Polski

Problem z hibernacją/uspieniem komputera.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
ihtius Witam
Ostatnio tzn. od dwóch miechów gdzieś, przestała mi działać hibernacja/uśpienie na win7 64 bit jednak nie całkowicie. W tym czasie już cztery razy instalowałem updaty biosu do płyty głównej, mam najnowsze stery do karty graficznej, do płyty głównej, zmieniłem comodo internet security na inną wcześniejszą wersje. W ten tryby mogę wprowadzić komputer jedynie przez naciśniecie odpowiedniego klawisza na mojej wypasionej klawiaturze :lol2: bądź jakimś zewnętrznym programem. Jednak nie udaje mi się to zrobić w opcjach zasilania w windowsie. Próbowałem kilku sposobów z internetu jednak nie dają one rady na ten problem. Wiem, wiem, najlepiej byłoby odinstalować windowsa i sprawdzić na czystej wersji, jednak nie chce mi się tego ponieważ musiałbym wszystko instalować od nowa, wszystkie frameworki i inne duperele a tego nie chce mi się robić na razie, czekam aż mi sam system padnie. :hee:
Pozdrawiam.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/problem-hibernacja-uspieniem-komputera-t2499.html
2013-02-08T23:16:58+01:00
Witam
Ostatnio tzn. od dwóch miechów gdzieś, przestała mi działać hibernacja/uśpienie na win7 64 bit jednak nie całkowicie. W tym czasie już cztery razy instalowałem updaty biosu do płyty głównej, mam najnowsze stery do karty graficznej, do płyty głównej, zmieniłem comodo internet security na inną wcześniejszą wersje. W ten tryby mogę wprowadzić komputer jedynie przez naciśniecie odpowiedniego klawisza na mojej wypasionej klawiaturze :lol2: bądź jakimś zewnętrznym programem. Jednak nie udaje mi się to zrobić w opcjach zasilania w windowsie. Próbowałem kilku sposobów z internetu jednak nie dają one rady na ten problem. Wiem, wiem, najlepiej byłoby odinstalować windowsa i sprawdzić na czystej wersji, jednak nie chce mi się tego ponieważ musiałbym wszystko instalować od nowa, wszystkie frameworki i inne duperele a tego nie chce mi się robić na razie, czekam aż mi sam system padnie. :hee:
Pozdrawiam.

2013-02-09T23:26:14+01:00

Re: Problem z hibernacją/uspieniem komputera.

W opcjach zasilania?
A po co tam? Tam tylko ustalasz, że np. przycisk POWER ma hibernować, a nie wyłączać komputer.
Prawdopodobnie program, który zainstalowałeś wraz z wypasioną klawiaturką przejął kontrolę nad hibernacją - i tam musisz patrzeć.
Póki co nie wiem w czym masz problem dokładnie - chcesz hibernować innym klawiszem?

2013-02-10T00:05:49+01:00

Anthrox wrote:W opcjach zasilania?
A po co tam? Tam tylko ustalasz, że np. przycisk POWER ma hibernować, a nie wyłączać komputer.
Prawdopodobnie program, który zainstalowałeś wraz z wypasioną klawiaturką przejął kontrolę nad hibernacją - i tam musisz patrzeć.
Póki co nie wiem w czym masz problem dokładnie - chcesz hibernować innym klawiszem?

Raczej wolę jak system Windows zrobi to sam bez mojej ingerencji czy używanych do tego celu zewnętrznych programów. Jednak mimo odpowiednich ustawień w opcjach zasilania na przykład po dwóch minutach bezczynności, nic się nie dzieje !
Jak ustawie czas po jakim czasie ta czynność ma się odbyć zewnętrznym programem przejście w ten stan, to system to robi bez problemów.

2013-02-10T07:02:48+01:00

ihtius wrote:Raczej wolę jak system Windows zrobi to sam bez mojej ingerencji czy używanych do tego celu zewnętrznych programów.
To po co instalowałeś zewnętrzny program? ;)
ihtius wrote:Jak ustawie czas po jakim czasie ta czynność ma się odbyć zewnętrznym programem przejście w ten stan, to system to robi bez problemów.
Czyli jest tak jak Antek napisał, zewn. program ma główny priorytet do triggerowania zdarzenia.

2013-02-10T07:11:53+01:00

sprawdź sobie w ustawieniach softu od klawiatury - jeśli to Microsoft lub Logitech.

2013-02-10T22:37:44+01:00

Shoonay wrote:
ihtius wrote:Raczej wolę jak system Windows zrobi to sam bez mojej ingerencji czy używanych do tego celu zewnętrznych programów.
To po co instalowałeś zewnętrzny program? ;)
ihtius wrote:Jak ustawie czas po jakim czasie ta czynność ma się odbyć zewnętrznym programem przejście w ten stan, to system to robi bez problemów.
Czyli jest tak jak Antek napisał, zewn. program ma główny priorytet do triggerowania zdarzenia.

Chyba nie zrozumieliśmy się dobrze. :-) Zewnętrzny program zainstalowałem bo dzięki temu działa mi ta hibernacja/uśpienie ! Wcześniej tych programów nie używałem bo Windows robił to bez problemu.

2013-02-11T02:39:51+01:00

Uuuu, tu ihtiusku musiałbyś chyba zajrzeć do dziennika zdarzeń.
Na początek jak chcesz cokolwiek naprawiać koniecznie musisz odinstalować zewnętrzne toolsy.
Wtedy pozostanie Ci tylko znaleźć software, które być może nie pozwala uśpić kompa, a zewnętrzny soft robi brute-freezee ;)

2013-02-11T04:11:51+01:00

Anthrox wrote:Uuuu, tu ihtiusku musiałbyś chyba zajrzeć do dziennika zdarzeń.
Na początek jak chcesz cokolwiek naprawiać koniecznie musisz odinstalować zewnętrzne toolsy.
Wtedy pozostanie Ci tylko znaleźć software, które być może nie pozwala uśpić kompa, a zewnętrzny soft robi brute-freezee ;)

Ok, rozumiem. :-)

2013-03-10T19:37:33+01:00

Odinstalowałem wtyczkę do dźwięku DFX i problem zniknął.

2013-03-11T09:53:52+01:00

Ech, też mam ten problem, tylko zauważyłem go po instalacji co najmniej kilku programów, aktualizacji windy itd. Win7 Pro x64, na lapku, za pierwszym razem Windows normalnie laptopa usypia (w 100% przypadków), za drugim gaśnie ekran a komp się wiesza i trzeba mu wymusić wyłączenie guzikiem. Czasami, jeśli od pierwszego uśpienia minie trochę czasu, to o dziwo za drugim razem też usypia się poprawnie, ale jeśli wkrótce po pierwszym wybudzeniu próbuję go uśpić to w 100% przypadków się zawiesi. Tam gdzie się zaczynają komputery, tam się kończy logika. Rozwiązania nie znalazłem, a laptop bez opcji uśpienia, to kompletna klapa, rzadko go resetowałem, żeby nie wyłączać wszystkiego co było w tle, a teraz... porażka.

Return to Pogaduszki wszelakie