Na szybko na dzień 2018-06-14:

Nie jest to do końca rzeczywista prędkość - najpierw jest "strzał" ~100 Mb/s. Im dłużej coś się ściąga tym bardziej spada do umownej 80/10 - niemniej tu wszystko gra.
W dniu dzisiejszym, 2018-06-14 zmieniono mi internety.
Zmiana to z kablówkowego kabla koncentrycznego na światłowód (technologia GPON).
Zdjęcie przed zmianą:
Zdjęcie po zmianie:
Stary router, który mi zabrano to Cisco EPC3208 - zdjęcie poglądowe:
Zdecydowałem się swego czasu na "gorszą" wersję routera (bez WiFi), ponieważ nie chciałem płacić dychy co miesiąc a nawet 1 zł za możliwość korzystania z funkcji WiFi - drugi najpoważniejszy zgrzyt to możliwość zablokowanie dostępu do panelu ustawień routera - Cisco obsługuje zdalną zmianę hasła dostępowego do panelu, przez co nie mogłem chociażby przekierować portów "legalnie" (chociaż znane mi są sposoby jak to obejść).
Mądrze mówi się na to, że operator wysyła do modemu/routera provisioning wraz ze ścieżką do tftp dla konfiguracji MTA.
Więcej na ten temat na poczciwej elektrodzie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2236742.html
Także zbytnio nie płakałem za Cisco EPC3928S, który mi wtedy wymienili na gorszą wersję.
No, ale przejdźmy do nowości:
Router, który mi dano to biały Huawei EchoLife HG8247H.
Miło mnie zaskoczyło, że dostęp do panelu nie jest na dzień dzisiejszy w ogóle zablokowany.
Część opcji, które mnie interesują i tak blokuje dostawca:

Bo okazuje się, że domyślne dane, dają "TYLKO" uprawnienia użytkownika:
Code: Select all
login: root
hasło: admin
Dopiero poniższy login daje pełny dostęp admina - hasło oczywiście zmieniane jest automatycznie przez dostawcę po podpięciu routera do sieci FFTH, ale idzie ogarnąć sprawę starą metodą:
Code: Select all
login: telecomadmin
hasło: admintelecom
Pozwoli mi to lepiej rozplanować sieć z moim drugim routerem, który nadal wygrywa z Huawei, ponieważ wspiera rozsyłanie sieci w 5 GHz (802.11ac)
Bonus:
Tym narzędziem sprawdzają w skrzynce, czy światłowód nie jest uszkodzony: