Polski

Problem z nagrywarką DVD w laptopie

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
santa13 Siemka, chciałem zrobić sobie trochę miejsca na dysku, ale nie mogę. Odpalam program Ashampoo, a ten twierdzi że nie ma kompatybilnej nagrywarki w komputerze. Mam laptopa Samsunga z nagrywarką TS-L633B. Po włożeniu płytki z grą owszem widzę że coś się pojawiło, ale np. nie działa autorun jak to kiedyś się robiło, czyli ekran powitalny gry. Samą zawartość płyty mogę jednak przeglądać i odpalić ręcznie. Gdy włożę pustą płytkę do napędu nic się nie dzieje, a po kliknięciu na napęd pojawia się komunikat żebym sformatował dysk. Ktoś może pomóc? Szukałem sterowników ASPI, ale z tego co widziałem to niby są z Froga, ale nic nie można u mnie zrobić z nimi. Wspomnę też, że posiadam kochany przez wszystkich system Vista :) Laptop ma już cztery lata i lubi się grzać, ale to chyba nie w tym problem, skoro czyta płytki Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/problem-nagrywarka-dvd-laptopie-t2286.html
2012-11-25T02:42:12+01:00
Siemka, chciałem zrobić sobie trochę miejsca na dysku, ale nie mogę. Odpalam program Ashampoo, a ten twierdzi że nie ma kompatybilnej nagrywarki w komputerze. Mam laptopa Samsunga z nagrywarką TS-L633B. Po włożeniu płytki z grą owszem widzę że coś się pojawiło, ale np. nie działa autorun jak to kiedyś się robiło, czyli ekran powitalny gry. Samą zawartość płyty mogę jednak przeglądać i odpalić ręcznie. Gdy włożę pustą płytkę do napędu nic się nie dzieje, a po kliknięciu na napęd pojawia się komunikat żebym sformatował dysk. Ktoś może pomóc? Szukałem sterowników ASPI, ale z tego co widziałem to niby są z Froga, ale nic nie można u mnie zrobić z nimi. Wspomnę też, że posiadam kochany przez wszystkich system Vista :) Laptop ma już cztery lata i lubi się grzać, ale to chyba nie w tym problem, skoro czyta płytki

2012-11-26T08:19:37+01:00

Re: Problem z nagrywarką DVD w laptopie

System, jakąkolwiek by nie miał opinię, nie ma nic do tego, brakuje Ci albo sterowników albo programu który ma takowe wbudowane i rozpozna sprzęt.
Nigdy nie używałem Ashampoo, ale Nero i Alcohol 120% były niezawodne do piracenia od czasów XP przez Viśtę aż teraz na W7.

2012-11-26T14:27:34+01:00

Teraz rządzi Daemon Tools Pro.
Ja mam z kolei inny ciekawy przypadek - moja nagrywarka na SATA nie działa właściwie (nie chce wypalać płyt), gdy mam ustawiony tryb RAID - na szczęście już prawie wcale nie nagrywam płyt.

2012-11-26T14:55:27+01:00

Też nie pamiętam kiedy ostatni raz wypaliłem, bo po wuj?
Świetne gry w które gram często leżą na dysku, te które zalicze i nie mam ochoty już grać spadają, tak samo filmy.
Nawet gdybym musiał coś extra zbackupować, bo na 1.5TB dysku zacznie brakować miejsca (lol) to mam dyski o łącznej wielkości 500GB, a gdyby nadal brakowało to zamiast kupować 100 płyt DVD o łącznej pojemności 47GB po ~100zł, wolę kupić twardyska 300-500GB za ~200zł. Inna sprawa że nie muszę.

2012-11-27T01:06:41+01:00

Z tego co widzę to moja nagrywarka to TSSTcorp CDDVDW TS-L633B dołączana do Samsungów i Toshib. Nie chciałbym trzymać moich zdjęć z ostatnich dwóch lat w nieskończoność, ale widocznie będę musiał szwagra odwiedzić

Anthrox wrote:Teraz rządzi Daemon Tools Pro.
Ja mam z kolei inny ciekawy przypadek - moja nagrywarka na SATA nie działa właściwie (nie chce wypalać płyt), gdy mam ustawiony tryb RAID - na szczęście już prawie wcale nie nagrywam płyt.

Specjalnie odinstalowałem Daemon Tools'a żeby rozpoznawało tylko mój główny dysk [też nic] i ja też mam z tego co widzę SATA. Może jakaś mała pomoc gdzie zmienić ustawienia RAID? Zaglądnąć do BIOS-u? Zaraz to zrobię zresztą.

Shoonay wrote:System, jakąkolwiek by nie miał opinię, nie ma nic do tego, brakuje Ci albo sterowników albo programu który ma takowe wbudowane i rozpozna sprzęt.
Nigdy nie używałem Ashampoo, ale Nero i Alcohol 120% były niezawodne do piracenia od czasów XP przez Viśtę aż teraz na W7.

Ściągnąłem nowego firmware SC-01, ale on nic nie zmienił, a program? Poszukam najnowszych i jeszcze spróbuję. Tych powyżej już próbowałem, ale nie najnowsze wersje, więc trochę prób przede mną

A co do dysków. To na chwilę obecną szukam fajnego pierścionka zaręczynowego, dysk zewnętrzny musi poczekać ;)

Ok próbuję coś wykombinować dalej

2012-11-27T01:50:37+01:00

Trybu RAID nie szukaj, bo tyczy się on tylko desktopów (spina się kilka dysków tak, aby pracowały jako jeden)

2012-11-27T03:06:45+01:00

Tak tak, już doczytałem, instaluję Service Packa 2 dla Visty, to też sprawdzę przy okazji. Może posiada jakieś nowsze wyszukiwanie sterowników i zaktualizuje się sam, a jak nie to poprzerzucam wszystko na partycję D i format. Jakby się coś nie udało to do zobaczenia za jakiś czas :D Dobra instaluje się SP2 więc trza iść się położyć. To potrwa...

Return to Pogaduszki wszelakie