Polski

Polski akcent w grze Mass Effect.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Skończyłem ME2, prawie 50h na liczniku z wszystkimi odkrytymi planetami, wszystkimi postaciami i uzyskaną lojalnością, wszystkimi misjami pobocznymi (które udało mi się znaleźć, bo znając ME kilka podrzędnych postaci mogło jeszcze mieć jakieś bzdetki do zrobienia), wszystkimi upgrejdami oraz z zerową umieralnością na koniec.

Wkurzyli mnie strasznie tym cholernie debilnym motywem "o, mamy trochę wolnego czasu, lećmy sobie gdzieś, gdziekolwiek, niewiadomo-gdzie i niewiadomo-po-co, tylko dlatego żeby nas tu nie było, w końcu cóż mogło by się stać przez ten czas jak nas tutaj nie będzie, co nie?" <czytać głosem derpa>
Za to autorzy mają gigantycznego minusa i nie moge zrozumieć jak odważyli się tak denny fragment wrzucić do gry podczas gdy dotychczas wszystko było tak spójne i poważnie napisane.
Rozumiem że to tylko gra i chcieli posunąć fabułę, ale gra jest zbyt zajebista żeby używać tak słabej i wymuszonej cut-scenki.
Przecie wystarczyło wymusić ich zejście normalnie, np. podzielić team na 4 grupki żeby każda musiała uruchomić coś ważnego bo inaczej sobie nie poradzą, nosz QZWAGOSCIE! :mad:
No nic, ocena końcówa 8/10.
Page 3 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/polski-akcent-grze-mass-effect-t1975.html
2012-05-25T15:38:33+01:00

Re: Polski akcent w grze Mass Effect.

Skończyłem ME2, prawie 50h na liczniku z wszystkimi odkrytymi planetami, wszystkimi postaciami i uzyskaną lojalnością, wszystkimi misjami pobocznymi (które udało mi się znaleźć, bo znając ME kilka podrzędnych postaci mogło jeszcze mieć jakieś bzdetki do zrobienia), wszystkimi upgrejdami oraz z zerową umieralnością na koniec.

Wkurzyli mnie strasznie tym cholernie debilnym motywem "o, mamy trochę wolnego czasu, lećmy sobie gdzieś, gdziekolwiek, niewiadomo-gdzie i niewiadomo-po-co, tylko dlatego żeby nas tu nie było, w końcu cóż mogło by się stać przez ten czas jak nas tutaj nie będzie, co nie?" <czytać głosem derpa>
Za to autorzy mają gigantycznego minusa i nie moge zrozumieć jak odważyli się tak denny fragment wrzucić do gry podczas gdy dotychczas wszystko było tak spójne i poważnie napisane.
Rozumiem że to tylko gra i chcieli posunąć fabułę, ale gra jest zbyt zajebista żeby używać tak słabej i wymuszonej cut-scenki.
Przecie wystarczyło wymusić ich zejście normalnie, np. podzielić team na 4 grupki żeby każda musiała uruchomić coś ważnego bo inaczej sobie nie poradzą, nosz QZWAGOSCIE! :mad:
No nic, ocena końcówa 8/10.

2012-05-25T16:36:54+01:00

GRATKI ;) ;) Shoonay
ja jeszcze gram ;)

co do grafiki ME1 to nie zgodzę się że wypuścili grę na próbę, więc oszczędzili na niej :P
zgodzę się z Tobą w aspekcie wypuszczenia gry na konsolę, ale nie był to XBOX tylko już X360, wiadomo, konsola nie ma takiej mocy jak PC, więc zazwyczaj gry wyglądają słabiej :)
druga sprawa -- Bardzo ważna - ME jest grą z przełomu 07/08, silnik Unreal Engine jest zaś z roku 2006 i teraz bardzo ważne - dopiero w 2009 roku wprowadzono poprawki do silnika, które zawierały obsługę wysokiej jakości efektów świetlnych, symulacje zniszczeń obiektów oraz symulację tłumu-- tak więc mój kochany :P Shoonay troszkę się tu minąłeś z prawdą - grafika w ME1 jest taka jaka jest, gdyż podczas produkcji gry na wykorzystanym silniku nie można było osiągnąć technologicznie więcej
a co do reszty to się z Tobą zgadzam :D
ihtius -- cieszę się że Ci się udało :D

