Polski

ŻYCIE/PRAWO W POLSCE - dyskusja ogólna

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Dzień dobry,

Chciałbym podyskutować z Wami o życiu i systemie prawnym w Polsce.
Powiedzcie mi, co Was razi w polskim prawie? Jakie przepisy są krzywdzące?
Co Wam się nie podoba żyjąc w Polsce, gdzie w innych krajach jest coś lepiej rozwiązane?
A może wszystko jak najbardziej jest w porządku? Chętnie przeczytam Wasze argumenty za i przeciw.

Ja zacznę - nie podoba mi się w polskim prawie:
1. Jeżeli oszust weźmie na nasze dane kredyt / chwilówkę - to na nas spadają problemy, Państwo słabo chroni nas przed takimi sytuacjami. Znane są przypadki, że oszust wziął na nasze dane kredyt, wyrok zaocznie jest przyklepywany przez sąd / e-sąd, bo wezwania idą na fałszywy adres - niezgodny z naszymi.
Ciężko to się potem odkręca.

2. ... zmiany w Prawie o ruchu drogowym. Stare przepisy dotyczące pieszych były moim zdaniem lepsze. Dodatkowo zmieniono kwoty mandatów - uważam, że wzorem innych Państw - kwoty mandatów powinny być uzależnione od kwoty zarobków.

3. ..., że zmusza się ludzi do rezygnacji z pieców bezklasowych oraz samochodów spalinowych.

4. ... ustawa Antyprzemocowa, gdzie kobieta może wyrzucić mężczyznę z jego własnego domu i nawet nie może swoich rzeczy zabrać - to są skrajne przypadki, ale łatwo o nadużycia.

5. ..., że w przypadku, gdy okaże się, że kobieta nas oszukała i urodzone dziecko nie jest naszym, tylko jakiegoś innego człowieka - to Państwo bierze dobro dziecka i nakazuje rogaczowi nadal płacić na nie alimenty.

6. ..., że kobieta w Polsce nie może podjąć decyzji, czy chce dokonać aborcji.

7. ..., że od 1 lipca 2022 roku urząd skarbowy może wejść "bez żadnego trybu" na konto bankowe każdego człowieka, przeglądać jego wyciągi i nawet się o tym nie dowie.

To na razie tyle - co sądzicie o powyższych przepisach?
Może jestem w błędzie i są jak najbardziej w porządku?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/prawo-polsce-dyskusja-ogolna-t8283.html
2023-11-19T19:17:14+01:00
Dzień dobry,

Chciałbym podyskutować z Wami o życiu i systemie prawnym w Polsce.
Powiedzcie mi, co Was razi w polskim prawie? Jakie przepisy są krzywdzące?
Co Wam się nie podoba żyjąc w Polsce, gdzie w innych krajach jest coś lepiej rozwiązane?
A może wszystko jak najbardziej jest w porządku? Chętnie przeczytam Wasze argumenty za i przeciw.

Ja zacznę - nie podoba mi się w polskim prawie:
1. Jeżeli oszust weźmie na nasze dane kredyt / chwilówkę - to na nas spadają problemy, Państwo słabo chroni nas przed takimi sytuacjami. Znane są przypadki, że oszust wziął na nasze dane kredyt, wyrok zaocznie jest przyklepywany przez sąd / e-sąd, bo wezwania idą na fałszywy adres - niezgodny z naszymi.
Ciężko to się potem odkręca.

2. ... zmiany w Prawie o ruchu drogowym. Stare przepisy dotyczące pieszych były moim zdaniem lepsze. Dodatkowo zmieniono kwoty mandatów - uważam, że wzorem innych Państw - kwoty mandatów powinny być uzależnione od kwoty zarobków.

3. ..., że zmusza się ludzi do rezygnacji z pieców bezklasowych oraz samochodów spalinowych.

4. ... ustawa Antyprzemocowa, gdzie kobieta może wyrzucić mężczyznę z jego własnego domu i nawet nie może swoich rzeczy zabrać - to są skrajne przypadki, ale łatwo o nadużycia.

5. ..., że w przypadku, gdy okaże się, że kobieta nas oszukała i urodzone dziecko nie jest naszym, tylko jakiegoś innego człowieka - to Państwo bierze dobro dziecka i nakazuje rogaczowi nadal płacić na nie alimenty.

6. ..., że kobieta w Polsce nie może podjąć decyzji, czy chce dokonać aborcji.

7. ..., że od 1 lipca 2022 roku urząd skarbowy może wejść "bez żadnego trybu" na konto bankowe każdego człowieka, przeglądać jego wyciągi i nawet się o tym nie dowie.

To na razie tyle - co sądzicie o powyższych przepisach?
Może jestem w błędzie i są jak najbardziej w porządku?

2023-11-19T20:24:11+01:00

Re: ŻYCIE/PRAWO W POLSCE - dyskusja ogólna

Narazie co mi przychodzi do głowy to w Grecji jak byłem zapamiętałem że jak dostaniesz mandat i go zapłacisz na miejscu i nie będziesz się sprzeciwiał to płacisz go o połowę mniej. Jak będziesz się stawiał to policjant skreśla zniżkę z tyłu i płacisz całość.

Tak samo wycwanili się z podatkiem od nieruchomości.

Jeżeli na nieruchomości na dachu, w większości domy są z płaskim dachem wystają druty to znaczy że nieruchomość nie jest skończona 8 nie trzeba płacić podatku. Prawie każda chalpa tak tam ma.

