Polski

Rewolucja w Windows 8?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox
bebokus wrote:Ciekawe czy Bill poniesie jakieś straty w związku z tym.

Bill już dawno na emeryturce.
Page 7 of 11 11 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/rewolucja-windows-t1301.html
2012-12-31T15:46:19+01:00

Re: Rewolucja w Windows 8?

bebokus wrote:Ciekawe czy Bill poniesie jakieś straty w związku z tym.

Bill już dawno na emeryturce.

2013-01-04T22:35:49+01:00

Zlekka przerysowana komiksowa opowieść o tym dlaczego im bardziej zanurzasz się w W8 tym bardziej ten zaczyna ssać...

2013-01-19T13:39:54+01:00

Testuję już nowy sys od kilku dni i mam parę zastrzeżeń. M$ nie dotrzymał do końca danego słowa.

1. Gdy odpalam IE z kafelki, nie mam dostępnego interfejsu Modern UI tylko przełącza mnie do pulpitu i odpala się "Normalny IE" (choć tutaj nie wiem, czy to nie jest wina wersji OEM Samsunga)

2. Okno CMD wołą o pomstę do nieba, bo jest strasznie malutkie i niestety, mimo usilnych prób, nie daje się powiększyć. Zresztą spójrzcie sami:

Image

3. Zintegrowany Skype - jest troszkę nieintuicyjny.

4. Na dzień dobry z Microsoft Update dostałem ponad 800 MB łatek (wersja x64). :-|

5. W finalnej wersji wywalono Sidebar - dla mnie szkoda, bo strasznie lubiałem mieć miernik CPU/RAM na pulpicie.

Na plus na pewno to że działa on wyśmienicie. I jak na razie wszelakie aplikacje udaje się zainstalować bez żadnego problemu.
Optymalizacja systemu i pamięci również na plus. Mi zabiera ok. 1,3 - 1,5 GB z 6GB dostępnych w moim nowym sprzęcie, wliczając śmieci samsunga i nie licząc przeglądarki opery.
Można by jeszcze napisać - Żegnajcie Adobe Reader i Daemon Tools - W system wbudowano możliwość odczytu PDF-ów i montowanie obrazów iso bez instalowania osobnych aplikacji. Ale to już nie każdemu może przypaść do gustu i dalej będzie z ww programów korzystać.
Co ciekawe, po przetestowaniu wersji Consumer preview, po zalogowaniu się na konto M$ i zainstalowaniu pierwszy raz systemu -część ustawień (łącznie z paskiem zadań który lubię mieć po prawej stronie i aktywnym dostępie do ukrytych folderów !) ustawiło mi się samo !

Menu wstążki w eksploratorze coraz bardziej przypada mi do gustu.

Moja szybka ocena po 5 dniach użytkowania: silne 8/10. Troszku jednak 7 lepiej trafiła w mój gust. ;)

2013-01-19T13:50:56+01:00

roki76 wrote:2. Okno CMD wołą o pomstę do nieba, bo jest strasznie malutkie i niestety, mimo usilnych prób, nie daje się powiększyć. Zresztą spójrzcie sami:

Image
W W7 wystarczy kliknąć na górnej belce okienka prawym klawiszem, wybrać właściwości a następnie w zakładce [Czcionka] wybrać tę jaka jest z nami standardowo od pierwszego trybu tekstowego, czyli: 8x12.
Nie wiem czy tu zadziała bo zanim doszedłem do walki z takimi pierdołami W8 odrzucił mnie skutecznie.

2013-01-19T13:54:38+01:00

Zadziałało na szczęście, już jest o wiele lepiej ;)

2013-01-19T17:16:23+01:00

A tak sprawują się gry uruchomione pod W8 na tabletach...

... po grze pewno musiał biedak zażyć tablety przeciwbólowe. :hee:

2013-01-19T18:10:50+01:00

@roki76: Fakt, konsola pod cmd.exe w nowych systemach ssie. Ale toć wiadomo, że jeżeli nie potrzebujemy IDE FreePascala na pelnym ekranie, bo tego osiągnąc się nie da póki co. To dla wygodnej konsoli, na pełnym ekranie z mnóstwem opcji i możliwością otwierania konsol w zakładkach, wygodnym kopiowaniem i w ogóle cud miód orzeszki używamy ConEmu (polecam). Do tego posta dołaczyłem archiwum gdziesz masz podkatalogi OLD I NEW. Polecam używanie tego ConEmu z NEW. Opiszę co tam zawarłem: conemu_by_maximus_5.rar - oryginalne ConEmu (wrzucone tylko najpotrzebniejsze pliki), patched_conemu.rar - "spaczowane" ConEmu (polecam), a opis zmian i samego "paczowania" jest dostępny w artykule na moim blogu - tutaj:
http://blog.olesio.eu/analiza-aplikacji ... eblera-ida zaś dzięki plikom command_processor.reg i command_processor_off.reg możemy ustawić conemu zamiast standardowego cmd.exe, tylko trzeba sobie w pliku "..._on" zmienić ścieżkę. Jednak nie polecam takiego rozwiązania, bo wywołując czasem jakiś plik *.bat dostaniemy wygląd konsoli ConEmu, co przy jakimś batchu, który nam na przykład robi backup albo jakąś inną, krótkotrwałą operację może wkurzać na przykład konsola na pełen ekran polecam zamiast tego użyć pliku cx_exe.reg i sobie z pod Total Commandera albo z uruchom odpalać poleceniem cx konole jako conemu, oczywiście ścieżkę i samą nazwę polecenia możesz wyedytować przed wyksportowaniem. Plik conemu_vanilla_olesio_settings.reg zawiera ustawienia dla mnie dogodne. Także konsola jest bez zakładek, bez pasków przewijania, bez paska tytułowego, z zaznaczeniem pod Shiftem, bez mapowania klawiszy, na pełnym ekranie w wielkości dogodnej w liczbie kolumn i wierszy dla mojej rozdzielczości 1440x960. Zawsze możesz jak Ci nie pasują takie ustawienia, skorzystać z kombinacji Alt+Enter dostając dostep do menu pod prawoklikiem (normalnie prawoklik to wklejanie) lub Win+Alt+P do ekranu preferencji, gdzie można ustawiać i ustawiać, ale że mi się nie chce to taki sobie reg przygotowałem. Mam nadzieję, że pomogłem i przyda się Tobie ConEmu. Jak już wspomniałem od siebie polecam. Wygodniej czyta się logi z irca i czasami coś edytuje pod FAR'em właśnie na pełnym ekranie w ConEmu dla olesia ze słabym wzrodkiem idealne rozwiązanie (bajery do drag and drop i inne pro FAR'owskie dodatki mnie nie interesują i ich nie używam). A wersję w katalogu OLD zostawiłem jakbym kiedys na niej coś musiał zrobić, ale jest ona znaczne uboższa i pisana przez fana na bazie oryginalnych źródeł ConEmu.

conemu.rar

2013-01-20T18:38:07+01:00

olesio, nadal nie umiesz używać załączników na forum, a mówiłem jak ich używać.
2013-01-20_1835.png

Załącznik z "przerywaną linią" widzą tylko administratorzy/moderatorzy.

Aby zwykli użytkownicy mogli zobaczyć załącznik, używasz przycisku:
2013-01-20_1836.png

W ten sposób ustala się w jakim miejscu dokładnie ma być widoczny "przycisk" do pobierania.

W twoim przypadku brakuje tego:

Code: Select all

[attachment=2]conemu.rar[/attachment]

Popraw swój post ;)

2013-01-21T14:22:24+01:00

Poprawione, a swoją drogą to może da się uprościć to umieszczanie załączników. Skoro ja wszystko widzę, że jest ok, to po co jeszcze kombinowac z dodawaniem tagów itp.

2013-01-21T14:48:49+01:00

true ;) ale to chyba beziemy musieli poczekac na nowe forum ... albo koniec swiata ;)

2013-07-03T10:21:56+01:00

I co już ktoś coś z klocka 360 odpalił na Win 8? ;> Ja osobiście tego crapa nie zainstaluję no chyba, że za 5 lat stanie się on standardem typu Win XP, ale póki co kafelkom mówię stanowcze i zdecydowane raczej nie :P

2013-07-03T11:35:55+01:00

Jak mało grasz Scorpeus w stare gry, które były przeznaczone na XP - spokojnie przechodź na "7". Udany system.

2013-07-03T11:54:13+01:00

w zasadzie większość gier z XP na 7 hula bez problemu, a już na pewno znacznie więcej działa gier na win7 z win98, niż na XP

2013-07-03T12:12:13+01:00

Tylko że ja pisałem o przejściu z 7 na 8 ;> A co do XP sporo tytułów z niego nie działa na Win 7 albo działa z problemami dlatego mam oba systemy na 1 kompie ;>

2013-07-03T12:30:32+01:00

Rozumiem, zmylił mnie Twój user-agent :tuptup1:

2013-07-03T12:54:13+01:00

scorpeus wrote:I co już ktoś coś z klocka 360 odpalił na Win 8? ;> Ja osobiście tego crapa nie zainstaluję no chyba, że za 5 lat stanie się on standardem typu Win XP, ale póki co kafelkom mówię stanowcze i zdecydowane raczej nie :P

Potestuj Win8, załóż konto M% a sam zobaczysz ;)
Windows Store stoi non stop otwarty.
AAAAAA i ta tajemnicza kafla o nazwie GAMES z padem w środku, normalnie bajer, pal licho że płatne ale Gamerscore można trzaskać ;)

2013-07-08T04:37:23+01:00

No cóż, może mnie Windows 8.1 przekona, gdy wróci pasek start.
Wtedy najbardziej będzie mnie martwiła słaba kompatybilność wsteczna.
Na Windows 7 3/4 moich narzędzi, gier działa - i to bez patchowania.

2013-07-08T06:14:01+01:00

No właśnie jedynie o kompatybilność chodzi bo te kafelki można jakoś przełknąć :P Parę dni temu właśnie kumpel mnie prosił żeby mu Win8 z lapka wywalić bo mu 80% programów nie działa ^^

2013-07-08T13:32:57+01:00

Anthrox wrote:No cóż, może mnie Windows 8.1 przekona, gdy wróci pasek start.
Wtedy najbardziej będzie mnie martwiła słaba kompatybilność wsteczna.
Na Windows 7 3/4 moich narzędzi, gier działa - i to bez patchowania.

Haha, niedoczekanie Twoje :mrgreen: Wróci tylko przycisk, który po kliknięciu przeniesie nas do... Ekranu Start :-E

scorpeus wrote:No właśnie jedynie o kompatybilność chodzi bo te kafelki można jakoś przełknąć :P Parę dni temu właśnie kumpel mnie prosił żeby mu Win8 z lapka wywalić bo mu 80% programów nie działa ^^

U mnie miałem problem oprócz exeków, tylko z jednym programem który odmówił posłuszeństwa. I po pół roku użytkowania óśemki jakoś nie bardzo mi się chce wracać do wcześniejszych systemów. ;)

Return to Pogaduszki wszelakie