2012-05-25T17:29:54+01:00

Moim zdaniem większość efektów można było już osiągnąć w pierwszym ME, ale konsole by nie pociągnęły i gdyby wsadzili większość takich efektów to nie mieli by co nowego wsadzać do następnych częściach oczywiście w sferze grafiki :-) . Unreal 3 Engine zadebiutował jak pamiętam za sprawą gry Unreal Tournament 3 w 2007, chociaż prace nad silnikiem trwały już znacznie wcześniej i nadal trwają, gdyż można pobrać sobie darmowy zestaw narzędzi od firmy Epic i stworzyć własnego moda czy grę na Unrealu 3,w sumie fajna sprawa. Jakiś czas temu pamiętam, że był konkurs na najlepszego moda i bodajże można było wygrać licencje na zrobienie własnej gry na tym silniku. Silnik jest stale upgradowany, ale dla mnie zbyt dużej różnicy w wyglądzie wizualnym miedzy pierwszym ME a trzecim nie ma. Dodali jakiś cząstkowych efektów, lepsze światło, ale tekstury jakoś lepiej nie wyglądają moim zdaniem niż w jedynce. Postacie w trójce jakoś dziwnie wyglądają, szczególnie jeśli chodzi o skórę twarzy, jakieś takie strasznie pomarszczone jakby nie używały kremu vichi od loreal z nutrogeną, czy czymś podobnym :haha:

2012-05-25T17:44:34+01:00

Wszystko fajnie tauri, tylko czy Ty zdajesz sobie sprawę że ja pisałem o nierównej jakości grafiki i kanciatych, kwadratowych kamieniach i puściutkich pomieszczeniach a nie ogólnej jakości grafiki w całej grze w porównaniu do ME2?

Powtarzam po raz trzeci: nie mam nic do ogólnej jakości grafiki w tej grze.
To nierówny poziom wykonania lokacji mi się nie podoba.
Raz mamy świetny poziom jak Cytadela a innym razem kanciate sześciany zamiast kamieni i gigantyczne cementowe bloki tworzące ściany.
Widać DOKŁADNIE na ile pozwalał silnik i w jakich miejscach to nie zostało wykorzystane.

To właśnie świadczy że gra została robiona na próbę. Stworzyli kilka świetnych lokacji ale że to szło ukończyć w 10h a deadline się zbliżał, na szybko posklejali kilka bloczków i nazwali to poziomem.

Nie przesadzajmy też z tymi niesamowitymi dodatkami w 2009 do silnika nierealnego które spowodowały że automatycznie wszystko na starej wersji silinka wyglądało staro.
Zresztą, nic z tego co wymieniłeś nie tyczy się designu poziomów, a symulacji tłumu ani zniszczeń w ME2 też nie ma.
To nadal ten sam silnik, zrozum, nie obchodzą mnie świecidełka dodane w ME2, obchodzi mnie to że graficy popracowali nad ilością szczegółów obiektów 3D i designem całych poziomów.
DLATEGO cała gra wygląda lepiej, a nie bo Shaperdowi pancerz świeci jak psu jajca.

EDIT: Ale podoba mi się z jakim zacietrzewieniem bronisz tej gry, prawie jakbym obraził Ci matkę, po fanatycznych fanach widać że gra jest zajebista. :hee:

2012-05-25T18:46:57+01:00

Mnie się w dzisiejszych grach nie podoba ta straszna schematyczność. Wszystko jest takie podobne (konslowe). Chodzi mi tu bardziej o design lokacji, co tyczy się również serii ME. Korytarz, sala i znowu korytarz i sala i tak wkółko. Twórcy marnują potencjał dzisiejszych nowoczesnych komputerów i ich mocy obliczeniowej. Mogę się założyć, ze jakby zrobili ponownie motyw z lądowaniem na plaży w Normandii w Medal of Honor to ilość barek desantowych czy długość tego wybrzeża była by taka sam jak w originale. Zmianie uległaby tylko ilość efektów wizualnych, jak HDR, bloom, efekty cząstkowe itp. Mi do szczęścia w grze nie są potrzebne żadne skomplikowane efekty wizualne w postaci rozmyć, motion blurów czy innych oczojebnych pierdół. Ja chce żeby to wszystko bardziej żyło życiem, żeby była większa swoboda wirtualnego świata, a nie, ze pójdę w bok 5 metrów i się kończy plansza. Nie wiem może już jestem stary, ale mnie nie rajcują te współczesne gry. W których zmienia się tylko wygląd bohatera czy długość korytarza. Ja wymagam i oczekuje od gier więcej. Bym mógł zrozumieć, ze do najnowszej gry trzeba kompa za 5 tysiaków, ale jakby to było miarodajne do poziomu na przykład: designu, otwartości świata, jego wielkości, braku schematyczności w zadaniach, inteligencji napotkanych postaci itp. Rzygam już Crysisami 5, Far cryaimi 10 itd. Wszystko to takie konsolowe popłuczyny. Shoonay mówisz, że dzięki temu, że konsole zatrzymały rozwój gier możesz do tej pory grać w najnowsze "hity". Dla mnie to nie jest żadnym pocieszeniem bo nie widzę sensu wydawania kliku patoli na kompa po to żeby mieć więcej klatek w grach. Sorry, ale dla mnie to jest chore. Napisałem to po prostu co mi leży na żołądku bo mnie dzisiejsza branża gier denerwuje. I nie dlatego, że jestem fanem starszych gier, czy idealistą, ale dlatego że widzę iż postęp nie idzie w grach w dobrym kierunku. Tylko żeby więcej efektów nałożyć na teksturę w ciasnych korytarzach czy planszach (John Carmack).

-- 25 Maj 2012, 19:46 --

Pamiętam, że jak w 2003 roku kupiłem sobie Pceta to fajnie mi się grało w gry (może dlatego, ze to było nowe i nieznane wcześniej dla mnie). Ale poziom gier był wtedy dla mnie dosyć dobry. Dopiero w 2008 gry jakoś bardziej zaczęły schodzić na psy, może dlatego, że zaczęły się gówniane porty z konsoli. Bolało mnie to, że w wielu grach nie można było wiele zmienić na przykład: w sferze grafiki czy sterowania. Spotkałem wiele gier w których w opcjach sterowania na żywca był wstawiony kontroler od xboxa.

2012-05-25T18:54:29+01:00

Zły dzień? ;)

Moim skromnym zdaniem, fakty czy gra rajcuje zależy tylko i wyłącznie od gracza.
Innymi słowy tak jak każda potwora znajdzie swojego amatora, tak i każda gra może się spodobać, to tylko kwestia gustu czy podejścia.

To o czym ty mówisz, to prosty problem z graniem w ciągle ten sam gatunek gier.
Nie zmienisz tego co wymieniłeś, to tak jakby oczekiwać od samochodu że nie będzie mieć kierownicy i kół. Taki już urok tej materii.

Moja rada - zacznij penetrować gatunki w które dotychczas nie grałeś. Masz tysiące gierek na dziesiątki różnych komputerów/konsol. Wystarczy po nie sięgnąć.
Nie chcesz chyba powiedzieć że grałeś już we wszystko? ;)

Możesz też poszukać czegoś w setkach gier indie na pieca, czy tysiącach fajoskich małych gierek na współczesne kuńsole które niestety nigdy nie wyjdą na piece.

2012-05-26T01:41:02+01:00

Fakt ostatnio dopadły mnie ciężkie czasy. Jeśli by zrobić listę gier, które ukończyłem na Pcecie to z przerażeniem można stwierdzić, ze 90kilka % gier to same FPSy !!!! Ten gatunek szybko nie pójdzie do przodu bo trzeba by olbrzymiego przełomu w budowie komputerów i tym samym ich sposobu użycia innego niż do tej pory w grach, może dopiero coś się zmieni jak wejdą komputery kwantowe :)

-- 26 Maj 2012, 02:41 --

W czasach Amigi tzn. jak grałem na niej tzn. w latach 90-ych lubiłem bardziej skomplikowane gry, jak: symulatory wszelkiego rodzaju. Nie znosiłem platformówek, no poza pewnymi wyjątkami: Shadow of the Beast I II III, Ruf n Tumble itd. Jak kupiłem sobie PCeta to oszalałem na punkcie fpsów, a głownie tego rodzaju widokiem na akcje i grafiką. W sumie po zagraniu w cytadele trochę zachorowałem na ten gatunek.