Jeszcze wiem że każdy grek ma broń w chałpie i użycie jej do samoobrony jest legalne.

W Austrii jest ch*jowe prawo odnoście kamery samochodowej. Jest tam zakaz i można mandat dostać za niaz a jeżeli jesteś turysta i przejeżdżasz i zdarzy ci się nieszczęśliwy wypadek mając dowód nagrany udowadniający nie twoja winę to sąd nie dopuścić ci dowodu do sprawy.

Aaaaaaaaa miało być o Polsce 🤪 sorry to za dużo do pisania xD ale coś napiszę 🤪

Antek ocenie twoje pkt.

1 zgadzam się.

2. Jedyne co mnie wk***ia to idzie ku*as z telefonem i się nawet na drogę nie popatrzy czy coś jedzie bo ma większe prawo. Jak babę spierdolilrm na pasach wydzierając się mandat to srajfon jej wypadł i mnie zwyzywała ci**. A ja jej powiedziałem "ostre słowa jak na 8latke 🤪"

3. Jestem ciekaw tych aut w mieście. Mam 22 letniego merola i też się mnie to tyczy. Zaraz wszyscy będą brać leasing konsumpcyjny na auto bo nikogo nie będzie stać. Jedyny ból dupy będzie taki że auto nigdy nie będzie twoja własnością.

4. Jakby mnie moja by wyrzuciła to bym ją zakopał.

5. Zgoda.

6. I to jest właśnie pkt najważniejszy dla mnie. Może z tego względu że 4.lqta się staraliśmy. Jakby okazało się dziecko z.zespolem Dauna albo chorobami to nie byłbym w stanie opłacać leków bo by mnie nie było na to stać bo Państwo ch*ja da, tak samo jak że znieczuleniem. Kobieta ma tu dużo do powiedzenia ale niestety prawo jej nie pozwala...

7. ku*** komuniści...

A jak tata bogaty i chce dać synowi kasę to bezpieczniej pod ladę. Bo do 18 tys. Przelewem sprawdzają i skarbówka do 5 lat się może odezwać. A ch*j ich to obchodzi mam to dam. A darowizna maksymalna w roku którą można dać to 9500 zł. A jakbym jackpota wygrał i przelalbym miliona rodzicom to zaraz będzie pytanie od skarbówki a ska pań ma albo skąd pan na to miał...

Jak tym wszystkim matolom z wiejskiej sprawdzali stan majątkowy to wszystko w porządku, aale ty nie możesz. No chyba że wygrasz to co innego. Tak samo jak program milionerzy. Wygrasz milion to i tak ci 10 % ujebia.

Od siebie jeszcze dodam że ten cały wał frajdej powinien być taki jak w Ameryce.

Ojciec miał zapisany telewizor pół roku przed Black friday to podnieśli ku*** cenę 2000 tys a zrobili rabat na 1000

2023-11-21T10:07:56+01:00

Anthrox wrote:1. Jeżeli oszust weźmie na nasze dane kredyt / chwilówkę - to na nas spadają problemy,

Aby temu zapobiec powinno się zabronić brania kredytów/chwilówek i innych zdalnie. Tylko morda z dowodem osobistym - co najmniej. Firmy które dają pożyczki powinny wsiąść odpowiedzialność karną na siebie jeśli źle zidentyfikują pożyczkobiorcę.

Anthrox wrote:3. ..., że zmusza się ludzi do rezygnacji z pieców bezklasowych oraz samochodów spalinowych.

Mało to już, ku***, podatków jest? Zaraz wprowadzą karę przy rejestracji "starego" auta, a w 2026 coroczny podatek. - na który nie powinniśmy się godzić - czas będzie wyjść na ulicę - bo to w gruncie rzeczy wywłaszczenie biedniejszych ludzi z ich aut.

Anthrox wrote:4. ... ustawa Antyprzemocowa, gdzie kobieta może wyrzucić mężczyznę z jego własnego domu i nawet nie może swoich rzeczy zabrać - to są skrajne przypadki, ale łatwo o nadużycia.

Motywacja do dezintegracji murowana.

Anthrox wrote:7. ..., że od 1 lipca 2022 roku urząd skarbowy może wejść "bez żadnego trybu" na konto bankowe każdego człowieka, przeglądać jego wyciągi i nawet się o tym nie dowie.

Namawiam do używania gotówki ;)

2023-11-21T15:48:37+01:00

Anthrox wrote:4. ... ustawa Antyprzemocowa, gdzie kobieta może wyrzucić mężczyznę z jego własnego domu i nawet nie może swoich rzeczy zabrać - to są skrajne przypadki, ale łatwo o nadużycia.

Coś takiego jest w UK i jest to patologia, Anthrox akurat zna sytuację, kiedy pewnego dnia zadzwonił do mnie znajomy z pytaniem czy może u mnie przenocować kilka dni, dopóki nowego mieszkania nie znajdzie, wszystko się zgadza, oskarżenia były wyssane z palca (np. że 7 miesięcy wcześniej dusił dziecko, a rok wcześniej o danej godzinie dusił narzeczoną itp.), też został wyrzucony z domu i nie mógł zabrać swoich rzeczy, te zabierałem z nim osobiście tydzień później w asyście policji.

Return to Pogaduszki wszelakie