipci-minipcie-77770?string=5ghz&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-ele-1-5-0329
albo tu:
https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-mini-pci-express-wifi-5ghz.html

Powodzenia. :-P

2018-06-23T13:32:37+01:00

Image

2018-06-24T00:37:48+01:00

@Elmek13 - obrazek nie działa.

2018-06-24T21:01:04+01:00

u mnie widać...

2018-06-24T21:14:36+01:00

Elmek13 wrote:u mnie widać...

Potwierdzam, u mnie też widać, post działa - obrazek działa. :crazy:
Także zgodnie z tematem wątku pochwalę się internetem Elemelka, tak wygląda o:

Image

2018-06-24T23:47:27+01:00

No teraz działa i u mnie :D
Piszcie ile płacicie za internet - chyba, że ktoś chce z tego tajemnicę robić.

Return to Pogaduszki wszelakie