2012-05-26T18:10:31+01:00

Shoonay wrote:EDIT: Ale podoba mi się z jakim zacietrzewieniem bronisz tej gry, prawie jakbym obraził Ci matkę, po fanatycznych fanach widać że gra jest zajebista. :hee:

właśnie mi to uświadomiłeś :) nawet się nie spostrzegłem że zostałem fanem ME :D

2012-05-29T11:21:01+01:00

Skończyłem niedawno jedynkę i zabrałem się za dwójkę. Duży postęp, lepsze dialogi, strzelaniny z wrogami także dużo bardziej zaciekłe no i można zaimportować postać z 1 (choć to nie jest to, aż tak ważne).

Gram female renegatem :)

2012-05-29T16:11:45+01:00

hehe widzę że w ME grają wszyscy :)
ja też planuję w tym tygodniu powrót po przerwie spowodowanej grą w D3

2012-05-29T16:58:17+01:00

tauri5 wrote:hehe widzę że w ME grają wszyscy :)

WSZYSCY?

2012-05-29T17:07:00+01:00

Racja, powinno być: wszyscy szanujący się gracze. :mrgreen:

2012-05-29T22:06:24+01:00

Mass Efect to bardzo ciekawa saga więc szkoda w nią nie zagrać nawet chwilę. Jedynkę już kilka lat temu ukończyłem i było nawet fajnie chociaż trochę pobocznych questów ominąłem.

2012-05-30T08:08:44+01:00

Może się w końcu skuszę, chociaż mnie tak nie ciągnie jakoś do "nowych" tytułów.
Mentalnie nadal żyję w czasach Amigi teleportując się czasem do czasów Maxa Payne, Hitmana, Grand Theft Auto itd.

2012-05-31T01:19:48+01:00

Anthrox wrote:Może się w końcu skuszę, chociaż mnie tak nie ciągnie jakoś do "nowych" tytułów.
Mentalnie nadal żyję w czasach Amigi teleportując się czasem do czasów Maxa Payne, Hitmana, Grand Theft Auto itd.

Hitman i Max Payne, bardzo fajne gry. Każdy fan gier powinien w nie również zagrać. Obie części Payna ukończyłem. Bardzo fajna jest muzyka w dwójce, nastrojowa szczególnie w menu. Jak nabyłem w 2003 roku peceta to prawie zupełnie zapomniałem o amidze. Dopiero później odkryłem takie coś jak emulator Amigi zupełnie przypadkiem (przypadków nie ma)i wtedy się zaczęło... :-) Dzięki emulatorowi nadal chętnie wracam do Amigi i poznałem trochę rzeczy o niej o których nie wiedziałem, ze wogóle istnieją na amidze.

2012-05-31T07:21:36+01:00

To zapraszam do maratonu - jutro wychodzi Max Payne 3.
Hitman nieco później ;)

2012-05-31T14:43:03+01:00

Grałem tydzień temu u kumpla na X-klocu360 w Maxa 3... po 6h gry mam mieszane uczucia, no ale jedno jest pewne -to już nie jest TEN Max Payne. :(
Skrypty, skrypty skrypty i cutscenki na skryptach, a na ostatnim miejscu trochę strzelania i bullet-time.
Nie można mu odmówić filmowej epickości, grze jako takiej, bo wykonanie jest świetne jak przystało na Rockstar, a historia - jak przystało na Rockstar - gangsterska (zbyt gangsterksa jak na mój gust) ale, to już nie jest ten Max Payne.
Ochraniamy plastikowe niunie typu Paris Hilton i wiecznie nawalonych bogaczy którzy wiecznie imprezują w stylu tych dupków z Jersey Shore. Miałem większą ochotę im wpierdzielić, niż gościom którzy przyszli po nich...

Zdecydowanie lepiej zapowiada się Hitman (który to już? :-E ) to demo w bibliotece miażdżyło, a najnowszy filmik z zabójczymi zakonnicami też niczego sobie. ;)

2012-05-31T21:43:05+01:00

..."no ale jedno jest pewne -to już nie jest TEN Max Payne. :(..."
Tak jak myślałem.

2012-06-12T05:31:22+01:00

Skończyłem Mass Effect 2. Chciałem od razu zacząć 3, ale miałem dziwne przeczucie, że będzie problem. No i faktycznie stało się.

Nie mogę zainstalować nawet, bo mój windows (64bit) nie jest kompatybilny z wersją gry. No kur...

Ma ktoś taki sam error?

2012-06-12T09:49:40+01:00

Jaki error?

Return to Pogaduszki wszelakie